Sahti

Nam nam. Keskustelua kulinaarisista kokemuksista ja sikarien kyytipojista.

Valvoja: Lasse

ViestiKirjoittaja mr__night » Su Kesä 03, 2007 12:09 pm

Mielenkiintoinen lause:

"Leivinhiivan käytön takia sahdin säilyvyys on korkeasta alkoholipitoisuudesta huolimatta vaatimaton, mutta kylmänä säilytettynä se kehittyy luonnettaan muuttaen pari vuotta."

LÄHDE

Ja Lammin sahdin tekijältä lainaus:

"Sahti on elävä tuote, joten oikeanlainen säilytys on erittäin tärkeää. Lähellä nollaa sahti saattaa säilyä useita kuukausia juomakelpoisena, mutta jos säilytyslämpötila on yli jääkaappilämmön, niin säilyvyys on korkeintaan pari viikkoa."
Käyttäjän avatar
mr__night
 
Viestit: 198
Liittynyt: To Marras 09, 2006 3:37 am
Paikkakunta: Jykylä

ViestiKirjoittaja javu » Su Kesä 03, 2007 12:31 pm

mr__night kirjoitti:Mielenkiintoinen lause:

"Leivinhiivan käytön takia sahdin säilyvyys on korkeasta alkoholipitoisuudesta huolimatta vaatimaton, mutta kylmänä säilytettynä se kehittyy luonnettaan muuttaen pari vuotta."

LÄHDE

Ja Lammin sahdin tekijältä lainaus:

"Sahti on elävä tuote, joten oikeanlainen säilytys on erittäin tärkeää. Lähellä nollaa sahti saattaa säilyä useita kuukausia juomakelpoisena, mutta jos säilytyslämpötila on yli jääkaappilämmön, niin säilyvyys on korkeintaan pari viikkoa."

Tuo "lähellä nollaa" ja "saattaa säilyä" kuulostaa ihan järkevältä. Useimpien jääkaappi ei ole noin kylmä joten säilyvyys on huomattavasti pienempi. En ole kyllä ikinä kuullut että sahtia olisi edes yritetty säilyttää vuosia...
javu
 
Viestit: 128
Liittynyt: Pe Maalis 02, 2007 9:36 am

ViestiKirjoittaja Poro- » Su Kesä 03, 2007 5:38 pm

Kokeillut olen, en tykännyt. Vehnäoluet vielä menee, mutta sahti maistui omaan suuhun lähinnä kotikaljan ja kiljun sekoitukselta :lol:

Sääli sinäänsä, olisihan se hienoa pitää tuollaisesta perinnejuomasta.
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

ViestiKirjoittaja mto » Su Kesä 03, 2007 5:47 pm

sahti kuulostaa kyllä hyvältä perinnejuomalta mutta ei minullekaan maistu.

jos sen banaanimaisen jälkimaun sais pois ja lisää hiilihappoja niin vois olla jees mutta sitten se ois varmaan jo olutta.. :D
Käyttäjän avatar
mto
 
Viestit: 1069
Liittynyt: To Joulu 28, 2006 8:22 am
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja jaska » To Kesä 14, 2007 12:01 pm

Eilen kipaisin alkoon ostamaan Finlaldia strongia ja lammen sahtia. No lammen sahdin avasin ja maistoin... Haisee kiljun ja kotikaljan sekoitukselta ja maistuu täysin samalta. Jonkun aikaa kun hörppii niin tulee banaanimaisuutta esille. Pullon pohjan kaadoin viemäriin. Vielä on yksi pullo kylmässä ja odotukset ovat pyöreässä nollassa. Herttinen sentään, tommosta osaisin tehdä ihan itse

:x
Käyttäjän avatar
jaska
 
Viestit: 143
Liittynyt: Ke Touko 09, 2007 7:06 pm
Paikkakunta: Helsinki /Helsingfors

ViestiKirjoittaja mto » To Kesä 14, 2007 12:32 pm

jaska kirjoitti:Eilen kipaisin alkoon ostamaan Finlaldia strongia ja lammen sahtia. No lammen sahdin avasin ja maistoin... Haisee kiljun ja kotikaljan sekoitukselta ja maistuu täysin samalta. Jonkun aikaa kun hörppii niin tulee banaanimaisuutta esille. Pullon pohjan kaadoin viemäriin. Vielä on yksi pullo kylmässä ja odotukset ovat pyöreässä nollassa. Herttinen sentään, tommosta osaisin tehdä ihan itse

:x


toi finlandian normisahti tuoksu ainakin ihan simalle. maku on jees mutta se banaaninen jälkimaku joutais johki kauas helvettiin :D
Käyttäjän avatar
mto
 
Viestit: 1069
Liittynyt: To Joulu 28, 2006 8:22 am
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja javu » To Kesä 14, 2007 1:42 pm

jaska kirjoitti:Eilen kipaisin alkoon ostamaan Finlaldia strongia ja lammen sahtia. No lammen sahdin avasin ja maistoin... Haisee kiljun ja kotikaljan sekoitukselta ja maistuu täysin samalta.

Vastaavia kommentteja voisi tulla monelta kukkahattutädiltä sikaria ensi kertaa maistaessa :D Sulla ei ole tarpeeksi kehittynyt makuaisti ;)
Mulla on suunnitelmissa hakea 10 tai 20 litran pänikkä juhannukseksi kun on edellisesti pidemmän kaavan sahtisessiosta vierähtänyt jo vuoden päivät...
javu
 
Viestit: 128
Liittynyt: Pe Maalis 02, 2007 9:36 am

ViestiKirjoittaja jaska » To Kesä 14, 2007 1:58 pm

javu kirjoitti:
jaska kirjoitti:Eilen kipaisin alkoon ostamaan Finlaldia strongia ja lammen sahtia. No lammen sahdin avasin ja maistoin... Haisee kiljun ja kotikaljan sekoitukselta ja maistuu täysin samalta.

Vastaavia kommentteja voisi tulla monelta kukkahattutädiltä sikaria ensi kertaa maistaessa :D Sulla ei ole tarpeeksi kehittynyt makuaisti ;)
Mulla on suunnitelmissa hakea 10 tai 20 litran pänikkä juhannukseksi kun on edellisesti pidemmän kaavan sahtisessiosta vierähtänyt jo vuoden päivät...


Vai, että kehittynyt makuaisti :lol: Sitä ei kyllä saa olla! Mutta jos näin innokkaita kannattajia löytyy, niin voisin pistää oman panimon pystyyn. Dollarin kuvat vilisee jo silmissä :)

Edit: Ja energiassa kyllä löytyy :roll:
Käyttäjän avatar
jaska
 
Viestit: 143
Liittynyt: Ke Touko 09, 2007 7:06 pm
Paikkakunta: Helsinki /Helsingfors

ViestiKirjoittaja javu » To Kesä 14, 2007 4:44 pm

jaska kirjoitti:Vai, että kehittynyt makuaisti :lol: Sitä ei kyllä saa olla!

Ei olutguru Michael Jacksonkaan sahtia turhaan kehu :)

Pieni artikkeli sahdinteosta:

http://www.beerhunter.com/documents/19133-000030.html

ja sahtikisoista:
http://www.beerhunter.com/documents/19133-000861.html

Mutta jos näin innokkaita kannattajia löytyy, niin voisin pistää oman panimon pystyyn. Dollarin kuvat vilisee jo silmissä :)

Juu ja mä voisin alkaa kääriä sikareita nurkantakuisesta, tulos olisi todennäköisesti yhtä maukas kuin sahdin teko kylmiltään kiljunmaku mielessä :D
javu
 
Viestit: 128
Liittynyt: Pe Maalis 02, 2007 9:36 am

ViestiKirjoittaja jaska » To Kesä 14, 2007 5:49 pm

javu kirjoitti:
jaska kirjoitti:Vai, että kehittynyt makuaisti :lol: Sitä ei kyllä saa olla!

Ei olutguru Michael Jacksonkaan sahtia turhaan kehu :)

Pieni artikkeli sahdinteosta:

http://www.beerhunter.com/documents/19133-000030.html

ja sahtikisoista:
http://www.beerhunter.com/documents/19133-000861.html

Mutta jos näin innokkaita kannattajia löytyy, niin voisin pistää oman panimon pystyyn. Dollarin kuvat vilisee jo silmissä :)

Juu ja mä voisin alkaa kääriä sikareita nurkantakuisesta, tulos olisi todennäköisesti yhtä maukas kuin sahdin teko kylmiltään kiljunmaku mielessä :D


Täytyy joo tunnustaa, että vika on ilmeisesti minussa :) Nyt voisin korkata Finlandian :) Toinen yritys :?
Käyttäjän avatar
jaska
 
Viestit: 143
Liittynyt: Ke Touko 09, 2007 7:06 pm
Paikkakunta: Helsinki /Helsingfors

ViestiKirjoittaja javu » To Kesä 14, 2007 6:32 pm

jaska kirjoitti:Täytyy joo tunnustaa, että vika on ilmeisesti minussa :) Nyt voisin korkata Finlandian :) Toinen yritys :?

En sanoisi että vika ( tai sanoisin ehkä sittenkin, menetät mielestäni paljon ;) ), sahti on niitä tuotteita joita joko rakastaa tai inhoaa.
javu
 
Viestit: 128
Liittynyt: Pe Maalis 02, 2007 9:36 am

ViestiKirjoittaja harjuipa » Pe Kesä 15, 2007 9:57 am

Niin, "makuasioista ei sovi kiistellä..." -sanoi sitsontiainen.

Ei moni pidä esimerkiksi koskenkorvastakaan ja toiset juo sitä raakana. :shock:
Niin, itse en varsinaisesti pidä sahdin mausta, vaikka kotoisin olenkin tuolta sahtipitäjän lähimaastosta. Juon jos pakotetaan, mutta en vapaaehtoisesti :x
harjuipa
 
Viestit: 88
Liittynyt: Pe Maalis 16, 2007 12:52 pm

ViestiKirjoittaja javu » To Kesä 21, 2007 9:38 am

Löysinpäs sen F.E. Sillanpään sahtiaiheisen runonpätkän:

http://kotisivu.dnainternet.net/maijanum/sahti.html

”Ihana juoma on sahti

täyttää mahan ja riuduttaa hermot

suloiseen itu klanuun

niin että joukon möhläys

ani harvoin paisuu parkinaksi

vaan pikemminkin lauhtuu

haparoivaksi plääsäykseksi…



Se on tuo kultainen kansallisjuoma

maan uumenien,

salaperäisen itämisen

saunan löylyn ja

sacharomyces-sieni vekkulin

jalo yhteistyö…”



F.E. Sillanpään novellikokoelmasta

Poika eli elämäänsä
javu
 
Viestit: 128
Liittynyt: Pe Maalis 02, 2007 9:36 am

Re: Sahti

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Pe Loka 14, 2011 9:29 pm

Ääh, tuota. Kun mullakin on geeneissä peräti kaksi kahdeksasosaa aitoa lammilaista banjonsoittajaa, yritin viime kesänä virkistää verenperintöä dokaamalla kolmen vartin Finlandia-sahdin. Kyllä tämä troglodyyttien nektari jäi mulla kahteen varttiin. Sahti pelittää latotansseissa, mutta siihen se jääkin. En suosittele alle sadan hengen tilaisuuksiin.

Jotenkin tämä säie vaan tuli mieleen kun yritän tässä parhaillaan saada vaimon ostamaa Keisari Müncheneriä putoamaan yhden hengen tilaisuudessa. Onneksi huomenna on oma kauppavuoro.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 932
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Sahti

ViestiKirjoittaja Sailor » Pe Loka 14, 2011 10:01 pm

Paluu aiheeseen oli varmaan kaikkien aikojen ylösnosto. Ei se mitn.
Nuorna vähäpoikana tuota joskus pöhnähimoissamme serkun kanssa Tammelan Pyhäjärven mökillä juotiin. Loppu on pimeään keskiaikaan verrattavissa olevaa historiaa, joka siis muistamattomuuden takia pimeään jääköönkin. Parempi niin.
Menee vähän samaan kastiin kuin maanantaina käymäänpantu ja heti torstaina juotu kilju tai enovainaan tekemä, kertaalleen poltettu pontikka.
Onneksi nykyään maku on ainakin jossain mielessä kultivoitunut ja sofistikoitunut luulisin ehkä kai.
Käyttäjän avatar
Sailor
 
Viestit: 729
Liittynyt: To Loka 14, 2010 5:13 pm
Paikkakunta: Ååbu

EdellinenSeuraava

Palaa alueelle Ruoka ja juoma

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa