Sivu 1, 9:sta

Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 1:04 pm
Kirjoittaja Reverend Godless
Olen pannut merkille, että täällä pyörii vaihtelevalla aktiivisuudella jonkin verran chilifoorumiltakin tuttua porukkaa. Tästä on epäiltävissä, että ainakin osa laatutupakan ystävistä tykkää polttaa muutakin kuin sikaria ja piippua, nimittäin turpansa kapsaisiinilla. Suunsa kärventäminen chilillä on kuitenkin melkoisen erilaista verrattuna suunsa kärventämiseen Borkum riffillä.

Itse en kasvattele mitään tällä hetkellä, mutta jääkaapissa on kilon purnukka Naga Jolokia -pyreetä. Siitä saa näppärästi meininkiä ruokaan kuin ruokaan, ja on ihan loistavaa kepposmateriaalia tietyille (ei todellakaan kaikille) kavereille. Srirachaa eli kukkokastiketta käytän ketsupin korvikkeena. Se ei ole poskettoman tulista, mutta maku vie kielen persieen. Myös Chilikaupasta ja Poppamieheltä saatavat karkit ja perunalastut ovat hyvin tehneet kauppansa.

Aina silloin tällöin joku pelle tulee sormi pystyssä valistamaan, että pilaan ruokani ja makuaistini. Nämä puheet ovat kärpäsen surinaa korvissani. Toleranssi kapsaisiinille kohoaa yllättävän joutuin, ja se minkä joku saattaa kokea sietämättömänä poltteena, on minulle vain mukavaa lämmöntunnetta. Alkuunhan tässä oli jonkinlainen urheiluaspekti, mutta kovaan chiliin tottuneelle tulisuus toimii suolan tavoin korostaen ruuan omia makuja. Mitähän lienee sekin kaveri ajatellut joka ensimmäisenä keksi syödä habaneroja. "Kato onpa hyvännäkösiä pikku paprikoita... Oho! Hupsista saatana."

Mites, onko omia viljelyksiä? Miten muuten suhtaudutte korkeammilla scovilleilla säätämiseen?

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 1:37 pm
Kirjoittaja Restless
Koska kaikki todennäköisesti odottavat kädet ristissä Restlessin mielipidettä chiliin, niin kerron sen. :)

On kyllä osittain totta että chiliä ei voi joka paikkaan änkeä, koska se tosiaan helposti peittää allensa jotain hennonpia aromeja. Siksi juuri joskus ihmettelen miksi toiset tuuppaavat sitä jokaikiseen syötävään kohteeseen. :o Onko se ruoka niin pahaa?

Toisia ruokia taasen ei voi syödä ilman pientä poltetta kitalaessa, tai vähän suurempaakin. Mutta tässäkään tapauksessa en ymmärrä "itsensä kiduttamista". Mutta jotain sekin tuntuu kiihottavan. Ei sitä muuten harrastettaisi... :D

Yhteenvetona siis sanon että en tajua tämän(kään) asian kanssa tolkutonta överiksi vetämistä. :urpo2:

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 2:10 pm
Kirjoittaja BlackWatch
Täälläkään ei oikein ymmärretä tuota viehtymystä makuaistinsa turruttamiseen. Kokeiltu on muutamaan otteeseen, kun kaveripiiristäkin selainen napalminallajen napsija löytyy.

Lähimmäksi on ehkä päästy Cajun-mausteseoksella. Sitä olen wokkiruokiin tykännyt riipasta päälle. Tuoretta chiliä on ehkä josku salaa tullut ihasteltua, mutta suuhun en ole pannu :wink: .

Tässä taitaa nimenomaan olla kysymys tuosta Reverend Godlessinkin mainitsemasta toleransisista. Jos vain siitä eka purasusta pääsisi ylitse, niin voisihan ne alkaa chilit maistumaan...

Sama juttu varmaan kuin hatullisessa paskaa. Voisihan siihen makuun tottua ajan mittaan, mutta miksi pistää suuhun jotain, joka maistuu...noh, paskalta.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 2:19 pm
Kirjoittaja Reverend Godless
BlackWatch kirjoitti:Täälläkään ei oikein ymmärretä tuota viehtymystä makuaistinsa turruttamiseen.

Niin, koska kyse ei ole makuaistin turruttamisesta. Kapsaisiini ei vaikuta makuaistiin millään tavoin, vaan huijaa tuntoaistin luulemaan, että kehoa vahingoitetaan. Kuten avausviestissä sanoinkin, poltteeseen tottuneelle kapsaisiini korostaa luontaisia makuja.

Paskavertauksiin en edes vaivaudu kommentoimaan.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 3:01 pm
Kirjoittaja Restless
Nyt tunnen että en saanut sanottavaani perille. :D Itse siis syön chiliä, paljonkin. Mutta se että sitä pistetään mehunkin sekaan ja niin pirusti, että pitää väristä päätellä miltä se maistuisi ilman chiliä. Chili siis on mainio mauste ruuan joukkoon, mutta jos sillä lähdetään "egoilemaan", niin äsken ruokaan lisätty suola, pippuri, yms. ovat turhia, koska niitä ei enää maista sen chilin alta. En nyt väitä että Pastori niin tekisi tai tätä tarkoitti, vaan lähdin kertomaan omaa mielipidettäni siihen että chili on hyvää jos sitä osaa käyttää! :wink:

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 3:42 pm
Kirjoittaja Reverend Godless
Restless kirjoitti:Mutta se että sitä pistetään mehunkin sekaan ja niin pirusti, että pitää väristä päätellä miltä se maistuisi ilman chiliä. Chili siis on mainio mauste ruuan joukkoon, mutta jos sillä lähdetään "egoilemaan", niin äsken ruokaan lisätty suola, pippuri, yms. ovat turhia, koska niitä ei enää maista sen chilin alta.

Aivan totta. Ruuan pilalle maustaminen on typerää, oli mauste mikä tahansa. Jotkut chilit ovat voimakkaamman makuisia kuin toiset, poltteen tasosta riippumatta. Tulisuuteen liittyy kuitenkin paljon harhaluuloja, joihin mielellään koettaa puuttua ilman sen kummempaa pyllykipeyttä [pun intended].

Mitä tuohon egoiluun tulee, niin pakko myöntää, että kyllähän ainakin minussa vähän sitä vikaa on. Joku kotikasvatuksessa/geeneissä saatu luonteenpiirre joskus vaan käskee juomaan puoli litraa pontikkaa huikalla ja istumaan sen jälkeen muurahaispesässä, vaikka pintapuolisesti tarkastellen siitä ei kerrassaan mitään hyötyä olekaan. Sama pätee tosi tulisten juttujen syömiseen ja yllytyshullujen kavereiden käpäyttämiseen.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 5:17 pm
Kirjoittaja Tomassino
Sitä mä en ymmärrä, kun aletaan niiden kapsaisiinitiivistehirviöiden kanssa pelaamaan. Oma lempparitapani käyttää chiliä on joko pakistanilaisen jauhetun chilin laitto ruokaan valmistusvaiheessa, tai sitten jo valmistetun ruoan maustaminen Mama African tms. sooseilla. Niissä on muuten makua aivan älyttömästi ja purkkia pystyy käyttämään pöytämausteena. Joku Blairin pönttö tuli joskus ostettua, mutta kun potkua on ihan liialle asti ja maku on tårtaa, niin jäi kaappiin pyörimään.

Kaverin chilinkasvatuspuuhaa olen sivusta seuraillut, mutta en jaksaisi itse alkaa pusailemaan sellaisten kanssa. Ennemmin ostan tuoreet chilit valmiina silloin kun tarvitsen.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 6:12 pm
Kirjoittaja homer
Puolisoni ei tykkää tulisesta ruoasta, mutta itse haluaisin välillä hieman potkua ruokaan. Neuvokaapa tulisen safkan ystävät mikä olisi sopiva soosi pöytämausteeksi, jota voisi hieman tujauttaa ruokaan kuin ruokaan potkua antamaan. Siis joku muu kuin tabasko.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 6:16 pm
Kirjoittaja Tomassino
homer kirjoitti:Puolisoni ei tykkää tulisesta ruoasta, mutta itse haluaisin välillä hieman potkua ruokaan. Neuvokaapa tulisen safkan ystävät mikä olisi sopiva soosi pöytämausteeksi, jota voisi hieman tujauttaa ruokaan kuin ruokaan potkua antamaan. Siis joku muu kuin tabasko.


No kun tuli tuota Mama Africaa mainostettua, niin siltä löytyy erinomainen Red Chili sauce. On maukas sano. Iguanan golden habanero on toinen aivan mukava tuttavuus, aavistuksen sinappinen.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 6:16 pm
Kirjoittaja Reverend Godless
homer kirjoitti:Puolisoni ei tykkää tulisesta ruoasta, mutta itse haluaisin välillä hieman potkua ruokaan. Neuvokaapa tulisen safkan ystävät mikä olisi sopiva soosi pöytämausteeksi, jota voisi hieman tujauttaa ruokaan kuin ruokaan potkua antamaan. Siis joku muu kuin tabasko.

Tuo aiemmin mainitsemani Sriracha aivan ehdottomasti.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 6:30 pm
Kirjoittaja homer
Kiitosta vaan vinkistä. Lisääkin saa ehdottaa. Ei vissiinkään auta muu kuin vääntää tilausta poppamiehelle.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 6:58 pm
Kirjoittaja Tomassino
Chilikaupassa olis muuten niitä nagakiukkukarkkejakin... :twisted: :D

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 7:39 pm
Kirjoittaja Sailor
Vaikkei kohtuus mielestäni joka paikkaan sovikaan, niin chilejä ja johdannaisiaan tulee käytettyä ruoanlaitossa kohtuuden kanssa aika usein. Näitä makuvivahteita eri väkevyysasteineen on noin biljaari kappaletta ja varmaan veisi multa loppuikää kauemmin päästä edes kunnolla kärylle mihin kaikkeen näillä pystyykään.
Kasvattamaan musta ei olisi mutta kaupasta hankitun kastikkeen kanssa on mukava tehdä empiirisiä kokeiluja. Rouva ei kovin väkevää syö ja mulle uppois vähän styrkimpikin, joten jonkinlaista kompromissia pitää ruuan suhteen tavoitella, linnarauhan nimissä.

Pastorin mainitsema Sriracha on vallan hyvää tavaraa, samoin Sambal Oelekia kuluu lähes päivittäin. Töihin meni joku kokoperkele hommaamaan muistaakseni amerikkalaista 'sudden death' -kastiketta mutta se onkin tarkan annostuksen paikka. Pari tippaa ok, vaan tippakin liikaa ja on kuin henki (ja nuha) lähtis laakista.
Räyhiksellä on muuten muutama aika maukas respekti eikun resepti blogissaan, chilillä ja ilman, tässä julkinen kiitos siitä.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 7:50 pm
Kirjoittaja Reverend Godless
Sailor kirjoitti:Töihin meni joku kokoperkele hommaamaan muistaakseni amerikkalaista 'sudden death' -kastiketta mutta se onkin tarkan annostuksen paikka. Pari tippaa ok, vaan tippakin liikaa ja on kuin henki (ja nuha) lähtis laakista.

Nämä Blairin väkevämmät ja Daven ultimate insanityt ym. ovat juurikin tuota Tomassinon mainitsemaa ekstraktisontaa. Maku on aivan hirvittävä, mutta niillä onkin tarkoitus saada vain kuumuutta.

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiLähetetty: La Huhti 21, 2012 8:24 pm
Kirjoittaja Tomassino
Tein juuri 10 minuuttia sitten uuden sekoituksen maustemyllyyn: 50-50 mustapippuria ja Szechuanin pippuria. Nyt on huulet tunnottomassa tilassa ja kieli sen kuin maiskuttaa... :lol: