Sivu 2, 2:sta

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: Ke Helmi 02, 2011 10:40 pm
Kirjoittaja Räyhäkäs
Puikollahan ei varsinaisesti teroita - vaan pidetään terässä. Sekä otetaan "kierre" pois tahkotusta/kivellä hiotusta veitsestä.

Hiiliteräksiset keittiöveitset ovat vähän kortilla, EUn mukaan kun hiiliteräs on liian huokoista ja siten imee pahoja hyi-hyi-pöpöjä itseensä, aivan kuten puiset leikkuulaudat. Kaiholla muistelemme vanhoja pähkinäpuukahvaisia Sabatierejä joiden lasinhauras ja partaveitsenterävä terä haukkasi täydelliset tournedokset sisäfileestä...

Seostettuja veitsiä löytyy toki usealta valmistajalta, ketjussakin mainittu Global on yksi. Japseilla on kanssa pari tykkiä vaihtoehtoa...

Satake
MAC

ja sitten Exxent, maata en tiedä saati muista.

Exxent

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: To Helmi 03, 2011 12:20 pm
Kirjoittaja Bf109
Sailor kirjoitti:Kun puukko ajan ja käytön myötä tylsistyy, vetäisee vaimo teränsivun posliinisen kahvikupin pohjaan, noin niinkuin ensiavuksi, ja taas mennään.


Toi on just sama juttu mitä puikolla voi tehdä.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: To Helmi 03, 2011 2:20 pm
Kirjoittaja LarsGP
Bf109 kirjoitti:
Sailor kirjoitti:Kun puukko ajan ja käytön myötä tylsistyy, vetäisee vaimo teränsivun posliinisen kahvikupin pohjaan, noin niinkuin ensiavuksi, ja taas mennään.


Toi on just sama juttu mitä puikolla voi tehdä.


Tuon jättäisin ehkä tekemättä hienoimmilla japanilaisilla veitsillä.Huomioitava on myös loivempi teroituskulma, 10 astetta.Lasitus kupien pohjassa on niin karkea, että sillä repii hienot terät pilalle.Sopii kokeilla käsin vaikka tuota Mac:in puikkoa vrt. kahvikupin pohjaa.Varsinaiset kivet ovat luokkaa 6000 grit.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: To Helmi 03, 2011 3:10 pm
Kirjoittaja Bf109
LarsGP kirjoitti:Tuon jättäisin ehkä tekemättä hienoimmilla japanilaisilla veitsillä.


Globalista en tiedä mutta vaikea kuvitella mitään millä MACin terän saisi pilalle, sehän on niin kovaa eihän sitä meinaa saada timantillakaan teräväksi sitten kun se tylsyy :D

No joo, vitsi vitsinä, lähinnä tarkoitukseni oli sanoa että idea teroituspuikossa ja kupinpohjassa on sama. Ensiapu, ei varsinainen terotus. En vain hokannut Räyhäkkään vastanneen jo tähän, huomattavasti paremmalla ulosannilla.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: To Helmi 03, 2011 3:37 pm
Kirjoittaja LarsGP
Bf109 kirjoitti:
LarsGP kirjoitti:Tuon jättäisin ehkä tekemättä hienoimmilla japanilaisilla veitsillä.


Globalista en tiedä mutta vaikea kuvitella mitään millä MACin terän saisi pilalle, sehän on niin kovaa eihän sitä meinaa saada timantillakaan teräväksi sitten kun se tylsyy :D

No joo, vitsi vitsinä, lähinnä tarkoitukseni oli sanoa että idea teroituspuikossa ja kupinpohjassa on sama. Ensiapu, ei varsinainen terotus. En vain hokannut Räyhäkkään vastanneen jo tähän, huomattavasti paremmalla ulosannilla.


Mitenkään viisastelematta, terän kovuus ei takaa etteikö sitä saa piloille.Teräkulman ollessa 10 astetta ja kovaa materiaalia se taittuu (tylsyy)helposti.Erotellessa esim. lihaa luista on parempi käyttää jotakin robustimpaa astaloa.
Vesi- ja öljykivet joita teroittamiseen käytetään ovat muuten timanttia pehmeämpiä.
Tuolta löytyy hyviä kiviä ihan kotiin asti kannettuna: http://www.fine-tools.com/kombischleifstein.html
Asiallisia veitsiä, jonkinmoinen terävyystestikin löytyy: http://www.kitchen-chef-knife.com/

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: To Helmi 03, 2011 4:18 pm
Kirjoittaja Bf109
LarsGP kirjoitti:Mitenkään viisastelematta, terän kovuus ei takaa etteikö sitä saa piloille.Teräkulman ollessa 10 astetta ja kovaa materiaalia se taittuu (tylsyy)helposti.


Tylsyy tylsyy, mutta kova murtuu, ei taitu - pehmeä taittuisi.

Vitsi se silti oli.

LarsGP kirjoitti:Vesi- ja öljykivet joita teroittamiseen käytetään ovat muuten timanttia pehmeämpiä.


Todella, ja niillä ei kyllä minun mielestäni teekään mitään Macin kanssa. Kova terä jyystää pehmeän kiven hyvin pian montulle, jonka jälkeen ei tarvitse miettiä missä asteessa terän pitäisi olla koska lopputulos on jotain ihan muuta. Siksi ohut timattikivi on helpompi, kiven kuluminen on hitaampaa koska ei tarvita niin montaa pyyhkäisyä, eikä ohutta liippaa saa edes kulutettua yhtä pahasti montulle ennen kuin se on ns. loppu ja uusiminen on pakollinen operaatio.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: To Helmi 03, 2011 4:26 pm
Kirjoittaja LarsGP
Bf109 kirjoitti:
LarsGP kirjoitti:Mitenkään viisastelematta, terän kovuus ei takaa etteikö sitä saa piloille.Teräkulman ollessa 10 astetta ja kovaa materiaalia se taittuu (tylsyy)helposti.


Tylsyy tylsyy, mutta kova murtuu, ei taitu - pehmeä taittuisi.

Vitsi se silti oli.

LarsGP kirjoitti:Vesi- ja öljykivet joita teroittamiseen käytetään ovat muuten timanttia pehmeämpiä.


Todella, ja niillä ei kyllä minun mielestäni teekään mitään Macin kanssa. Kova terä jyystää pehmeän kiven hyvin pian montulle, jonka jälkeen ei tarvitse miettiä missä asteessa terän pitäisi olla koska lopputulos on jotain ihan muuta. Siksi ohut timattikivi on helpompi, kiven kuluminen on hitaampaa koska ei tarvita niin montaa pyyhkäisyä, eikä ohutta liippaa saa edes kulutettua yhtä pahasti montulle ennen kuin se on ns. loppu ja uusiminen on pakollinen operaatio.


Kivihän oikaistaan aina ennen teroittamista, eikö vain?

http://www.macknife.com/kitchen/product ... gory_id=41

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: To Helmi 03, 2011 4:58 pm
Kirjoittaja Bf109
LarsGP kirjoitti:
Kivihän oikaistaan aina ennen teroittamista, eikö vain?


Täytyy sanoa etten jaksa ellei kivessä ole silmällä näkyvää korkeuseroa. Macci tosin tekee sellaisen perinteiseen kiveen helposti jo ennenkuin on terävä, varsinkin jos terää on tekohengitetty puikolla liian kauan tai se muuten on käynyt liian tylsänä. Noita tylsiä MACceja tuli joskus kauan sitten kunnostettua eräskin ku olin lihatiskillä töissä ja toi homma oli mulle nakitettu. Ja juu, veitset ei olleet henkilökohtaisia mikä selittää tosta kunnosta aika paljon.

Voihan olla että ne työnantajan tähän käyttöön tarjoamat öljykivet olivat liian pehmeitä, mutta kyllä niillä muut veitset kunnosti. Siksi siis MACit timantilla.

Edit: Ne lihatiskin MACit eivät muuten olleet tuolla tosiohuella terällä, vaan lähempänä muita veitsiä. Itseaisassa en samannäköisiä edes nähnyt enään valmistajan sivuilla.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: La Helmi 05, 2011 12:20 pm
Kirjoittaja Sailor
Räyhäkäs kirjoitti:
Hiiliteräksiset keittiöveitset ovat vähän kortilla, EUn mukaan kun hiiliteräs on liian huokoista ja siten imee pahoja hyi-hyi-pöpöjä itseensä, aivan kuten puiset leikkuulaudat. Kaiholla muistelemme vanhoja pähkinäpuukahvaisia Sabatierejä joiden lasinhauras ja partaveitsenterävä terä haukkasi täydelliset tournedokset sisäfileestä...



Nonni. Aina oppii uutta. Mä kun olen pyrkinyt välttämään muovisia leikkuulautoja. Jostain muistan kuulleeni että puinen öljytty leikkuulauta hävittää pöpöt muovista kollegaansa nopeammin. En kyllä tiedä oliko kyse ns elintarvikemuovista. Toisaalta voihan tämäkin olla vaan noita huhuja joita kylillä kiertelee.

Asiasta kuudenteen: Nyt kun olen jonkin aikaa sinnitellyt itseni kanssa keittiöveitsiasiassa, ja varsinkin niiden uusimisessa, kysyisinkin onkos kellään kokemusta Zwillingin eli Henckelsin veitsistä. Niitä näyttää Germaniasta irtoavan suhteellisen edukkaasti. Mä tiedän tuon merkin käyttöpuukkojen puolelta ja ovatkin varsin hyviä. Keittiöveitsinä mulla taas ei ole niistä mitään ymmärrystä.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: La Helmi 05, 2011 2:51 pm
Kirjoittaja Räyhäkäs
Zwillingin veitset ovat ihan hyviä. Raskastekoisia ja ainakin kymmenen vuotta sitten niissä oli sellainen pyöreä kahva joka todella jakoi ihmiset kahtia. Samassa sarjassa painivat kuin Dreizack/Trident, muistaakseni nämäkin saksalaisia.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: Pe Huhti 08, 2011 3:56 pm
Kirjoittaja H8red

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: To Touko 19, 2011 9:36 am
Kirjoittaja zipa
bic2001 kirjoitti:Tuolta löytyy montaa merkkiä ja tämän hetken suosikkina on Global ja Haiku veitset.


Globalit ovat hyviä, tykkään. Mulla on päivittäisessä käytössä G-2 keittiöveitsi, G-48 santoku ja GS-38 juuresveitsi. Noista voi hyvin jättää joko keittiöveitsen tai santokun pois, ajavat vähän saman asian kumpikin. Eikä tuo juuresveitsikään mikään pakollinen ole.

Sinuna alottaisin hankkimalla yhden kunnon veitsen, Globalin mallistosta joko tuon G-2:n tai santokun. Lisäksi kuorimaveitsi, jos et sellaista jo omista. Niillä tekee kaiken mitä kotikeittiössä yleensä tarvii tehdä. Lisää veitsiä voi sitten hankkia kun alkaa tiedostamaan niiden tarpeen, koristeeksi tai laatikon täytteeksi niitä on turhaa hankkia.

Teroitukseen kannattaa myös satsata, vaikka sen "turhan" kakkosveitsen sijaan. Minulla on Ikean keraaminen puikko ja Minosharpin "kolme-kiekkoinen" keraaminen teroitinlaite jonka kulma on nimenomaan Globalille (ja miksei muillekin japsi-veitsille) sopiva.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: Ti Tammi 15, 2013 7:14 am
Kirjoittaja tutkija72
itse olen tykästynyt yaxell ran damascus veitsiin.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: Ti Tammi 15, 2013 11:51 am
Kirjoittaja H8red
Damascus veitsien kuviointi saattaa alkaa käytön myötä sitten häviämään. Kuviointihan saadaan metallista esille hapolla. Esim. verihän on hieman hapanta ja se alkaa tummentaa terää. Mutta rippuu ihan veitsen käytöstäkin ja miten siitä huolehtii. Kieltämättä damastiveitset ovat kyl kauniin näköisiä.

Re: Keittiöveitset

ViestiLähetetty: Ti Tammi 15, 2013 7:16 pm
Kirjoittaja tutkija72
itsellää on nuo veitset seinällä eli tulee aina heti käytön jälkeen ne puhdistettua ja laitettua takaisin paikoilleen.

tässä viimeisin ostos, loistava kaikkeen pilkkomiseen.

https://docs.google.com/file/d/0B7pc0hA ... UxNDg/edit