Erillispesäisen piipun suunnittelua

Isi teki puusta. Tee-se-itse-piippumiesten ja piipun kunnossapitoaiheiden oma osio.

Valvoja: Lasse

Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja Taistelumaagi » Pe Kesä 26, 2015 1:16 pm

Suunnitelmissa (tai ehkä pikemminkin haaveissa..) olisi tehdä erillisellä savisella palopesällä piippu, jossa savuja "jalostetaan" ennen kitalakeen pääsemistä tietynlaisilla sisäisillä rakenteilla. Asiaan liittyy kuitenkin paljon sellaista joka olisi selvitettävä ennen demovaiheeseen siirtymistä. Kaikista lähimpänä omia suunnitelmia ovat kalebassit merenvahakupilla, mutta tarkoituksena olisi pelkän apinoinnin sijaan tutkia kuinka palopesän ja stemin välillä olevat rakenteet vaikuttavat savuihin, sekä tietysti selvittää mikä ylipäätään toimii ja mikä ei. Ja mikäpä estäisi tehdä yhdenlaista runko-osaa vaikka juuri merenvahakupille vertailua varten.

Aidon kalebassin omistajat voisivat alkuun kommentoida, kuinka esim. lämpö siirtyy merenvahakupista kurpitsaan, minkä verran kurpitsa lämpenee, millä tavoin savut eroavat kunnon parivertailussa perinteiseen briaariin jne. Lisäksi kiinnostaisi tietää tuleeko kupin ja rungon välisestä saumasta ilmavuotoa, miten tiivistys on toteutettu jne.

Ja ehkä tärkein juttu olisi se, vaikuttaako runko mielestäsi tupakan makuun, eli onko mahdollisesti omassa piipussa kopan materiaalilla sen suurmpaa merkitystä lopputulokseen.
"Your father's tobacco pipe. This is the pipe of a Jedi Knight. Not as random or as clumsy as a commercial cigarette; an elegant smoking device for a more civilized age."
Käyttäjän avatar
Taistelumaagi
 
Viestit: 227
Liittynyt: To Helmi 12, 2015 8:20 pm
Paikkakunta: Pohjois-Korea

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja susiluoto » Pe Kesä 26, 2015 5:00 pm

Tämä nyt vain oma ajatukseni, jos ostat pari halpaa isohkoa piippua, niissähän pesän koko sopisi kokeiluihin eri muotoisilla inserteillä, niihin voisi porata koppaan jopa reikä kinkkumittarille?
Tuollainen suodatinsoveltuvuudella niin voisit vielä sekä mitata savujen lämpöjä että ehkä rakennella jotain sovelluksia sinne perään?
Tämä nyt vain omana ajatuksena täältä keittiönnurkasta, aihe on mielenkiintoinen.
Oma kallenpassini ei uskoakseni sisällä minkäänlaista sisäpesää, ei ainakaan avattava ole, on senkinverran vanha etten edes aio tarkistaa, lämpö siinä leviää ulkokuoreen käsituntumalla kuten briarissakin.
Vielä ajatus tuosta makujutusta, en usko että hyvin sisäänpoltettu piippu, oli sitten päärynää tai briaria anna makuja itse pesästä, pesän koko mielestäni sitten muuttaa tai muuntaa makuja, ehkä. :piippu:
susiluoto
 
Viestit: 622
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2014 8:17 pm

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja T. Suominen » Pe Kesä 26, 2015 10:06 pm

Asiasta intoutuneena käväsin juuri analysoimassa omaani :piippu: .

Aidot kurpitsa-bassit lienee melko vähissä näinä aikoina, nykyään tehdas-tuotanteisissa piipuissa suositaan mahonki runkoa, kuten myös omassani. Kuppi ja runko naitetaan perinteisesti yhteen korkki-tiivisteellä, vaikkakin olen nähnyt joitain villejä viritelmiä joissa on käytetty ihan o-rengasta, omasta mielestäni hieman mauton tapa (mielipide asia lienee..) mutta varmasti tehokas ja ainakin testailuihin saattaisi olla ihan pätevä.

Merenvaha-kupin seinämä vahvuus on sauma-kohdassa n. 8mm, jota seuraa n. 1,5 mm korkki-tiiviste ja n. 5 mm:n mahonki.

Runko ei lämpene käytännössä oikeastaan ollenkaan, mutta paljolti uskoisin sen olevan meerschaumin itsensä ansiota, kupin yläpintakin on lähes viileä koko pesällisen ajan.
Aidon block-meerschaumin ja esim. Petersonin ns. merenvaha-piipun välinen ero on kuitenkin Varsin suuri, kaapista löytyy myös jälkimmäinen ja sen saa kyllä palamaan niin kuumasti että kämmentä korventaa...

Aito seawax palanee viileästi ja kuivasti koska se luovuttaa lämpöä ja kosteutta varsin tehokkaasti, mietin että toimiiko savi hieman päin-vastoin ja varastoi lämpöä kovin itseensä eksponentiaalisesti kasvattaen sitä?

Makuasioista sanoisin että maistan, tai ainakin luulen maistavani mahongin savuissa.
Uskoisin siis että kun savu hetken lepäilee siellä kupin ja stemin välitilassa, se ottaa makua (ja hajua) ympäröivästä materiaalista, joten jos runko haisee dadalta, tulee savutkin dadaisat olemaan...
Käyttäjän avatar
T. Suominen
 
Viestit: 54
Liittynyt: Su Touko 12, 2013 2:32 pm
Paikkakunta: Paimio

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja Taistelumaagi » La Kesä 27, 2015 12:03 pm

Kiitosta ideoista & tiedoista. Tuo lämpömittarihomma saattaisi oikeasti olla aika valaiseva juttu, mutta luultavimmin teen jonkinlaisen isomman testikopan, kun korkeintaan Mr. Brogin jättipiippua lukuunottamatta kaikki peruspiiput ovat vähän pieniä noihin kokeiluihin. Ideana on kuitenkin selvittää miten kupin alla oleva vapaa ilmatila vaikuttaa savuihin.

Tuo tiivistejuttu voi olla melkein suurin haaste. Periaatteessa silikoni voisi kestää, mutta en halua keinomateriaaleja suoraan kuuman kanssa tekemisiin, kun savua olisi kuitenkin tarkoitus suuhun imuroida. Mistähän saisi isompia kappaleita ohutta korkkia, vai pitääkö lasinaluset ottaa parempaan käyttöön..?

Lämmönsiirtymiskysymys on melkein selvitettävä sitten jos pääsee siihen pisteeseen että voi alkaa pistämään demokappaletta tulille. Nuo kupit mistä T.S. toisessa ketjussa vinkkasi, näyttävät paksummilta kuin varsinaiset kokoliitupiippujen pesät. En tiedä miten niissä lämpö siirtyy, mutta luultavasti suurempi paksuus korreloi eristävyyden kanssa. Käytetäänhän savitiiliä varsinaiseen tulelta suojaamiseen kautta linjan. Kosteuden absorptio menee luultavasti myös paksuuden funktiona, koska ohut liitupiippukin imaisee kohtuullisen paljon kosteutta. Tämän tietää jo siitä miten uusi liitupiippu tarttuu huuliin.

Kopan materiaalin vaikutus puolestaan olisi hauska selvittää ihan empiirisesti. Yksi voisi olla briaria, toinen vaikka bambua(jos tuollaista suurempaa kokoa edes jossain myydään..?) ja kolmas vaikkapa metallia. Samalla voisi selvitellä savujen lämpötilan ja maun korrelaatiota.

Spekuloinnille vapaa kysymys: onko mahdollisimman viileät savut itseisarvo, vai voiko "liian" kylmät savut jopa huonontaa/tylsistyttää makua? Joidenkin mukaan esim. kalebassin sisuksiin jää osa aromeista.
"Your father's tobacco pipe. This is the pipe of a Jedi Knight. Not as random or as clumsy as a commercial cigarette; an elegant smoking device for a more civilized age."
Käyttäjän avatar
Taistelumaagi
 
Viestit: 227
Liittynyt: To Helmi 12, 2015 8:20 pm
Paikkakunta: Pohjois-Korea

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja T. Suominen » La Kesä 27, 2015 8:50 pm

Mahtaisko askartelu-liikkeistä saada korkkia? Voisikohan tuon tiivistää yksinkertaisesti levittämällä hieman savea saumaan?

Maku itsessään on luonnollisesti kovin laaja asia, johon tuntuu vaikuttavan maku- haju- ja tuntoaistinkin lisäksi joskus kuun asento sekä planeettojen konjunktioasema...
Lämpötila vaikuttanee suuresti, tietyt maut korostuu lämpimässä ja toiset taas viileämmässä, spekuloisin siis että koska miellyttävin maku on aina maistajansa mukainen, optimaalinen poltto-lämpökin on polttajan mukainen... Sensaatio siitä että esim. kalebassi nielee osan mauista saattaisi johtua siitä että käyttäjä on tottunut polttamaan tupakkansa hieman lämpimämpänä, ja pitää siitä niin, mutta bassi poltaa tavaran väkisin viileämpänä jolloin eri maku-maailma nousee esiin.

Koskapa tässä ehkä puhutaan oikeastaan enemmänkin piippu-tekniikasta, kuin materiaaleista, Olisin taipuvainen kategorisoimaan nämä esim. suora-polttoisiin (perus briarit, falconit sun muut...) sekä kammio-polttoisiin (kalebassit, reverse kalebassit jne.)!?

Itse olen kovin kokematon bassin käyttäjä, mutta olen kyllä toistaiseksi taipuvainen pitämään enemmän suora-polttoisesta laitteesta, johtuen mm. siitä että koen että minulla on palamiseen ja lämpöön parempi kontrolli kuin kammio-polttoisen kanssa.

Eli "vastaukseni" vapaan spekulaation kyssäriin voisi olla että savuilla lienee olla optimaalinen lämpötila, joka on hyvin subjektiivinen.

Liian kuumat savut lienee kuitenkin universaali totuus :).
Käyttäjän avatar
T. Suominen
 
Viestit: 54
Liittynyt: Su Touko 12, 2013 2:32 pm
Paikkakunta: Paimio

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja susiluoto » Su Kesä 28, 2015 2:17 pm

Korkkia näin myytävänä rautakaupassa, eli tuollaisina n.25x25 kokoisina levyinä, ehkä 4-5 milliä paksuina.Olivat lattian pinnoittamiseen tarkoitettuja.
Liian kylmä savu ei mielestäni maistu juuri millekkään, kuumat tas ovat ilkeitä, polttavat kieltä ja maku taas hukassa.
susiluoto
 
Viestit: 622
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2014 8:17 pm

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja Taistelumaagi » Ma Kesä 29, 2015 2:06 pm

Erikoista tuo savun lämpötilan ja maun suora korrelaatio ainakin tiettyyn pisteeseen asti, kun muilla aineilla(esim. nesteillä) tilanne kokolailla päin vastoin. No ei tietysti liian kylmä nestekään oikein miltään maistu..
Olen tuohon tieten itsekin kiinnittänyt huomiota, eli kun on imurointitahtia vähentänyt, on makukin yleensä vähentynyt. Vähän tuntuisi kuitenkin että kyse on tupakan palolämpötilan vaikutuksesta, eli ns. kylmänä pesästä lahtevät savut ovat mauttomia. Mutta entäs jos palolämpötila onkin korkea ja savuja jäähdytetään sopivasti pesän ja naaman välillä, onko tilanne silti sama? Tämä kait on tilanne kalebasseissa, mutta tieteellinen syy siihen on vähän hämärän peitossa. Jospa tähän(kin) saisi tulevaisuudessa jotain valaistusta. :?
"Your father's tobacco pipe. This is the pipe of a Jedi Knight. Not as random or as clumsy as a commercial cigarette; an elegant smoking device for a more civilized age."
Käyttäjän avatar
Taistelumaagi
 
Viestit: 227
Liittynyt: To Helmi 12, 2015 8:20 pm
Paikkakunta: Pohjois-Korea

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja susiluoto » Ma Kesä 29, 2015 5:11 pm

teinpä tänään tieteellisen kokeen, laittelin piipun koppaan muoviletkun jonka pistin muutamalle kiepille vesiastiaan ja eiku Sherlok Holmesia pesään, polttelin pesällisen mutta eipä ollut hyvän makuista, viileätä kylläkin.
En ole koskaan vesipiippua poltellut koska turkkilainen apila maustettuna jollakin ei kiinnosta, eli kylmä savu ei ainakaan paranna makua.Imeskelin sekä kovasti että rauhallisesti mutta maku ei sitten juurikaan muuttunut.
susiluoto
 
Viestit: 622
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2014 8:17 pm

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja T. Suominen » Ti Kesä 30, 2015 9:10 am

Ei se oikeastaan ole välttämättä päinvastainen, jos mietitään esim. olutta josta varmasti irtoaa eniten makua ja vivahteita kun se on lämmintä, mutta parhaan makuista se on luonnollisesti kylmänä. Eli ajattelisin että se lämpötila jossa saa maksimimäärän makua irtoamaan ei välttämättä kuitenkaan ole nautinnollisin...

Konjakki lämmitetään ruumiinlämpöön kun sitä maistellaan, viinillä on tietty lämpötila jossa sen ajatellaan olevan edullisimmillaan. Taskulämmin kosanderi on melko tymäkkää tavaraa hulauttaa kurkuun, mutta kun sen jäädyttää pakkasessa hyytelöks nii johan solahtaa :)...

Sus voisi toistaa uraa-uurtavan kokeen mutta vaihtamalla asetelmaa niin että laittaa sinne vesiastiaan kuumaa vettä ja yrittää polttaa mahd. viileän pesällisen. Miten savun lämmittäminen vaikuttaa maku-kokemukseen!?

Kumpi vaikuttaa siis enemmän, tupakan palolämpötila vai savun lämpötila?

Jotenkin voisin intuitiolla hakea että olisko n. 37 astetta hyvä savun lämpötila, ei joutuisi makuaisti käsittelemään mitään lämpötila-vaihtelun tuomia ylimääräisyyksiä?
Käyttäjän avatar
T. Suominen
 
Viestit: 54
Liittynyt: Su Touko 12, 2013 2:32 pm
Paikkakunta: Paimio

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja Taistelumaagi » Ti Kesä 30, 2015 1:05 pm

Tuo maun määrän ja laadun ero on muuten tosi juttu. Yleensä ne vain tuppaa omassa päässä sekoittumaan, kun omaan erittäin huonon tavan arvostella tupakan laatua turhankin paljon savun määrän pohjalta, eli kevyesti poltettavaksi tarkoitettu muha ei luultavasti saa minulta suitsutusta. Asiaa (ja muutakin mielenkiintoista) on sivuttu tuolla:
http://pipedia.org/wiki/Tasting_Pipe_Tobaccos:_Should_we_Become_more_Disciplined_about_this%3F
Jos enkku taipuu niin kannattaa selailla läpi.

Yksi tekijä muuten mikä pitäisi lämpötilan ohella saada jotenkin testailun alle on savujen kosteusprosentti. Onhan täysin eri asia poltella lujaa jos savut ovat kuivia kuin kosteita, muutenkin kuin kielen palovammojen asteluvun suhteen.. Esim. Peten Luxury Blend meni armotta prässiin muutamaksi päiväksi kun yritin imuroida samalla volyymillä kuin SG:n Squadron Leaderia, eikä lopputulema ollut kovin häävi.

Ps. Susiluodolle kiitos tuosta testistä. Nyt ainakin tuon muuttujan voi jättää omista kokeiluista vähemmälle, ellei suorastaan pois. Olisin luultavasti simuloinut tuota jollain paljon monimutkaisemmalla alumiinihärpäkkeellä ja lopputulema olisi silti ollut sama.
"Your father's tobacco pipe. This is the pipe of a Jedi Knight. Not as random or as clumsy as a commercial cigarette; an elegant smoking device for a more civilized age."
Käyttäjän avatar
Taistelumaagi
 
Viestit: 227
Liittynyt: To Helmi 12, 2015 8:20 pm
Paikkakunta: Pohjois-Korea

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja susiluoto » Ti Kesä 30, 2015 5:17 pm

Huomenna testaan tuota lämminvesijuttua.
susiluoto
 
Viestit: 622
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2014 8:17 pm

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja susiluoto » Ke Heinä 01, 2015 10:33 am

Noniin, sama piippu, sama letku samaa tupakkia, erona että astiassa oli lähdössä 86 asteista vettä joka jäähtyi pikkuhiljaa 20 asteeseen polton edetessä, mitattu digitaalisella lihalämpömittarilla.
Lämmin savu hiukka epämukava, tuntui ennemminkin vihdan kun tupakan maku, olisiko kosteus, letkussa vesihelmiä?
Jatkoin kuitenkin sitkeästi, vesilämpötilat alle 50 ja tupakan maku palautui suunnilleen omilleen, ei kuitenkaan täysin.
Kokeen loputtua ravistelin letkua talouspaperille ja jokunen tippa ruskeankeltaista havaittavissa.
Letkun pituus 1 metri vaikuttaako tuokin.Eli lähinnää normimakua oli savu kun olimme siinä 20-40 asteisella vedellä liikkeellä, savun lämpötilahan on minun labravehkeillä ehkä hankala mitata, oletan kuitenkin että voisin jotenkin tuon kinkkumittarin kärjen saada sinne letkuun, pitää fundeerata.
Ensin pitää kuitenkin poltella vain letkulla ilman kylmyyksiä tai lämpöjä, miten tuo vaikuttaa makuun.
susiluoto
 
Viestit: 622
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2014 8:17 pm

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja susiluoto » To Heinä 02, 2015 7:32 pm

Sama piippu, tupakat ja letku, ei mukava tuon letkun välityksellä, eli nämä kokeet väittävät mielestäni ettei tuo savun jäähdyttäminen, ei myöskään lämmittäminen ainakaan tuon letkun välityksellä tuo lisäarvoa makuihin.
En sitten tiedä miltä tuo tuntuisi jos imupituus olisi normipiipun mittainen, minullahan on tuollainen BC kirkkoväärtti enkä kyllä silläkään useasti polttele.
Eihän tässäkin nyt sitten törmätty makuasioihin, niitähän on kuten tiedämme.
Eli ehdotan että jatkat suunnittelua masentavista lausunnoistani huolimatta.
susiluoto
 
Viestit: 622
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2014 8:17 pm

Re: Erillispesäisen piipun suunnittelua

ViestiKirjoittaja Taistelumaagi » La Heinä 04, 2015 1:09 pm

Dängjuut jälleen tieteellisistä kokeista. Noista on siinäkin mielessä hyötyä että säästyy aikaa & vaivaa muiden rakenteellisten juttujen suunnitteluun. Saa nähdä millä aikataululla homma etenee tekojen asteelle, kun tuo piippu-Maikkeli on vissiin liikkuvaista sorttia eikä ole vielä ehtinyt vastaamaan joihinkin kysymyksiin inserteistä. Ehkä viisainta olisi vain tilata ja alkaa väsäämään. Nyt vaan on kotonakin niin monta remonttikohdetta alla että voi mennä tovin kun pääsee piippujen kimppuun.
"Your father's tobacco pipe. This is the pipe of a Jedi Knight. Not as random or as clumsy as a commercial cigarette; an elegant smoking device for a more civilized age."
Käyttäjän avatar
Taistelumaagi
 
Viestit: 227
Liittynyt: To Helmi 12, 2015 8:20 pm
Paikkakunta: Pohjois-Korea


Palaa alueelle Piipun tekeminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa