Ongelma kosteuden säilyttämisessä

Sikarinpolttoon liittyvä välineurheilu tänne (humidorit, leikkurit, tupperdorit, jne... )

Valvoja: Lasse

Ongelma kosteuden säilyttämisessä

ViestiKirjoittaja Jubi » Ke Elo 16, 2006 8:21 pm

Hankin alkuvuodesta pienen, noin kolmekymmentä coronaa imevän humin. Käytännössä koko kevään ajan oli ongelmia saada se pitämään kosteutta, vaikka olinkin alkuun pyyhkinyt pinnat kostealla rätillä ja hoidin sienenkin kostuttamisen säännöllisesti. Taso oli käytännössä koko ajan noin 60%.

Kesän myötä kosteus on tasaantunut noin 62-65:een, mutta olen käynyt miettimään, mikä on lämpötilan vaikutus tuohon prosenttiin. En oikein pysty ainakaan kesäaikaan säilyttämään humia alle 24´c lämpötilassa ja talvellakin ollaan melkein samoissa tasoissa. Huolestuin nimittäin, kun huomasin, että muutama helmikuusta asti humissa ollut corona alkoi pilkehtimään ikään kuin hometta. Vaikka kosteus on siis käytännössä koko ajan ollut alle 67%! Mittarin olen kalibroinut kolme kertaa: Heti alkuun, huhtikuussa ja juhannuksena.
Jubi
 
Viestit: 4
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2006 9:02 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja rekola » Ke Elo 16, 2006 8:34 pm

Vaihda sieni kiteisiin, tai käytä ainakin sienen kanssa pg:tä.
On totta, että Lämpotila on suomen oloissakin ongelma. Suuressa lämmossä hometta muodostuu helpommin vaikka kosteus olisikin alhaisempi. Sinun tulisi siis tuulettaa humisia ainakin kerran viikossa, jos lämpötilat ovat kovin korkeita (homeen välttämiseksi), siis humi auki pariksi minuutiksi ja taas kiinni. Lämpöisissä oloissa humisi tarvitsee kostuttimen, joka on suunniteltu n.50 sikarille.
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Jubi » Ke Elo 16, 2006 8:39 pm

Entä kosteus? Aina puhutaan noin 72%:sta, osa tykkää 67%:sta. Itsellä ei ole kuivumisongelmia ollut, vaikka mittari näyttää vain tuota vähän yli 60%. Onko kyseessä siis mittarivirhe, vai mahdollistaako suurempi lämpötila matalamman prosentin?
Jubi
 
Viestit: 4
Liittynyt: Ma Tammi 16, 2006 9:02 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja rekola » To Elo 17, 2006 1:41 pm

Niin siis Dominikaanit,ym tulisi säilyttää n.70%, kuubalaiset taas 65%.

Lue vielä tästä topicista sivut 1ja2 siellä on seassa sinulle arvokasta tietoa http://amanita.fi/sikarifoorumi/viewtop ... =8&start=0
Niin ja vielä mittarista, osta vaikka Claes Ohlsonilta digitaalinen kosteusmittari, jossa on samalla lämpömittari(hinta siinä n.15e) Mittaria ei tarvitse kalibroida ja se on analogista tarkempi, jos otetaan huomioon koko väli 0-100%. Helppo käyttää eikä vaadi huoltoa, paitsi patterinvaihto.

Olikos näistä apua vai tarvitaanko kattavampi selvitys? :D
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki


Palaa alueelle Tarpeisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 1 vierailijaa