Tupakan kasvatus

Piipun ystävien oma foorumi.

Valvoja: Lasse

Re: Tupakan kasvatus

ViestiKirjoittaja Pekonini » Pe Maalis 15, 2019 10:10 am

Sota-Matti, kun sulla nyt on kokemusta tupakan kasvatuksesta jo useamman kasvukauden ajalta niin juohtui kysyä että oletko miten valmistellut lopputuotteen? Oletko leikannut ja kuivannut, tai prässännyt flaken tyyppiseksi? Ja oletko maustanut tupakkia millään? Kysyn lähinnä kun itsellä on viherpeukalon sijasta poropeukalo, niin ei ole oikein kasvatus onnistunut muutamaa lehdenhaiskaa lukuunottamatta.
Käyttäjän avatar
Pekonini
 
Viestit: 269
Liittynyt: Su Elo 28, 2016 11:31 pm
Paikkakunta: Турку

Re: Tupakan kasvatus

ViestiKirjoittaja Sota-Matti » Ti Maalis 19, 2019 2:04 am

No kun sain pinossa ensin kerätyt lehdet kellastettua/ruskistettua niin ne nostin katon rajaan kuivumaan. Sitten jossain vaiheessa ne kuivat lehdet keräilin isoon laatikkoon olemaan omissa oloissaan. Ekat erät tosin taisin otta joo siinä vaiheessa testiin.

Eli tuommonen kolmilitranen minigrip tyyppinen pussi melko täyteen lehtiä (saatoin survoa kylmästi vain rikki sinne) ja pienesti kostuttaen pussi kiinni ja lämpimän leivinuunin päälle. No vähän laiskasti tullut aikaa katottua, mutta jotakuinki päivittäin koitti katella miten se kosteus siellä oli levinny ja lisäili sitä mukaa, tai päästeli enempiä pois, ja muutama pyöräytys kädellä siellä että tasasemmin kostuis. Viikon-kaks-kolme ne siinä pussissa sitten ässittyivät enempi ja vähempi lämpimän uunin päällä enempi ja vähempi kosteana ja sitten ku oli aikaa niin otin ne pussista leikkualustalle pienissä erissä ja isoimpia keskiruotoja sieltä karsin pois ja kun oli semmonen nyrkkikuppiin tiiviisti mahtuva kasa pidin sitä tiiviinä läjänä ja leikkelein puukolla karkeasti 1-2 millin siivuiksi (tai mitä siitä sekaläjästä nyt tulikaan, rouhetta ehkä enempiki). Sitä mukaa kun oli leikelty nakkelin tuommoseen irtotiivistelliseen hillopurkkiin sitä rouhetta kunnes kaikki käsittelyssä olleet kessut oli saatu sinne tiiviisti tungettua, ja riippuen oliko tarpeeksi kosteaa vai liian kuivaa laittelin tipoittain vettä sinne (sormilla pärskien) ja kansi kiinni ja takas uunin päälle vielä keskemmälle uunia jossa lämpö vielä kovempi (paikoin jopa niin ettei kättä pystynyt pitämään) ja purkin koosta riippuen joko lapasen sisään tai karvalakin sisään jossa se lämpö levittyy tasaisemmin. Siellä sitten sen 3-4 viikkoa pidellen purkkia päivittäin tarkastaen kosteuden ja pyöritellen sen mitä pysty kessua purkissa (jotta vähän ilmaa saapi ja näkee ettei vain yritä home hiipia kylään), ja mahdollinen muuan vesipisaran kosteutus, ja melko hyvä tuosta oli ainaki nyt alkuvuodesta prosessoitu kessu ollut (vuoden -17 satoa). En tiiä pitäskö tuossa vielä jotaki tehä että tulis vielä parempi, mutta täyteläisyyttä omaan makuun kyllä hipoo tuo.

Pitäisi ehkä jossain vaiheessa testata varovaisemmin täysiä lehtiä kostutella, pinota pinoksi, puristaa puristimilla (ja pitääkö se lie tässä vaiheessa 'kypsentää') ja leikellä ns. flakeiksi se paketti. Tosin taitaa vaatia aika ison nipun lehtiä että saa sen noin strandardin 2cm levyisen flaken leikattua.

Mutta tuo oma konsti on ihan kohtuudella toiminu, tosin yhden ison minigrippussillisen sain homehtumaan ko en sitä kostetutta tarkkonu päivittäin ja nakoin pois pusseineen päivineen.
"Ent the earthborn, old as mountains."
Käyttäjän avatar
Sota-Matti
 
Viestit: 332
Liittynyt: Su Syys 07, 2014 11:33 pm

Edellinen

Palaa alueelle Puhetta piipuista

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa