Ammoniakin pläjäys

Sikari tukossa? Homeessa? Kuiva? Märkä? Rikki? Koira söi? Kysy täältä.

Valvoja: Lasse

Ammoniakin pläjäys

ViestiKirjoittaja Ydin » Ke Loka 10, 2007 8:47 pm

Tervehdys kaikille!

Olen lueskellut forumia jo jonkin aikaa ja kiitän kirjoittajia monista hyvistä neuvoista ja ajatuksista, niin sikarien kuin piippuharrastuksenkin suhteen.

Ensimmäinen viestini on valitettavasti ikävään asiaan liittyvä: ammoniakin maku sikarissa. Jokin aika sitten tilaamani flor de platan demicoronat sen lisäksi, että olivat varsin tukkoisia maistuivat helkkarin pahasti ammoniakille. No, eipähän ainakaan mennyt suuria summia hukkaan.

Toinen tapaus tuli vastaan kun polttelin gran duquen coronan, mutta tällä kertaa vasta lähestyttäessä viimeistä kolmannesta. Ammoniakin maku pamahti suuhun niin yhtäkkiä ja voimakkaana, että loppui sen sikarin röyhyyttely siihen. Tungin jämän parvekkeella tyhkakupin virkaa toimittaneeseen (tyhjään ja puhtaaseen) lasipurkkiin ja kannen päälle ja avasin purkin seuraavana päivänä ja lemu oli mahtava: kuin sata mädäntynyttä kanamunaa olisi murskattu nenän eteen.

Vuodatuksen jälkeen vihdoin itse kysymykseeni: mistä ammoniakin maku sikarissa johtuu? Onko kyse polttajasta, kosteudesta ja lämpötilasta vai itse sikarista?

Itse olisin taipuvainen epäilemään viimeksi mainittua, sillä eikös juuri fermentoimisvaiheessa tupakasta kuulu poistua ammoniakkia? Tämä ei tietenkään selitä sitä miksi sikari lyö vasta viimeisellä kolmanneksella (kuten muistelen jollekkin muullekkin käyneen) pahan maun suuhun...

Onko kellään aiheesta tietoa tai edes arvailuja mistä voisi olla kyse?
Ydin
 
Viestit: 93
Liittynyt: Su Loka 07, 2007 7:21 pm

ViestiKirjoittaja MM » Su Loka 14, 2007 10:41 pm

Asiasta esiintyy erilaisia mielipiteitä. Toiset arvelevat, että fermentoituminen jatkuu edelleen, toiset taas arvelevat että kyseessä on jokin muu kemiallinen prosessi.

Ei kannata huolestua, vaan antaa sikareiden jatkaa kehittymistään. Kyseessä on joka tapauksessa aivan normaali ilmiö. Sikarinlehdethän kostutetaan ennen käärimistä, ja tämä sysää kemian liikkeelle. Pitkät molekyylit hajoavat osikseen ja mm. ammoniakkia syntyy.

Muistan kuinka ostin pari vuotta sitten laatikollisen RA 898 -sikareita, joista nousi todella voimakas ammoniakin löyhähdys kun ensi kertaa avasin laatikon. Laitoin sen samantien kiinni ja jätin sikarit rauhaan puoleksi vuodeksi ennen ensi kokeilua, joka kertoi että odottelua piti edelleen jatkaa. Viime kerralla pari kuukautta sitten sikarit olivat löytäneet itsensä.

Tässä voi tietenkin mennä aikaa. Hallussani on (vajaa) laatikollinen Bolívar Coronas Extroja vuodelta 1998 jotka vakaan käsitykseni mukaan ovat vielä liian nuoria poltettavaksi. Sama koskee vuoden 2001 Punch SS2:sia.
- MM
Käyttäjän avatar
MM
 
Viestit: 402
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 9:40 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja mto » Ma Loka 15, 2007 8:44 am

Eilen poltin Romeo y Julietan petit coronan vuodelta 02 muistaakseni. Tässä sikarissa oli myös jotain ammoniakinoloista eikä sikari maistunut ollenkaan hyvälle.. Ilmeisesti kehitysvaihe menossa
Käyttäjän avatar
mto
 
Viestit: 1069
Liittynyt: To Joulu 28, 2006 8:22 am
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Ydin » Ma Loka 15, 2007 10:20 am

Kiitos vastauksestasi MM, selitys kuulostaa jokseenkin uskottavalta.

Jäin vaan miettimään sitä, että miksi ammoniakki heräsi ja on joissakin muissakin tapauksissa herännyt henkiin vasta sikarin puolenvälin jälkeen? Näinhän ei toki kaikissa tapauksissa ole ja se tekee ilmiöstä mielestäni vieläkin arvoituksellisemman. Sen nyt vielä ymmärtää, jos sikarit löyhkäävät jo sytyttämättöminäkin ammoniakille, mutta kun ilmiö tulee kuin puun takaa kesken polttelun...
Ydin
 
Viestit: 93
Liittynyt: Su Loka 07, 2007 7:21 pm

ViestiKirjoittaja Matvei » Su Marras 04, 2007 7:45 pm

Tupakanlehden valkuaisaineet ja myös nikotiini ovat typpipitoisia yhdisteitä ja tuo ammoniakki on normaali tupakan fermentoitumisessa syntyvä sivutuote. Jos ammoniakkia syntyy poltettaessa se johtunee yksnkertaisesti sikarin lämpenemisestä, jolloin ammoniakki alkaa vapautua. En ole biokemisti, mutta jotenkin näin se mennee.
Matvei
 
Viestit: 46
Liittynyt: Ke Joulu 13, 2006 10:32 pm

Re: Ammoniakin pläjäys

ViestiKirjoittaja JayH » Ke Maalis 18, 2009 7:05 pm

Saa&%¤=#n pe#¤"%een jenkki botit! Innolla tuun katsomaan mitä tänne on postailtu ja taas täällä joku lily684748 kertoilee tarinoita... :evil:
Käyttäjän avatar
JayH
 
Viestit: 184
Liittynyt: Ke Joulu 10, 2008 5:43 pm

Re: Ammoniakin pläjäys

ViestiKirjoittaja Pikku-MiCi » Ke Maalis 18, 2009 8:17 pm

JayH kirjoitti:Saa&%¤=#n pe#¤"%een jenkki botit! Innolla tuun katsomaan mitä tänne on postailtu ja taas täällä joku lily684748 kertoilee tarinoita... :evil:


Kavereilla on paljon asiaa ja tietysti kyseiseen aiheeseen liittyvää.
Käyttäjän avatar
Pikku-MiCi
 
Viestit: 766
Liittynyt: La Syys 06, 2008 10:31 am
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Ammoniakin pläjäys

ViestiKirjoittaja UrbanKinox » To Maalis 19, 2009 8:55 am

Kyllä mahtaa ketuttaa sikarin ostajaa kun esim Opus X:n ostaa ja fermentoijana on työharjottelia x]
sieltä löytyy banaanin lehti keskeltä sikaria ja maistuu koiran kuselle.

Kääriä ei oo huomannu mitään eikä pakkaaja, ja sitten ostaja miettii että nyt on kunnon sikari saanu 1000 pistettä arvosteluista, ja sitten.... eka imu ja kaveri muuttuu vihreeks ja oksentaa lounaansa tuhkakuppiin.

tämä kaikki yhden pienen lehden takia :O
Käyttäjän avatar
UrbanKinox
 
Viestit: 74
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 2:45 pm


Palaa alueelle Ensiapu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron