Tämmöinen siitä ensimmäisestäni tuli

Isi teki puusta. Tee-se-itse-piippumiesten ja piipun kunnossapitoaiheiden oma osio.

Valvoja: Lasse

Tämmöinen siitä ensimmäisestäni tuli

ViestiKirjoittaja Aku Amphora » Pe Touko 20, 2011 5:27 pm

Sikaritalon aihiosta tavoitteena saada aikaiseksi tarpeisiini sopivankokoinen eli pieni ja kevyt snaga.

Kuva

Briaria en ole aiemmin veistänyt enkä piippujakaan, muita esineitä kyllä, niin samalla piti tutustua miten briar toimii. Hemmetin hienoa käsitellä mielestäni: ei lohkeavia ja veteleviä syitä, vähän turhankin kovaa mutta karkea puuviila syö tarpeeksi. Kiillottuu jo nelisatasella paperilla. Myös aihiot ovat mielestäni oikein hyviä. Porattu tarkasti eikä isompia koloja ollut. Reilu parikymppiä noista on asiallinen hinta.

Rehellisesti: eihän tuo kummoinen piipukseen ole mutta onpahan sellainen hillitty, jolla ei saa toivottavasti vinoja hymyjä aikaan. En nimittäin pidä tavattomasta hörhellyksestä. (Enkä mitään vaativia upotuksia vielä yrittäisikään. Välttämättömyys on paras hyveeni...)

Piipussa oli kova kiilto karnauballa tehtynä, mutta ei se kauaa kestä etenkin, kun sisäänpoltto tahtoo käydä kuumana. Ohut koppa vielä kuumentaa normaaliakin enemmän.

Toisesta aihiosta teen sellaisen jämäkämmän, joka seisoo kopan varassa tuetta alustalla vähän stemi koholla. Saa sitten nähdä, aioinko tehdä muunlaisen, heh!
Aku Amphora
 
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Touko 20, 2011 5:01 pm

Re: Tämmöinen siitä ensimmäisestäni tuli

ViestiKirjoittaja tartsan » Pe Touko 20, 2011 11:35 pm

Komeahan tuo ekakin on. Ei muuta kuin tervetuloa foorumille ja uusia kokemuksi hankkimaan. Piipuissa, vähän niinnkuin kaikessa muussakin, tärkeintä on kuitenkin se, miten se istuu omaan käteen ja miltä se itsestä tuntuu. Kokeilemalla oppii...

nimim.
Piippuja kaappi täynnä ja silti poltan vain paria.
Käyttäjän avatar
tartsan
 
Viestit: 44
Liittynyt: Ti Loka 27, 2009 8:46 pm

Re: Tämmöinen siitä ensimmäisestäni tuli

ViestiKirjoittaja Aku Amphora » La Touko 21, 2011 7:44 am

tartsan kirjoitti:Komeahan tuo ekakin on. Ei muuta kuin tervetuloa foorumille ja uusia kokemuksi hankkimaan. Piipuissa, vähän niinnkuin kaikessa muussakin, tärkeintä on kuitenkin se, miten se istuu omaan käteen ja miltä se itsestä tuntuu. Kokeilemalla oppii...

nimim.
Piippuja kaappi täynnä ja silti poltan vain paria.


Kiitos!

Piippua olen satunnaisesti ja vähän vakituisemmin polttanut parikymmentä vuotta kioskitupakoiden ja halpispiippujen varassa. Maissari, dollaripiippu, halpoja kioskibriareja ja niissä Kiltaa, Caravellea, Vanillaa ja Amphoraa. Mikään "puristi" en ole ollut ja myöskään huomannut, että asiaa voisi harrastaakin.

Vähemmällä ilmeisesti pääsisin sisään, kun hankkisin noita ilmeisen jo hyviä esimerkiksi Untamo Utriota. Mutta sellainen oikominen ei kuulu luonteeseeni, vaan haluan tehdä kaikki erehdykseni ihan itse. (<= Pässi...) Yritän myös tästä lähtien vakuuttaa lähipiirini siitä, että tämä on luulemansa huonon tavan sijaan Aivan Oikea Uskonto, johon olen kääntynyt. :)
Aku Amphora
 
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Touko 20, 2011 5:01 pm

Re: Tämmöinen siitä ensimmäisestäni tuli

ViestiKirjoittaja Aku Amphora » Su Touko 22, 2011 3:20 pm

Ja tämmöinen toisesta:

Kuva

Kopan paino ei riitä pitämään stemiä koholla, vaan piippu pitää laittaa stemistä nojalleen. Joten se siitä aikomuksesta. Pohjan tasainen alue varren yläreunaan saakka sallii kumminkin piipun pitämisen aivan pystyssäkin.

Kokoa jätin paljon enemmän kuin ensimmäiseen. Tarkoitus oli tehdä myös "karaktääriä" enemmän kuin lopulta varsinkin kuvasta katsoen jäi. Aihio nimittäin sallii "mutterinkannan" siihen, mihin stemin jälkeen esityöstetty pyöreä osa loppuu, ja sen teinkin. Väärin, sillä jätin vain n. 1 mm kannat. Osoittautui, että muodon pitäisi olla ainakin 2-3 mm, jotta se tulisi ilmi vahan alta ja toisi sitä kaivattua näköä. Joten hioin varren pyöreäksi.

Pistin myös voimakkaan karnauban pintaan. Helppoa kuin heinänteko: liesi päälle, kuumennusta ja vahaa kylmällä vahanpalalla kuumaan kylkeen niin että riittää. Lopuksi kiillotus autohommiin ostetulla superlonlaikalla, jossa myös vahaa siihen pyöritettynä. Komean vaan aika katoavaisen kiillon sillä saa.

Hankalaa tässä puuhassa on saada molemmista puolista täysin identtiset. Nyt se onnistui, eikä yhtään "ohoa" jäänyt. Kieli koko ajan keskellä suuta, sillä 0.1 mm tässä lajissa lienee kuin kirvesmiehen sentti; siis aivan tosi.

Myöskin muotojen, kun esimerkiksi suora liittyy kaarevaan, ryhdin ja viisteiden pitäminen vaatii tarkkuutta. Briar on vastapainoksi maailman kiitollisin materiaali. Kuin tiiltä hioisi.

Mutta nämä näistä. Nyt on pari uutta piippua ja tekeminen riittää vähäksi aikaa, sillä vain käsien ja tuolinpäällä viilaillen ilman parempia työkaluja on puuha työlästä. Pari tuntia menee jo liian puun poistamieen näillä vermeilläni. Varsinkin Leathermanin saha on hidas...

//edit: Ensimmäisen sisäänpoltto menossa. Vaikuttaa, että aiempiin piippuihin nähden se hylkii tavattomasti karstaa. Muihin sitä tarttuu harmiksi asti, tähän ei oikein millään. Saas nähdä toisesta sitten. Kait nämä yksilöitä ovat -toivottavasti.
Aku Amphora
 
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Touko 20, 2011 5:01 pm

Re: Tämmöinen siitä ensimmäisestäni tuli

ViestiKirjoittaja noutti » Su Touko 22, 2011 3:43 pm

On kyllä nätti piippu :) Otatko vielä pari kuvaa, joissa näkee koon kunnolla? Joku kynä viereen tai jotain :)
http://tupakkatarha.blogspot.com Tupakinkasvatusbloginipistecom.
Käyttäjän avatar
noutti
 
Viestit: 255
Liittynyt: Su Maalis 23, 2008 7:41 pm

Re: Tämmöinen siitä ensimmäisestäni tuli

ViestiKirjoittaja Aku Amphora » Su Touko 22, 2011 4:08 pm

noutti kirjoitti:On kyllä nätti piippu :) Otatko vielä pari kuvaa, joissa näkee koon kunnolla? Joku kynä viereen tai jotain :)


Kiitos vain ja ole hyvä.

Kuva

Kyllä tuo on samoin kuin ensimmäinekin muodoiltaan aika tavanomainen, vaikkakaan ei rouhimalla tehty tai kopioitu. Pieni hopea- tai valkoinen luuhela varrensuussa ja toisenlainen stemi olisivat poikaa, vaan saavat jäädä nyt.
Aku Amphora
 
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Touko 20, 2011 5:01 pm


Palaa alueelle Piipun tekeminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa