Sikarit viinikaapissa?

Sikarinpolttoon liittyvä välineurheilu tänne (humidorit, leikkurit, tupperdorit, jne... )

Valvoja: Lasse

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja pietikainen » Ti Elo 16, 2011 1:06 pm

Allekirjoittaneella olisi tuossa käytössä tuollainen baarimallinen 45 litran jääkaappi kompuralla ja jotenkuten säädettävällä termostaatilla. Sen verran vainoharhainen olen noiden homeiden ja kuoriaisten kanssa, niin mielelläni lämpötilasäädellysti haluaisin varastoida pöllini, kun kotona näin kesäaikaan saattaa sisälläkin olla jo 27 astetta.

Nyt sitten pitkin päivää nyt oon mittaillut lämpötiloja, mitä lämpöä tuollainen pitää, niin vaihtelua tapahtuu välillä 13,5-15,5 ºC, kun termostaatti on asetettu "lievimpään jäähdytykseen".

Kyssärit:
1. Onko kompuralla varustettu kaappi järkevä ratkaisu humikäyttöön, kun kuitenkin se lämpötila vaihtelee helposti sen kaksi astetta vartin sisään. Tuleeko liian raakoja lämpötilan vaihteluja?
2. Kuten muualla mainittua; hidas ikä on sitä parasta ikää. Mutta onko yllämainittu 13,5-15,5 ºC jo liian matala lämpötila sikareiden säilytykseen?
3. Sikäli mikäli jos kompurakaappi todetaan huonoksi vaihtoehdoksi, niin millainen jäähdytysmuoto olisi hyvä rakentaa tuollaiseen kaappiin?

Rakentavaa keskustelua, kiitos! :)
pietikainen
 
Viestit: 3
Liittynyt: La Elo 13, 2011 7:32 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Jaga » Ke Elo 17, 2011 12:17 am

pietikainen kirjoitti:Kyssärit:
1. Onko kompuralla varustettu kaappi järkevä ratkaisu humikäyttöön, kun kuitenkin se lämpötila vaihtelee helposti sen kaksi astetta vartin sisään. Tuleeko liian raakoja lämpötilan vaihteluja?
2. Kuten muualla mainittua; hidas ikä on sitä parasta ikää. Mutta onko yllämainittu 13,5-15,5 ºC jo liian matala lämpötila sikareiden säilytykseen?
3. Sikäli mikäli jos kompurakaappi todetaan huonoksi vaihtoehdoksi, niin millainen jäähdytysmuoto olisi hyvä rakentaa tuollaiseen kaappiin?

Rakentavaa keskustelua, kiitos! :)


1. Omien kokemusten mukaan kompuralla varustettu kaappi ei toimi humikäytössä. Kun kompura menee päälle, takaseinä jäähtyy, kosteus tiivistyy sinne ja humidorin kosteus laskee. Ainakaan omien kokemusten mukaan takaseinään kondensoitunut vesi ei haihdu riittävän nopeasti, jotta kosteus ehtisi nousemaan. Todennäköisesti takaseinään kertynyt vesi valuu seinämää pitkin lammikoksi kaapin pohjalle.

2. Optimilämpötila sikarien kypsyttelyyn taitaa olla 16-18°C (tai ainakin niin sanotaan kuubalaisissa bokseissa). Hatusta heittäisin, että 13 alkaa oleen jo melko viileä. Toki saattaa myös hieman riippua polttolämpötilasta ja siitä, että aikooko esim. elvyttää sikarit huoneenlämmössä ennen polttelua.

3. Termosähköinen jäähdytin (termoelektroninen, thermo electric) on ainakin valtameren takana todettu yleisesti hyväksi jäähdyttimeksi. Kyseessä on siis peltier-tyyppinen lämpö/jäähdytyslevy, jonka päällä on viilennyselementin kokoinen tuuletin puhaltamassa viileää ilmaa kaapin sisään. Voimakkaasta ilmavirrasta johtuen levyn pintaan ei tiivisty kosteutta, joten kaapin kosteus pysyy melko hyvin tasaisena.

Termoelektronisia jäähdyttimiä on melko vähän Suomen markkinoilla myytävissä viinikaapeissa. Ainoa hieman isompi kaappi, johon olen törmännyt on 28 plon Anton Oliver viinikaappi verkkokauppa.com:ssa.

Toivottavasti vastauksista oli apua. 8)

PS. Kuoriaispelkoon auttaa myös sikarien pakastaminen ja home pysyy yleensä loitolla jos kosteus pysyttelee alle 75%:ssa.
Sikaritalon foorumin ensimmäinen aatelinen, ystävien kesken Sir Jaga
Käyttäjän avatar
Jaga
 
Viestit: 2700
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 1:29 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja JukkaN » Ke Elo 17, 2011 1:07 pm

Kompuramalli ei käytännössä toimi ja Suomen oloissa peltier-mallikin vaatii modaamista. Perusidea on hyvä, mutta vaatii aika paljon työtä. Ellet sitten iske riittävää kasaa rahaa tiskiin ja osta viinikaappia, jossa on myös kosteudensäätö itsessään.
Käyttäjän avatar
JukkaN
 
Viestit: 306
Liittynyt: Ti Helmi 24, 2009 9:40 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja DeeSnider » Ke Elo 17, 2011 2:07 pm

Jos se viinikaappi ei tunnu toimivan ilman modaamista niin suosittelen tilaamaan täältä erillishuoneen :mrgreen:

http://www.humiditycontrol.com/

Voi pojat jos voittaisi lotossa niin kyllähän tuollaisen rakennuttaisi taloon niin ei tarvitsisi humidoreja miettiä enää tässä elämässä :sigge:
DeeSnider
 
Viestit: 94
Liittynyt: To Syys 25, 2008 1:00 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja noviisi » Ke Elo 17, 2011 10:42 pm

Pakkohan tähän on oma sana sanoa. Olen täysin vastakkaista mieltä JukkaN:n kirjoittamasta vastauksesta.

Kompuramalli toimii, mutta vaatii kohtalaisen suuritöistä modaamista. Termoelektrinen versio toimii hyvin ilman minkäänlaista rakentelua, ainakin eteläisen Suomen ilmastossa. Kummassakin vaihtoehdossa sikarit tulee säilyttää viinikaappihumin sisällä sikarilaatikoissa/pöytähumeissa tms., tai muuten ei kunniankukko laula.

Harkitsin pitkään kompuramallin modailua, mutta luovuin ajatuksesta siksi, että worst-case-scenariossa tulipalo syttyy modatusta kaapista ja veikkaan tällöin vakuutusyhtiön rupeavan venkoilemaan mahdollisessa korvausvastuukysymyksessä.
Mikäli tuota kompurakaapin modailua haluaa lähteä harrastamaan, niin jostain toiselta foorumilta löytyy perusteellinen ja perusteltu ohje asian toteuttamiseen. Tällä tavalla saa luultavasti parhaan mahdollisen säilytyspaikan pölleilleen. Itse olen tyytyväinen peltier-elementeillä varustettuihin modaamattomiin kaappeihini.

Tasaisessa 18ºC säilytetyt sikarit maistuvat selkeästi paremmilta, kuin vaihtelevassa lämpötilassa säilytetyssä humissa lojuvat pöllit. Kesähelteillä olen aiemmin joutunut vastaanottamaan sekaisia ja joskus jopa tunkkaisia makuja, mutta ne ajat ovat onneksi ohi. Toki viinikaapeissa on omat pikkuruiset niksinsä, mutta ei siitä aiheesta tällä kertaa sen enempää.

Olkaa vapautuneesti eri mieltä. :D
Käyttäjän avatar
noviisi
 
Viestit: 2993
Liittynyt: Ti Maalis 02, 2010 2:41 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Skiido » To Elo 18, 2011 1:32 am

On kylmän tuotto tapa mikä tahansa, pitää humidorissa olevan jäähdyttävän pinnan lämpötilan olla alle kastepisteen, silloin ei jäähdyttävä pinta tiivistä kosteutta humidorista. Kastepiste esim. 68% suhteellisessa kosteudessa on 13,7 astetta C. Passiivisella jäähdytyksellä jäähdyttävän pinnan pitää olla aikamoisen suuri, puhaltimia käytettäessä pinta-alaa voidaan pienentää.
Skiido
 
Viestit: 222
Liittynyt: Ma Elo 24, 2009 7:00 am
Paikkakunta: Porvoo

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Pe Elo 19, 2011 9:52 am

Skiido kirjoitti: On kylmän tuotto tapa mikä tahansa, pitää humidorissa olevan jäähdyttävän pinnan lämpötilan olla alle kastepisteen, silloin ei jäähdyttävä pinta tiivistä kosteutta humidorista. Kastepiste esim. 68% suhteellisessa kosteudessa on 13,7 astetta C.


Jotain tästä yhtälöstä puuttuu. Kastepiste riippuu sekä ilmamassan suhteellisesta kosteudesta että lämpötilasta, ja ilmoittaa siis lämpötilan, johon jäähtyessään ilmamassa ylikyllästyy ja kosteus alkaa tiivistyä nestemäiseksi. Niinpä, jos jäähdyttävän elementin lämpötila on alle kastepisteen, siihen nimenomaan tiivistyy kosteutta. Sinänsä humidorin suhteellinen kosteus voi olla 68 % vaikka viidessä asteessa ja silloin kastepiste ei todellakaan ole 13,7 astetta.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 935
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja JukkaN » Su Elo 21, 2011 11:10 am

noviisi kirjoitti:Termoelektrinen versio toimii hyvin ilman minkäänlaista rakentelua, ainakin eteläisen Suomen ilmastossa.

Itseni lisäksi tiedän kolme helsinkiläistä herraa, jotka ovat viinikaapista humidoria itselleen vääntäneet. Kenelläkään ei onnistunut suoraan talviolosuhteissa. Ongelmaksi muodostui liiallinen kondensaatio. Kaksi tuttavaa hankkivat sitten erillisen lämmönsäätöyksikön jonka kanssa homma toimii niin kuin pitikin eli täydellisesti. Itse en jaksanut alkaa virittelemään vaan tyydyin perinteisiin humeihin, ehkä sitten joskus.
Käyttäjän avatar
JukkaN
 
Viestit: 306
Liittynyt: Ti Helmi 24, 2009 9:40 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Skiido » Su Elo 21, 2011 10:00 pm

Männis-Kosonen kirjoitti:
Skiido kirjoitti: On kylmän tuotto tapa mikä tahansa, pitää humidorissa olevan jäähdyttävän pinnan lämpötilan olla alle kastepisteen, silloin ei jäähdyttävä pinta tiivistä kosteutta humidorista. Kastepiste esim. 68% suhteellisessa kosteudessa on 13,7 astetta C.


Jotain tästä yhtälöstä puuttuu. Kastepiste riippuu sekä ilmamassan suhteellisesta kosteudesta että lämpötilasta, ja ilmoittaa siis lämpötilan, johon jäähtyessään ilmamassa ylikyllästyy ja kosteus alkaa tiivistyä nestemäiseksi. Niinpä, jos jäähdyttävän elementin lämpötila on alle kastepisteen, siihen nimenomaan tiivistyy kosteutta. Sinänsä humidorin suhteellinen kosteus voi olla 68 % vaikka viidessä asteessa ja silloin kastepiste ei todellakaan ole 13,7 astetta.


Siis tietysti niin, ettei jäähdyttävä pinnan lämpötila saavuta tuota kastepistettä, eli lämpötila yli kastepisteen.
Taas on sormet näppäilleet omiaan!!

Oikeastaan tuo kastepiste riippuu ilman absoluuttisesta kosteudesta, kun se on riittävän suuri ja lämpötila laskee, niin suhteellinen kosteus nousee 100% eli kastepisteeseen.

Eli jokaisella tietyllä suhteellisen kosteuden % on eri kastepiste eri lämpötiloissa.

Eli absoluuttinen kosteus viidessä asteessa 68% suhteellisessa kosteudessa on paljon alempi, kuin 13,7 asteessa 68% suhteellisessa kosteudessa ja kastepiste on myös alemmassa lämpötilassa.
Viimeksi muokannut Skiido päivämäärä Ma Elo 22, 2011 8:24 pm, muokattu yhteensä 1 kerran
Skiido
 
Viestit: 222
Liittynyt: Ma Elo 24, 2009 7:00 am
Paikkakunta: Porvoo

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja noviisi » Ma Elo 22, 2011 10:11 am

JukkaN kirjoitti:Itseni lisäksi tiedän kolme helsinkiläistä herraa, jotka ovat viinikaapista humidoria itselleen vääntäneet. Kenelläkään ei onnistunut suoraan talviolosuhteissa. Ongelmaksi muodostui liiallinen kondensaatio. Kaksi tuttavaa hankkivat sitten erillisen lämmönsäätöyksikön jonka kanssa homma toimii niin kuin pitikin eli täydellisesti. Itse en jaksanut alkaa virittelemään vaan tyydyin perinteisiin humeihin, ehkä sitten joskus.

Onko mainitsemillasi herroilla ollut mahdollisesti aktiivinen kostutus kaapeissaan? Sen olen kuullut aiheuttavan jonkinasteisia ongelmia. Itse olen käyttänyt beadseja, eikä tammikuusta nykyhetkeen ole ollut kondensaatiota havaittavissa kertaakaan tipan tippaa. Erilaiset sääolosuhteet on siis tullut läpikäytyä melko kattavasti.
Käyttäjän avatar
noviisi
 
Viestit: 2993
Liittynyt: Ti Maalis 02, 2010 2:41 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Jaga » Ma Elo 22, 2011 11:39 am

noviisi kirjoitti:Kompuramalli toimii, mutta vaatii kohtalaisen suuritöistä modaamista. Termoelektrinen versio toimii hyvin ilman minkäänlaista rakentelua, ainakin eteläisen Suomen ilmastossa. Kummassakin vaihtoehdossa sikarit tulee säilyttää viinikaappihumin sisällä sikarilaatikoissa/pöytähumeissa tms., tai muuten ei kunniankukko laula.


Miksi termoelektronisessa kaapissa pitäisi sikarit pitää laatikoissa? Olen käsittänyt, että jäähdytin ja puhallin ovat koko ajan päällä joten olosuhteet ovat koko ajan samanlaiset. Vai kytkeekö kaappi jäähdytintä päälle ja pois sen mukaan mikä on lämpötila?

Millaisista kaapeista noviisilla on kokemuksia? Oletko käyttänyt vain pientä (samanlainen mikä on myynnissä) vai onko kokemuksia myös suuremmista kaapeista? Aikoinaan hankin kompurakaapin sikareille kun sattui sopivan edullisesti yksilö tarjolle, mutta ei vähäisellä modailullakaan tuntunut sopivan humidoriksi. Kaappi on nykyään täytetty viineillä eli ei nyt sinänsä ihan täysin hukkaan mennyt ostos, mutta toista viinikaappia ei viitsisi turhaan hankkia.. Jos sopivan kokoinen termoelektroninen malli tulisi sopuhintaan jossain vastaan niin olisi varmaan järkivalinta sikarien pidempään kypsyttelyyn. Aikaisemmin mainitsemani Anton Oliverin kaappi on isoin kohtuuhintainen termoelektroninen kaappi mihin olen Suomen markkinoilla törmännyt. Valtameren takanahan noita tuntuu olevan joka marketti väärällään.
Sikaritalon foorumin ensimmäinen aatelinen, ystävien kesken Sir Jaga
Käyttäjän avatar
Jaga
 
Viestit: 2700
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 1:29 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja noviisi » Ma Elo 22, 2011 9:31 pm

Jaga kirjoitti:Miksi termoelektronisessa kaapissa pitäisi sikarit pitää laatikoissa? Olen käsittänyt, että jäähdytin ja puhallin ovat koko ajan päällä joten olosuhteet ovat koko ajan samanlaiset. Vai kytkeekö kaappi jäähdytintä päälle ja pois sen mukaan mikä on lämpötila?

Millaisista kaapeista noviisilla on kokemuksia? Oletko käyttänyt vain pientä (samanlainen mikä on myynnissä) vai onko kokemuksia myös suuremmista kaapeista? Aikoinaan hankin kompurakaapin sikareille kun sattui sopivan edullisesti yksilö tarjolle, mutta ei vähäisellä modailullakaan tuntunut sopivan humidoriksi. Kaappi on nykyään täytetty viineillä eli ei nyt sinänsä ihan täysin hukkaan mennyt ostos, mutta toista viinikaappia ei viitsisi turhaan hankkia.. Jos sopivan kokoinen termoelektroninen malli tulisi sopuhintaan jossain vastaan niin olisi varmaan järkivalinta sikarien pidempään kypsyttelyyn. Aikaisemmin mainitsemani Anton Oliverin kaappi on isoin kohtuuhintainen termoelektroninen kaappi mihin olen Suomen markkinoilla törmännyt. Valtameren takanahan noita tuntuu olevan joka marketti väärällään.

Lyhyesti: Sikarit laatikoissa siksi, että joku on raportoinut niiden kostuvan liikaa ja joku toinen maininnut niiden menettävän makunsa tuuletuksen johdosta. Laatikko puskuroi mukavasti kosteutta ja lämpötilaa, sekä estää ilmavirran pääsyn suoraan sikareiden pintaan.
Tilanteesta riippuen tuuletin pyörii hitaammin tai nopeammin. En ole tarkkaillut jäähdytinelementin pinnan lämpötilaa, joten en osaa antaa tarkkaa vastausta. Ei sellaista termostaattia taida ollakaan, jonka avulla lämpötila olisi aina täsmälleen sama (tai ainakaan normaalin kuluttajan lompakolla hankittavaa). Kallioon louhittu maakellari taitaisi tulla edullisemmaksi.

Mulla ollut tuo pieni myynnissä oleva, jolla testasin asian toimivuutta ja nyt on tuollaiset A.O.:t:
Kuva
Samanlaisia ovat käytökseltään isot ja pienet, suosittelen. FoH:sta löytyy kyllä paljon hyvää tietoa asian tiimoilta ja kirjoittelen sinne itsekin jatkoa vanhalle viinikaappihumitarinalleni, kunhan kerkiän.
Kannattaa muuten ostaa nopeasti tuo pieni myynnissä oleva, sillä nuo kaksi isoa ovat jo melko täysiä eli tarvitsen jossain vaiheessa taas lisää tilaa = ikuisuusongelma.

Niin, en muuten pidä JukkaN:n puheita kondensaatiosta palturina, niin on kai käynyt monille muillekin, mutta ei kylläkään itselleni. (Yleensä tällaisen asian sanottuaan huomaa asian kääntyvän sanojaansa vastaan, toivottavasti näin ei käy tällä kerralla.)
Käyttäjän avatar
noviisi
 
Viestit: 2993
Liittynyt: Ti Maalis 02, 2010 2:41 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Jaga » Ma Elo 22, 2011 10:10 pm

noviisi kirjoitti:Lyhyesti: Sikarit laatikoissa siksi, että joku on raportoinut niiden kostuvan liikaa ja joku toinen maininnut niiden menettävän makunsa tuuletuksen johdosta. Laatikko puskuroi mukavasti kosteutta ja lämpötilaa, sekä estää ilmavirran pääsyn suoraan sikareiden pintaan.
Tilanteesta riippuen tuuletin pyörii hitaammin tai nopeammin. En ole tarkkaillut jäähdytinelementin pinnan lämpötilaa, joten en osaa antaa tarkkaa vastausta. Ei sellaista termostaattia taida ollakaan, jonka avulla lämpötila olisi aina täsmälleen sama (tai ainakaan normaalin kuluttajan lompakolla hankittavaa). Kallioon louhittu maakellari taitaisi tulla edullisemmaksi.

Mulla ollut tuo pieni myynnissä oleva, jolla testasin asian toimivuutta ja nyt on tuollaiset A.O.:t:
Kuva
Samanlaisia ovat käytökseltään isot ja pienet, suosittelen. FoH:sta löytyy kyllä paljon hyvää tietoa asian tiimoilta ja kirjoittelen sinne itsekin jatkoa vanhalle viinikaappihumitarinalleni, kunhan kerkiän.


Kiitokset selvennyksestä, ilmavirralta suojautuminen kuulostaa ihan järkevältä. Ovatko nuo kaapit siis vastaavia kuin mitä linkkasin pari postausta sitten? 28plon A.O.:t verkkokauppa.com:sta vai jostain muualta? Näyttää sinne ainakin Partagasta mahtuvan loota jos toinenkin. 8)

Täytyy pistää tuollainen (1-2 kpl) vakavaan harkintaan. Lotossa napsui mukavasti neljä oikein sunnuntaina joten budjettikin on lähes kasassa. :mrgreen:
Sikaritalon foorumin ensimmäinen aatelinen, ystävien kesken Sir Jaga
Käyttäjän avatar
Jaga
 
Viestit: 2700
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 1:29 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja noviisi » Ti Elo 23, 2011 1:32 pm

Jaga kirjoitti:...Ovatko nuo kaapit siis vastaavia kuin mitä linkkasin pari postausta sitten? 28plon A.O.:t verkkokauppa.com:sta? Näyttää sinne ainakin Partagasta mahtuvan loota jos toinenkin. 8)

-Kyllä
-Kyllä
-Kyllä :D
Käyttäjän avatar
noviisi
 
Viestit: 2993
Liittynyt: Ti Maalis 02, 2010 2:41 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja homer » Ti Heinä 16, 2013 12:58 pm

Onko kenelläkään käytössä viinikaappia, jossa siis yhtä aikaa on kypsytyksessä niin viinejä kuin sikareitakin?

Netistä on vaikea löytää tietoa siitä mitkä merkit käyttävät termoelektronista jäähdytystä ja mitkä kompuraa. Ensi keväänä valmistuvaan kämppään tässä keittiätä suunnittelen ja siksi kyselen. Olisi helpompi perustella viinikaapin kuin humidorikaapin osto :D
Käyttäjän avatar
homer
 
Viestit: 657
Liittynyt: Su Maalis 13, 2011 3:24 pm

EdellinenSeuraava

Palaa alueelle Tarpeisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 1 vierailijaa