Sivu 1, 4:sta

Koti viinit, oluet ym

ViestiLähetetty: To Huhti 26, 2007 6:39 pm
Kirjoittaja rekola
Harrastaako kukaan foorumilainen kyseistä toimintaa? Itselläni kyseinen harrastus on varsin kausiluonteista. On siinä omassa tuotoksessa kyllä jotain maagista :wink:

ViestiLähetetty: To Huhti 26, 2007 7:05 pm
Kirjoittaja mto
kerran kotikaljaa tehnyt ja sekin epäonnistui..

mieli tekis kyllä kokeilla ihan oikeasti omaa olutta tehdä mutta katsellaan sitä sitten kun on oikea palkkatyö.. :D

ViestiLähetetty: To Huhti 26, 2007 7:15 pm
Kirjoittaja jpop
Aikanaan tuli tehtyä omena- ja marjaviinejä, mutta nykyisin haen mielummin kaupasta.

ViestiLähetetty: To Huhti 26, 2007 7:24 pm
Kirjoittaja rekola
Itselläni on olutkokeilu juuri meneillään. Kerron sitten, että kuinka kävi :D

ViestiLähetetty: To Huhti 26, 2007 7:42 pm
Kirjoittaja mto
eikös kotiolut ole kuitenkin hieman erilaista kun panemisella tehty?

en oo mikään mestari kyllä näissä.

jos joku haluaa valottaa eroa kotiolut vs. panimossa tehty niin olisin enemmän kuin kiitollinen..

ViestiLähetetty: To Huhti 26, 2007 7:51 pm
Kirjoittaja Poro-
Pannaanhan se kotiolutkin, ei tosin aivan samoin kuin teollisuudessa ;)

ViestiLähetetty: Pe Huhti 27, 2007 1:21 pm
Kirjoittaja rekola
mto kirjoitti:eikös kotiolut ole kuitenkin hieman erilaista kun panemisella tehty?

en oo mikään mestari kyllä näissä.

jos joku haluaa valottaa eroa kotiolut vs. panimossa tehty niin olisin enemmän kuin kiitollinen..


Ei se nyt kauheasti eroa. Mikäli uutteesta valmistetaan, niin lähdetään tavallaan vasta puolesta välistä liikkeelle :wink:

ViestiLähetetty: La Huhti 28, 2007 7:30 pm
Kirjoittaja rekola
Tänään pääsin ensimmäistä kertaa maistelemaan.
No sitten makuun; tämä ilme kuvaa varmasti parhaiten tuntemuksiani :x
Ohjeiden tarkastelun jälkeen huomaan pienen präntin :" maku paranee huomattavasti 2-3 viikon varastoinnin jälkeen". Taidan painua kauppaan ostamaan odottelu juomia...

ViestiLähetetty: La Huhti 28, 2007 8:03 pm
Kirjoittaja Sami
Ite tein aikoinaan paljonkin oluita. Alkuunsa ne olivat kännijuomia, ei niistä mitän muuta saanut irti. Nautintoa ainakaan. Sitten harjaannuin ja halpa hinta ei ollut se tärkein pointti oluen teossa. Loppujen lopuksi kotioluet olivat erinomaisia ja joskus (vahingossa) jopa parempia kuin kaupan oluet.

Hiivattomimman ja parhaimman maun saa niin, että käytät kaksi uutepurkkia yhden vesimäärään eikä sokeria ollenkaan.
Tai, jos voltteja kaipaat lisää, niin käytä panimosokeria. Se käy parhaiten ilman sivumakuja.
Ja mitä pitempään jaksat niitä hautoa sitä parempia oluestasi tulee. Mulla oli loppujen lopuksi aina 6 koppaa kaljaa kotona. 2 koppaa oli juomakelppoista, 2 oli kypsymässä ja 2 oli juuri pullotettu.
Parasta belgityyppistä jouluolutta haudoin 3 joulua. Oli todella namia loppujen lopuksi eikä maistunut hiivalle ollenkaan, mutta oli siinä volttejakin ;)

Sami

ViestiLähetetty: Su Huhti 29, 2007 1:13 am
Kirjoittaja mr__night
Sami kirjoitti:Parasta belgityyppistä jouluolutta haudoin 3 joulua. Oli todella namia loppujen lopuksi eikä maistunut hiivalle ollenkaan, mutta oli siinä volttejakin ;)

Sami


Siis ymmärsinkö väärin? (toivottavasti) Haudoit olutta reilut kaks vuotta??? :shock: Vaiko kolmeks juoluks sitä teit?

ViestiLähetetty: Su Huhti 29, 2007 6:30 am
Kirjoittaja Sami
mr__night kirjoitti:
Sami kirjoitti:Parasta belgityyppistä jouluolutta haudoin 3 joulua. Oli todella namia loppujen lopuksi eikä maistunut hiivalle ollenkaan, mutta oli siinä volttejakin ;)

Sami


Siis ymmärsinkö väärin? (toivottavasti) Haudoit olutta reilut kaks vuotta??? :shock: Vaiko kolmeks juoluks sitä teit?


Et ymmärtäny väärin. Tein sitä yhdeksi jouluksi , mutta se oli riittoisaa ja sitä juotiin kolmena jouluna.
Vahvat, hyvät oluet säilyvät ja paranevat samoin kuin hyvät viinit. Etenkin pullokypsytetyt, joita kotioluet ovat aina.
Hiiva pullossa antaa omaa makuansa oluelle ja viinille. Kaikki nykyään vaan suodatetaan ennen pullotusta tarkasti, jotta kuluttajan ei tarvitse irvistellä hiivasakkojen kanssa.

Sami

ViestiLähetetty: Su Huhti 29, 2007 5:04 pm
Kirjoittaja rekola
Itse ajattelin, että perkules tehdään vähän vahvempaa olutta. Panimosokeria sitten humahti vähän reilummin ja tuotos on nyt sitten 13%. Maku ei ole tasapainoinen eikä varmaan sellaiseksi tule noilla prosenteilla

ViestiLähetetty: Su Huhti 29, 2007 5:38 pm
Kirjoittaja Sami
rekola kirjoitti:Itse ajattelin, että perkules tehdään vähän vahvempaa olutta. Panimosokeria sitten humahti vähän reilummin ja tuotos on nyt sitten 13%. Maku ei ole tasapainoinen eikä varmaan sellaiseksi tule noilla prosenteilla



Joo, emmä ihan noin vahva olutta tehny :D
Mulla oli jotain 8% ja hyvin säily ja parani. Pistä pari pulloa jemmaan ja kato miten maku muuttuu niiden vanhetessa. Mä tein siideria kerran ja onnistuin aika hyvin, vaikka en siideristä niin tykkää. Se oli kuivaa ja helmeilevää. Eikä maistunu hiivalta seuraavana kesänä :)

ViestiLähetetty: Su Touko 06, 2007 12:03 pm
Kirjoittaja rekola
Sami kirjoitti:
rekola kirjoitti:Itse ajattelin, että perkules tehdään vähän vahvempaa olutta. Panimosokeria sitten humahti vähän reilummin ja tuotos on nyt sitten 13%. Maku ei ole tasapainoinen eikä varmaan sellaiseksi tule noilla prosenteilla



Joo, emmä ihan noin vahva olutta tehny :D
Mulla oli jotain 8% ja hyvin säily ja parani. Pistä pari pulloa jemmaan ja kato miten maku muuttuu niiden vanhetessa. Mä tein siideria kerran ja onnistuin aika hyvin, vaikka en siideristä niin tykkää. Se oli kuivaa ja helmeilevää. Eikä maistunu hiivalta seuraavana kesänä :)


Miten pitkään sinulla on ollut tapana säilyttää pulloja ennen kuin maku on ollut edes siedettävä?

ViestiLähetetty: Su Touko 06, 2007 2:06 pm
Kirjoittaja Sami
rekola kirjoitti:Miten pitkään sinulla on ollut tapana säilyttää pulloja ennen kuin maku on ollut edes siedettävä?


Pari kuukautta on minimi, muuten voipi maistua hiivaisalta kiljulta, mutta tuokin on makuasia. Mitä pitempään pullokypsytät oluitasi, sen maukkaampia niistä tulee. Maltti on valttia tässä hommassa, niin kuin sikareissakin :)