Viinikaappihumit

Sikarinpolttoon liittyvä välineurheilu tänne (humidorit, leikkurit, tupperdorit, jne... )

Valvoja: Lasse

Re: Viinikaappihumit

ViestiKirjoittaja Inkkari » To Kesä 02, 2016 8:47 am

Jaga kirjoitti:Voi siis olla että jäähdytysyksikön tuuletin ei ole riittävän tehokas tai sitten se on liian etäällä jäähdytyssiilistä, jolloin viilennysyksikköön pääsee kondensoitumaan vettä. Näillä keleillä huoneilman kosteus on suhteellisen korkea, joten 24-asteisen huoneilman absoluuttinen kosteus on todennäköisesti korkeampi kuin 18-asteisessa humissa. Humin ylikosteustilaa siis pahentaa se että mitä enemmän aukoo ovea. Kokeilepa vaikka teipata talouspaperia takaseinän alaosaan niin saat valuuko pohjalle päätyvä vesi jäähdytyssiilestä tms.


Kuulostaa ihan järkevältä. Täytyy kokeilla, mutta uskoisin asian olevan juuri näin, koska pohjan etuosa tuntuu aina kuivalta. Takaosassa on toki pieni syvennys kondensaatiovesille, mutta jos sitä olisi valunut siitä edestä sinne, niin toki myös etuosa olisi hieman kostea. Siellä pohjassa on myös pieni reikä näille vesille, mutta olen tukkinut sen korvatulpalla. Tiedä sitten pitäisikö avata ja kokeilla mihin nesteet jatkaa matkaansa. Lattialle niitä en haluaisi.
Inkkari
 
Viestit: 123
Liittynyt: Ti Kesä 09, 2015 12:22 pm

Re: Viinikaappihumit

ViestiKirjoittaja Callahan » Pe Joulu 02, 2016 7:58 pm

Kaappihumia suunnittelin mutta vinkitys viinikaapista palstaveljelle johtikin oman viinikaappihumin tekoon. Käyttöönotto tehty toissapäivänä ja alla oli muutamien päivien kosteutus. Nyt Bovedaa ja pari akryylipolymeerikosteuttajaa töissä, tänään saapuneet HBS-helmet tulevat noiden jälkimmäisten työmiesten tilalle. Kapasiteettia on nyt omaan varantoon hetkeksi hyvin. Humissa hiukan yli 300 pölliä ja tyhjältähän tuo vielä näyttää. Tavoitteena on, että vuoden vaihtuessa oltaisiin noin 500 pöllin vahvuudessa, matkapäiviä on varailtu...

Hyllyjen runkoihin käytetty seetri oli hiukan pienempään kaappiin mitoitettu mutta puutapein liitettynä sain kaikki hankitut laudat täysin hyödynnettyä. Hyllyjen välit ja pohjalevyt tehty ohuemmasta (4 mm) tavarasta ja saatan sitä laittaa vielä taustalevyksi kun vähän näen miten tuo sisusta jäähdytykseen reagoi mutta sen aika on vasta kesällä. Aiemmassa käytössä tämä oli keittiötason alla, joten uusi taso piti myös laitella, löytyi aika hyvin väreihin sopiva. Irtopölleille löytyi Saksan kaupoista juuri mitoiltaan sopivia tarjottimia ja niitä tuohon pohjille meni pari kappaletta. Laitan tähän muutaman kuvan mitä tuli napsittua kun eri vaiheet valmistuivat, kivahan tämäkin oli väsätä :sigge:.

Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva Kuva
Käyttäjän avatar
Callahan
 
Viestit: 177
Liittynyt: Ma Syys 05, 2016 1:05 pm

Re: Viinikaappihumit

ViestiKirjoittaja salinla » Ma Joulu 05, 2016 10:42 am

Hyvännäköistä settiä. Onko kaappi kompuralla varustettu vai peltiertyyppisellä ratkaisulla?
Check Hippie's blog: www.cigar-hippie.blogspot.com
salinla
 
Viestit: 411
Liittynyt: La Marras 30, 2013 4:45 pm
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Viinikaappihumit

ViestiKirjoittaja Callahan » Ma Joulu 05, 2016 1:10 pm

salinla kirjoitti:Hyvännäköistä settiä. Onko kaappi kompuralla varustettu vai peltiertyyppisellä ratkaisulla?


Tämä Huurre (kuten saman mallin nuoremmat Festivotkin), on kompuralla varustettu. Testailin viilennyksen kanssa ennen kun pöllit olivat sisällä ja kosteus heitteli yllättävän vähän. On tosin täysin mahdollista ettei tuota viilennystä voi tuolla jäähdytyksellä käyttää, havaintojahan asiasta on palstallakin. Varasuunnitelma on sitten se, että laitan pöllit pöytähumiin ja kahteen tupperiin tuohon kaappiin kuumimpaan aikaan. Tuo setti mahtuu jäähtymään kun hyllyt ottaa siksi aikaa pois ja kokeilin tämänkin, sisältö jäähtyy ja kosteus "suojattuna" säilyy.
Käyttäjän avatar
Callahan
 
Viestit: 177
Liittynyt: Ma Syys 05, 2016 1:05 pm

Re: Viinikaappihumit

ViestiKirjoittaja Tumppi » Ke Huhti 26, 2017 8:46 pm

Inkkari kirjoitti:Mulla on tämmöinen pieni pönttö Saksasta.

http://www.elektronik-star.de/Klarstein-Weinkuehlschrank-48-Liter-16-Flaschen-Touch_i3728.htm

Itse sanoisin, että beadsit varmaan liian kosteana sitten, mutta silloin kun kaappi on päällä, niin tuntuu että ylähyllyllä tuulettimen lähistöllä kosteus ei pysy muutoin sopivalla tasolla. Kierre on valmis :D Tiedä sitten jos se tuuletin on liian voimakas/tehokas tms. tähän käyttöön.

Mun kaappi ei nyt ole mielestäni vielä mitenkään hirveän täyteen ahdettu ja tätä samaa ongelmaa oli muistaakseni myös viime kesänä kun kaappi oli enemmän päällä, mutta tyhjempi.

Musta taas tuntuu, että sieltä mistä tuuletin puhaltaa kylmää ilmaa sisään, niin kosteus on matalampi kuin esim. kaapin alaosassa.

Kaappi viilenee -> kosteustaso tippuu ja vettä alkaa kerääntyä kaapin pohjalla (ainakin silloin kun olen lisännyt nestettä beadseihin, mahdollisesti liikaa), kaappi lämpenee -> kosteustaso nousee, mutta vettä ei keräänny mihinkään.Miulla tismalleen sama pöntto tuossa joku aika sitten ostettuna Verkkokaupasta Anton Oliverina (teettävät jossain kiinassa geneerisinä kaappeina ilmeisesti nuo ja laittavat milloin missäkin kaupassa omat logonsa niihin, Power myy Temptech nimellä) :D

Tuskailin tuon saman ongelman kanssa, eli ylhäällä liian kuivaa. Tulin sellaiseen johtopäätökseen että: tää malli puhaltaa kylmän ilman tuolta alhaalta missä on nuo muoviset "ritilät" tms. ja ylempi tuuletin imee kaapin sisältä ilmaa peltier elementille ja kierrättää sen edelleen takaisin alaosaan. Itsellä ainakin alhaalla on parhaimmillaan 3 astetta viileämpää kuin ylhäällä, kun kylmä ilma ei pääse kunnolla kiertämään yläosaan kaappia.

Mistäänhän en mitään tiedä, mutta jos absoluuttinen kosteus on koko kaapissa sama (reilusti 69% Bovedoja) mutta lämpötila on jossain kohtaa 2-3 astetta alhaisempi niin suhteellinen kosteus on korkeampi näissä kohtaa kun ilma on kylmempää? Eli nuo 69% bovedat kaapin pohjalla tuottaa siihen lämpötilaan 69% suhteellista kosteutta, mutta ylhäällä kun ilma on 2 astetta lämpimämpää suhteellinen kosteus ei ole enää sama vaikka absoluuttinen kosteus säilyisi samana ---> mittari näyttää muutaman % vähemmän kuin alhaalla, riippuen lämpötilaerosta.

Testasin tämän sillä että laitoin helvetisti bovedoja tuon ylemmän tuulettimen eteen ja otin kaikki alatasolta pois, niin kaapin alatasolla suhteellinen kosteus kohosi jopa 74% (ja kyllä, mittarit on kalibroitu ja kunnossa, 69% bovedat käytössä). Eli tuuletin imi kostean ilman bovedojen ympäriltä peltier-elementille ja sieltä puhalsi sen takaisin alaosaan kaappia muutaman asteen viileämpänä jossa ei bovedoja kosteutta tasaamassa ---> suhteellinen kosteus ilmassa nousee absoluuttisen pysyessä samana. Edelleen ylhäällä näytti jotai 55% kun alhaalla oli tuo 74%. Kondensaatiota ei ole ollut yhtään eli siitäkään tuon kosteuden nousun ei pitäisi johtua.

Meinasin kokeilla nyt kyhätä jonkun tietokoneen tuulettimen kaapin alatasolle puhaltamaan kylmää ilmaa ylös, kerron sitten auttoiko.

Toivottavasti joku sai jotain tolkkua :D Kertokaa jos oon ymmärtänyt tämän koko asian jotenkin väärin vai kävisikö tämä yhtään järkeen?
Tumppi
 
Viestit: 24
Liittynyt: To Huhti 06, 2017 4:57 pm
Paikkakunta: Lappeenranta

Edellinen

Palaa alueelle Tarpeisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron