Samuel Gawith Black XX

Oliko hyvää? Suosittele täällä. Ei vai? Purnaa tähän.

Valvoja: Lasse

Samuel Gawith Black XX

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » To Loka 17, 2013 11:31 pm

Samuel Gawith Black XX, Finest Kendal Twist, 50 g pläkkiaski, 12,85 e Saksasta.

Vertailuksi Samuel Gawith Brown No. 4 ja Gawith, Hoggarth & co Black X.

Purkin kannessa ajan hammas raksuttaa katselijansa 200 vuotta ajassa taaksepäin. Nyöriksi punotun tupakan kulta-aika oli oikeastaan Euroopassa jo 1600-luvulla, jolloin sitä suosittiin kaivoksissa mällinä. Sama tuote sopi myös maan päällä piipussa poltettavaksi. Sittemmin, Euroopan 1700-luvulla huumaantuessa nenänuuskasta, Yhdysvalloissa suosituimmaksi tupakointimuodoksi tulivat suunuuska ja purutupakka. Näin jatkuikin aina 1900-luvun alkuun saakka, jolloin vasta poltettava tupakka ohitti Yhdysvalloissa suosiossa nuuskan ja mällin.

Kendal twist on perinteinen eurooppalaistyyppinen kehrätty tupakka. Ohuempi pigtail on suunnattu purutupakkamarkkinoille ja paksumpi twist piipunpolttajille. Raaka-aineina on pääasiassa kentucky- ja burleylajikkeita Amerikasta ja Italiasta, varsinkin tulella kuivattuja. Valmistusprosessi on pitkä ja monimutkainen ja siinä saatetaan käyttää kymmeniä eri makuaineita kuten luumua, rusinaa, appelsiinia, sokeria, siirappia, neilikkaa, kanelia, lakritsijuurta, rommia jne. Juuri näitä paholaisia, jotka Euroopan komission mielestä vikittelevät nuorisoa tupakan pariin. Ainahan ne teinit roikkuvat tuolla porttareissa imppaamassa luumuja, saatana.

Peltipurkin pohjalla kököttää U:n muotoon taivutettu mustanruskea hieman litistynyt pökäle, noin 20 mm leveä ja 14 mm korkea. Haju on savuinen, aavistuksen kamferinen. Rakenne ei ole tiukka kuten plugeissa vaan paremminkin sikarin kaltainen. Veitsellä (mikä tahansa voiveitsi käy) sopii leikata pari vajaan sentin paksuista viipaletta ja hieroa ne auki. Isoimpia palasia voi tarvittaessa möyhentää pienemmiksi. Tavanomainen lataustiukkuus on hyvä. Syttyy kohtuullisella vaivalla.

Musta twist on todella pehmeä polttaa. Maku on tietysti aika kentuckymainen, mutta karkeus puuttuu kokonaan. Erittäin miellyttävä, aito, maanläheinen maku. SG:n twistissä ei minusta ole niin vahvaa barbequen aromia kuin GH:n vastaavassa tuotteessa. Huonetuoksu on helppo tunnistaa palaviksi lehdiksi (sic) tai maastopaloksi, myös käytetyistä öljynsuodattimista tehty rovio tulee mieleen.

Black XX on kaikkea muuta kuin vahva tupakka, enintään medium nikotiiniltaan. Kokemus on kaikin puolin tyydyttävä ja liittää polttajan kiinteästi yli 400 vuotta vanhaan perinteeseen. Valaistumisen tunne on hyvin voimakas. Huonona puolena synnyttää tarpeen uudistaa tupakkavarastoa radikaalisti. Vielä kun tätä saisi Suomesta.

Post scriptum 2013-11-10, aavistuksen vähättelevä tuo "enintään medium", kyllä Black XX on tyydyttävä medium, menee aamun ensimmäisenä tupakkanakin mutta tuntuu jaloissa. Ei siis kuitenkaan mikään musta mörkö josta kv. palstoilta voitte lukea erinäisiä houreita.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 943
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Samuel Gawith Black XX

ViestiKirjoittaja maailmanmatti » To Tammi 28, 2016 11:20 am

Kommentoin tätä tupakkatwistiä jo avaamaani ketjuun naru yms tupakoista, mutta kommentoinpa nyt tänne "oikeaan osoitteeseen" kun on useampi pesällinen tullut jo poltettua. Todella maukas tupakka. Hissukseen polteltuna jopa minä pystyn erottamaan tästä valtavan skaalan makuja. Tupakkainen, savuinen, rasvainen, pehmeä, luonteikas ja vivahteikas. Mitäs vielä...

Ei yltiöpäisen nikotiininen, mutta kyllä sitä löytyy ihan kitalakea kihelmöivästi. Mielestäni enemmän kuin esim. Irish Flakessa, mutta ei mitään hyönteismyrkkymääriä. Nikotiini tässä on semmonen konstantti, ei salakavalasti hiipivä. Ei käännä vatsaa aamukahvinkaan kanssa, siis.

Kiihkeämmin polteltuna toscanomaisen karski, hitaasti, oikein viileänä polteltuna todella, todella mauntäyteinen ja makea(!?). Tästä saa todella paljon irti. Mitenpä sen muuten oikein muotoilisi... Suosittelen kokeilemaan!
Käyttäjän avatar
maailmanmatti
 
Viestit: 268
Liittynyt: Ti Loka 07, 2014 10:23 pm
Paikkakunta: Suur-Oulu

Re: Samuel Gawith Black XX

ViestiKirjoittaja woolybully » Ma Kesä 12, 2017 1:56 pm

Viime törsäysreissulla SG Black XX tuli mukaan tarkoituksellisesti. Olinhan ladannut kuluneen vuoden suurimmat odotukset juuri kyseiseen tupakkaan. Toiseksi viimeistä peltiaskia vietiin. Taitaa olla kaappipiiputtelijoita nykyään enemmän kuin voisi kuvitella.

Purkkituoksu oli kutakuinkin ennakkokäsitysteni mukainen. Melko savuinen, rehellinen, tummasuklainen, savuinen ja tervainen tuoksu. Tuore bitumi tuli myös vähän mieleen. Josko tästä tulisi haastaja allekirjoittaneen kestosuosikille irkkufleikille.

Pötkö on melkoisen kostea ja tiukka. Otin suosiolla fiskarsit käyttöön. Leikkelin saksilla ja möyhensin lehdet muotoon jossa tulen saa tarttumaan. Reilun puolentunnin kuivattelun jälkeenkin tupakka oli melko kosteaa. Latasin piippuun. Noin viidennen sytytyksen jälkeen syttyi ja kohoilu loppui. Alkoi tasainen palo ennennäkemättömän runsaalla savulla.
Sivusavut tuoksuivat tai paremminkin haisivat palavalta sekajätelavalta. Rasvan kärähtäminen tulikuumalle hellalle toimisi myös osuvana kuvauksena.

Entäs maku sitten. Ensimmäiseksi tuli mieleen hätäinen sytyttäminen rikkipäisellä tikulla, vaikka käytän ainoastaan stenkkua sytyttämiseen. Polttomaku oli parafiinimainen, petroolimainen ja vahamainen. Tuli mieleen myös ulkogrillin öljyinen ja hiiltynyt karsta. Piippu haisi pesällisen jälkeen pallogrilliltä törkyjuhlien jälkeen.
Runsaasta savuntuotosta huolimatta maku jäi aika ohueksi ja häivähdysmäiseksi kaikessa outoudessaan. Olisin kaivannut enemmän tukevuutta ja runkoa mutta meneehän tämä näinkin. Kuvaukset kuulostavat pahoilta tupakan olematta kuitenkaan erityisen pahanmakuinen. Todella omaperäinen ja autenttinen sanoisin. Makuero on purkkituoksuun nähden hurja.

Kuninkuusluokkaan tämä XX ei omilla mittareillani nouse. Sen verran toimivaa kuitenkin, että tietyin väliajoin tähän tulee palattua jatkossakin. Suosittelen kokeilemaan. Sinua on varoitettu!
Käyttäjän avatar
woolybully
 
Viestit: 275
Liittynyt: Su Loka 05, 2014 9:48 pm
Paikkakunta: Espoo


Palaa alueelle Piipputupakka-arvostelut ja vastaavat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa