Humidorin kosteuden väheneminen

Sikarinpolttoon liittyvä välineurheilu tänne (humidorit, leikkurit, tupperdorit, jne... )

Valvoja: Lasse

Humidorin kosteuden väheneminen

ViestiKirjoittaja Maxell » Ti Helmi 10, 2009 11:07 am

Semmoista kysyisin, että mistä mahtaa johtua kosteuden pienehkö hävikki humidorissa?
Humidori on noin puolivuotta vanha ja käyttöönotto yms. jutut onnistuivat hyvin. Kostuttimina olen käyttänyt geelikostutinta ja isoa akryylipolymeerikostutinta (nämä myös 6kk vanhoja). Kosteus pysyi viimeaikoihin asti tuossa 68% paikkeilla.

Nyt lähiaikoina kosteus on jostain kumman syystä tipahtanut tuohon 63% paikkeille. Osaisiko kukaan selittää mistä äkillinen kosteushävikki voisi johtua?

Geelikostuttimeen olen lisännyt vain tislattua vettä... vai kuuluuko sinne lisätä välillä propyleeniglykolia? Vai tarvitseeko geelikostutin vaihtaa aika ajoin uuteen...

Mitenkäs tuo humidori, että tarvitseeko sen seiniä kosteuttaa muutaman kerran vuodessa samalla tavalla kuin käyttöönottovaiheessa??

Kiitos jo etukäteen mahdollisista vastauksista
Käyttäjän avatar
Maxell
 
Viestit: 16
Liittynyt: La Elo 23, 2008 12:44 pm

Re: Humidorin kosteuden väheneminen

ViestiKirjoittaja Bf109 » Ti Helmi 10, 2009 12:08 pm

Maxell kirjoitti:Semmoista kysyisin, että mistä mahtaa johtua kosteuden pienehkö hävikki humidorissa?


Luultavasti ympäristön ilmankosteuden putoamisesta talvella. Olisko boksi sen verran harva että kosteus ei meinaa pysyä sisällä. Onko se kuinka iso, eli onko kostuttimien määrä "ylimitoitettu" Suomen talvea varten?

Maxell kirjoitti:Geelikostuttimeen olen lisännyt vain tislattua vettä... vai kuuluuko sinne lisätä välillä propyleeniglykolia?


Veden pitäisi vissiinkin riittää, ainakin mulla riitti kun sitä käytin. PG:n puutos aiheuttaisi kosteuden nousua yli 70%, ei laskua. Onko mittari kalibroitu?

Maxell kirjoitti:Mitenkäs tuo humidori, että tarvitseeko sen seiniä kosteuttaa muutaman kerran vuodessa samalla tavalla kuin käyttöönottovaiheessa??


Ei tartte, sen olisi tarkoitus pysyä kosteana koko ajan. Vain silloin jos pääsee kuivumaan kokonaan, eli tavallaan otat uudelleen käyttöön.
Jos olisin Lee Van Cleef, tuo kauhea mies
Aamukahvi ois musta, niin maineenikin
Maissipiippua suutelisin
Savut muilla maksattaisin
Käyttäjän avatar
Bf109
 
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Tammi 09, 2008 5:33 pm

Re: Humidorin kosteuden väheneminen

ViestiKirjoittaja Maxell » Ti Helmi 10, 2009 12:54 pm

Humidori vetää muistaakseen noin 100-150 sikaria ja nyt siellä on n.30-40 sikaria. Eli periaatteessa tuo pelkkä geelikostutinkin riittäisi.

Voipi olla, että tämä talvi aiheuttaa tuota kosteus ongelmaa, koska tammikuun aikana alkoi tuo kosteus pikkaisen tippua siitä muuten normaalista 68%. Tosin ei tuossa 63% kosteudessa sikarit pitäisi pilalle ainakaan mennä. Nyt tuo 63% on pysynyt vakiona. Jos kosteusprosentti vaikka kesän saapuessa taas nousee takaisin.

Ja mittari oli kalibroitu kohdilleen.
Käyttäjän avatar
Maxell
 
Viestit: 16
Liittynyt: La Elo 23, 2008 12:44 pm

Re: Humidorin kosteuden väheneminen

ViestiKirjoittaja elmiguel » To Helmi 12, 2009 3:30 pm

Moi

Sanoisin, että tuo humin kosteuden lasku tammikuun aikana johtuu ulkoilman kylmyydestä ja kuivuudesta. Onko talossasi hienot ilmanvaihtosysteemit? Eli siis semmoset, jotka säätää myös tuloilman kosteutta? Ootko miten seurannut paikallisia sääolosuhteita, että milloin on ollut pakkas- ja suojakausia? Ite koitan jonkin verran seurata säätä, noin pääpiirteittäin, en kyllä tiedä ihan tarkkaan miksi. Humidorin ulkopuoliset olosuhteet vaikuttavat myös sen sisäpuolen olosuhteisiin.
Käyttäjän avatar
elmiguel
 
Viestit: 121
Liittynyt: Ma Joulu 03, 2007 4:22 pm
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Humidorin kosteuden väheneminen

ViestiKirjoittaja Maxell » Pe Touko 01, 2009 1:44 pm

Juu eli syy tuohon kosteuden karkaamiseen selvisi sitten. Kevään tullessa kosteus ei alkanut nousta ja harmikseni vasta nyt aloin tutkia asiaa tarkemmin. Sellainen syy löytyi, että humidorin takapuoli saranoiden välistä oli päässyt syystä tai toisesta elämään ja sinne oli muodostunut ilmarako siis.

No eihän tässä auta ku alkaa uutta humidoria etsimään ja keksiä sikareille uusi väliaikainen säilytyspaikka siksi aikaa
Käyttäjän avatar
Maxell
 
Viestit: 16
Liittynyt: La Elo 23, 2008 12:44 pm


Palaa alueelle Tarpeisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa