Metallisen kondensaattorin poisto?

Isi teki puusta. Tee-se-itse-piippumiesten ja piipun kunnossapitoaiheiden oma osio.

Valvoja: Lasse

Metallisen kondensaattorin poisto?

ViestiKirjoittaja tvuori » Ke Huhti 01, 2009 9:23 pm

Tuossa pari päivää takaperin sain käsiini tällaisen puoli-ilmaisen Ebay-piipun josta ajattelin kunnostavani näppärän ulko- ja hommailupiipun. Hurja karstakerros ja hapettunut stemi olivat tiedossa, mutta vartta irroitellessani paljasti pikku nysä sisältään odottamattoman yllätyksen:

Kuva

Eli tuollainen kolkon oloinen metallinen "luu" siellä oli haudattuna. Itseäni ei liiemmin miellytä ajatus poltella tuollaisen kammotuksen lävitse saati sitten käydä sitä säännöllisesti putsailemaan ja niinpä onkin vakaa aikomukseni poistaa mokoma vekotin. Tutkiskelin kiinnitystä ja totesin että tiukassa istuu. Jonkinlaisella liimalla tuo on ilmeisesti stemissä kiinni. Kara vaikuttaa kooltaan melko tavanomaiselta, sillä tuo kondensaattori tai filtteri tai mikä lie ei ole erityisen paksu, niinpä tuumin ettei sen poistokaan vaikuttaisi mitenkään kohtalokkaasti piipun ominaisuuksiin. Kysymykseni onkin olisiko jollakulla käytännön vinkkejä tuollaisen riippakiven irrottamiseen, varoituksen sanaa poistoon liittyen tai muuta näkemystä ko. vehkeen hyviin tai huonoihin puoliin? Paras skenaario olisi sellainen missä koko systeemi saataisiin liimoineen päivineen irroitettua piipusta, mutta hätätapauksessa varalla on myös rautasaha.

Mainittakoon vielä piipun olevan "Benson's Bristol 156 Longwood" sekä "London Made". Koko on pikkuruinen ja vulkaniitti niin hapettunutta että se on jo melkeinpä kauniin ruskeaa.
Käyttäjän avatar
tvuori
 
Viestit: 30
Liittynyt: Ma Maalis 02, 2009 12:44 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Metallisen kondensaattorin poisto?

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Ke Huhti 01, 2009 11:50 pm

Pihdeillä nyppäisten nuo patentit ovat aina lähteneet, ei niissä ole liimaa sen enempää kuin kierteitäkään. Seuraavaksi tietysti Koppel kertoo yksinkertaisesti puhaltavansa toisesta päästä imuketta metalliroskat suoraan piharoskikseen, mutta kukin tavallaan.
Mukavan näköinen 60-luvun lovat. Hampaanjäljet ovat varressa paljon vakavampi ongelma kuin hapettuminen, joka häviää kevyellä hionnalla ja kiillotuksella.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 950
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Metallisen kondensaattorin poisto?

ViestiKirjoittaja daniel » To Huhti 02, 2009 7:34 am

mitä jos kokeilisit liottaa vartta vaikka alkoholissa, saattaahan se olla että roska on tervankin ansiosta jämähtänyt.
tosiaan hieno piippu, ainakin noin siluetin perusteella.
canaliscarpi.blgspt
Käyttäjän avatar
daniel
 
Viestit: 307
Liittynyt: La Elo 09, 2008 10:50 am

Re: Metallisen kondensaattorin poisto?

ViestiKirjoittaja Pappa Åberg » To Huhti 02, 2009 12:01 pm

Kun tässä on jo liuta soveltamiskelpoisia ehdotelmia, niin yksi lisää ei liene pahaksi sekään. Kokeilepa lämmittää sitä alumiinipilliä varovasti esim. stendarilla. Anna lämmön tasaantua 5-10 s. ja vedä kevyesti kiertäen pihdeillä. Toista lämpöhoito, jollei pilli suostu vieläkään kiertymään irti. Liimaa noissa melkoisen varmasti ei ole, mutta se on tosiaan se jämähtänyt terva, joka sitä pidättelee. Lämmittämisen ideana on siis tervaliitoksen pehmentäminen. Silkalla voiman käytöllä on kohtalaiset mahdollisuudet lohkaista kara joko kokonaan tai osittain pillin matkaan, emmekä me sellaista halua tapahtuvan. Näin siis siinä tapauksessa, että pilli on todella jämähtänyt paikoilleen.
Käyttäjän avatar
Pappa Åberg
 
Viestit: 362
Liittynyt: Pe Touko 11, 2007 9:30 am
Paikkakunta: Helsingfors

Re: Metallisen kondensaattorin poisto?

ViestiKirjoittaja Armando Bugari » To Huhti 02, 2009 7:36 pm

Männis-Kosonen kirjoitti:Pihdeillä nyppäisten nuo patentit ovat aina lähteneet, ei niissä ole liimaa sen enempää kuin kierteitäkään. Seuraavaksi tietysti Koppel kertoo yksinkertaisesti puhaltavansa toisesta päästä imuketta metalliroskat suoraan piharoskikseen, mutta kukin tavallaan.
Mukavan näköinen 60-luvun lovat. Hampaanjäljet ovat varressa paljon vakavampi ongelma kuin hapettuminen, joka häviää kevyellä hionnalla ja kiillotuksella.


Noin se lähtee. Pihdeillä kiinni ja ulos, jos omat näpit ei riitä. Vuosien varrella syntyneet eritteet jarruttaa, mutta veke vaan ja sitten piippu asialliseen putsaukseen. Kohtapuoleen se unohtaa edellisten käyttäjien taudit ja tervat. Jos menee rikki, niin hanki ihan oma uusi piippu.
Käyttäjän avatar
Armando Bugari
 
Viestit: 147
Liittynyt: Ti Maalis 28, 2006 5:54 pm

Re: Metallisen kondensaattorin poisto?

ViestiKirjoittaja tvuori » To Huhti 02, 2009 8:22 pm

Oukki doukki, homma saatiin kunnialla hoidettua, kiitos kaikille vinkeistä! Tänään kun ei oikein ollut aikaa itse syväputsausoperaatiolle, enkä sen tähden viitsinyt alkaa nesteillä pelaamaan, hoitelin homman tuolla pappa Åbergin keinolla. Ja "hyvin" lähti, kolme lämppäystä ja hengen haukkominen siinä vaiheessa kun alumiini napsahti ohuesta kohtaa poikki pelkästä pyöritysliikkeestä, onneksi jäi vielä pihdinpideltävä varsi jäljelle. Perhanan tiukassa oli vaikka kuumensinkin niin pitkään kuin vain uskalsin. Joka kerralla liitos löystyi hyvin, mutta tuntui jämähtävän aina uudesta kohtaa kiinni. Ja skeidaa muuten piisasi siellä välissä, ei tässä tosiaan mitään liimoja tarvittu. Täytyy oikein ihmetellä näitä joitain piipustelijoita mihin näiden huutopiippujen kanssa välillisesti törmää, tämäkin yksilö on niin läpeensä tervaantunut ja taatusti originelli ja putsaamaton sieltä 60-luvulta lähtien että hirvittää kuvitella minkälaista makuaistimuksen parkkiintumista tällaisen lussuttaminen onkaan vaatinut... Vaan eipä tosiaan hätiä, vodka, suola, kloori ja santapaperi odottavat. Pistän vielä kuvan kunhan toimeennun saattamaan tämän taas elävien kirjoihin.
Käyttäjän avatar
tvuori
 
Viestit: 30
Liittynyt: Ma Maalis 02, 2009 12:44 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Metallisen kondensaattorin poisto?

ViestiKirjoittaja Perttuli » To Marras 19, 2009 4:00 pm

Komee on ku mikä sun piippu =)
Mulle tarjoutu tilaisuuus ostaa samanlainen, joskin leimat kertovat nimeksi "Digby London Made England L 2202" muuten on samanlainen. Ohuenohut lakkakerros oli kauttaaltaan naarmuuntunut ja stemi oli tummanvihrea kun vehkeen käsiini sain. Pesän reunus oli myös poltettu piloille.
Ensitöikseni upotin stemin kloriittiin ja putsasin viinalla sekä kevyellä hionnalla pesän reunuksen, puuosat hioin 600 ja 1200 hiekkapaperilla kauttaaltaan läpi jonka jälkeen vahasin kaiken 2 kertaan nestemäisellä karnaubavahalla. Kopan sisus sai osakseen suola&viina käsittelyn.
Stemin jatkeena oleva filtterimikätin päätyi roskikseen ja sitten vasta hauskuus alkoikin, oli sitä pasketta "hiukan" sisälle kertynyt ja jotain viittätoista viinaan upotettua rassia myöhemmin alkoi sisuksista ilmestymään puhdasta rassia...
Jahka stemin kylpyaika tuli täyteen hioin sen 600 ja 1200 hiekkapaperilla, perään kiillotus Autosol tahnalla ja kivikovaksi pestullä sängyn aluslakanalla. Loppuun vielä silaus lakanalla ja DeniCaren Briarvahalla. En tiedä miksi, kaipa hetken mielijohteesta eikä imuke siitä kyttyrääkään tykännyt..
Arpapeliähän tuollaisen ostaminen on mutta kun tuote maksaa toimituskuluineen 8e ja sattuu olemaan tylsää niin voidaan puhua todellisesta löydöstä.
Ei pohojalaasetkaa täyrellisiä oo-Meiltä puuttuu heikkouret
Perttuli
 
Viestit: 414
Liittynyt: Ma Loka 08, 2007 7:55 am
Paikkakunta: Helsinki, Pikkuhuopalahti.


Palaa alueelle Piipun tekeminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa