Kahvi

Nam nam. Keskustelua kulinaarisista kokemuksista ja sikarien kyytipojista.

Valvoja: Lasse

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja kiksaus » To Tammi 14, 2010 11:30 pm

Itse ostin juuri vähän aikaa sitten tuollaisen presso-pannun. Parhaat kahvini olen sillä tehnyt. Kahvit käyn yleensä ostamassa/jauhattamassa joko Töölössä Pähkinänsärkijässä tai sitten Flamingon Caffi-kaupassa (http://www.caffi.fi). Yleensä ostan vähän tummempaa Indonesialaista esim.
(Mysore Nuggets)
http://www.caffi.fi/epages/OVK.sf/fi_FI ... hvi08-0001

tai, jos tarjolla, niin jotain Dominikaanista. Muutaman päivän kuluttua tyttöystävä tuokin Dominikaanisesta tuliaisina 1,5kg Cafe Molido Santo Domingon papuja. :D 8)

Viime kerralla tuli ostettua jopa minun makuuni :shock: vähän liian tummaa kahvia:
http://www.caffi.fi/epages/OVK.sf/fi_FI ... vi101-0002

Paras yhdistelmä kesäisin on iltapäivällä kahvi+makeahko sikari (Olivat on aika jees).
Oh, what sad times are these when passing ruffians can say Ni to old ladies. There is a pestilence upon this land, nothing is sacred. Even those who arrange and design shrubberies are under considerable economic stress in this period in history.
kiksaus
 
Viestit: 103
Liittynyt: Su Tammi 10, 2010 8:44 pm

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja untuvikko » Ke Maalis 10, 2010 9:49 pm

Oi! Oi!

Kahvi on juoma jaloimmasta päästä. Vuosien myrkyttämisen ( luetaan suomalaisen suodatinkahvin juomisena) jälkeen siirryin lähes tulkoon kokonaan Italialaisiin kahveihin. Caput, essot, latet, doppio ristrettot, americanot on tullut kahlattua läpi. Viime vuodet kotona kahvia on valmistettu mutterilla ja french pressillä. Suurimman osan kahvistani juon kuitenkin kahvilassa baristan valmistamana, ehdottomasti parasvaihtoehto!

Kulutus on välillä saanut huolestuttavia piirteitä ja kofeiini riippuvuus piinannut useamman vuoden. Mutta yhtään hyvää kuppillista en vaihtaisi pois.

Kannattaa tutustua Monteriva, Moak ja Mokaflor kahveihin!
untuvikko
 
Viestit: 5
Liittynyt: Ke Maalis 10, 2010 2:47 pm

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja minimal_me » Ti Maalis 16, 2010 4:19 pm

Saiskos tuota Moak:ia jostain hommattua? Carusellissa siitä tulee aina juotua kaffeöverit, mutta koskaan en ole tuolta tullut kysyneeksi saako sitä jostain hommattua. Jos joku taas pystyy suosittelemaan Moak:n kaltaista / makuista kahvia, otan ilolla vinkit vastaan. :D
minimal_me
 
Viestit: 3
Liittynyt: La Helmi 20, 2010 12:45 pm

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja Baskerville » Ti Maalis 16, 2010 5:04 pm

minimal_me kirjoitti:Saiskos tuota Moak:ia jostain hommattua?

http://www.crema.fi/fi/store/coffee.htm ... sso&page=2
:yrjo:
Käyttäjän avatar
Baskerville
 
Viestit: 128
Liittynyt: Su Huhti 27, 2008 7:32 am
Paikkakunta: E-P

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja minimal_me » To Maalis 18, 2010 9:54 am

Tattista.. tilaukseen siis !
minimal_me
 
Viestit: 3
Liittynyt: La Helmi 20, 2010 12:45 pm

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja MarcusVonSaxberg » To Tammi 20, 2011 1:34 am

Tuli kanssa ostettua emännän kanssa jouluna tuollainen Jura Impressa F50 oli tuolla tarjouksessa hieman alle 900euroa. Noh nyt on tullut kokeiltua eri kahveja läpi, mutta ei siitä mies pääse yli eikä ympäri että elämässä pitää olla makuja. Emäntä juo mietoja latteja kun itse juon osaksi espressoa niin vahvana kuin koneesta irtoaa. Mielummin sellaista kamaa että sitä voitaisiin käyttää tankin moottorin voitelussa.

Itselleni kolahtaa kyllä Caffè all'Americana eli tutummin Americanona (Laimeahko espresso) tämmöisenä aamuherätyksenä. Sitten eri latet kelpaa kyllä ja välillä ihan tumma espresso tekee kanssa terää. Itse koitan metsästää sitä oikeaa kahvia ja pistin juuri tilaukseen Cremasta muutamat eri kahvilaadut. Tällä hetkellä suosikkina on Lucaffé Classic joka menee eri muodoissa hyvin :)
Kuva
No, we cannot tell you what this is like. You are the boss of your own senses! Taste, evaluate, determine and enjoy!!
Käyttäjän avatar
MarcusVonSaxberg
 
Viestit: 451
Liittynyt: Ke Elo 26, 2009 2:40 pm
Paikkakunta: Pori

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja Räyhäkäs » Pe Tammi 21, 2011 2:47 pm

Kokeile Marcus cortadoa, vähän ronskimman kokoinen espresso johon kaadetaan ihan tilkka kuumaa maitoa.

Kunnon laitteella onnistuu myös carajillo, tai kuten minä tunnen sen; "café con vitamina". Lasiin kaadetaan 5cl halpaa brändyä, kolme kahvipapua, teelusikallinen tummaa sokeria, pala sitruunan kuorta ja ehkä vajaa puoli teelusikkaa sitruunamehua. Kuumennetaan höyryllä ja brändy sytytetään palamaan, sitten päälle lasketaan suunnilleen yksi annos espressoa. Ei varmaan tartte kertoa kuinka hyvää on?
"Kansanterveyskeskustelun nykylinja alkaa muistuttaa erään rotuopin ja alastonvoimistelun nimiin vannoneen valtion linjauksia."

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com
http://twitter.com/Rayhapetteri
Käyttäjän avatar
Räyhäkäs
 
Viestit: 777
Liittynyt: To Marras 19, 2009 8:35 pm

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja MarcusVonSaxberg » Ma Tammi 24, 2011 1:14 am

Räyhäkäs kirjoitti:Kokeile Marcus cortadoa, vähän ronskimman kokoinen espresso johon kaadetaan ihan tilkka kuumaa maitoa.

Kunnon laitteella onnistuu myös carajillo, tai kuten minä tunnen sen; "café con vitamina". Lasiin kaadetaan 5cl halpaa brändyä, kolme kahvipapua, teelusikallinen tummaa sokeria, pala sitruunan kuorta ja ehkä vajaa puoli teelusikkaa sitruunamehua. Kuumennetaan höyryllä ja brändy sytytetään palamaan, sitten päälle lasketaan suunnilleen yksi annos espressoa. Ei varmaan tartte kertoa kuinka hyvää on?


Tuli kokeiltua tuota carajilloa, käytettiin tosin hedelmäsokeria ruskean eli ruokosokerin sijasta. Sitten brandyn korvikkeena oli Hennesyn konjakki ja sitruunan mehuna teollista pullotettua raakaa sitruunan mehua. Eikä tuo ollut huonoa ollenkaan. Pitää kokeilla aidoilla värkeillä niin tuosta voi tulla parempaa :)
Kuva
No, we cannot tell you what this is like. You are the boss of your own senses! Taste, evaluate, determine and enjoy!!
Käyttäjän avatar
MarcusVonSaxberg
 
Viestit: 451
Liittynyt: Ke Elo 26, 2009 2:40 pm
Paikkakunta: Pori

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja Baskerville » La Helmi 05, 2011 9:20 am

MarcusVonSaxberg kirjoitti:Tuli kanssa ostettua emännän kanssa jouluna tuollainen Jura Impressa F50 oli tuolla tarjouksessa hieman alle 900euroa.

Juraa itteki teki mieli mutta päädyin halvempaan Siemensin keittimeen, oli huono ostos, muutamassa kuukaudessa kone alkoi haista pahalle säännöllisestä puhdistuksesta huolimatta, muovi kai imee itseensä hajut joita ei pesemällä pois saa. Nykyisin keitellään Silvialla ja Moccamasterilla sitten kun ei Silvialla ehdi tai ei viitsi.
MarcusVonSaxberg kirjoitti:Itselleni kolahtaa kyllä Caffè all'Americana eli tutummin Americanona (Laimeahko espresso) tämmöisenä aamuherätyksenä. Sitten eri latet kelpaa kyllä ja välillä ihan tumma espresso tekee kanssa terää. Itse koitan metsästää sitä oikeaa kahvia ja pistin juuri tilaukseen Cremasta muutamat eri kahvilaadut. Tällä hetkellä suosikkina on Lucaffé Classic joka menee eri muodoissa hyvin :)

Aluksi tilailin cremasta valmiiksi paahdetut pavut, ei niissä juuri mikään miellyttänyt, Kaffan pavut maistui parhaiten mutta hinta melko suolainen niikuin kaikilla muillakin suomesta ostettuna.
Viedään homma astetta pidemmälle ja paahdetaan pavut itse, raakapavut Hasbeanilta, kuumailmapuhaltimella muutaman satsin olen paahtanut mutta melkoista arpapeliä meneekö paahto kohdalleen vai ei, vaikka väri olisi hyvä niin maku ei välttämättä ole sitä mitä pitäis. Behmor paahdin pitäis saapua alkuviikosta.
Käyttäjän avatar
Baskerville
 
Viestit: 128
Liittynyt: Su Huhti 27, 2008 7:32 am
Paikkakunta: E-P

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja drinkalot » To Huhti 26, 2012 7:49 pm

Tänään sain:
kaffe.jpg


Kyytipoikaa sikareille :)
Hasta la Victoria Siempre!
Käyttäjän avatar
drinkalot
 
Viestit: 3481
Liittynyt: Pe Joulu 23, 2011 1:40 pm
Paikkakunta: Mäntsälä

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja Kaitsu » Ma Joulu 10, 2012 8:21 am

Näin rekkamiehenä yhtenä yönä Esson baarissa ihmettelin kahvin makua joka oli seisonut päivän mitan verran pannussansa ja mietin, josko kahvista sittenkin saisi enemmän irti. Menin seuraavana vapaapäivänä markettiin ostamaan Manitouta ja ajattelin samalla katsastaa kahvihyllyn.

Silmäni avautuivat kun näin kokonaisen hyllynsivun täynnä mitä erivärisimpiä, -näköisiä ja -tuntuisia paketteja. Mukaani tarttui Pauligin kaikki nuo löysässä pussissa olevat Kenya, Bolivia, Parisien, New Guinea ja Mexico sekä nuo Pauligin kultaleimat, tumma ja original. Ajattelin mielessäni josko nämä antaisivat sitä mannermaista nautintoa joka Suomeen ei vielä mihinkään kolkkaan ole asettunut.

Kenelläkään yllämainituista merkeistä kommenttia? Ja mitenkä, voiko tuota kahvin keittoa parhaimmillaan verrata baarimestarin hommaan, eli taitoa ja tietoa tarvitaan kun vaihdetaan jallukola johonkin eksoottisempaan cocktailiin? Mieleni on tehnyt jo jonkun aikaa opetella tekemään nuo erikoisemmatkin kahvit tunteella ja taidolla valmistaen:P
Kaitsu
 
Viestit: 44
Liittynyt: Su Elo 26, 2012 6:00 am

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Ma Joulu 10, 2012 8:55 am

Kaitsu, löytyykö hyllystä TM 8/2011? Siinä oli parinkymmenen sivun tietoisku kahvilaaduista ja kahvin valmistuksesta kirjoitettuna järkevällä konkretian tasolla. Erinomainen johdatus aiheeseen, josta varmasti jatko-opintoihin löytyy syventävää diibadaabaa yhtä paljon kuin sikareista.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 939
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja Kaitsu » Ma Joulu 10, 2012 9:01 am

Hmm, itsellä ei tälä hetkellä ole tilauksessa muuta kuin ilmaisjakelut, mutta äitimuorilla saattaisi tuo kyseinen lehti löytyäkkin. Kiitos vinkistä:)
Kaitsu
 
Viestit: 44
Liittynyt: Su Elo 26, 2012 6:00 am

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja Taistelumaagi » La Maalis 21, 2015 1:10 pm

Kakarasta lähtien olen juonut vaihtelevat määrät kahviketta, eli sitä kahvin nimellä kulkevaa, suomalaistyyppistä kalpeaa suodatinkuraa. Joku vuosi sitten tutustuin perkolaattoriin, ja väittäisin että siitä alkoi pyrkimys kohti kunnollista kahvia. Perkolaattori on periaatteessa ihan OK(ainakin suodatinkuraan verrattuna), mutta siinä on pari juttua mistä en pidä: enistään keitettävä kahvin määrä vaikuttaa liikaa makuun. Eli jos tarve on parille-kolmelle desille, ei jauhoista ehdi uuttua veteen riittävästi makua. Toinen on puhdistus, eli en pidä siitä että laitteessa on monta erillistä osaa jotka kaikki pitää puhdistaa ja likaantuessaan antavat epäkivaa makua juomaan.

No sitten ehkä parisen vuotta sitten keksin pannukahvin, eli tuon suomalaisittain perinteisimmän tavan ja se on nykyään mulla standardi. Ei ole turhia paperisuodattimia välissä, johon jäisi 40% mauista, ja voi keittää vaikka desin ilman että vaikuttaa juurikaan makuun. Lisäksi puhdistaminen on lapsellisen helppoa: purut pannusta suoraan ovesta pihalle, pannun huuhtelu ja kuivaus.

Itse kahvin ostan toki papuina ja jauhan vain tarvittavan määrän juuri ennen keittämistä. Papuina myös omien sekoitusten tekeminen on helppoa/siistiä. Huonona puolena on valikoima, eli parhaista pavuista ei ole marketeissä tietoakaan.

Jauhamisen suoritan käsimyllyllä. Eka mylly oli Zassenhaus, mallia jotakuinnii tuollainen: http://www.crema.fi/fi/products/zassenhaus/brasilia.html. En kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen tuohon, joten hankin kaikin puolin paremmaksi osoittautuneet Peugeotin: http://www.decanter.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/ruokala/Products/%22Peugeot%20Brezil%20kahvimylly%22. Kyllä, Peugeot osaa todistetusti tehdä todella laadukkaitakin tuotteita! :mrgreen:

Viimeisin hankinta on teräksinen Bialettin mokkapannu, jota tulee sillointällöin käytettyä kun haluaa pienemmän annoksen vähän stydimpää kahvia: http://www.crema.fi/fi/products/bialetti/venus.html

Kahvin kulutus on nyt vähän tasaantunut, aiemmin meni viikonloppuisin 'bout 1,6 litraa /päivä yhdessä rouvan kanssa ja viikolla vähän vähemmän. Nykyään vähän päälle litra /päivä ja viikolla vähän siitä vähemmän.
"Your father's tobacco pipe. This is the pipe of a Jedi Knight. Not as random or as clumsy as a commercial cigarette; an elegant smoking device for a more civilized age."
Käyttäjän avatar
Taistelumaagi
 
Viestit: 227
Liittynyt: To Helmi 12, 2015 8:20 pm
Paikkakunta: Pohjois-Korea

Re: Kahvi

ViestiKirjoittaja woolybully » La Elo 01, 2015 9:32 am

Haksahdin Bialettin mutteripannuun kerran itsekin. Vehje jäi muutamien kokeilukertojen jälkeen keittiörekvisiitaksi. Vaikka kuinka baristan ohjeilla yritin keitellä niin lopputulos oli aina metallinmakuista kitkerää tervaa. Jotkut sanovat itsepintaisesti mokkapannulla keitettyä kahvia espressoksi, mutta sanoisin sitä vahvaksi pannukahviksi.

Espressoa tulee juotua pääasiassa. Oikea espressokeitin on hintava, mutta sen käyttö tulee pidemmän päälle edulliseksi.
Käyttäjän avatar
woolybully
 
Viestit: 275
Liittynyt: Su Loka 05, 2014 9:48 pm
Paikkakunta: Espoo

EdellinenSeuraava

Palaa alueelle Ruoka ja juoma

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa