Paistinpannut

Nam nam. Keskustelua kulinaarisista kokemuksista ja sikarien kyytipojista.

Valvoja: Lasse

Paistinpannut

ViestiKirjoittaja bic2001 » Su Helmi 13, 2011 6:29 pm

Koska ilokseni huomasin täällä olevan myös keittiöveitsistä kiinnostuneita ja tietäviä, niin luulisin, että paistinpanutkin herättävät keskustelua.

Eli täällä on paisteltu Hackmannin teflon pannuilla jo toistakymmentä vuotta ja noin neljän vuoden välein saa pannut vaihtaa. Myös niistä irtoava teflon ruuan mukana elimistööni on alkanut mietityttämään. Nyt olenkin harkinnut siirtymistä valurautaisiin, mutta ne ovat painavia ja ruoka tarttunee kiinni helpolla sekä työläitä hoitaa/pestä. Onko mitään muita vaihtoehtoja? Peltipannu? Jokin muu pinnoite? Mitä merkkejä suositte tai olette kokeneet hyväksi?
Käyttäjän avatar
bic2001
 
Viestit: 97
Liittynyt: Ti Helmi 09, 2010 3:32 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja mto » Su Helmi 13, 2011 7:10 pm

bic2001 kirjoitti:Koska ilokseni huomasin täällä olevan myös keittiöveitsistä kiinnostuneita ja tietäviä, niin luulisin, että paistinpanutkin herättävät keskustelua.

Eli täällä on paisteltu Hackmannin teflon pannuilla jo toistakymmentä vuotta ja noin neljän vuoden välein saa pannut vaihtaa. Myös niistä irtoava teflon ruuan mukana elimistööni on alkanut mietityttämään. Nyt olenkin harkinnut siirtymistä valurautaisiin, mutta ne ovat painavia ja ruoka tarttunee kiinni helpolla sekä työläitä hoitaa/pestä. Onko mitään muita vaihtoehtoja? Peltipannu? Jokin muu pinnoite? Mitä merkkejä suositte tai olette kokeneet hyväksi?


täysteräs vois olla sopiva jos ei tefloni käy.. itellä on tukusta ostettu alumiinipannu (teflon pinnoitteella) kun on kaasuliesi. näky tukussa olevan just tollasia täysteräspannujakin ilman pinnotteita.

ainoa huono kokemus pannuista on hackman matadorista joka kahteen kertaan kävi "takuuhuollossa" ja silti se ei pelaa. kaikki mahdollinen tarttuu pannuun kiinni..
Nuoresta alkoholistista, vanhaksi alkoholistiksi..
Käyttäjän avatar
mto
 
Viestit: 1069
Liittynyt: To Joulu 28, 2006 8:22 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja LarsGP » Su Helmi 13, 2011 7:23 pm

Jaahas, jollain muullakin on huonoja kokemuksia noista Matadoreista.Yhden jo vaihtaneena suivaannuin taas tuohon kalafileiden tarttuessa kiinni.Ei oikein jaksais taas lähetellä sitä takaisin...
Valurautapannua olen käyttänyt lihojen ruskistamiseen, pihvien paistoon yms.Kunnolla rasvapoltettuna rautapannu on paras tuohon hommaan, ja ikuinen.Ei tartu lihat kiinni, ja tehoa (painoa) piisaa.
Painaahan isompi rautapannu sen verran, ettei vaimo sitä jaksa nostella.
Pesu on helppoa, kun ei saa käyttää kuin kuumaa vettä.Pannu pitää myös kuivata vaikka kuumalla liedellä ettei ruostu.
Pinnoitepannuja meillä on käytetty kaloille ja lähinnä satunnaiselle kananmunanpaistelulle.
LarsGP
 
Viestit: 82
Liittynyt: Ma Maalis 24, 2008 12:37 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja Räyhäkäs » Ma Helmi 14, 2011 11:14 am

Valurauta on kova. Ei tosin kaikkeen ruoanvalmistukseen, sillä se imee makua itseensä. Tai sitten erilliset pannut lihalla ja kalalle.

Itse olen ollut tyytyväinen ruotsalaisiin Skeppshulttin valurautapannuihin. Raskaitahan nuo ovat kuin perkeleet, mutta suuri omamassa puolustaa paikkaansa kun paistetaan ns. "heteromiehen pihvejä".

Pannuja saa myös eri pinnoitteella kuin teflon, tosin en osaa sanoa, irtoaa niistä mitään. Pinnoittamattoman pannun vaihtoehto on umpirosterinen tai sitten pinnoitettu kuparipannu. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Hackmannin ja Iittalan rosterituotteet ovat mielestäni törkeän ylihinnoiteltuja.

Ravintola-alan tukuissa ja Heinolla on ammattilaislaatua olevia rosteripannuja järkihintaan.
"Kansanterveyskeskustelun nykylinja alkaa muistuttaa erään rotuopin ja alastonvoimistelun nimiin vannoneen valtion linjauksia."

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com
http://twitter.com/Rayhapetteri
Käyttäjän avatar
Räyhäkäs
 
Viestit: 777
Liittynyt: To Marras 19, 2009 8:35 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja Tomppa » Ke Helmi 23, 2011 3:16 pm

LarsGP kirjoitti:Kunnolla rasvapoltettuna rautapannu on paras tuohon hommaan, ja ikuinen.Ei tartu lihat kiinni, ja tehoa (painoa) piisaa.


Miten tuo käyttöönotto sitten oikeaoppisesti suoritetaan?

-Tomppa
Tomppa
 
Viestit: 231
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 2:08 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja LarsGP » Ke Helmi 23, 2011 4:33 pm

Laiskana kirjoittajana tein haun ja kopsasin tekstiä tuolta: http://wikikko.info/wiki/Valurautapannu

Yleensä noille on jonkinmoinen "poltto" tehty jo tehtaalla,mutta vasta kovassa käytössä pannu saa hyvän paistopinnan johon ei ruoka tartu.
Tuota sianihraa saa muuten ihan tuubissakin, taitaa olla Muurikan pakkaamaa.

Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä ( suolaton sianihra) noin puoli tuntia tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1-2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva ja astia on taas käyttövalmis.

Valurauta-astiaa ei suositella ruokien säilytykseen, vaan astiat tulee puhdistaa lämpimällä vedellä ja harjalla heti ruoanvalmistuksen jälkeen. Astiat kuivataan nopeasti ja säilytetään ilmavassa paikassa. Valurauta-astian voi öljytä tarvittaessa tai uusia rasvapolton ylläolevien ohjeiden mukaan.
LarsGP
 
Viestit: 82
Liittynyt: Ma Maalis 24, 2008 12:37 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja mto » To Helmi 24, 2011 7:38 am

LarsGP kirjoitti:Laiskana kirjoittajana tein haun ja kopsasin tekstiä tuolta: http://wikikko.info/wiki/Valurautapannu

Yleensä noille on jonkinmoinen "poltto" tehty jo tehtaalla,mutta vasta kovassa käytössä pannu saa hyvän paistopinnan johon ei ruoka tartu.
Tuota sianihraa saa muuten ihan tuubissakin, taitaa olla Muurikan pakkaamaa.

Hiero astian sisäpintaan suolatonta sianihraa tai tavallista ruokaöljyä. Kuumenna astiaa uunissa 250 ºC lämmössä ( suolaton sianihra) noin puoli tuntia tai 150 ºC lämmössä (ruokaöljy) 1-2 tuntia. Pyyhi pois ylimääräinen rasva ja astia on taas käyttövalmis.

Valurauta-astiaa ei suositella ruokien säilytykseen, vaan astiat tulee puhdistaa lämpimällä vedellä ja harjalla heti ruoanvalmistuksen jälkeen. Astiat kuivataan nopeasti ja säilytetään ilmavassa paikassa. Valurauta-astian voi öljytä tarvittaessa tai uusia rasvapolton ylläolevien ohjeiden mukaan.


joskus laardia etsiessäni (en löytänyt mistään sitten koskaan) tuli vastaan tuo muurikan ihratuubi. muistaakseni siinä oli sitä läskiä vain joku osa ja loput öljyä, ehkä ymmärrettävistä syistä että se juoksee sieltä tuubista jotenkin ulos.

meinasin puhua mitä sylki suuhun tuo mutta pieni googletus auttoi Muurikka Silava on
puhdas luonnontuote, joka sisältää 70% sian selkäsilavaa ja 30% kotimaista rypsiöljyä.
Nuoresta alkoholistista, vanhaksi alkoholistiksi..
Käyttäjän avatar
mto
 
Viestit: 1069
Liittynyt: To Joulu 28, 2006 8:22 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja bic2001 » To Helmi 24, 2011 10:06 am

Tai sitten paistelee pekonia pannulla muutaman kerran ja vain pyyhkäisee pannun puhtaaksi ja antaa imeytyä. Ekalla kerralla vielä vähän öljyä aluksi.
Käyttäjän avatar
bic2001
 
Viestit: 97
Liittynyt: Ti Helmi 09, 2010 3:32 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja mto » To Helmi 24, 2011 11:37 am

bic2001 kirjoitti:Tai sitten paistelee pekonia pannulla muutaman kerran ja vain pyyhkäisee pannun puhtaaksi ja antaa imeytyä. Ekalla kerralla vielä vähän öljyä aluksi.


miten ihana olisikin antaa jollekkin himovegelle lahjaksi valurautapannu jonka itse olisi rasvapolttanut pekonilla... :lol:
Nuoresta alkoholistista, vanhaksi alkoholistiksi..
Käyttäjän avatar
mto
 
Viestit: 1069
Liittynyt: To Joulu 28, 2006 8:22 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja LarsGP » To Helmi 24, 2011 1:24 pm

bic2001 kirjoitti:Tai sitten paistelee pekonia pannulla muutaman kerran ja vain pyyhkäisee pannun puhtaaksi ja antaa imeytyä. Ekalla kerralla vielä vähän öljyä aluksi.


Juu, näinhän se menee.Kerta kerralta vain paranee.
LarsGP
 
Viestit: 82
Liittynyt: Ma Maalis 24, 2008 12:37 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja harjuipa » Pe Helmi 25, 2011 10:05 am

Teflonpannu on ihan ok munan paistoon. Kunnon pihviä tai kastiketta sillä ei kuitenkaan saa aikaiseksi. Tähän käyttötarkoitukseen paras pannu on (ammattilaistenkin suosima) hiiliteräspannu. Toki valurautakin ajaa varmaan saman asian, mutta etuna valurautaan nähden on hiiliteräksessä ainakin; paino, kuumenee nopeammin, ei huokoinen rakenne.

Teflonpannua ei saa niin kuumaksi (lue pintakuumaksi), että sillä saisi kunnon pihvin aikaiseksi. Teflon toimii eristeenä eikä se edes kestä korkeita lämpötiloja. Hiiliteräspannun saa niin kuumaksi, että kun pannuun heittää pihvin, niin ulos pyrkivä lihasneste karamellisoituu lihan pintaan rapeaksi pinnaksi ja samalla lihassyt sulkeutuvat nopeasti pitäen lihasnesteen lihan sisällä :urpo:

En tätä ”messu diiba-daabaa” halunnut itse millään ensin uskoa, mutta kun kokeilin hiiliteräspannua ei pihviä meidän perheessä ole enää muulla pannulla paisteltu. Hintakin pannulla oli ihan kohdallaan – 30-40e halkaisija 28cm. Hakkaa mennen tullen melkein 100e:n Kovanaamat.
harjuipa
 
Viestit: 88
Liittynyt: Pe Maalis 16, 2007 12:52 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja mto » Pe Helmi 25, 2011 10:45 am

kyllä mä oon kunnon pihvejä omalla alumiiniteflonilla saanu.
Nuoresta alkoholistista, vanhaksi alkoholistiksi..
Käyttäjän avatar
mto
 
Viestit: 1069
Liittynyt: To Joulu 28, 2006 8:22 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja Räyhäkäs » La Helmi 26, 2011 10:26 am

bic2001 kirjoitti:Tai sitten paistelee pekonia pannulla muutaman kerran ja vain pyyhkäisee pannun puhtaaksi ja antaa imeytyä. Ekalla kerralla vielä vähän öljyä aluksi.


Pekonissa on suolaa, mikä pitkässä juoksussa tekee hallaa pannulle. Ja onko se sitten nastaa, kun kaikki maistuu pekonille? :wink:
"Kansanterveyskeskustelun nykylinja alkaa muistuttaa erään rotuopin ja alastonvoimistelun nimiin vannoneen valtion linjauksia."

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com
http://twitter.com/Rayhapetteri
Käyttäjän avatar
Räyhäkäs
 
Viestit: 777
Liittynyt: To Marras 19, 2009 8:35 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja bic2001 » La Helmi 26, 2011 10:54 am

Räyhäkäs kirjoitti:
bic2001 kirjoitti:Tai sitten paistelee pekonia pannulla muutaman kerran ja vain pyyhkäisee pannun puhtaaksi ja antaa imeytyä. Ekalla kerralla vielä vähän öljyä aluksi.


Pekonissa on suolaa, mikä pitkässä juoksussa tekee hallaa pannulle. Ja onko se sitten nastaa, kun kaikki maistuu pekonille? :wink:


Niin, mutta kyllä mä laitan lähes kaikkeen lihaan ja pihviin muutenkin merisuolaa. Eikös pekonissa oleva silava ole aika pitkälti kuitenkin samaa kuin mikä tahansa muukin pannulle laitettava silava? Tuosta mausta en osaa sanoa, koska paistan samalla pannulla pekonit, siat ja naudat. Kalat ja muut meren oliot pitää tietenkin paistaa eri pannulla. Ei oikein huokuttele kalalle haiseva pippuripihvi.
Käyttäjän avatar
bic2001
 
Viestit: 97
Liittynyt: Ti Helmi 09, 2010 3:32 pm

Re: Paistinpannut

ViestiKirjoittaja Räyhäkäs » Su Helmi 27, 2011 11:40 am

Tämän päivän pekoni on niin kaukana silavasta, ettei mitään rajaa.

Wanhaan Hywään aikaan, pruukasin paistaa Kevinit (tajuutteko, Kevin Bacon = pekoni :lol: ) samalla metodilla kuin ankanrinnat, eli läskipuoli vasten kylmää pannua ja sitten vasta liesi päälle. Siten enin rasva suli pannulle ja auttoi paistamisessa. Nykyään jos vastaavan tempun tekaisee vakuumipekonille, alkaa soiroista kiehumaan sellaista harmaata nestettä, vastaavannäköistä ja hajuista lirua näin viimeksi kun sitä ruiskusi naapurin Audin öljyn mittausreiästä, kannentiivisteen petettyä.
"Kansanterveyskeskustelun nykylinja alkaa muistuttaa erään rotuopin ja alastonvoimistelun nimiin vannoneen valtion linjauksia."

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com
http://twitter.com/Rayhapetteri
Käyttäjän avatar
Räyhäkäs
 
Viestit: 777
Liittynyt: To Marras 19, 2009 8:35 pm

Seuraava

Palaa alueelle Ruoka ja juoma

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa