Tupakkamadot

Sikarinpolttoon liittyvä välineurheilu tänne (humidorit, leikkurit, tupperdorit, jne... )

Valvoja: Lasse

Tupakkamadot

ViestiKirjoittaja Kalle » To Syys 22, 2005 5:45 pm

Laitetaas tästä keskusteluun vakavista aiheista vakavin - tupakkamadot.

Itselläni ei ole [onneksi] kokemuksia moisista toukista, mutta ainakin jenkkipalstoilla noista on säännöllisin väliajoin keskustelua.

I :shock:

Olen sen verran heikkohermoinen, että olen jokaisen sikarikuorman pakastekäsittellyt. Eli ekas 12h jääkaapissa ja sit 24-28h pakastimessa jonka jälkeen jäähdytys jääkaapissa taas 12h. Yksikään sikari ei ole ainakaan ulkoisesti tästä kärsinyt.

Matojen iskettyä, ne poraavat sikarin täyteen reikiä jolloin polttelu on sitten ikäänkuin nokkahuilua soittelis... :wink:

T: Kalle
Käyttäjän avatar
Kalle
 
Viestit: 27
Liittynyt: Ti Syys 20, 2005 1:26 pm

ViestiKirjoittaja MM » To Syys 22, 2005 8:32 pm

Viime keväänä menetin yhden sikarin kuoriaisen saaliina. Onneksi huomasin asian ennen kuin mahdolliset muut toukat olivat tehneet laajempia tuhoja. Silloin pakastin koko kyseisen humin sisällön, eikä vaiva ole uusiutunut.

Juuri nyt pakastimessa on muutama äsken ostettu sikari, koska parista löytyi kuoriaisen toukan tekemän näköinen reikä.

Tällaista sattuu: kuoriaisen munia ilmeisesti on aika usein sikareissa, ja joskus ne sitten kuoriutuvat ja tekevät tuhoa. Korkea lämpötila lisää riskiä, joten humit kannattaa laittaa viileähköön tilaan (18 C) jos voi. Siltikin sikarit on syytä tarkastaa silloin tällöin.

Minä en edelleenkään pakasta kaikkia sikareita, vaikka sitä kyllä usein suositellaankin. Varsinkin jos se rauhoittaa mieltä, niin siitä vaan; pysyvää haittaa siitä ei sikareille ole.

Minulla kuitenkin on se kuva, että mainitsemasi ajat olisi syytä moninkertaistaa jos mielen rauhoittamisen ohella haluat tosiaan myös tuhota kuoriaiset, toki pakastimesi lämpötilasta riippuen.

Tarvittavasta ajasta on vain eri käsityksiä. Eräs lähde kertoo tällaista tietoa lämpötilan ja tarvittavan ajan suhteesta:

5c (41f) requires ~12 days (275 hours)
0c (32f) requires ~9 days (220 hours)
-5c (23f) requires ~4 days (100 hours)
-10c (14f) requires less than 24 hours
-15c (5f) requires less than 24 hours
-20c (-4f) requires less than 24 hours


Tämän lähteen mukaan mainittu aika tuhoaa 95% munista.

Toisten raporttien mukaan kuitenkin vasta 30 päivän jäädytys kotipakastimessa on todella riittävää. Ota tästä selvää.
- MM
Käyttäjän avatar
MM
 
Viestit: 402
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Sami » To Syys 22, 2005 9:14 pm

Aikanaan pakastin sikareitani 24h ja silti n. puolen vuoden kuluttua jäljellä olevista löytyi reikiä ja elävä kuoriainen laatikon pohjalla.
Silloin luin, että kotipakastimessa 48h olisi parempi, jota olen käyttänyt siitälähtien ja on toiminut. Ei enää kuoriaisia.
Tosiaan kannattaa käydä läpi varastojaan välillä. Sitä paitsi mukavaa puuhaa tehdä inventaariota :D

Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tupakkamadot

ViestiKirjoittaja Aapo » Pe Syys 23, 2005 3:40 am

Kalle kirjoitti:Olen sen verran heikkohermoinen, että olen jokaisen sikarikuorman pakastekäsittellyt. Eli ekas 12h jääkaapissa ja sit 24-28h pakastimessa jonka jälkeen jäähdytys jääkaapissa taas 12h. Yksikään sikari ei ole ainakaan ulkoisesti tästä kärsinyt.

Matojen iskettyä, ne poraavat sikarin täyteen reikiä jolloin polttelu on sitten ikäänkuin nokkahuilua soittelis... :wink:

T: Kalle


http://koti.mbnet.fi/ahalme/beetle/beetle_003.JPG

Juu, meikä pakastaa myös. :wink:

-18 C° kolmesta neljään päivän ajan, riippuen lastin koosta. Testasin kerran omassa pakastimessani, että puolikkaan vesilitran jäätyminen mainittuun lämpötilaan vaatii melkeinpä kokonaisen vuorokauden, ja olen siitä alkaen laskenut jäädytysajan "varman päälle".

Jääkaappivaihetta en ole ennen pakastamista käyttänyt.
Käyttäjän avatar
Aapo
 
Viestit: 801
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 1:09 pm
Paikkakunta: Kuopio

ViestiKirjoittaja Kalle » Pe Syys 23, 2005 6:41 am

Ei kai auta kuin pidentää pakastusvaihetta. Kai tuon 2-3 vrk jaksaa odotella :D

Ja pieni tupatarkastus nyt on aina paikallaan. Ainakin tällöin saa mahdolliset vahingot minimoitua.

Olikos näillä kuoriaisilla joku kuoriutumisaika? Muistaakseni kuoriutuminen/aktivoituminen ei pitäisi olla mahdollista tarpeeksi nuorissa ja taas tarpeeksi vanhoissa sikareissa. Eli ainakin periaatteessa vaivasta pääsisi jos ostaisi vain tarpeeksi vanhoja sikareita. Kuitenkaan mihinkaan vintage luokkaan ei vielä tarvinnut mennä..

:lol:

Vaikka harvemmnin tuohon ikään pysytyy vaikuttamaan nettikaupasta ostettaessa... :?

T: Kalle
Käyttäjän avatar
Kalle
 
Viestit: 27
Liittynyt: Ti Syys 20, 2005 1:26 pm

ViestiKirjoittaja Aapo » La Syys 24, 2005 7:58 am

Kalle kirjoitti:Olikos näillä kuoriaisilla joku kuoriutumisaika? Muistaakseni kuoriutuminen/aktivoituminen ei pitäisi olla mahdollista tarpeeksi nuorissa ja taas tarpeeksi vanhoissa sikareissa. Eli ainakin periaatteessa vaivasta pääsisi jos ostaisi vain tarpeeksi vanhoja sikareita. Kuitenkaan mihinkaan vintage luokkaan ei vielä tarvinnut mennä..


On niillä joku. Eli aikuisen kuoriaisen pitää kuoriutua tietyn ajan sisällä, tai se kualee. Muistelen lukeneeni, että joku prosentti, varmaan 95, kuoriaisista kuolee vuoden tai puolentoista sisällä koteloitumisesta, ja jonkun kommentoineen tähän, että hänellä oli tapahtunut infestaatio yli kahden vuoden ikäisessä laatikossa. Munat ja kuoriutumattomat aikuiset siis kyllä kuolevat pois omia aikojaan, mutta varman päälle voidaan pelata vasta useamman vuoden ikäisillä laatikoilla.
Henk. koht. en enää vaivautunut pakastamaan vuoden '98 VR Famosos-, enkä 1990 ERdM Demi Tasse-laatikoita, kun sellaiset hiljattain kokoelmaani lisäsin. :wink:

"Tarpeeksi nuorissa" tarkoittanee lähinnä niin tuoretta tavaraa, että toukatkaan eivät ole vielä ehtineet kuoriutumaan. En nyt muista minkä ikäisinä toukat kuoriutuvat, mutta arvelenpa, että tämän varaan ei juuri pysty laskemaan.


Kalle kirjoitti:Vaikka harvemmin tuohon ikään pysytyy vaikuttamaan nettikaupasta ostettaessa... :?


Kyllä siihen pystyy vaikuttamaan. Yleensä vaatii tosin erillisen kyselyn sähköpostitse tai puhelimitse. Jo sekin usein auttaa, että mainitsee tilauksessa haluavansa niin vanhoja pöllejä, kuin saatavilla on.
Mää itte pidättäydyn kokonaan asioimasta liikkeissä, joista ei osata/haluta kertoa minkään tietyn sikarin kohdalla löytyviä laatikkokoodeja.

Joillakin kauppiailla boksikoodit ovat näkyvillä suoraan verkkokaupan sivuilla.
Käyttäjän avatar
Aapo
 
Viestit: 801
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 1:09 pm
Paikkakunta: Kuopio

ViestiKirjoittaja Kalle » Pe Syys 30, 2005 8:11 am

Aivan, pitääpäs lisätä tuo pyyntö seuraaviin tilauksiin.
Hiljattain tilasin CigarsandCigars:lta laatikon R&Y nr. 2:sta ja laatikossa oli leima -03. Noin vuosi sitten tilatussa laatikossa oli -02 leima joten
hieman iätystä Kuuban kollit ovat tehneet. Hyvä näin.

Olettekos huomannet biologisen aseen beetle;jä vastaan:
http://www.cigaraficionado.com/Cigar/CA ... 80,00.html

Pitäis vaan olla kaappihumi että tuosta olisi hyötyä.

T: Kalle
Käyttäjän avatar
Kalle
 
Viestit: 27
Liittynyt: Ti Syys 20, 2005 1:26 pm

ViestiKirjoittaja Sami » Pe Syys 30, 2005 8:14 pm

Näin vastaavan kapistuksen Pulmannin WalkIn humissa. Ei ollut yhtään kuoriaista jäänyt kiinni, ainakaan vielä.

Samanlaisia myydään koteihin ja kasvihuoneisiin banaani/kukkakärpäsiä yms. torjumaan. Joskus näin puutarhamessuilla myynnissä..

Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Tomppa » Ke Loka 05, 2005 7:51 pm

robert kirjoitti:Kaikkeen edellä sanottuun lisään, että ostamalla sikarit luotettavasta lähteestä takaa tavaran saastumattomuuden. Pääsääntö on, että toimittaja korvaa pilaantuneen tuotteen.


Paitsi, että kyllä ne toukat (kotelot) ovat siellä sikarissa (jos ovat) jo lähtiessään valmistajalta. Se on totta, että jotkut kauppiaat pakastavat sikarit ennen jälleenmyyntiä, mutta kyllä tuosta pakastamisesta ollaan vähintäänkin kahta mieltä.

Parempi nyrkkisääntö olisi ostaa halvempia sikareita, joiden raaka-aine myrkytetään ennen sikariksi käärimistä, jota ei taas kalliimmille merkkisikareille tehdä.

-Tomppa
Tomppa
 
Viestit: 231
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 2:08 pm

ViestiKirjoittaja Sami » Ke Loka 05, 2005 8:31 pm

Tomppa kirjoitti:Parempi nyrkkisääntö olisi ostaa halvempia sikareita, joiden raaka-aine myrkytetään ennen sikariksi käärimistä, jota ei taas kalliimmille merkkisikareille tehdä.

-Tomppa


Myrkytetään? Mitä mitä? Ja minä kun luulin sikarien olevan Puhdasta tupakkaa!?!

Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Aapo » To Loka 06, 2005 12:36 am

Tomppa kirjoitti:Parempi nyrkkisääntö olisi ostaa halvempia sikareita, joiden raaka-aine myrkytetään ennen sikariksi käärimistä, jota ei taas kalliimmille merkkisikareille tehdä.

-Tomppa


Ja IMO vielä parempi nyrkkisääntö on pakastaa kaikki itse. :roll:

:wink:
Käyttäjän avatar
Aapo
 
Viestit: 801
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 1:09 pm
Paikkakunta: Kuopio

ViestiKirjoittaja Aapo » To Loka 06, 2005 12:40 am

Sami kirjoitti:Myrkytetään? Mitä mitä? Ja minä kun luulin sikarien olevan Puhdasta tupakkaa!?!
Sami


Joo, ja jos muistat sen kuvan erään kuoriaistuhoista mitä olen siellä täällä viljellyt, niin se on muuten sikarista, joka on kauppiaan mukaan fumigoitu tehtaalta lähtiessä, pakastettu kauppiaan, ja vielä toiseen kertaan omasta toimestani. :roll:

Aina asiaa muistellessani pitää toivoa kovasti, että mainittu tuho oli tehty jo tehtaalla, muuten menee usko jopa pakastimiin, ja iskee paranoia!
Käyttäjän avatar
Aapo
 
Viestit: 801
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 1:09 pm
Paikkakunta: Kuopio

ViestiKirjoittaja Tomppa » To Loka 06, 2005 9:05 am

Aapo kirjoitti:....joka on kauppiaan mukaan fumigoitu tehtaalta lähtiessä, pakastettu kauppiaan, ja vielä toiseen kertaan omasta toimestani. :roll:

Aina asiaa muistellessani pitää toivoa kovasti, että mainittu tuho oli tehty jo tehtaalla, muuten menee usko jopa pakastimiin, ja iskee paranoia!


Nyt en tainnut ihan seurata, siis ostit laatikon, pakastit sen, laitoit humiin ja vasta joskus aikojen kuluttua avasit sen ekan kerran? Joku ei nyt oikein istu tähän; kyllä minä katselen aina sikarit läpi kuljetusvaurioiden, homeen, yms. varalta.

Ja kyllä kai se on fakta, että pakastaminen ei käytännössä koskaan ole 100% varma tapa noiden torjumiseen. En jaksa kaivaa sitä yhtä (tieteellisenoloista?) tutkimusta, Google löytänee. Ja eikös sellainenkin tutkimus netistä löydy, jossa todetaan kuoriaisen munia sisältävien sikareiden maistuvan paremmalta :lol:

-Tomppa

Edit: Kaivoin nyt sen linkinkin, ettei taas satusedäksi syyteltäisi; http://www.cigarsinternational.com/html ... _14ymt.asp
Tomppa
 
Viestit: 231
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 2:08 pm

ViestiKirjoittaja Sami » To Loka 06, 2005 4:39 pm

Aapo, kertoiko kauppiaasi oliko sikarit vai lehdet ennen käärimistä mykytetty? Voisin kuvitella valmiiden sikarien suojelevan sisällään kaikenlaisilta myrkyiltä noita toukkia tai ainakin munia.. Eikös ötököiden munat yms. talvehtimis/lepomuodot ole todella kestäviä kaikenlaisilta mullistuksilta?


Joskus poltin sikaria joka poksahteli ja rapisi vaimeasti, olikohan ne niitä munia/toukkia?
Maistui erittäin hyvältä tuo pölli :) tosin SD4 maistuu aina..

Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja MM » To Loka 06, 2005 10:58 pm

robert kirjoitti:Kaikkeen edellä sanottuun lisään, että ostamalla sikarit luotettavasta lähteestä takaa tavaran saastumattomuuden. Pääsääntö on, että toimittaja korvaa pilaantuneen tuotteen.

Juuri niin. Valitin juuri hiljan parista ostamastani sikarista, joissa oli toukanreikiä. Myyjä lähetti uudet tilalle, ja laittoi vielä bonussikarin. Shoppaan tämän firman kanssa jatkossakin, vaikka he eivät ole se halvin toimittaja.
- MM
Käyttäjän avatar
MM
 
Viestit: 402
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Helsinki

Seuraava

Palaa alueelle Tarpeisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa