Hyvä chili polttaa kahdesti

Nam nam. Keskustelua kulinaarisista kokemuksista ja sikarien kyytipojista.

Valvoja: Lasse

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja BlackWatch » La Huhti 21, 2012 8:51 pm

Juu, aikaisempaan palatakseni, ketään chilinystävää ei ollut tarkoitus loikata tuolla karkealla vertauksella.

Lähinnä oli mielessä nämä napalminallet, kapsaisiinitiivisteet ja kaikenmaailman scovilleilla laskemiset.
Muttamutta, tämäkin on jollekin harrastus tai jopa elämäntapa, ei sitä käy väheksymään tai liialti arvostelemaan.

Tätä ketjua lukiessa alko tekeen hirveesti mieli chilipähkinöitä, joten niitä hain.

No nyt olis varmaan otollinen aika koestaa jotain chiliä, koska noi pähinät ei sitten maistuneet paljon miltään, niin on makuaisti hukassa :x .


ps. Täältä löytyy tosta Käkkäräisen kulmilta joku punnitse&säästä vai mikälie pulju. Sieltä sai kunnon chilipähkinöitä. Ja antoivat maistiaisen jostain ytyperunalastusta. Maistoin sormenpäänkokoisen palan, ja samantien kääntyi vatsalaukku ylösalaisin. Jäi sitten sipsit ostamatta :| .
elämä on...
Käyttäjän avatar
BlackWatch
 
Viestit: 651
Liittynyt: To Huhti 14, 2011 10:32 pm
Paikkakunta: Yleisvika

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja Reverend Godless » La Huhti 21, 2012 8:58 pm

BlackWatch kirjoitti:loikata

Haha! Joo, loikkaantujat loikkaantuu :D. Mutta toennii, jos et muka ole tuoreita chilejä maistanut, missaat aika paljon. Jotkut kebabpepperonit on paras tapa siirtää suolavettä krapulaiseen elimistöön, mutta ei nekään vedä vertoja justiin puskasta napatulle. Lemondrop ja Aji Cristal esimerkiksi eivät ketään tapa tulisuudella, mutta voi hyvä isä nähköön että ovat maukkaita.
Olisin kirjoittanut enemmänkin, mutta mustepulloni katosi yhtäkkiä jonnekin.
Käyttäjän avatar
Reverend Godless
 
Viestit: 704
Liittynyt: Ke Kesä 03, 2009 5:02 pm

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja Räyhäkäs » Su Huhti 22, 2012 5:00 pm

homer kirjoitti:tabasko.


Habanero Tabasco ja Chipotle Tabasco. Ovat meillä ihan pöytämausteena, habatabassa alkaa olla jo makuakin, normaalitabascoa joutuu hölväämään sen verran, että hapokkuus tappaa kaiken.

Meillä chilifoorumilla onkin sellainen sanonta, että "Tabasco on hyvää etikkaa - mutta ei chilikastiketta." :wink:

Työhousuissa mukana kulkee 14ml korkilla suljettava muovikoeputki jossa on kuivattua kylmäsavustettua Naga Morich-chilijauhetta. Usein tulee (Suomitulisia) lounasruokia tulistettua tällä, kaverit ottavat harvoin maistiaisia, varsinkin kun ensin kysyvät, että mitä tuo on - johon vastaan - johon tulee vastakysymys, että onko tulista?

"Ei, ei ole. Oli tulisin chili Guinnesin ennätysten kirjassa pari vuotta sitten, mutta nyt on tulisempia. En ole vielä ennättänyt ostaa..."
"Kansanterveyskeskustelun nykylinja alkaa muistuttaa erään rotuopin ja alastonvoimistelun nimiin vannoneen valtion linjauksia."

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com
http://twitter.com/Rayhapetteri
Käyttäjän avatar
Räyhäkäs
 
Viestit: 777
Liittynyt: To Marras 19, 2009 8:35 pm

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja El Borracho » Su Huhti 22, 2012 11:07 pm

-Eipä munkaan työkaverit enää uyskalla maistaa mitään mitä tuon töihin ellei se ole kauoan pakkauksessa avaamattomana.

Tämä johtunee tapauksesta;
Oli tapana tehdä eväät kahdelle kun kaveri maksoi ainekset ja mää tein eli söin itse "ilmaiseksi", pelkällä tekemisen vaivalla. Kaveri kehui aina että hyvää on, pyöritteli silmiään ja pyyhkäisi pahimmat hiet otsalta. Hyvää on.

Päätin sitten että teenpäs kerrankin ihan hyvää hyvyyttäni jälkiruoatkin, ja taiteilin sitten jonkinlaisen suklaa-kahvi-maustekakun, johon silppusin kaksi rocotoa makua tuomaan. Kaverin kanssa syötiin, oli sitä mieltä että varsin onnistunut tämäkin oli. Siinä sitten kahvituntia vietettiin kun toinen työkaverini pyyhälsi kahvitupaan sisään ja ensimmäisenä kysäisi että "kenenkäs vaimo nyt on innostunut leipomaan?" ja otti palan astiasta.

Pidin pääni kiinni, kun kummastelin sitä että kaveri menee noin tuosta vain omin lupineen toisten eväille. Tyyppi haukkasi palan, haukkasi toisenkin ja oli hetken hiljaa... "Ai tää taitaakin olla sun tekemää?" Yritti vaivihkaa pistää roskikseen loput palasta samalla kun hamuili vettä itselleen. Meidän putkimiehillä oli ainakin varsin hauskaa, eikä työkaverinikaan ollut ilmeisesti tottunut siihen että kahvileipä sattuu.

Valitettavasti tämä ensimäinen työkaveri jonka kanssa ruokadiili oli, ei ole enää talossa. Kukaan ei enää suostu syömään valmistamiani "herkkuja".
Käyttäjän avatar
El Borracho
 
Viestit: 28
Liittynyt: La Tammi 21, 2012 9:55 pm

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja homer » Ma Huhti 23, 2012 6:31 pm

Räyhäkäs kirjoitti:
homer kirjoitti:tabasko.


Voi anteeksi kirjoitusvirheeni. Kukaan ei varmaankaan tajunnut mitä mä tarkoitin :urpo:
Käyttäjän avatar
homer
 
Viestit: 658
Liittynyt: Su Maalis 13, 2011 3:24 pm

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja seimi » Ma Huhti 23, 2012 8:26 pm

Mä en kyllä lukenut tota vittuiluna vaan ihan silleen, että jos et ole tuoteperheen Habanero- ja Chipotle versioita kokeillut, niin ne kandee kokeilla.

Mä tilasin kanssa kerran vuosia sitten jenkeistä laatikollisen jotain Blairsin Death-soosia. Ihan paskaa. Postikulut oli ihan vitusti, kun ne tuli vahingossa upsin kotiinkuljetuksena. Oli ns. tilaus, jossa oli järkeä 0% ja tunnetta 100%

Paras pöytächili mitä oon vetänyt on nicaragualainen Lizano Chile.

Erittäin suositeltava mauste mökille grillin ja makkaroiden viereen on ainakin täältä Stadista kaikista itämaisen ruuan kaupoista saatava Spiracha (toi kirjoitusasu vaihtelee) chilisoosi. Ketsuppihenkinen pullo ohuella pursotuskorkilla. Maksaa jotain 4-6 egeä litra, en muista ihan tarkkaan. Bulkkikamaa, mutta sopii käyrän varteen.

Seimi
Käyttäjän avatar
seimi
 
Viestit: 1075
Liittynyt: Su Kesä 27, 2010 7:22 pm

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja Smoggy » Ti Huhti 24, 2012 1:57 am

seimi kirjoitti:Erittäin suositeltava mauste mökille grillin ja makkaroiden viereen on ainakin täältä Stadista kaikista itämaisen ruuan kaupoista saatava Spiracha (toi kirjoitusasu vaihtelee) chilisoosi. Ketsuppihenkinen pullo ohuella pursotuskorkilla. Maksaa jotain 4-6 egeä litra, en muista ihan tarkkaan. Bulkkikamaa, mutta sopii käyrän varteen.

Ei se noin vitosen muovipullo ole kuin puolisen litraa, tai kas tuossahan se nakottaa pöydän kulmalla eli katsotaanpa: 17 OZ / 482 g / 435 mL.
Olen ostanut Poppamiehestä muutaman pullon (sitä kuluu), ja nythän tuota näytti löytyvän jo Punnitse & Säästästäkin. Pöytämausteeksi helppoa ja hyvää: sen verran mietoa, että voi roiskia ketsuppihenkisesti koristeraitoja (kaurapuuro-, jäätelö-, maksalaatikko-)annoksen päälle, ja maku on varsin mainio.

Olen vältellyt niitä äärimmäisimpiä kastikkeita jotka on valmistettu kapsaisiiniuutteesta, nagasta ja hyvin pahasta hengestä, ainakin muutaman maistamiskerran jälkeen. Jääkaappiin on kyllä kertynyt tulisiakin tuotteita, mutta pääasiana mieluummin se maku kuin tulisuus: esimerkiksi CaJohn'sin Fatalii-sose on minun makuuni jo pirullisen tulista, mutta myös pirullisen maukasta. Ruuanlaittoon, en käytä pöytämausteena tämän tason myrkkyjä.
Käyttäjän avatar
Smoggy
 
Viestit: 33
Liittynyt: Ke Joulu 29, 2010 1:22 am
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja drinkalot » Ti Huhti 24, 2012 6:42 am

Smoggy kirjoitti:Olen vältellyt niitä äärimmäisimpiä kastikkeita jotka on valmistettu kapsaisiiniuutteesta, nagasta ja hyvin pahasta hengestä...

Näitä en ole koskaan minäkään ymmärtänyt. Itse pidän tulisesta ruuasta, mutta tulisuus ei ole se itseisarvo. Minun näkemykseni mukaan chili on mauste, jonka pitäisi tuoda ruokaan oma makunsa tai korostaa muuten ruuan makua. Kipu ei ole maku. Jos olette sitä mieltä että on, miksette vaan lyö vasaralla päähänne ruokaillessa. ;)

Jos ruoka vaan polttaa ja poltto peittää alleen kaikki maut, on ruoka mielestäni pilalla. Olen vähän ollut huomaavinani, että nämä nagamooritsit ym on sellaista, millä on hyvä elvistellä heikommille vähän niinkuin tuossa ylhäällä Räyhäkäs kirjoitti. Oikeata antia ruuanlaittoon ei niillä ole.
Hasta la Victoria Siempre!
Käyttäjän avatar
drinkalot
 
Viestit: 3481
Liittynyt: Pe Joulu 23, 2011 1:40 pm
Paikkakunta: Mäntsälä

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja Reverend Godless » Ti Huhti 24, 2012 7:46 am

drinkalot kirjoitti:Olen vähän ollut huomaavinani, että nämä nagamooritsit ym on sellaista, millä on hyvä elvistellä heikommille vähän niinkuin tuossa ylhäällä Räyhäkäs kirjoitti. Oikeata antia ruuanlaittoon ei niillä ole.

Naga Morichilla on erittäinkin paljon oikeata antia ruuanlaittoon, on nimittäin hemmetin hyvän makuinen paprika. Polte on subjektiivinen kokemus riippuen niistä tässäkin ketjussa usein toistelluista toleransseista. Ekstraktikastikkeiden kohdalla asia kuitenkin on juuri kuten sanoit.

Totta sekin, että tässä on yksi varsin kätevä tapa viestittää tissiposkille, että kuka se onkaan alfauros. Miksi kaikki aina puhuu tästä niinkuin se olisi jotenkin paheksuttavaa?
Olisin kirjoittanut enemmänkin, mutta mustepulloni katosi yhtäkkiä jonnekin.
Käyttäjän avatar
Reverend Godless
 
Viestit: 704
Liittynyt: Ke Kesä 03, 2009 5:02 pm

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja Räyhäkäs » Ti Huhti 24, 2012 8:54 am

homer kirjoitti:
Räyhäkäs kirjoitti:
homer kirjoitti:tabasko.


Voi anteeksi kirjoitusvirheeni. Kukaan ei varmaankaan tajunnut mitä mä tarkoitin :urpo:


Hohoo! En edes huomannut tuota "virhettä" ennenkuin tätä postausta! Itseasiassa minun piti lainata isompi pätkä, mutta onnistuin kumittamaan kaiken muun paitsi tuon "tabaskon". Lainauksen syy oli antaa viitekehys jonka puitteessa vastaan, kun kerran kysymys oli edellisellä sivulla jemmassa. Tarkoitukseni ei ollut veetuilla!
"Kansanterveyskeskustelun nykylinja alkaa muistuttaa erään rotuopin ja alastonvoimistelun nimiin vannoneen valtion linjauksia."

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com
http://twitter.com/Rayhapetteri
Käyttäjän avatar
Räyhäkäs
 
Viestit: 777
Liittynyt: To Marras 19, 2009 8:35 pm

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja Räyhäkäs » Ti Huhti 24, 2012 9:04 am

drinkalot kirjoitti:Jos ruoka vaan polttaa ja poltto peittää alleen kaikki maut, on ruoka mielestäni pilalla. Olen vähän ollut huomaavinani, että nämä nagamooritsit ym on sellaista, millä on hyvä elvistellä heikommille vähän niinkuin tuossa ylhäällä Räyhäkäs kirjoitti. Oikeata antia ruuanlaittoon ei niillä ole.


Jos tahdon elvistellä heikommilleni, vilautan heille menestyksen merkit; turboahdetun pakettiauton ja Casion digitaalikellon. :wink:

Eiköhän sellaisen järjettömän, tukan päästä vievän poltteen, saisi vähän halvemmallakin kuin kylmäsavustetulla Naga Morich-chilijauheella? On muuten aivan järkyttävän hyvää, kun margheritapizzan tms. miedosti maustetun ruoan päälle ripsuttelee vähän savunagaa. Siinä yhdistyy lempeä hikkoripuu, Capsicum Chinense-suvun chilien kupliva hedelmäisyys sekä erittäin miellyttävä, tasaisesti suuhun leviävä lämpö.

Kuten Pastori kirjoittaa, kysymys on subjektiivisesta kokemuksesta. Monen mielestä maastopyörällä pulkkamäen laskeminen yli 50km/h nopeudella on varma itsemurha, jonkun mielestä hyvää ajanvietettä.

Ei sitä chiliä ole tarkoitus vetää turpa rullalla, eihän suolaakaan laiteta ruokalusikalla kananmunan päälle! Chilejä kasvattavana ja siten niitä melkoisesti kuluttavana ihmisenä oma "toleranssini" poltteelle on sellaisella tasolla, että tavistabasco ei oikeasti polta saati maistu - paitsi etikalle. Nautin chilin antamista mahdollisuuksista maustaa ruokaa, diggailen myös poltteesta. Sanoudun kuitenkin jyrkästi irti tästä tyylisuunnasta, jossa aikuiset ihmiset tunkevat kokonaisia chilejä kouratolkulla kitaansa ja sitten kierivät lattialla omassa oksennuksessaan.

Suosittelen lämpimästi kaikki epäileviä hankkimaan käsiinsä vaikka vähän miedompaa savustettua Aji Cristali-jauhetta (Capsicum Baccatum), monen kotikasvattajan mielestä maukkainta chiliä. Tässä polte on hyvinkin mietoa joten annostus on helppoa. Pizzan päälle, grillatun lihan, ranskanpottujen, täytetyn patongin väliin...

http://www.fataliigourmet.net/Tuotteet

Chilijauheita voi löytää myös isommista marketeista, kuten Tammiston citymarketista.


Oikeata antia ruuanlaittoon ei niillä ole.


Ei pidä dumata ennenkuin kokeilee! Jos sama logiikka jylläisi aina, meillä ei olisi myöskään perunaa tai tomaattia ruoanlaitossa
"Kansanterveyskeskustelun nykylinja alkaa muistuttaa erään rotuopin ja alastonvoimistelun nimiin vannoneen valtion linjauksia."

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com
http://twitter.com/Rayhapetteri
Käyttäjän avatar
Räyhäkäs
 
Viestit: 777
Liittynyt: To Marras 19, 2009 8:35 pm

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja Omskakas » Ti Huhti 24, 2012 9:25 am

Onhan tuota tullut joskus tulista syötyä ja chiliäkin kasvateltua. Nyt kun on pieniä lapsia, niin ei oikein jaksa kasvattaa eikä ruokaa voi maustaakaan kuten aiemmin. Pöytämausteena toki kuluu monenlaisia kastikkeita, joista suosituimmat ovat täälläkin mainostetut haba- ja chipotle-taba.

On mulla yks chili ja pari muuta härpäkettä taimettumassa, josko niitä jaksaa kesällä pihalle roudata. Saa nähdä.
Käyttäjän avatar
Omskakas
 
Viestit: 839
Liittynyt: To Heinä 03, 2008 2:50 pm

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja Johnnyboy » Ti Huhti 24, 2012 11:16 am

x
Viimeksi muokannut Johnnyboy päivämäärä Pe Helmi 12, 2016 8:24 am, muokattu yhteensä 1 kerran
"Tupakointi lyhentää elämää - mutta onneksi vain loppupäästä"
Käyttäjän avatar
Johnnyboy
 
Viestit: 1600
Liittynyt: To Touko 19, 2011 8:36 am

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja NiTe » Ti Huhti 24, 2012 12:49 pm

Räyhäkäs kirjoitti:Sanoudun kuitenkin jyrkästi irti tästä tyylisuunnasta, jossa aikuiset ihmiset tunkevat kokonaisia chilejä kouratolkulla kitaansa ja sitten kierivät lattialla omassa oksennuksessaan.

Mutta saattahan se aiheuttaa pientä hihittelyä.

http://www.youtube.com/watch?v=z1fwTaBMJEk

"...sattuu korviin..."
Iso humi on tyhjänä ruma.

Piipun poltto ei tee ketään viisaaksi, mutta se antaa aikaa ajatella.
Käyttäjän avatar
NiTe
 
Viestit: 245
Liittynyt: Ti Maalis 23, 2010 2:49 am
Paikkakunta: Kajaani

Re: Hyvä chili polttaa kahdesti

ViestiKirjoittaja BlackWatch » Ti Huhti 24, 2012 5:17 pm

On se hemmetti vaarallista tämänkin ketjun lukeminen. Huonohko oli miedompien valikoima, mutta tuollaanen tarttui Punnitse&Säästä-puljusta tänään matkaan. (Jätin suosiolla tuonnemmaksi kaikki ne Naga-jutut.)

Kuva

Eilen kokeiltiin loppujen taudinrippeitten karkotusta pullollisella Jallua. Tänään vuorossa Wokkia, jossa rutosti valkosipulia ja tietenkin Savuchiliä :twisted: .
elämä on...
Käyttäjän avatar
BlackWatch
 
Viestit: 651
Liittynyt: To Huhti 14, 2011 10:32 pm
Paikkakunta: Yleisvika

EdellinenSeuraava

Palaa alueelle Ruoka ja juoma

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa