Sikarin kitkerä(?) maku

Oliko hyvää? Suosittele täällä. Ei vai? Purnaa tähän.

Valvoja: Lasse

Sikarin kitkerä(?) maku

ViestiKirjoittaja Buma » Ke Heinä 06, 2011 8:16 am

Vajaa kaksi vuotta on tullut pyörittyä enemmän tai vähemmän sikareiden parissa.
Näilläkin sivuilla tulee käytyä päivittäin, mutta harvemmin kirjoiteltua,
koska lukeminen tapahtuu usein kännykällä, josta sitten on hankala kirjoitella.

Asiaan... Miksi sikareissa maistuu järjestäen kitkeryys, tai semmonen pippurimaisuus?
Sikarit säilytän humissa (tällähetkellä pari tupperia) ja koitan olla tarkkana sytytyksessä ym.
Silti maut on yleensä pettymyksiä.
vajaa 100 kpl sikareita on tullut hankittua joista noin puolet on polteltu. Mukana mm.
- Alonso Menendez No40
- Cohiba siglo I
- Bundles B, Petit corona, corona, Robusto
- Flor de selva, Petit corona
- J.L Piedra Petit cazadores
- Juan Lopez Seleccion No.2
- Macanudo, Hyde park cafe
- Marca Fina, Panama Corona
- Montecristo, No4
- Oliva serie O, No4
- Partagas, Corona senior, Mille fleurs
- Puros Aliados, De Luxe Maduro
- Quintero, Pantela, Brevas
- RYJ, Mille fleurs, No3
- Toscano, Antico

Listalla on paljon (ja paljon jäi vielä mainitsematta) ns. arkisikareita, joissa ymmärrän että kitkeryys voi olla ominaisuus.
silti ihmetyttää että sitä on cohibassa, montessa, partagasissa, Olivassa, macanudossa jne.

Kunnon makuelämyksen olen saanut vain RYJ mille fleurssista, jota ei olisi malttanut millään edes lopettaa.
Siinä huomasi miten maku vaihteli polttovaiheissa ja poskien kirvely jäi pois.
Niin, siis kitkeryys tuntuu mielestäni kielen takaosassa ja poskissa.
Lisäksi sen voisi mieltää lähelle pippurisuutta?

Ton RYJ MF:n lisäkisi parhaita kokemuksia on ollut Bundles B ja Toscano Antico, joka voimakas,
muttei mielestäni kitkerä. Muut voidaan melkein kaikki luokitella pettymykseksi.
Mainitaan vielä että sikarit on ainakin pari kk humissa ennen polttelua.

Mikä mättää?
- Onko se edes kitkeryyttä mitä maistan, vai aromi (esim. kuubalaisissa)?
- Johtuuko tuo maku siitä että poltan liikaa arkisikareita ja kun poltan laadukkaamaan,
on sen vitola edullisemmasta päästä?
- Säilytys, sytytys tai polttamis tapa väärä (kuumeneeko pölli liikaa)?
- Nuuskaa tulee käytettyä, onko limakalvot pilalla ja maku tökkii siksi?

Humissa odottelee vielä esim.
Siglo II, CAO:lta vajaa kymmenen vitolaa, RYJ SC, Partagas SD4 ja De luxe, H upmann ja Bolivaria jne.
Onko toive paremmasta kokemuksesta vai jätetäänkö ammattilaisille?
Buma
 
Viestit: 41
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:47 pm

Re: Sikarin kitkerä(?) maku

ViestiKirjoittaja avomeri » Ke Heinä 06, 2011 9:15 am

Moi, itse olen huomannut että jos tulee kiskottua sikaria liian kiivaasti niin maku kitkeröityy. Sopiva tempo on monesti noin yhdet savut per minuutti. Toki toi on paljon sikarista kiinni, itse olen poltellut noin laatikollisen R&J MF ja ne oli aika löysästi käärittyjä ja niitä pystyi polttamaan kohtuu nopeasti ~25min. Selkeä merkki siitä että polttaa liian nopeasti on että sikarin pää on polttaessa pyramiidin mallinen. Tällöin useasti filleritupakka palaa liian kuumana ja maku kitkeröityy.
Kuva
Käyttäjän avatar
avomeri
 
Viestit: 164
Liittynyt: Ke Loka 13, 2010 7:24 am
Paikkakunta: 65°01’ N, 25°28’ E

Re: Sikarin kitkerä(?) maku

ViestiKirjoittaja Omskakas » Ke Heinä 06, 2011 10:46 am

Erotetaan nyt ensiksi "pippuri" ja kitkeryys toisistaan. Kitkeryys tai karvaus on paha maku, siis nimenomaan maku, joka aistitaan kielen takaosan makunystyröillä. Jos et tiedä, miltä kitkeryys maistuu, pureskele vaikka aspiriinia, kofeiinitablettia tai pajunkuorta. Kitkeryys voi johtua vaikkapa sikarin liiasta kuumumisesta, liian nuoresta sikarista tai siitä, että sikari on yksinkertaisesti kuraa.

Pippuri taas on pikemminkin enemmän osa suutuntumaa kuin makua. Siis sellainen pistelevä tunne kielessä/kitalaessa. Pippuri voi olla haluttu ominaisuus ja se johtuu sikarissa käytetystä voimakkaammasta ligero-lehdestä. Esimerkiksi Partagas on monesti hyvin pippurinen sikari. Jos ei pidä pippurisuudesta sikarissa, kannattaa valita miedompia sikareita, joissa ligeroa ei ole käytetty.
Käyttäjän avatar
Omskakas
 
Viestit: 839
Liittynyt: To Heinä 03, 2008 2:50 pm

Re: Sikarin kitkerä(?) maku

ViestiKirjoittaja Buma » Ke Heinä 06, 2011 11:37 am

Omskakas kirjoitti:Erotetaan nyt ensiksi "pippuri" ja kitkeryys toisistaan. Kitkeryys tai karvaus on paha maku, siis nimenomaan maku, joka aistitaan kielen takaosan makunystyröillä. Jos et tiedä, miltä kitkeryys maistuu, pureskele vaikka aspiriinia, kofeiinitablettia tai pajunkuorta. Kitkeryys voi johtua vaikkapa sikarin liiasta kuumumisesta, liian nuoresta sikarista tai siitä, että sikari on yksinkertaisesti kuraa.

Pippuri taas on pikemminkin enemmän osa suutuntumaa kuin makua. Siis sellainen pistelevä tunne kielessä/kitalaessa. Pippuri voi olla haluttu ominaisuus ja se johtuu sikarissa käytetystä voimakkaammasta ligero-lehdestä. Esimerkiksi Partagas on monesti hyvin pippurinen sikari. Jos ei pidä pippurisuudesta sikarissa, kannattaa valita miedompia sikareita, joissa ligeroa ei ole käytetty.


Pippurin tunne olisi tervetullu, tai ainakin maustepuolella se on valkosipulin ohella suosikki.
Siksi partagasia on humiin kertynytkin, kun olen sen kuullut olevan pippurinen.
Täytyy nyt vielä tarkistaa miltä tuo kitkeryys tuntuu, että saa vertailupohjaa.
Eli pillereitä popsimaan vaan :) Kiitos vinkistä.

Avomeren kommentti tuosta savut/minuutti tuntuu tosi harvalta, täytyy kiinnittää huomiota siihen.
Buma
 
Viestit: 41
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:47 pm

Re: Sikarin kitkerä(?) maku

ViestiKirjoittaja Tomassino » Ke Heinä 06, 2011 12:21 pm

Koetapa myös tutkailla sikarin kyljessä juomaasi avecia. Kokeile vaikka yhdellä istumalla esim. porttia, colaa, spriteä, teetä, kahvia, punkkua, olutta, konjamiinia, rommia, mojitoa, cuba libreä yms. Tietyt juomat vahvistavat kitkeriä aromeita ja toiset taas täydentävät sikarin parempia puolia.

Toisaalta, älä kokeilekaan kaikkia yhtä aikaa. Tulet vielä sellaiseen kumaraan, ettei siinä enää paljon analyysit paina. :D

Pippuri tuntuu mukavasti etenkin nenän kautta savua puhaltaessa sellaisena mukavana kihelmöintinä. Kitkeryys ei. Kaksi täysin eri asiaa ovat. Vielä kun joku selittäisi miksi toiset maistavat nahkaa silloin kun minä maistan pikaliimaa.
Kuva
*Vitolakritiikin lyyrinen Rocco*
Käyttäjän avatar
Tomassino
 
Viestit: 1189
Liittynyt: Ti Tammi 19, 2010 11:11 pm

Re: Sikarin kitkerä(?) maku

ViestiKirjoittaja JukkaN » Ke Heinä 06, 2011 6:05 pm

Liian kuivat sikarit maistuvat helposti kitkeriltä koska palavat liian kuumina. Samoin tein myös liian nopeasti poltettuina maku usein kitkeröityy, kaksi pössäystä minuutissa on melko normaali tahti. Myös liian kovat imaisut saavat helposti sikarin tulipään hehkumaan turhan tuimasti.
Käyttäjän avatar
JukkaN
 
Viestit: 306
Liittynyt: Ti Helmi 24, 2009 9:40 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Sikarin kitkerä(?) maku

ViestiKirjoittaja Omskakas » Ke Heinä 06, 2011 10:42 pm

Kuumumisesta vielä pikku vinkki. Tai kaksi. Kun tipautat tuhkan, vilkaise miltä palopää näyttää. Jos pää on punahehkuinen pieni tulivuori, todennäköisesti poltat liian nopeasti. Toisekseen, voit kokeilla sormilla sikaria kevyesti puristamalla noin sentin päästä palopäästä. Olen huomannut, että liian kovalla polttotahdilla sikarin kitkeröityessä se tuntuu kuumalta ja pehmenee.
Käyttäjän avatar
Omskakas
 
Viestit: 839
Liittynyt: To Heinä 03, 2008 2:50 pm

Re: Sikarin kitkerä(?) maku

ViestiKirjoittaja MarcusVonSaxberg » La Heinä 09, 2011 8:35 pm

Paljon on tuppedorin/humin kosteus? Ja onko mittaria koskaan kalibroitu?
Kuva
No, we cannot tell you what this is like. You are the boss of your own senses! Taste, evaluate, determine and enjoy!!
Käyttäjän avatar
MarcusVonSaxberg
 
Viestit: 451
Liittynyt: Ke Elo 26, 2009 2:40 pm
Paikkakunta: Pori

Re: Sikarin kitkerä(?) maku

ViestiKirjoittaja Buma » Su Heinä 10, 2011 12:19 pm

MarcusVonSaxberg kirjoitti:Paljon on tuppedorin/humin kosteus? Ja onko mittaria koskaan kalibroitu?



65% Ja mittarit on ok
Buma
 
Viestit: 41
Liittynyt: Ti Joulu 01, 2009 1:47 pm


Palaa alueelle Sikariarvostelut ja vastaavat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron