Vanhan piipun kunnostus

Isi teki puusta. Tee-se-itse-piippumiesten ja piipun kunnossapitoaiheiden oma osio.

Valvoja: Lasse

Vanhan piipun kunnostus

ViestiKirjoittaja Jari T » Ke Tammi 24, 2007 6:16 pm

Vanhan piipun kunnostus ja puhdistus - lisäksi kopan suola/alkoholikäsittely

Seuraavat ohjeet ovat jälleen omiiin kokemuksiini perustuvia keinoja käytetyn briaaripiipun kunnostukseen ja puhdistukseen. Muitakin tapoja ja tyylejä varmasti on. Etene omalla vastuulla.

Välineet:
Talouspaperia, pumpulipuikkoja, piippurasseja (rasseja ei kannata säästellä, jos haluaa kunnon tuloksen). Kioskeilta saatavat Ratokset ovat mielestäni aika rimpuloita, alan liikkeistä saa parempia. Sieltä löytyy myös karkeampia rasseja, joissa on puuvillan lisäksi karkeampaa nailonkuitua. Ne ovat hyviä perusteeliseempaan siivoukseen.

lisäksi hapettuneen vulkaniittistemin kunnostukseen:
Alkoholia,
Piippurasseja,
Vaseliinia,
Klooria (n. 5 -10%) sisältävää puhdistusainetta; Kloriitti, Clorox jne,
Vesihiomapaperia, 400 - 600 - 800 -1200,
Teräsvillaa 00 - 000,
Metallin ja/tai muovin kiilloitustahnaa (esim. Autosol Kromglans - huoltoasemilta ja marketeista).
Oliivioljyä, karnaubavahaa tai mehiläisvahaa,
Rätei ja lumpui.

-

Piipun pesän puhdistus:

Kakku trimmataan kopasta kahteen-kolmeen milliin kynän tms. ympärille pyöritetyllä karkealla hiekkapaperilla tai tylppäkärkisellä veitsellä. Jälkimmäinen keino vaatii toki varovaisuutta. Piippupora on tähän tietenkin juuri tähän hommaan tarkoitettu, muttei suinkaan välttämätön. Jos kyseessä on käytetty piippu ja vaikuttaa/haiskahtaa siltä, että edellinen haltija on tuprutellut siinä Tutti-Fruttia (ja et siis itse tykkää ko. sotkuista), lienee parasta poistaa kakku tyystin ja kokonaan. Muussa tapauksessa kakkua kannattaa jättää.

Pesän reunaan karstoittuneen paksun kerroksen saa parhaiten irti levittämällä siihen muutaman tipan oliivioljyä ja hiomalla varovasti sitä hienolla 00 tai 000 teräsvillalla. Loppu syljellä ja pumpulipuikolla. Usein reuna saattaa näyttää aivan palaneelta, mutta karstan alta saattaa paljastua täysin kunnosssa olevaa briaria.

Irroita stemi kopasta ja työnnä molempiin spriillä kostutettu rassi. Anna vaikuttaa puolisen tuntia. Varo valuttamasta spriitä kopan ulkopuolelle, se saattaa pilata sen pintakäsittelyn nopeasti. Pidä yliannostuksen varalta talous-/vessapaperia valmiina. Jos savukanava on oikein ryönääntynyt tukkoon, kannattaa käyttää sopivan kokoista (yleensä 3-4mm.) poranterää esipuhdistukseen. Terää pyöritetään käsin - ei koneella! Kuminauha tai teippi antaa terän päähän paremman otteen. Sen jälkeen, käytä runsaasti spriihin kostutettuja rasseja ja pumpulipuikkoja, niin kauan kunnes ne tulevat puhtaina savukanavasta ja shankistä. Ja stemistä. Rasseja saattaa kulua muutama tusina, mutta hommaa ei kannata jättää puolitiehen. Shankin pohja ja sen reunat (mistä savukanava alkaa), on kaikkein hankalin paikka puhdistaa. Kiinnitä tähän erityistä huomiota. Alussa tuo jäi itselläni huomaamatta. Anna kuivua täysin (ellet sitten jatka heti S/A -käsittelyllä)

Kiilloita pesän ulkopuoli karnaubavahalla tai mehiläisvahalla. Itse käytän Denicotean piippuvahaa (myös stemiin). Oliivi ja muut kasviöljyt härskiintyvät ajan mittaan, joten ne eivät ole mielestäni oikein sopivia.

-


Hapettuneen vulkaniittistemin (eli bitsin. varren. imukkeen - en näköjään osaa päättää..) puhdistus


Edit: Seuraava on tarkoittettu vanhojen ruskeanvihreäksi hapettuneiden stemien puhdistukseen. Kevyet hapettumat lähtee kiillottamalla. Se on se viimeinen vaihe.

Seuraavassa kuvattu kloriittikylpymenetelmä poistaa hapettumiset kemiallisesti. Se jättää kuitenkin stemin hieman karkeaksi, jonka jälkeen se pitää ensin hioa taas sileäksi ja sitten kiillottaa. Jos stemi ei ole kovin hapettunut, voi kokeilla pelkkää kevyttä hiontaa ja kiillotusta. Omien kokemuksieni mukaan kloorikylpy pitää hapettumat loitolla kauemmin. Lisäksi se syö kaikki pöpöt sisältäkin.

Pese stemi astianpesuaineella ja harjalla huolellisesti. Rassaa sisältä alkoholiin dipatulla piippurassilla suurimmat möhnät pois. Yleensä tässä vaiheessa imuke hapettuu vieläkin vaaleammaksi - ei kuitenkaan hätiä mätiä - pian se on taas uudenveroinen.

Ennen stemin kloorikylpyä peitä mahdolliset logot vaseliinilla, varsinkin metalliset tunnukset ovat alttiita tulevalle happohyökkäykselle. Upota stemi kokonaan kloriittiin (kapea lasinen oliivipurkki on hyvä tähän) ja anna vaikuttaa puolesta tunnista muutamaan tuntiin. Tiettyä aikaa on vähän hankala määritellä, se riippuu hapettumisen määrästä. Itse poimin sen pois, kun poreilu on loppunut. Poimi stemi kloriitista (pinsetit tai kumihanskat suositeltavia) ja huuhtele kraanan alla kloriitti huolellisesti. Kuivaa ja hiero stemiin muutama tippa oliiviöljyä. Rassaa savukanava läpi rassilla tai parilla, jottei sinne jää klooria.

Kuten aikaisemmin sanoin, jättää kloriittikylpy stemin hiukan karkeaksi. Tasoitus suoritetaan vesihiomapaperilla (tai -kankaalla) alkaen 400-600 vahvuuksilla - riippuen tilanteesta. Jos stemissä on hampaanjälkiä ja haluat niistä eroon ja materiaalisssa riittää vahvuutta, kannattaa aloittaa varovasti kynsiviilalla tai karkeammalla (320 -400) santapaperilla.
Itse leikkaan hiomapaperit kahden-kolmen sentin levyisiksi viipaleiksi (laitan eri hienudet omiin nippuihinsa, jottei tarvitse arvailla mikä on mitäkin vahvuutta). Aloita karkammalla paperilla ja hio stemin suuntaisesti, kiinnitä huomiota varsinkin "buttonin" juureen - se on kaikkein hankalin paikka saada sileäksi. Varo pyöristämästä pesään tulevan pään kulmia. Käytä koko ajan hieman vettä, ettei paperi mene tukkoon. Etene karkammasta hionompaan paperiin, hioen aina edellisen jättämät naarmut. Viimeisenä käytä 1000-1200 vahvuista paperia tai hienointa 000 teräsvillaa. Kun olet tyytyväinen tulokseen seuraa kiilloitus.

Itse käytän kiilloitusaineena Autosol-tahnaa (saatavana esim. Ohlsonin Clasin puodeista ja huoltoasemilta). Aikaisemmin kokeilin hammastahnaa, mutta hiomatahna antaa paljon paremman tuloksen - paljon lyhyemmässä ajassa. levitä tahnaa bitsiin, anna kuivahtaa hetken ja kiilloita kangasrätillä (esim. vanha Ratto t-paita käy hyvin!). Lisää välillä tahnaa ja hankaa kunnes bitsi on kiiltävä. 10 -15 minuuttia siinä voi vierähtää. Pyyhi puhtaalla rätillä tai talouspaperilla kaikki tahna pois ja piippurassilla stemin sisään uinut möhnä. Hiero stemiin vahaa tai pari tipaa oliiviöljyä, se lisää kiiltoa ja ehkäisee hapettumista.


Kopan suola/alkoholikäsittely ("Professor's Salt Treatment"):


Tämän toimenpiteen tarkoituksena on raikastaa hapan ja tympeänmakuinen piippu. Se ei saata olla täysin välttämätöntä, mutta on kuitenkin erinomainen keino saada vanha piippu poltto-ominaisuuksiltaan uudenveroiseksi. Itse teen käsittelyn kaikille ostamilleni käytetytyille snagoille.

Välineet:

Suolaa, mielellään keskikarkeaa - ei liian hienoa, ei karkeaa. Kosher-suolassa on paras mahdollinen kiderakenne tähän tarkoitukseen. Ihan oikeesti.

Alkoholia; puhdasta vihunaa. Pirtu tai 60% Koskenkorvan vodka toimivat hyvin. Aivan tavallinen Kosmokin kyllä käy.

Irroita stemi kopasta ja tuki savukanava tuplaksi taivutetulla rassilla. Aseta piipun koppa alustalle (taas löytyi käyttöä munakennolle!), jossa se pysyy tukevasti ja suhteellisen horisontaalisesti maan keskipisteeseen nähden. Täytä koppa suolalla. Tiputtele viinaa pesään suolan seuraksi sen verran, että suola on kauttaaltaan kostunut. Pipetti on hyvä vempele tähän hommaan, mutta myös mehupilliä tms. voi käyttää. Varo taas lotraamasta kopan ulkopuolta viinan kanssa. Alkoholia ei tarvita kovinkaan paljoa - arvioisin noin 15 - 30 tippaa, riippuen pesän koosta.

Sitten odotellaan vuorokauden verran (tai niin kauan kuin kaikki alkoholi on haihtunut) ja katsotaan kuinka paljon tervaa ja muuta skittiä suola on itseensä imenyt. Yleensä aika paljon. Kaiva kovettunut suola pesästä esim. tsekkiläisen piikillä, kaavi huolellisesti kaikki murut pois. Rassaa myös savukanava huolellisesti. Anna vielä piipun levähtää täysin kuivaksi päivä tai kaksi. Useimmiten tuloksena on uudestisyntynyt ja hyvänmakuinen, piippu joka polttaa merituulen raikkaita savuja!

! Muutamia huomautuksia !:
Kansainvälisessä intternetissä liikkuu huhuja piipuista, jotka ovat haljenneet em. toimenpiteen seurauksena. Ensikäden kokemuksia tästä en ole kuitenkaan mistään löytänyt. Aina se on tuntunut sattuneen kaverin kaverille. Jotkut suosittelevat kuitenkin pumpulin käyttöä suolan sijaan. Itse olen tuon proseduurin tehnyt suolaisesti 30-40 kertaa, eikä halkeamia ole ilmennyt. Kuitenkin haluan tässä ja nyt ilmoittaa, että on turha tulla vinkumaan minulta uutta Castelloa, jos vanha on em. niksin seurauksena pamahtanut säpäleiksi. Nii!

Kerran olen joutunut tekemään S/A-käsittelyn kolmesti, ennenkuin kaikki vanhat haamut ja pirut ollivat piipusta kaikonneet.

Liian hieno suola saattaa johtaa huonoon tulokseen siten, että pesän päälle muodostuu liian nopeasti kova ja tiivis kerros, eikä kaikki alkoholi pääse haihtumaan.

-

Jotain varmasti unehtui, mutta lisäilen sit jos tulee mieleen. Kysyäkin toki saa!

--
Jari T
Viimeksi muokannut Jari T päivämäärä La Elo 13, 2011 1:54 pm, muokattu yhteensä 1 kerran
Käyttäjän avatar
Jari T
 
Viestit: 605
Liittynyt: To Loka 05, 2006 3:41 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vanhan piipun kunnostus

ViestiKirjoittaja Armando Bugari » To Tammi 25, 2007 11:22 pm

Jari T kirjoitti:Vanhan piipun kunnostus ja puhdistus - lisäksi kopan suola/alkoholikäsittely


Kiitoksia Jari asiantuntevasta putsausohjeesta. Satutko tietämään, mistä saisi tietoa näistä Savinellin "nahkatakeista" ja yleisimminkin kiinnostaa miten takki teknisesti puetaan piipun päälle. Olen tietenkin googlannut, mutten löytänyt muuta kuin ebayn myynti-ilmoituksia?
Käyttäjän avatar
Armando Bugari
 
Viestit: 147
Liittynyt: Ti Maalis 28, 2006 5:54 pm

ViestiKirjoittaja kotapiippu » Pe Tammi 26, 2007 9:40 am

Tämähän sattui sopivasti! :D Juuri kun posti toi aloittelevalle piipunpolttajalle 6 vanhaa piippua, niin eikös vaan telepatia toiminut ja ruutuun tulla tupsahti perusteelliset ohjeet! Kiitos vaan Jarille!

Toi posti myös n. 3500 g vanhaa piipputupakkia, lähinnä 80-luvulta ja tanskalaista/hollantilaista tavaraa. Hieman rapsakoilta tuntuivat, mutta maku eri aromeineen loistavasti tallella. Onkos vinkkejä, miten saisi helposti nuo hieman kosteammaksi? Toki ne poltettua tulee nykyiselläänkin.

Täytyy tuota ulkosaunan takkatupaa alkaa sisustamaan piipunpolttoon sopivaksi, isännänkaappihan siellä jo on. Eli pyyhkeet sun muut epäolennaiset pihalle ja tupakointitarvikkeet tilalle! :)
kotapiippu
 
Viestit: 1
Liittynyt: Ti Tammi 23, 2007 8:57 pm
Paikkakunta: Kittilä

Re: Vanhan piipun kunnostus

ViestiKirjoittaja Jari T » Su Tammi 28, 2007 4:49 am

Armando Bugari kirjoitti:Satutko tietämään, mistä saisi tietoa näistä Savinellin "nahkatakeista" ja yleisimminkin kiinnostaa miten takki teknisesti puetaan piipun päälle. Olen tietenkin googlannut, mutten löytänyt muuta kuin ebayn myynti-ilmoituksia?


Täytyy myöntää, etten tiiä noista mitn'.

Veikkaan kuitenkin:

Takittomat briaarit hengaavat baaritiskillä aamuyöllä. Valomerkki on jo tullut.
Jumittavat loppuun asti - jätehuoltavat. Kaikissa fillejä ynnä kuoppia. Stemit vinossa jne.

Klubitakkinen uiguuri huutaa ovelta: "Kaikki ulos heti, tai tulee porttikieltoa!"

Piiput (suurin osa Savinelleja) hoippuu narikkaan ja kiskoo rotsit päälle. Kompuroivat ulos. Sataa. Eletään seiskytluvun puoliväliä.


-

Jari T
Käyttäjän avatar
Jari T
 
Viestit: 605
Liittynyt: To Loka 05, 2006 3:41 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Poro- » Ma Heinä 30, 2007 2:51 pm

Itse tein tuossa juuri perusteellisen viinapuhdistuksen yhdelle piipuistani. Puhdistelin myös oikein lahjakkaasti stemin, jonka jälkeen se alkoikin ikävästi vihertää. Kyseessä on kuitenkin muovinen imuke, jonka ei juuri pitäisi vihertää?

Mitenkähän tuon saisi pois.
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Ti Tammi 22, 2008 11:13 pm

Pää on kuin seula. Ihan varmasti kysyin Jarilta, mistä tota karnaubavahaa Helsingissä saa ja muistijäljen perusteella suunnistin tänään Simonkentän kolmeen askartelupuotiin. Kahdessa ensimmäisessä tyttelit olivat ihan kiertoradalla, kolmannessa sentään ehdotettiin Temperaa (siis liikettä, ei mitään munakokkelia). Sanokaa joku ettei tarvi lähteä Punavuoreen asti! Mistä siis karnaubaa? Nimim. Wallilasta on pitkä matka.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 950
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

ViestiKirjoittaja JSP » Ti Tammi 22, 2008 11:34 pm

Männis-Kosonen kirjoitti:Pää on kuin seula. Ihan varmasti kysyin Jarilta, mistä tota karnaubavahaa Helsingissä saa ja muistijäljen perusteella suunnistin tänään Simonkentän kolmeen askartelupuotiin. Kahdessa ensimmäisessä tyttelit olivat ihan kiertoradalla, kolmannessa sentään ehdotettiin Temperaa (siis liikettä, ei mitään munakokkelia). Sanokaa joku ettei tarvi lähteä Punavuoreen asti! Mistä siis karnaubaa? Nimim. Wallilasta on pitkä matka.


Googlella löytyi nämä osoitteet. Siinä on yksi mesta Vantaalla ja toinen Stadissa:

http://www.nordicnet.fi/MainMain$/prodn ... nauba_wax/

EDIT typo
JSP
 
Viestit: 362
Liittynyt: La Syys 09, 2006 5:35 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Jari T » Ke Tammi 23, 2008 8:55 am

Männis-Kosonen kirjoitti:Pää on kuin seula. Ihan varmasti kysyin Jarilta, mistä tota karnaubavahaa Helsingissä saa ja muistijäljen perusteella suunnistin tänään Simonkentän kolmeen askartelupuotiin. Kahdessa ensimmäisessä tyttelit olivat ihan kiertoradalla, kolmannessa sentään ehdotettiin Temperaa (siis liikettä, ei mitään munakokkelia). Sanokaa joku ettei tarvi lähteä Punavuoreen asti! Mistä siis karnaubaa? Nimim. Wallilasta on pitkä matka.


On täälläkin päässä muistijäljet vähän hiipuneet. Muistaaksen vastasin kyl vaan "etten tiiä". Ei siis mitään tietoa vieläkään.

(lisäys)

Tuli mieleen kysyä, että onko sulla kenties hioma/puleeraus-kone, siis semmonen laikkavempele. Ilman sitä ja käsipelillä se kakkumuodossa oleva karnaubavahahan on ilmeisesti miltei mahdotonta levittää, saati sitten kiilloittaa. Karnaubaahan saa käsittääkseni myös tahnana, missä vaha on pehmennetty jollain liuottimella, sekä myös hiutaleina, jotka liuotetaan tärpättiin (näin ainakin tehtiin aikanaan puuseppäkoulussa..)

Kysyin sen takia, kun noilla kansainvälisillä foorumeilla asia tulee aika ajoin esille ja yleinen konsesus tuntuu aina olevan, että karnauba toimii hyvin (kiillottuu siis kunnolla) ainoastaan tuolla puleerauslaikka/kova karanubakakku-yhdidstelmällä. "Akustisesti" kiilloittaville kehottavat käyttämään piipuille tarkoitettuja vahoja (jotka saattavat kyllä sisältää karnaubaa). Ite käytän DeniCare "Politur für Pfeifenköpfe"- vahaa. Ei sillä kovin kiiltäväksi piippua saa, mutta on se ainakin pinnan (ja imukkeen) suojana. Muitakin vastaavia toki on.

(lisäys II)

Tää näyttää sellaselta kiinteeltä kamalta: http://puukot.fi/Puukot-Shop/products.php?p=76c437
Viimeksi muokannut Jari T päivämäärä Ke Tammi 23, 2008 10:34 am, muokattu yhteensä 3 kertaa
--
Jari T
Käyttäjän avatar
Jari T
 
Viestit: 605
Liittynyt: To Loka 05, 2006 3:41 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Jari T » Ke Tammi 23, 2008 9:03 am

Poro- kirjoitti:Itse tein tuossa juuri perusteellisen viinapuhdistuksen yhdelle piipuistani. Puhdistelin myös oikein lahjakkaasti stemin, jonka jälkeen se alkoikin ikävästi vihertää. Kyseessä on kuitenkin muovinen imuke, jonka ei juuri pitäisi vihertää?

Mitenkähän tuon saisi pois.


Outo homma...

Ootko varma, että se on muovia? Omissa muovi-imukkeissa en oo mitään värimuutoksia havainnut viinan kanssa. Voisko se kuitenkin olla kumia (vulkaniittia/eboniittia)? Saako udella minkä merkkinen piipu on kyseessä?
--
Jari T
Käyttäjän avatar
Jari T
 
Viestit: 605
Liittynyt: To Loka 05, 2006 3:41 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Ke Tammi 23, 2008 10:49 pm

Jari T kirjoitti:Tuli mieleen kysyä, että onko sulla kenties hioma/puleeraus-kone, siis semmonen laikkavempele.


Sinne päin, vanha B&D ja tukeva tolppa on ja piispanristin trasselilaikkoja. Just tollasta saippuapalaa etsin. Parempi varmaan joo alottaa halvemmista piipuista kokeilut. Jos systeemi toimii niin tervetuloa laikkaamaan, mutta ei sitten pudoteta saippuaa!
En olisi muuten uskonut, että kuplivalle karrelle poltetun rimmin alta saa putsattua täysin ehjää kaunista briaaria, mutta näin oli. Wettexillä ja miedolla mäntysuopaliuoksella etenin. Silläpä tulokkaat nyt kaipaakin karnaubaa.
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 950
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re:

ViestiKirjoittaja Jari T » To Tammi 31, 2008 6:47 am

Sinne päin, vanha B&D ja tukeva tolppa on ja piispanristin trasselilaikkoja. Just tollasta saippuapalaa etsin. Parempi varmaan joo alottaa halvemmista piipuista kokeilut. Jos systeemi toimii niin tervetuloa laikkaamaan, mutta ei sitten pudoteta saippuaa!


Hei laita viestiä, kun saat systeemin toimimaan niin kokeilisin mieluusti itsekin.

Heh, juu ei kiillotusta Emerald Cityn tyyliin, ei!
--
Jari T
Käyttäjän avatar
Jari T
 
Viestit: 605
Liittynyt: To Loka 05, 2006 3:41 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re:

ViestiKirjoittaja Poro- » To Tammi 31, 2008 7:18 am

Jari T kirjoitti:? Saako udella minkä merkkinen piipu on kyseessä?


Ardea lukee kyljessä.
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

Re: Vanhan piipun kunnostus

ViestiKirjoittaja waltu » To Tammi 31, 2008 9:08 pm

Vinkki: Simoniz original- autovaha on puhdasta karnaubavahaa.
"Ki kara saru mo ochiru"
Käyttäjän avatar
waltu
 
Viestit: 58
Liittynyt: Ma Helmi 26, 2007 9:27 am
Paikkakunta: Läntinen rannikko

Re: Vanhan piipun kunnostus

ViestiKirjoittaja Jari T » Pe Helmi 01, 2008 7:12 am

waltu kirjoitti:Vinkki: Simoniz original- autovaha on puhdasta karnaubavahaa.


(rumaa kieltä editoitu pois)

Auto(n)vahoissa on kaikenlaisia liuottimia. Mitkään niistä ei missään tapauksessa kuulu piipun pintaan. Karnaubavaha piippuihin -- Turtle Wax ja kaverit sen sijaan kilpikoneisiin!
Viimeksi muokannut Jari T päivämäärä Ma Helmi 04, 2008 1:53 am, muokattu yhteensä 1 kerran
--
Jari T
Käyttäjän avatar
Jari T
 
Viestit: 605
Liittynyt: To Loka 05, 2006 3:41 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Vanhan piipun kunnostus

ViestiKirjoittaja MiTo » Pe Helmi 01, 2008 7:13 pm

waltu kirjoitti:Vinkki: Simoniz original- autovaha on puhdasta karnaubavahaa.


Simoniz on mehiläisvahapohjainen, mutta sisältää melkoisen coktailin erinäisiä liuottimia, säilöntä- yms aineita. Itse en siis kyllä piipun pintaan ainakaan laittaisi.Ei taida kuitenkaan tykätä jos piippu kuumenee liikaa ja lisäksi piippu saattaa imaista tuosta veikeitä sivumakuja itseensä.
The pipe with solemn interposing puff,
Makes half a sentence at a time enough;
The dozing sages drop the drowsy strain,
Then, pause and puff and speak, and pause again.

-William Cowper, Conversation
Käyttäjän avatar
MiTo
 
Viestit: 204
Liittynyt: Pe Joulu 28, 2007 9:23 pm
Paikkakunta: Oulu

Seuraava

Palaa alueelle Piipun tekeminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron