Karnaubavaha

Isi teki puusta. Tee-se-itse-piippumiesten ja piipun kunnossapitoaiheiden oma osio.

Valvoja: Lasse

Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja soldier of wise » Ke Elo 25, 2010 6:58 pm

niin olis hauska tietää miten saisin nyt tuon piipun viimeisteltyä..
eli miten toimitte karnaubavahan kanssa??
sekoitatteko siihen mehiläisvahaa??
missä suhteessa??
vahaatteko myös piipun pesästä??

siinä muutama askarruttava kysymys.. kun olis kiva tuota viimeistelyä ruveta suorittamaan.
:bisse: :piippu:
I dont care if you never see the world like I do
Käyttäjän avatar
soldier of wise
 
Viestit: 103
Liittynyt: Ke Maalis 24, 2010 6:26 pm

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja Perttuli » Ti Loka 05, 2010 4:18 pm

soldier of wise kirjoitti:niin olis hauska tietää miten saisin nyt tuon piipun viimeisteltyä..
eli miten toimitte karnaubavahan kanssa??
sekoitatteko siihen mehiläisvahaa??
missä suhteessa??
vahaatteko myös piipun pesästä??

siinä muutama askarruttava kysymys.. kun olis kiva tuota viimeistelyä ruveta suorittamaan.
:bisse: :piippu:


Ite ostin Karnaubavahahiutaleita ja sulatin hellalla muottiin, tais olla kolmosella kun homman hoidin. Muottina menee hyvin lämpökynttilän alumiinikippo tahi kaljatölkistä leikattu versio josta pohja on naputettu suoraksi. Noi isommat on parempia ainakin omassa käytössäni.
Kilosta hiutaleita saat sulatettua monta tollaista palaa, valmiina saippuapalana ostettu maksaa jotain 9e ja painoa on saman verran kun tollasella kaljatölkissä sulatetulla, toisinsanoen sikahintaista ostaa valmiina palana.

Hiutaleet esim tuolta:

http://www.sateenkaarivarit.fi/products?catid=7

Ja kuva omalta vahatehtaaltani:

http://www.facebook.com/photo.php?pid=1 ... 1225868533

Mehiläisvahaa jotkut tapaavat myös käyttää mukana sen pehmentävän vaikutuksen vuoksi mutta yleisesti ottaen piippuartesaanit käyttävät pelkkää Karnaubaa.
Vaha on kaikkein helpoin levittää pora/hiomakoneeseen kiinnitetyllä trasselilaikalla, kitka tartuttaa vahan ensin laikkaan ja siitä siirtyy piippuun. Kopan sisäpuolta ei ole mitään järkeä vahata, ellei nyt sitten välttämättä nauti palavan vahan aiheuttamasta kärystä. Tosin, aika Einsteini saa olla että saa kovavahan myös kopan sisälle.
Muuten, tolla samalla vahalla ja laikalla saa myös stemeihin sellaiset paraatikiillot että huh!
Toivottavasti jeesas =)

-P-
Ei pohojalaasetkaa täyrellisiä oo-Meiltä puuttuu heikkouret
Perttuli
 
Viestit: 414
Liittynyt: Ma Loka 08, 2007 7:55 am
Paikkakunta: Helsinki, Pikkuhuopalahti.

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja soldier of wise » Ti Loka 05, 2010 4:31 pm

jees! kiitoksia paljon! kovasti nyt helpotti.
:piippu:
I dont care if you never see the world like I do
Käyttäjän avatar
soldier of wise
 
Viestit: 103
Liittynyt: Ke Maalis 24, 2010 6:26 pm

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja H8red » To Huhti 07, 2011 1:47 pm

Carnauba-vahaa saa autojen varaosaliikkeestä valmiina tahnana, Simoniz merkkinen. Purkissa lukee: autoille ja huonekaluille. Olen käyttänyt itsetekemien puukkojen kahvoissa sitä.

http://osanetti.fi/original-wax-150-kii ... -3196.html
I fly upon the blackest of wings
I soar through the dark night sky
I answer no call but my own
I alone forge mt reality
For I am the raven
The child of Odin
Käyttäjän avatar
H8red
 
Viestit: 335
Liittynyt: Ma Marras 15, 2010 3:29 pm
Paikkakunta: Nurmijärvi/Finland

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja VMS » Pe Huhti 08, 2011 6:50 pm

Tuokin jollain (millä/kuinka myrkyllisellä aineella) notkistettu vaha pitää koneellisesti hinkata halutun lopputuloksen saamiseksi, niin miksi ei samoin tein hommaisi ihan vaan puhdasta vahaa. Tässäkään ei ole oikotietä onneen. Tosin, hämärästi muistaen, nuorella mieshenkilöllä riittävän käsikitkan aikaansaaminen muun turhautumisen ohessa ei ole vallan mahdoton.
Käyttäjän avatar
VMS
 
Viestit: 82
Liittynyt: Ma Tammi 11, 2010 8:43 am
Paikkakunta: Stadi

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja Sailor » Ti Touko 03, 2011 9:07 pm

Tai 100% karnauba on muuten niin pirun kovaa tavaraa että sen saaminen johonkin hidaskiertoiseen rättilaikkaan on maininnan arvoinen saavutus sekin. No siksi kai se vaha onkin niin ylen kiiltävää ja hyvää.
Seuraavan kerran kun vastaani kävelee vahaa vailla oleva vanha piippu oon ajatellut sellastakin empiiristä koetta että lämmittäis sitä vahaan vähän, laikkaan tarttumisen jouduttamiseksi. kyllä se siitä laikasta siihen piippuun sitten jo jouhevasti levittyy.
Käyttäjän avatar
Sailor
 
Viestit: 729
Liittynyt: To Loka 14, 2010 5:13 pm
Paikkakunta: Ååbu

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja Raakku » Ti Touko 03, 2011 9:14 pm

Joo itse olen vahannut tuolleen sulattamalla, pari omatekoista briar kikkaretta...
Tosin olen muutaman tipan tiputtanut suoraan piipun kylkeen ja sit tremelillä ja lumppulaikalla ruvennut sitä levittämään...toimii ainakin todella hyvin tuollaisessa paljaassa puussa,kun täytyy saada vähän reilummin tuota vahaa pintaan että kiiltää.
Käyttäjän avatar
Raakku
 
Viestit: 136
Liittynyt: To Huhti 30, 2009 5:56 pm
Paikkakunta: Lahti

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja Räyhäkäs » Ke Touko 04, 2011 9:41 am

Eräässä ameriikkalaisessa autoihin keskittyneessä televisiosarjassa näytettiin autojen vahausta, lähinnä miten se tapahtuu kovan tason ammattilaisten pajoissa. Ohjelmassa oli joku parikymppinen heppu jolla oli autopesula, tosin mitään harjakoneita ja laastisaaveja täynnä fairyvettä ei pajalta löytynyt. Autotkin oli kertaluokkaa parempia kuin keskivertojuntin corolla. Porsche taisi olla halvimmasta päästä..

Summa summarum, sikarikkaat toivat biilinsä ehostettavaksi ennen tärkeitä näyttelyjä, tässä palvelussa hinta oli kertaluokkaa suurempi kuin Shellin pehmoharjapesussa. Halvin setti taisi kustantaa viitisensataa taalaa ja "parilla tonnilla" sai sitten jo sellaisen kuurauksen, että oksat pois. Taso oli suurinpiirtein sitä, että kultaisen tikun nokassa olleilla angorakanin pallikarvoilla hoonattiin pakosarjasta viimeisetkin tomuhiukkaset kokonaisuutta rumentamasta.

Ja nyt vihdoin pääsen asiaan, tuohon kalleimpaan pesupakettiin kuului myös "aito karnaubavahaus". Kun tämä työvaihe tuli akuutiksi, pesulan chicanovoittoinen työvoima sai astua syrjään kun el jefe, sikakallis purnukka kainalossa ja kissannahka kourassa manifestoitui konttorista hallin puolelle. Purkissa oli puhdasta karnaubaa ja tuo hernerokkatölkin kokoinen purnukka kustansi hunajaa. Tai niin ainakin sanottiin.

Jollain taltalla se sitä vuoli sieltä purkista, pari ihan pienen pientä hitusta Ferrarin takaspoilerille ja ryhtyi kynsillään levittämään sitä. Sormet taivutettuina kämmentä vasten ja mahdollisimman paljon kynttä maalipintaa kohti. Kuulemma kitka ja ruuminlämpö saa karnauban pehmenemään, niin että se levittyy kohtuullisen helposti. Sitten viimeinen pinta kissavainaalla. Ja rikkaat taputtivat karvaisia kämmeniään ja huusivat huraa!

Siinä olisi Mr. Miyagi ollut ihmeissään. Wax on, wax off..
"Kansanterveyskeskustelun nykylinja alkaa muistuttaa erään rotuopin ja alastonvoimistelun nimiin vannoneen valtion linjauksia."

http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com
http://twitter.com/Rayhapetteri
Käyttäjän avatar
Räyhäkäs
 
Viestit: 777
Liittynyt: To Marras 19, 2009 8:35 pm

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja Skiido » Ke Touko 04, 2011 6:48 pm

Tuossa olisi jotain halpis autovahaa.

http://www.zymol.co.uk/zymolvintageglaze22oz.aspx
Skiido
 
Viestit: 222
Liittynyt: Ma Elo 24, 2009 7:00 am
Paikkakunta: Porvoo

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja Sailor » Su Touko 15, 2011 2:27 pm

No nythän mun oli koitettava tänä aamuna tuota karnaubavahaa. Ähelsin telineeseen porakoneen kiinni ja siihen lumppulaikka pyörimään pienillä kierroksilla. Tarkoitus oli siis antaa laikan kuumentaa vahaa jolloin se tarttuisi laikkaan. Näin siis luulin. Ketut se mihinkään tarttuu, niin kovaa tavaraa on se. Niinpä sulattelin sitten vahaa ja valuttelin materiaalia laikkaan. Nyt hei toimii! Tämän jälkeen pyörittelin testipiippua varovasti laikan reunalla, ja kyllähän se selkeesti saavutti jonkinmoista kiiltoa. Lopuksi laikka irti ja uusi pehmeä karvalaikka tilalle, ja samalla menetelmällä lopullinen kiilto. Hmm. Ei huono, mutta päätin olla tyytymättä tähän.

Uusintayrityksellä sulattelin vahaa suoraan piipulle ja levitin sen lumppulaikalla. Lopullinen kiilloitus karvalaikalla, ja kyllä nyt tuli Charataniin helkkarinmoinen kiilto. Jippona tuossa koko prosessissa on se että muistaa pyörittää sitä piippua jatkuvasti eikä pysähtyä. Vanhaa Charatanin stemiä en ole viitsinyt alkaa kemikaaleilla käsittelemään, joten tuon pintaan vetäisin Simonizin hiontavahan ja puhtaalla laikalla perään. Tuntui parantavan ulkomuotoa sekin.

Työkaluista löytyy myös Dremel vaan tuohon en ryhtynyt. Mun kokemuksen mukaan tuolla helvetin hammasporalla saa äkäseen tehtyä vahinkoa jos ei ole aivan kartalla mitä pitäisi tehdä. Siinä kun kierrosluvut ovat minimilläkin aivan helkkarinmoiset, joten lämpöä kehityy liikaa ja vähän äkkiä. Ellei osaa oikein varoa, niin tuolla saa vaivatta mm puukonterän pilalle (nimim en myönnä mutta en tee toiste). Saatanpa jossain vaiheessa tätäkin koittaa hyödyntää, kunhan löydän jonkun aihion jota ei tarvi niin surra jos kehno käy.
Käyttäjän avatar
Sailor
 
Viestit: 729
Liittynyt: To Loka 14, 2010 5:13 pm
Paikkakunta: Ååbu

Re: Karnaubavaha

ViestiKirjoittaja daniel » Su Touko 15, 2011 3:45 pm

moros, ei sitä vahaa tarvitse mitään lämmitellä. oma moottorini on erittäin heikko tehoinen.
pitää naamavärkin niin että ilmavirta tulee suoraan nenään, vahakimpaletta laikkaa vasten ja odottelee että alkaa tuoksua. silloin voi iskeä piipun kehiin.
käsittääkseni myös varret vahataan yleisesti karnauballa, eihän se vaha siinäkään kauaa pysy, sen tähden ne pitääkin kiillottaa peileiksi ilman mitään vahoja.

dremelillä aloittaneena voin sanoa etten saanut dremelin omilla laikoilla mitään järkevää aikaan.
piti tehdä laikat itse, tein semmoisia noin 5-6 cm halkaisijaltaan olevia laikkoja vanhoista vaatteistani ja kiinnitin
niihin "varsiin" jotka on tarkoitettu katkaisulaikkojen pyöritykseen. joku kymmen kerrosta kangasta alkaa riittää.
canaliscarpi.blgspt
Käyttäjän avatar
daniel
 
Viestit: 307
Liittynyt: La Elo 09, 2008 10:50 am


Palaa alueelle Piipun tekeminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa