Sivu 1, 2:sta

Kotiviini

ViestiLähetetty: Ti Maalis 12, 2013 9:30 pm
Kirjoittaja johku12
Kertokaas hyviä ohjeita hapottoman, hapokkaan tai minkävaanlaisen viinin/kiljun valmistukseen. Kirkastatteko aineilla, vai annatteko seistä vai miten toimitte? Itsellä tulossa pikkupulloissa pari testierää, lähinnä uuden hiivan käymisnopeuden selvittämiseksi, ja hiilihapollisen siiderin valmistuksen testaamiseksi. Ymmärrän, että viinistä sakka poistuu, kun antaa seistä, mutta entäs hiilihapollinen juoma? miten saan hiivan pois kun seisottaminen poistaa hapot, ja avatessa sekoittuu. Kertokaas kokemuksia jos sellaisia on. Kaverin ukki, jonka reseptillä laitoimme isomman satsin tuloilleen, on tehnyt vuosikymmenet viiniä pullahiivalla ja omenamehusta ja siitä on tullut aina ihan kirkasta seisottamisen jälkeen. Hyvältä on myös maistunut! =)

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Ti Maalis 12, 2013 9:33 pm
Kirjoittaja drinkalot
Oon jättäny noi kotikäyttämöt vähän vähemmälle tossa 25 vuotta sitten...

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Ti Maalis 12, 2013 10:03 pm
Kirjoittaja FinMaky
Pari vuosikymmentä sitten koitin tehdä olutta kotikonstein niin, että hiivan maku & määrä olisi minimoitu. Metodi oli: käytä olut loppuun asti. Kirkasta samoin kuin viini ja anna sakan laskeutua ja pullota isoihin limupulloihin. Ostin tynnyrillisen olutta, siis sellainen 5 litran, joita siihen aikaan tuli kauppoihin. Siihen kiinni hiilihappopatruunallinen hana. Kaadoin oluen tuohon tynnyriin ja laskin hiilihappohanalla. Sain aikaan hiivatonta ja vähän hiilihappoista olutta. Summa summarum. Ostin senjälkeen olueni kaupasta :)

Semijuotavaa valkkaria on melko helppo väkästellä ja "puna" viiinistä saa selkeästi parempaa lisäämällä tammilastuja. Summa summarum: Ostan viinini kaupasta :)

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Ke Maalis 13, 2013 7:23 am
Kirjoittaja Johnnyboy
x

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Ke Maalis 13, 2013 9:29 am
Kirjoittaja H8red
Toi Johnyboy resepti ol täälä aikoinaan nimellä "Lapinkilju", mistä sitten oli seurauksena "hullunviljontauti"eli samalla kun oksennat nelinkontin vessassa paskot housuusi. Jäi itellä aikoinaan noi kiljukeitokset vain sivustaseuraajan osaan.

Mutta tos 14 vuotta sitten tul noita viinejä tehtyä aikas paljon. Parhaimmillaan 3 pönttöä porisi yhtä aikaa. Mä tein omista marjoista pääasiassa: mustikka,mustaherukka, punaherukka,puolukka ja välillä lisäsin sekaan raparperiä. Sokeria ol 6 kg ja marjoja yhteensä n.3-5 litraa muistaakseni. Marjojen määrää en enään muista. Mulla oli kaupasta ostettu käymisainepaketti omille marjoille, missä oli kaikki tarvittava. Käyminen kesti n.5-6 viikkoa, sit käymisen pysäytys viikon verran ja kirkastuminen viileässä n. 2 viikkoa. Jokaisen vaiheen välissä lapposin aineen puhtaaseen pönttöön. Kirkastumisen jälkeen lapposin viel kerran ja annoin seisoa pari päivää et mahdolliset sakkajäämät painuis viel pohjalle.Pullotin viinipulloihin ja suljin luonnonkorkein. Pulloihin tein omat etiketit.
Viini oli erittäin hyvää,marjaisan mehun makuista. Alkoholi prosentti ol n 15-17 ja viini oli erittäin kirkasta. Muutaman kerran pitänyt kokeilla vanhoja resepteja, mutta kun muistan kaiken työn ja vaivan, niin haen viini mielummin Alkosta.

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Ke Maalis 13, 2013 5:45 pm
Kirjoittaja iso-G
johku12 kirjoitti:Kertokaas hyviä ohjeita hapottoman, hapokkaan tai minkävaanlaisen viinin/kiljun valmistukseen. Kirkastatteko aineilla, vai annatteko seistä vai miten toimitte? Itsellä tulossa pikkupulloissa pari testierää, lähinnä uuden hiivan käymisnopeuden selvittämiseksi, ja hiilihapollisen siiderin valmistuksen testaamiseksi. Ymmärrän, että viinistä sakka poistuu, kun antaa seistä, mutta entäs hiilihapollinen juoma? miten saan hiivan pois kun seisottaminen poistaa hapot, ja avatessa sekoittuu. Kertokaas kokemuksia jos sellaisia on. Kaverin ukki, jonka reseptillä laitoimme isomman satsin tuloilleen, on tehnyt vuosikymmenet viiniä pullahiivalla ja omenamehusta ja siitä on tullut aina ihan kirkasta seisottamisen jälkeen. Hyvältä on myös maistunut! =)
Hiilihapolliset sujuu näppärästi, kun lisää pullotusvaiheessa sokeria. Elikkäs antaa pääkäymisen rullailla kunnolla loppuun, vaikka 3-4 viikkoa. Siitä sitten ennen pullotusta lapolla hiivakakun päältä toiseen astiaan, missä sopiva määrä sokeriliuosta. Ja sitten pulloihin. Parisen viikkoa huoneenlämmössä ja ehkä saman verran kylmässä. Kannattanee jättää sokerin määrä alle 10g/l, ettei tule pommeja. Kuohuviinipullot tosin kestävät enemmän painetta.
Itsellä muutama pottu vapuksi kypsymässä helmeilevää verigreippigranaattiomenainkiväärihunajakiljua. Pullotin tuotteen tammikuun lopulla. Parit maistiaiset takana, ja vaikuttaa lupaavalta.

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: To Maalis 14, 2013 5:48 pm
Kirjoittaja AnttiH
Oon pitäytynyt ihan vaan valmis tuotteissa, en ole koskaan edes kiljua maistanut :sigge:

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: To Maalis 14, 2013 9:03 pm
Kirjoittaja seimi
Ai jai - Me oltiin broidin kanssa 13-vuotiaana Mannerheimin Lastensuojeluliiton "Kesäkoti" -organisaation kautta yksi heinäkuu tällaisessa Parikkalan Särkisalmen maalaistalossa. Oli hieno kokemus. Traktoria sai ajaa, oltiin pellolla paalipoikana, lehmiä sai hätistää jne. Tällainen "kaupunkilaispojat oppimaan reipasta maalaiselämää" -ajatus oli meidän mutsilla tässä.

Edellä mainittujen ohella opittiin vetämään röökiä ja tekemään kiljua.

Tehtiin se kilju suureen maitotonkaan. Aloitettiin koko projekti ostamalla myymäläautosta 4kg sokeria, maltaita ja pari pullahiivaa. Nämä sitten sekaisin lämpimään veteen ja koko satsi maitotonkaan. Tehtiin kilju siellä navetalla. Ennen tonkan kannen sulkemista siihen piti sylkäistä "onnen räät". Ei vittu mikä traditio.

Jaksettiin antaa kiljun muhia jotain neljä päivää. Sitten suodatettiin siitä maltaat naapurin aitassa vanhojen villasukkien läpi. Siis todellakin - pullon päälle tratti, siihen villasukka ja kiljut siitä läpi.

Itse kilju nautittiin aaltopellistä rakennetussa verstaassa. Poltettiin Aromasta käärittyjä sätkiä ja kuunneltiin mankasta C-kasetilta sata kertaa putkeen Stairway to Heaven.

Sitten tuli oksu.

Koko mesta tuntui olevan täynnä jotain kummallista ahdistusta. Oli niinku erilaiset energiat kuin kaupungissa. Perheen aikamiespoika ampui liiterin takana aivonsa pihalle haulikolla. Äiti sai kivan loman Helsingissä ilman villejä poikia. Tuli äidille tarpeeseen, se oli yksinhuoltaja. Mannerheimin Lastensuojeluliitto sai rahaa. Me opittiin tekemään kiljua. Maailmassa oli taas vähän enemmän värejä. Suosittelen.

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: To Maalis 14, 2013 9:14 pm
Kirjoittaja drinkalot
Runollista. Opitteko myös, että kljusta saa oikein nautittuna kätevän värikkään tapetin kodin seinälle.

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Pe Maalis 15, 2013 6:57 am
Kirjoittaja H8red
Seimin tarinasta sais tehtyä suomalaisen elokuvan. Sen verta nuorisoperinteitä ja muuta,et suomalaisenelokuvansäätiöltä varmaan irtoisi hyvin tukia.

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Pe Maalis 15, 2013 7:09 am
Kirjoittaja Johnnyboy
x

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Pe Maalis 15, 2013 8:04 am
Kirjoittaja Puhpuh
Meilläkin oli kotitilalla parina kesänä "kesäpoika" kun oltiin reilusti ala-asteikäisiä. Kuunteli Sleepy Sleepersiä ja piirteli tatuointeja mustekynällä ympäri kroppaa. Kerran joi Isän kotikaljat ja päissään huuteli navetan katolta. Poltteli lehmien kuivaheinää rehusäkin paperiin käärityttynä ja nimesi tämän huikean aromaattisen tuotteen puhpuhiksi :wink:. Talonväen ahdistus loppui, kun poika lähti takaisin Helsinkiin. Kukaan ei ehtinyt tarttua haulikkoon.

Eikös shampanjamenetelmässä lisätä sokeriluosta pulloon ennen sen lopullista korkitusta juurikin tuon hiilihapon aikaansaamiseksi.

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Pe Maalis 15, 2013 9:22 am
Kirjoittaja drinkalot
Puhpuh kirjoitti:Eikös shampanjamenetelmässä lisätä sokeriluosta pulloon ennen sen lopullista korkitusta juurikin tuon hiilihapon aikaansaamiseksi.

Simaa silleen tehdään, shampanjasta en osaa sanoa.

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Pe Maalis 15, 2013 9:58 am
Kirjoittaja FinMaky
Puhpuh kirjoitti:Eikös shampanjamenetelmässä lisätä sokeriluosta pulloon ennen sen lopullista korkitusta juurikin tuon hiilihapon aikaansaamiseksi.

Melkein oikein. Shampanjamenetelmä, jossa juoma käy loppuun ylösalaisissa, väliaikaiskorkitetuissa pulloissa muodostaen hiilihappoa. Sitten vain pullojen kaulat jäädytetään, avataan korkki varovasti, ja alas valunut hiiva poistuu jäätyneenä tulppana, jonka jälkeen sitten oikea korkki paikalleen ja etiketti kylkeen

Re: Kotiviini

ViestiLähetetty: Pe Maalis 15, 2013 10:21 am
Kirjoittaja Jaga
seimi kirjoitti:Ai jai - Me oltiin broidin kanssa 13-vuotiaana Mannerheimin Lastensuojeluliiton "Kesäkoti" -organisaation kautta yksi heinäkuu tällaisessa Parikkalan Särkisalmen maalaistalossa. Oli hieno kokemus. Traktoria sai ajaa, oltiin pellolla paalipoikana, lehmiä sai hätistää jne. Tällainen "kaupunkilaispojat oppimaan reipasta maalaiselämää" -ajatus oli meidän mutsilla tässä.

Edellä mainittujen ohella opittiin vetämään röökiä ja tekemään kiljua.

Tehtiin se kilju suureen maitotonkaan. Aloitettiin koko projekti ostamalla myymäläautosta 4kg sokeria, maltaita ja pari pullahiivaa. Nämä sitten sekaisin lämpimään veteen ja koko satsi maitotonkaan. Tehtiin kilju siellä navetalla. Ennen tonkan kannen sulkemista siihen piti sylkäistä "onnen räät". Ei vittu mikä traditio.

Jaksettiin antaa kiljun muhia jotain neljä päivää. Sitten suodatettiin siitä maltaat naapurin aitassa vanhojen villasukkien läpi. Siis todellakin - pullon päälle tratti, siihen villasukka ja kiljut siitä läpi.

Itse kilju nautittiin aaltopellistä rakennetussa verstaassa. Poltettiin Aromasta käärittyjä sätkiä ja kuunneltiin mankasta C-kasetilta sata kertaa putkeen Stairway to Heaven.

Sitten tuli oksu.

Koko mesta tuntui olevan täynnä jotain kummallista ahdistusta. Oli niinku erilaiset energiat kuin kaupungissa. Perheen aikamiespoika ampui liiterin takana aivonsa pihalle haulikolla. Äiti sai kivan loman Helsingissä ilman villejä poikia. Tuli äidille tarpeeseen, se oli yksinhuoltaja. Mannerheimin Lastensuojeluliitto sai rahaa. Me opittiin tekemään kiljua. Maailmassa oli taas vähän enemmän värejä. Suosittelen.

Hieno tarina!

Enpä haluaisi maistaa kiljua, jossa on seimin "onnenräät". *spruit* :mrgreen: