Runebergintorttu

Nam nam. Keskustelua kulinaarisista kokemuksista ja sikarien kyytipojista.

Valvoja: Lasse

Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja noviisi » Pe Tammi 15, 2016 8:25 pm

Tehdäänpä vihdoinkin tälle mainiolle herkulle oma ketju ettei tarvitse minne sattuu höpötellä.

Tänään vertailussa Vaasan ja Rostenin tortut. Vaasalaista olen muistaakseni roikotellut useasti kärkisijoilla, tosin vasta sen jälkeen, kun parhaan mahdollisen tortun eli Ehon tuotanto päättyi. Kovasti ikävöiden, kunnia muistolleen. Rosten on yleensä sijoittunut jonnekin puolivälin tienoille.
Nyt kävi niin, että Rosten voitti Vaasan. Molempien kosteus erinomainen, eli torttu pitää poimia laatikosta varovasti ettei se hajoa käsiin ja painoa riittävästi. Yleisilmeeltään Rosten maukkaampi, Vaasan jauhoisempi. Rosten häviäisi muuten siinä ominaisuudessa, että tortun rakeisuus on liiankin hienojakoinen, mutta tämän pelastaa mukana olevat appelsiininkuoren palaset, jotka tuovat mukaan vaadittavaa rakeisuutta hieman englantilaisen hedelmäkakun tapaan. Vaasan on tasainen, mutta yleiskoostumukseltaan mukavan rakeinen. Ideaalitilanteessa voisi kyllä olla vielä hieman suurijakoisempaa.
Tällä kaudella on aiemmin mainittujen lisäksi tullut maistettua Sinuhen torttuja muutama kaksikko. Itseasiassa Sinuhella kausi -16 alkoikin pari päivää edellisen vuoden puolella. Eivät nekään hullumpia ole, mutta ehkä hieman turhan kovia rakenteeltaan. Maku on kuitenkin miellyttävä. Tällä hetkellä kolmas sija.
Toistaiseksi torttujen erot ovat hyvin marginaaliset. Kaikkia syö ennen kuin selkäänsä ottaa. Jatketaan tästä...
Käyttäjän avatar
noviisi
 
Viestit: 2993
Liittynyt: Ti Maalis 02, 2010 2:41 pm

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja marre » Pe Tammi 15, 2016 11:15 pm

Arvokasta.

Et kuitenkaan ottanut kantaa siihen olennaiseen, eli karvasmanteliöljyllä vai ilman. Tietysti torttu pitää öljytä, vaikka olisi nuorempi/tuoreempikin.
Matalan tavoitteen kautta kohti pienempää pettymystä.
Käyttäjän avatar
marre
 
Viestit: 381
Liittynyt: Pe Elo 30, 2013 2:20 pm
Paikkakunta: Lahti hämeessä

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja maailmanmatti » Pe Tammi 15, 2016 11:46 pm

Runebergintorttu on henkilökohtaisesti erittäin lähellä sydäntä oleva herkku. Oulun seudulla asuvana täytyy -aiheesta- hehkuttaa paikallisen Katri Antellin Runebergintorttua http://www.antell.fi/leipomotuotteet/an ... orttu.html

"Kun raaka-ainepula toisen maailmansodan jälkeen hellitti, oli suomalaisilla suuri makean kaipuu. Antellilla oli silloin, 1950-luvulla, kondiittorimestarina Pentti Poutiainen. Hän tunsi hyvin leipomisessa käytettävät mausteet ja varsinkin leipomotuotteisiin sopivat alkoholit. Poutiaisen mielestä perinteinen Runebergintorttu oli kuiva ja tarvitsi kostutuksen. Siispä hän keitteli seoksen rommista ja arrakkipunssista ja kostutti tortun sillä. Syntyi Antellin Runebergintorttu ja Suomen ensimmäinen kostutettu Runebergintorttu."

Täälläpäin ainakin löytyy lähes joka kaupan valikoimasta.
Käyttäjän avatar
maailmanmatti
 
Viestit: 267
Liittynyt: Ti Loka 07, 2014 10:23 pm
Paikkakunta: Suur-Oulu

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja tuumas » La Tammi 16, 2016 9:47 pm

Seuraavaksi odotan lankoja: tänään söin runebergin tortun..., tänään saapui runebergin torttu..., näyttäkääs pojat runebergin torttunne (isoja kuvia!), mikä runebergin tortun box code on paras jne :mrgreen:

ei vaan, hyviähän ne on :D
tuumas
 
Viestit: 141
Liittynyt: Ke Heinä 31, 2013 9:26 pm

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja drinkalot » Su Tammi 17, 2016 9:59 am

Liiterin tortut on tänäkin vuonna hyviä. Kaksi testattu.
Hasta la Victoria Siempre!
Käyttäjän avatar
drinkalot
 
Viestit: 3478
Liittynyt: Pe Joulu 23, 2011 1:40 pm
Paikkakunta: Mäntsälä

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja lubino » Su Tammi 17, 2016 11:39 am

Tähän mennessä on testattu:
Pullapirtti, hyvä ja mehukas. Riittävän kostea.
Katri Antell, kuivahko mutta erittäin maukas.
Fazer, peruspullaa, rakeinen.
DeLuxe (liiteli), hyvä koostumus, ehkä hieman kuiva mutta hillosilmä läpi tortun.Painava.
Näyttää vielä suurin osa olevan pakasteena säilöttyjä.
Women smoke our Cohibas.Ride our Harleys.Drink our Glenlivet.
Perhaps women could keep their hands to themselves.
-IWC watches-
Käyttäjän avatar
lubino
 
Viestit: 1894
Liittynyt: Su Maalis 22, 2009 5:03 pm
Paikkakunta: Tukevasti Oulun kyljessä

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja noviisi » Su Tammi 17, 2016 6:39 pm

Tänään haukkasin Satumaista ja Sinuhen, koska kaupassa ei ollut Rostenia.

Satumaista. Melko kova, mutta ei niin kova kuin Sinuhe. Appelsiininkuoren palaset pelastavat tämän melko vetisen oloisen pullan katastrofilta. Sitruunainen yleismaku. Kostukkeena käytetty ainoastaan karvasmanteliöljyä, ei lainkaan viinaa, ja sen kyllä huomaa. Suussa jotenkin sinitarramainen olomuoto. Ei kuulu suosikkeihini.

Sinuhe. Niin, kovahan tämä on, liian kova. Satumaisen jälkeen maku vaikuttaa tunkkaisen väkevältä. Kostukkeena käytetty arrakkia ja rommia. Ei maistunut kauhean mukavalta tänään.
Käyttäjän avatar
noviisi
 
Viestit: 2993
Liittynyt: Ti Maalis 02, 2010 2:41 pm

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja drinkalot » To Tammi 21, 2016 7:06 pm

Tänään testissä:

1. Laitilan leipä Runebergintorttu (80 g).
Paskaa, välttäkää. Runebergintorttua tuossa on ulkonäkö. Silmät kiinni syötäessä ei tunnistaisi syövänsä Runebergintorttua. Väittää sisältävänsä arrakkia, mutta maussa ei huomaa. Sokerikakkumainen, tasainen rakenne.
Ei jatkoon. (Huomautan että tämä on kyllä hyvän makuinen leivonnainen, mutta runebergintorttuna paska, se siis ei ole sinällään pahan makuinen)

2. Primula Runebergintorttu (100g)
Pienempi kuin edellinen vaikka painon vuoksi ei pitäisi. Maukkaampi, hiukan rakeisempi. Selvästi oikea maku. Sisältää rommia ja on niin kostea että meinaa hajota käsiin. POsitiivinen kokemus kuitenkin. Ei parhautta, mutta kelvollinen.
Hasta la Victoria Siempre!
Käyttäjän avatar
drinkalot
 
Viestit: 3478
Liittynyt: Pe Joulu 23, 2011 1:40 pm
Paikkakunta: Mäntsälä

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja salinla » Ti Tammi 26, 2016 9:36 pm

Nyt ollut testissä Rostenin torttu sekä kahden eri kahvilan tortut. Kaikki hyviä, Rostenin HLS ehkä paras.
Check Hippie's blog: www.cigar-hippie.blogspot.com
salinla
 
Viestit: 411
Liittynyt: La Marras 30, 2013 4:45 pm
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja noviisi » Pe Joulu 16, 2016 5:41 pm

Talven torttukausi avattu. Sittarista sai jo Sinuhea. Nam!
Käyttäjän avatar
noviisi
 
Viestit: 2993
Liittynyt: Ti Maalis 02, 2010 2:41 pm

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja drinkalot » Pe Joulu 16, 2016 5:58 pm

Novittu! :shock:
Hasta la Victoria Siempre!
Käyttäjän avatar
drinkalot
 
Viestit: 3478
Liittynyt: Pe Joulu 23, 2011 1:40 pm
Paikkakunta: Mäntsälä

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja marre » Pe Joulu 16, 2016 6:17 pm

Wut? :shock: :shock:

Kotiinpäin vetämättä, sinuhen torttu rokkaa. Varsinkin jos on karvasmantelia.
Matalan tavoitteen kautta kohti pienempää pettymystä.
Käyttäjän avatar
marre
 
Viestit: 381
Liittynyt: Pe Elo 30, 2013 2:20 pm
Paikkakunta: Lahti hämeessä

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja lubino » La Joulu 17, 2016 9:18 am

noviisi kirjoitti:Talven torttukausi avattu. Sittarista sai jo Sinuhea. Nam!

Ei stana, nyt täytyy käydä kattomassa
Women smoke our Cohibas.Ride our Harleys.Drink our Glenlivet.
Perhaps women could keep their hands to themselves.
-IWC watches-
Käyttäjän avatar
lubino
 
Viestit: 1894
Liittynyt: Su Maalis 22, 2009 5:03 pm
Paikkakunta: Tukevasti Oulun kyljessä

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja Pekonini » La Joulu 17, 2016 11:51 am

Komppaan kyllä siinä että Antellin runebergintorttu on lähimpänä sitä miltä sen pitää maistua vaikka muuten mm. kyseisen firman lounasravintoloita makujen puutteellisuuden vuoksi kartankin. Ja vaikka tuossa melkein naapurissa sitä tehdäänkin, niin Rostenin runskit ovat kuin äitelää sokerikakkua. Muita ei juuri tulekaan hankituiksi. Oululaisia ostaa allekirjoittanut, vaimo tukee paikallista.
Käyttäjän avatar
Pekonini
 
Viestit: 266
Liittynyt: Su Elo 28, 2016 11:31 pm
Paikkakunta: Турку

Re: Runebergintorttu

ViestiKirjoittaja Sota-Matti » La Joulu 17, 2016 9:23 pm

Ite olen nyt parina viimevuotena tehny ja taidan kyllä tehä tulevanakin vuona. Viimevuonna tehdyt oli nyt mitä oli, melko kuiviksi jäi ku ei yhtään muistanu koko kostutus hommaa ko vasta jälistä, mutta kyllä ne makean himoon tuli syötyä. Tänä vuonna hivenen tuli säädettyä resptiä (löytyy muuten sen tuhannenjasata eri variaatiota reseptistä, että hankala sanoa kyllä että mikä on se aito ja alkuperäinen (ku melkein kaikki reseptit sitä mainovat ittestään)) ja kostutuksenkin muistin tehdä, tosin tein sen tilkalla viskiä veteen laimennettuna, mutta tuli todella hyviä. Josko ens vuotiset edes samalle tasolle yltäis.
"Ent the earthborn, old as mountains."
Käyttäjän avatar
Sota-Matti
 
Viestit: 332
Liittynyt: Su Syys 07, 2014 11:33 pm

Seuraava

Palaa alueelle Ruoka ja juoma

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron