Sivu 1, 2:sta

Suklaasta

ViestiLähetetty: To Heinä 06, 2006 12:00 am
Kirjoittaja Tony1911
(Itse en ole sikarin kanssa suklaata mussuttanut vaan ihan omana nautintonaan.)

Joskus aikoinaan minä mutustelin ihan tyytyväisenä Fazerin sinistä. Sitten hurahdin sikareihin ja piru, nyt ei enää kelpaakaan mitkään tavalliset suklaat vaan pitää olla jotain erikoisen hyvää... Näin tämäkin harrastus muuttaa miestä. Viskiä juo ja suklaiden kanssa hienostelee. :)

Mitäs erityisen hyviä suklaamerkkejä te, arvon sikariveljet (lainatakseni jenkkifoorumeilla pyörivää "Brothers of the Leaf"-ajattelua :) ) tiedätte, ja mistä niitä saa? Oma suosikkini on belgialainen Côtè d'Or ja niistä nimenomaan Noir de Noir. Kaakaopitoisuus tässä on sellaiset 55%:n luokkaa jos nyt oikein muistan ja maku on ah niin pehmeä, niiin pehmeä... Toista yhtä hyvää ei ole tullut vastaan! Käyn hakemassa tuota aina silloin kun ehdinviitsinjaksan Kampin uudesta kauppakeskuksesta, siellä liike nimeltä Kaakaopuu (ja suosittelen muuten siellä ollessa jäämään kupilliselle chilikaakaota, nammm...). Ainoa ongelma tuossa tosiaan on se että pitää erikseen tehdä suklaanhakureissu. Näin se on että hyvä maku tekee elämän vaikeammaksi... Normaali tuulipukukansa joka pärjää koffilla, kossulla ja marlborolla pääsee paljon vähemmällä. Toisaalta, väitän ettei normaali tuulipukukansa saa samanlaisia elämyksiä koffeistansa, kossuistansa ja marlboroistansa... :P

Silloin milloin reissu Helsingin keskustaan ei onnistu niin normaaleista joskin tavallista paremmin varustetuista ruokakaupoista löytää joitain ihan syötäviä suklaita. Karl Fazer exclusive on yksi merkki, toistakin ihan hyvää löytyy, valitettavasti en ole vähään aikaan sitä ostanut niin merkkiä en nyt muista (nimimuistini on lähinnä huono vitsi)... Mutta eivät nämä tuolla mainitsemalleni pärjää. :)

ViestiLähetetty: To Heinä 06, 2006 4:08 pm
Kirjoittaja Sami
Lindt merkkinä on ollut varma. Ennen Stokkalta sai Lindt bittersweet, valkoisessa yksinkertaisessa kääreessä. Hieman kitkerä ja voimakkaan suklainen, prosentteja en muista, mutta äärimmäisen loistava suklaa. Lindtin perus tummasuklaakin on hyvää.
Lindt Cuba 55% pienet ja ohuet palat n.5e Stokkalla on loistava sijoitus suklaannälkään. Suosittelen sikarin kanssa. Ohuet palat sulavat suussa mukavan nopeasti sikarin polttelun yhteydessä.
Muita kehuttavia suklaita ei tule mieleen.

Sami

ViestiLähetetty: Pe Heinä 14, 2006 8:50 pm
Kirjoittaja jpop
Henk. koht. pidän erityisesti Sveitsiläistyyppisestä suklaasta tyyliin Lindt (erityisesti tummat) ja Fazer (Exclusive). Myös Belgialaiset ovat keskimäärin hyviä ja Côtè d'Orin Noir de Noir on tosiaankin mainiota. Myös Anthony Bergillä on joitakin hyviä tummia. Olisikohan se ollut Ghana, jossa on paahdettuja kaakaopapujen paloja seassa - aika herkkua. Kaikkia näitä saa muistaakseni ainakin Stockmannilta. Parhaita suklaakokemuksia on tullut saatua joistakin pienistä suklaapuodeista maailmalta, mutta niitä ei oikein voi laskea, kun niitä ei ole normaalisti saatavilla. Lentokentillä on myös joskus aika hyviä settejä, mutta ei tule pistettyä nimiä mieleen, kun tuota suklaata kuluu välillä melkoisia määriä. Aina on iso Toblerone ja muutama muu levy tai lajitelma mukana kun palaa reissusta :)

ViestiLähetetty: Pe Heinä 21, 2006 5:36 pm
Kirjoittaja Tony1911
Aaaaa, sehän se oli! :) Tattista. Lindtin 70% tumma suklaa on tosiaan ihan jees ja sitä saa jostain tavallisista ruokakaupoistakin.

Ja miten tämä kuulostaa ihan siltä että Stockalla pitäisi joskus muka vierailla? :)

ViestiLähetetty: To Tammi 10, 2008 10:36 am
Kirjoittaja jpop
Olen laittanut Lidlistä saatavat "paremmatkin" suklaat aikaisemmin korkeintaan kategoriaan "ihan ok". Nyt kävin jostain syystä jälleen ketjun paikallisessa ilmentymässä ja J.D. Grossilta oli tullut valikoimiin muutama uusi, leimalla "Edition Cocoa Cult" ehostettu suklaa. Maistoin niistä kahta ja nämä vaikuttavat olevan ehdottomasti parasta, mitä ko. ketjun kaupoissa on tarjolla. Molemmissa on hyvälaatuista ja aromikasta kaakaota. Ovat erinomaisen hyvää ja vähän liiankin helppoa syötävää!

KUL-KUL Papua-Uusi Guinea 78%
- sisältää kaakaupavun murusia

AMBANJA Madagascar 72%
- sisältää rosé pippuria, mikä sopiikin tämän kaakaolaadun kanssa mainiosti yhteen. (En ole aivan varma, suomennetaanko Red Pepper tässä tapauksessa Rosé pippuriksi, mutta siltä tuo minusta maistuu ...)

ViestiLähetetty: To Tammi 10, 2008 5:32 pm
Kirjoittaja Bf109
jpop kirjoitti:(En ole aivan varma, suomennetaanko Red Pepper tässä tapauksessa Rosé pippuriksi, mutta siltä tuo minusta maistuu ...)


Ei noista niksmanneista ota selvää...

Red pepper on tavallisesti jonkinlaista chiliä, rosépippurit englanninnetaan yleensä pink pepper.

Pakko käydä katsomassa paikallisen Liiterin valikoimat, ihan vain siltä varalta että se olisikin chilisuklaata :)

ViestiLähetetty: Pe Tammi 11, 2008 3:35 am
Kirjoittaja Jari T
Ennen suosikkini oli Maraboun Tumma Suklaa, nyt Fazerin Taloussuklaa. Ihan oikeesti!

Tarjosin jälkimmäistä kerran yhdelle Belgille ja se kehui kovasti, diggaili ja kikkaili oikein tosissaan ja vakuuttavasti.

Itselleni tuhdimpien latakia- tai orientaaliblendien (piippujuttuja siis) seuraksi maistuu helposti pala tummaa suklaata, samoin myös laadukas portteri.

ViestiLähetetty: Pe Tammi 11, 2008 3:49 am
Kirjoittaja Jari T
jpop kirjoitti:AMBANJA Madagascar 72%
- sisältää rosé pippuria, mikä sopiikin tämän kaakaolaadun kanssa mainiosti yhteen. (En ole aivan varma, suomennetaanko Red Pepper tässä tapauksessa Rosé pippuriksi, mutta siltä tuo minusta maistuu ...)


Suklaan historiaa ihan hiukan sivunneena olisi helpompi ajatella 'Red Pepper'in olevan chili- tai cayannepippuria. Aivan arvailen kylläkin...

Aikanaan matkallani Meksikossa (Asteekkien ja suklaan kotimaassa) ainakin suklaa oli hyvin usein yhdistetty tulisempiin pippureihin. Esimerkiksi mole-kastikkeissa, jotka olivat suolaisia, tulisia suklaakastikkeita joita tarjottiin erilaisten liharuokien seurana/peittona.

Rosé-pippurikin kyllä kuullostaa hyvältä combolta!

?Quién sabe?

ViestiLähetetty: Pe Tammi 11, 2008 9:03 am
Kirjoittaja jpop
Minäkin kuvittelin ostaessani toiveikkaasti, että kysymyksessä olisi Chilisuklaata, kun ne(kin) sattuvat maistumaan tälle(kin) kuluttajalle. Minähän en asiasta varsinaisesti mitään tiedä, mutta chiliä tuo ei mielestäni oikein voi olla. Sekä maku että konstruktio sotivat vastaan. Nuo pippurin palat ovat selvästi "marjamaisia" ja maku on mieto, kuten rosé pippurissa. Tuon kyseisen suklaan tapauksessa chili olisi ehkä jopa liikaa - ainakin vahvemmat sellaiset. Mutta maistakaa ihmeessä... Tosin pitää kyllä varoittaa, ettei tuo ehkä kaikkiin aivan kybällä iske - mutta jokainen omalla vastuullaan ;)

ViestiLähetetty: Pe Tammi 11, 2008 4:39 pm
Kirjoittaja Perttuli
mutta mikäpä estää meitä tekemästä kunnollista chlisuklaata itse?
...juu ite oon kyllästynyt vallan noihin kauppojen chilisuklaisiin, vaikkakin fazerin maya on ihan makoisaa.

omatekemään kilisuklaaseen tulee ohjetta tässä:
http://www.fatalii.net/growing/index.ph ... &Itemid=53

ja anteeksi pieni sivuhuomautus mutta unohdetaanhan se pippurisana chilistä puhuttaessa. pippuri ei ole mitään sukua paprikoille, kun taas tupakka on..
..vaikeahan kansankieltä on muuttaa mutta tuulimyllyt on kivoja kavereita ;)

ViestiLähetetty: Pe Tammi 11, 2008 5:16 pm
Kirjoittaja jpop
Kiitos linkistä. Chilisuklaan teko on tosiaankin käynyt mielessä...

Mitä pippuri-termin käyttöön tulee, niin ymmärrän pointtisi, mutta taistelu on valitettavasti turha ;) Kieli kehittyy käytön mukaan, eikä päin vastoin. Siksi minä olen lopettanut taistelun ja menen vuon mukana... Pippuri-sanaa käytetään ehkä enemmänkin yleisterminä, tarkoittamaan kaikkia pippurin tavoin käytettäviä mausteita, sen sijaan, että sitä käytettäisiin tarkoittamaan vain yhtä kasvia tai sen marjoja. Tuolloinhan mausteista vain musta-, valko- j viherpippuria "saisi" kutsua pippureiksi.

Re: Suklaasta

ViestiLähetetty: La Elo 16, 2008 2:35 pm
Kirjoittaja Sigari
Jos tykkää tummasta suklaasta, niin se varmaan sopii sikarin kanssa. Etenkin, jos sikarikin on tumma ja voimakkaan makuinen. Luulisin...

Re: Suklaasta

ViestiLähetetty: Ke Helmi 18, 2009 11:03 am
Kirjoittaja javu
En välttämättä suosittele kokeilemaan ensimmäiseksi juuri sen kalleimman, vuosia säästellyn sikarin kanssa mutta chilisuklaita olis monenlaisia, osa hyvinkin tulisia:

http://chilikauppa.fi/advanced_search_r ... aa&x=0&y=0

Re: Suklaasta

ViestiLähetetty: Ti Helmi 24, 2009 8:47 am
Kirjoittaja UrbanKinox
jaaha, täälläpä puhutaan pyhistä asioista, eli suklaa synnistä x)

Itte tulee vetästyä sellai fazerin sininen levy alle vartissa naamariin kun se suklaan maku katoaa suusta niin nopiaa.

Yksi parhaimmista suklaa tuotteista oli ns Vaahtosuklaa, jota saa enää harvasta kuapasta ja merkkiä Marabou, joka nyt ei vastaa ihan sitä mitä isäukko toi maailmalta. Se oli tummaa about 65% coco powderia, ja erittäin herkullista (drewl)...

toisekseen nuo pähkinä kombot istuu minun makuun, erityisesti Ferrero pallot. ne jotka on kulta kääreessä ja maksaa maltaita jos kattoo €/kg..

Re: Suklaasta

ViestiLähetetty: Ti Joulu 07, 2010 7:51 am
Kirjoittaja soldier of wise
tulipa eilen tehtyä Laphroaig tryffeliä..
oikke hyvä.
:D