Viikon klassikko: Presbyterian Mixture

Oliko hyvää? Suosittele täällä. Ei vai? Purnaa tähän.

Valvoja: Lasse

Viikon klassikko: Presbyterian Mixture

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Su Syys 15, 2019 4:31 pm

Presbyterian Mixture, 100 g pyöreä peltipurkki mallia Mac Baren ja vastaavat, hinta Saksassa vuonna 2014 ollut 14,90 e.

Presbyterian on näitä iankaiken markkinoilla olleita klassikoita, itsekin olen sitä poltellut satunnaisesti jo kolmena vuosikymmenenä. Ensimmäisenä lisenssinhaltijana mainitaan Solomonin putiikki, nykyisenä Planta ja kannessa ilmoitetaan "Manufactured by Authority Charles Preston Ltd. London". Noita välivaiheita tulikin viitisen vuotta sitten kommentoitua:

Hieman vaan ärsyynnyin kun taas tänään sain lukea toiselta foorumilta miten Presbyterian Mixture on, siirryttyään noin viidenneltätoista pesänjakajalta kuudennelletoista, enää vain "mere shadow" itsestään. Näinhän lausuttiin kuorossa jo silloin kun Prez siirtyi neljänneltätoista saippuatehtaalta viidennelletoista, ja niin edelleen taapäin aina Nooaan saakka, jolloin oli ainoa hetki maailmanhistoriassa kun sekoitus oli oma "mere" itsensä. Jokaiselle sitä yhdenkin sukupolvenvaihdoksen yli polttaneelle se näkyy siltikin olleen täydellistä juuri silloin kun hän sitä aloitti polttamaan.


Nimestä peltirasian sisäpahvissa kerrotaan, että Presbyterian oli alunperin satakunta vuotta sitten jollekin skotlantilaiselle kirkkoherralle tehty talon sekoitus, johon tuleva pääministeri Stanley Baldwin kovasti ihastui ja teetätti sitä nimellä Presbyterian Mixture, ilmeisesti kirkkoherran mukaan. Jotain hyötyä siis papeistakin voi maailmassa olla.

Iankaikkinen on myös keskustelu siitä, onko Presbyterianissa latakiaa vaiko eikö. Ainakin tässä 2014 vuoden purkissa sitä selvästi on joku yksi-kaksi prosenttia. Loppuprosentit edustavat virginian ja orientaalin tyyppisiä raaka-aineita. Leikkaus on karkeahko rouhe, jossa on sattumina tulitikun paksuisia äärettömän huonosti palavia varrenpätkiäkin. Jotain brandya saattaisin tuoksun perusteella arvata tähän soossatun. Erinomainen humuksen ja savun aromi kaiken kaikkiaan.

Halpa ja halvalla valmistettu sekoitus tässä on kyseessä. Silti Presbyterian on noussut oikein kulttiklassikon asemaan, ja jos sen valmistus nyt loppuisi, sitä muisteltaisiin kuin Balkan Sobranieta ikään. Aiemmin olen moittinut makua kitkeräksi, mutta ainakin viisi vuotta vanha sekoitus on hyvin pehmeä, makeakin, orientaalien hallitsema. Latakiaa on itselleni liikaa siihen, että tupakkaa viitsisi säännöllisesti polttaa, mutta se ei kuitenkaan peitä muita makuja alleen. Kopan loppupuolella tukotustaipumusta vaikka muuten palaa hyvin.

Halpa ja suositeltava perusorientaali, johon kaipaisin vähän selkeyttä esimerkiksi virginiaa lisäämällä.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 943
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Viikon klassikko: Presbyterian Mixture

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Ma Syys 16, 2019 9:37 pm

Sattuipa hauskasti, tänään putkahti postiluukusta Ruotsin piippukerhon lehti, jossa myös oli lukijan arvostelu Presbyterianista. Parhaat palat:

Latakian tuoksu tuo mieleen leirinuotion ja grillihiilen... ensi henkoset ovat miedon vaniljaiset ja selvästi latakiaiset... vain muutamia lisäsytytyksiä... maku säilyy pitkälti samanlaisena koko kopallisen... lopussa hieman tumman leivän ja maa-aineksen sävyjä, cayennen säväys... hieman liian mietoa omaan makuun.


Vanilja tuli melko puun takaa, muuten voin kyllä allekirjoittaa ja tuon mietouden unohdinkin mainita omassa arvostelussa.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 943
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Viikon klassikko: Presbyterian Mixture

ViestiKirjoittaja Harjus » Ma Syys 23, 2019 4:28 pm

Jahas, Macbaren näkyikin hotkaisseen Plantan.. Tää olis kyllä mielenkiintoinen pehku, täytyy katsella seuraavalla Stokiksen reissulla josko tätä Cigarrummetilta sais. Kuuluu ainakin normivalikoimaan.
Harjus
 
Viestit: 8
Liittynyt: Ma Tammi 15, 2018 5:36 pm

Re: Viikon klassikko: Presbyterian Mixture

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Su Syys 29, 2019 10:25 pm

Tässä vähitellen kun jatkaa kaivauksia niin arvosteluja löytyy. Vanha kunnon peltisuu P.C.Olrik vuonna 1968 kertoili suunnilleen tähän tapaan:

PC-setä kirjoitti:Presbyterianin sekoittaja on A. Gale & Co. Ltd. Glasgowssa. Sekoitus on leveäksi leikattu ja keskipitkä. Latakiaa on lisätty niin hienostuneesti, että se tuskin maistuu. Palaa helposti. Miedon makuinen. Viileät savut. Erinomainen aloittelijan mixture.


Olrikin arvostelustakin taas huomaa, miten Presbyterian on siirtynyt firmasta toiseen historiansa aikana. A. Gale olikin aivan uusi tuttavuus. Toinen huomionarvoinen seikka on Paul-sedän näkemys Prezin taksonomisesta sijainnista mixturejen lahkossa. Se perustuu P.C:n sangen omaperäiseen luokitteluun, jossa tupakat on jaettu kymmeneen lahkoon niin leikkauksen kuin raakatupakoiden perusteella. Tässä sekasotkussa Presbyterian kaikista mahdollisista vaihtoehdoista on "maustettujen sekoitusten" joukossa. Oh well, pääasia, että on mukana.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 943
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Viikon klassikko: Presbyterian Mixture

ViestiKirjoittaja Sailor » Ti Loka 08, 2019 10:05 am

Mä tuohon(kin) aikanaan tykästyin kovasti. Niinpä tulikin tuota hommattua purkkitolkulla varastoon niin ettei ihan pian kesken lopu. Pitääkin maistaa ja katsoa mitä aika on tehnyt tuotteelle.
Käyttäjän avatar
Sailor
 
Viestit: 730
Liittynyt: To Loka 14, 2010 5:13 pm
Paikkakunta: Ååbu


Palaa alueelle Piipputupakka-arvostelut ja vastaavat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa