Painaumien poisto puusta, helppo metodi

Isi teki puusta. Tee-se-itse-piippumiesten ja piipun kunnossapitoaiheiden oma osio.

Valvoja: Lasse

Painaumien poisto puusta, helppo metodi

ViestiKirjoittaja Bf109 » Ke Touko 27, 2009 11:58 am

Perinteisesti pieniä naarmuja, lontteja ja painaumia mitä voisi syntyä esim. piipun pudotessa on poistettu höyryttämällä. Laitetaan harsoon tippa vettä, märkä kohta painauman päälle ja silitysraudalla silitetään harson läpi jolloin vesihöyry turvottaa puuta poistaen vekin. Tämän metodin huono puoli on vaivan lisäksi se, että piippuun saattaa jäädä käsittelyn tuloksena lievästi erivärinen kohta.

Eriväristymisen estämiseksi mietiskelin tilannetta jossa koko piippu saisi höyryä. Silloinhan mahdollinen värimuutos olisi joka paikassa joten sävyn muuttumista ei huomaisi. Tällainen olosuhdehan järjestyy helposti saunassa, joten otin kärsineen piipun, kiulullisen vettä ja pari kaljaa mukaan mennessäni saunaan. Tökkäsin piipun katonrajaan varoen ettei briari vahingossakaan osu paneleihin ja avasin kaljan. Hetken lämmittelyn jälkeen aloin paiskomaan löylyä siihen malliin että lasiovi huurustui ihan kunnolla. Jatkoin toimintaa kunnes oluet oli juotu. Otin piipun mukaani poistuessani saunasta, ja kas, jäljet olivat turvonneet veks. Annoin piipun jäähtyä ja kuivua rauhassa ja seuraavana päivänä vahaa selkään. Lopputulos oli hjuva, suosittelen kokeilemaan mikäli haluaa painaumia pois. Mikäli katonrajassa ei ole sopivaa paikkaa, löylymittarin naulakin tuntui luontevalta paikalta.

Luonnollisestikin tämä metodi, ihan kuten silitysrautailukin, ei toimi mikäli puuta puuttuu. Se pystyy nostamaan vain painuneen puun ylös, ja varmaan siinäkin on joku raja minkä jälkeen kädet nousevat pystyyn.

Valitettavasti sain idean niin ex-tempore etten tajunnut ottaa ennen ja jälkeen kuvia :(
Jos olisin Lee Van Cleef, tuo kauhea mies
Aamukahvi ois musta, niin maineenikin
Maissipiippua suutelisin
Savut muilla maksattaisin
Käyttäjän avatar
Bf109
 
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Tammi 09, 2008 5:33 pm

Re: Painaumien poisto puusta, helppo metodi

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Ke Touko 27, 2009 7:24 pm

No olisi tämänkin tiennyt silloin kun sain maailmankuululla vetoketjurustikoinnilla viimeistellyn Don Carlosin (joka on nykyisin paremmissa käsissä)! Kellään BTW tietoa tarranauhakiinnitteisistä piippupusseista?

Kiitos vinkistä, kokeilukappaleita on omasta takaa. Ei tarvi varmaan saunatervaakaan enää erikseen ostaa.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 943
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Painaumien poisto puusta, helppo metodi

ViestiKirjoittaja Bf109 » Ke Touko 27, 2009 9:25 pm

Sen verran kannattaa katsella piipun perään että ei pidä ylimääräistä aikaa höyrystyksessä niiden haluttujen jälkien poistumisen jälkeen, valmistajan nimistanssaukset lähtevät samalla lailla madaltumaan myös jos riittävän kauan pitää. Mutta tosiaan pienten jälkien kanssa toimi.
Jos olisin Lee Van Cleef, tuo kauhea mies
Aamukahvi ois musta, niin maineenikin
Maissipiippua suutelisin
Savut muilla maksattaisin
Käyttäjän avatar
Bf109
 
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Tammi 09, 2008 5:33 pm


Palaa alueelle Piipun tekeminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa