Suklaasta

Nam nam. Keskustelua kulinaarisista kokemuksista ja sikarien kyytipojista.

Valvoja: Lasse

Suklaasta

ViestiKirjoittaja Tony1911 » To Heinä 06, 2006 12:00 am

(Itse en ole sikarin kanssa suklaata mussuttanut vaan ihan omana nautintonaan.)

Joskus aikoinaan minä mutustelin ihan tyytyväisenä Fazerin sinistä. Sitten hurahdin sikareihin ja piru, nyt ei enää kelpaakaan mitkään tavalliset suklaat vaan pitää olla jotain erikoisen hyvää... Näin tämäkin harrastus muuttaa miestä. Viskiä juo ja suklaiden kanssa hienostelee. :)

Mitäs erityisen hyviä suklaamerkkejä te, arvon sikariveljet (lainatakseni jenkkifoorumeilla pyörivää "Brothers of the Leaf"-ajattelua :) ) tiedätte, ja mistä niitä saa? Oma suosikkini on belgialainen Côtè d'Or ja niistä nimenomaan Noir de Noir. Kaakaopitoisuus tässä on sellaiset 55%:n luokkaa jos nyt oikein muistan ja maku on ah niin pehmeä, niiin pehmeä... Toista yhtä hyvää ei ole tullut vastaan! Käyn hakemassa tuota aina silloin kun ehdinviitsinjaksan Kampin uudesta kauppakeskuksesta, siellä liike nimeltä Kaakaopuu (ja suosittelen muuten siellä ollessa jäämään kupilliselle chilikaakaota, nammm...). Ainoa ongelma tuossa tosiaan on se että pitää erikseen tehdä suklaanhakureissu. Näin se on että hyvä maku tekee elämän vaikeammaksi... Normaali tuulipukukansa joka pärjää koffilla, kossulla ja marlborolla pääsee paljon vähemmällä. Toisaalta, väitän ettei normaali tuulipukukansa saa samanlaisia elämyksiä koffeistansa, kossuistansa ja marlboroistansa... :P

Silloin milloin reissu Helsingin keskustaan ei onnistu niin normaaleista joskin tavallista paremmin varustetuista ruokakaupoista löytää joitain ihan syötäviä suklaita. Karl Fazer exclusive on yksi merkki, toistakin ihan hyvää löytyy, valitettavasti en ole vähään aikaan sitä ostanut niin merkkiä en nyt muista (nimimuistini on lähinnä huono vitsi)... Mutta eivät nämä tuolla mainitsemalleni pärjää. :)
I am free, no matter what rules surround me. If I find them tolerable, I tolerate them; if I find them too obnoxious, I break them. I am free because I know that I alone am morally responsible for everything I do. -- Robert Heinlein
Käyttäjän avatar
Tony1911
 
Viestit: 93
Liittynyt: Ma Helmi 20, 2006 8:18 pm
Paikkakunta: Vantaa (sad but true)

ViestiKirjoittaja Sami » To Heinä 06, 2006 4:08 pm

Lindt merkkinä on ollut varma. Ennen Stokkalta sai Lindt bittersweet, valkoisessa yksinkertaisessa kääreessä. Hieman kitkerä ja voimakkaan suklainen, prosentteja en muista, mutta äärimmäisen loistava suklaa. Lindtin perus tummasuklaakin on hyvää.
Lindt Cuba 55% pienet ja ohuet palat n.5e Stokkalla on loistava sijoitus suklaannälkään. Suosittelen sikarin kanssa. Ohuet palat sulavat suussa mukavan nopeasti sikarin polttelun yhteydessä.
Muita kehuttavia suklaita ei tule mieleen.

Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja jpop » Pe Heinä 14, 2006 8:50 pm

Henk. koht. pidän erityisesti Sveitsiläistyyppisestä suklaasta tyyliin Lindt (erityisesti tummat) ja Fazer (Exclusive). Myös Belgialaiset ovat keskimäärin hyviä ja Côtè d'Orin Noir de Noir on tosiaankin mainiota. Myös Anthony Bergillä on joitakin hyviä tummia. Olisikohan se ollut Ghana, jossa on paahdettuja kaakaopapujen paloja seassa - aika herkkua. Kaikkia näitä saa muistaakseni ainakin Stockmannilta. Parhaita suklaakokemuksia on tullut saatua joistakin pienistä suklaapuodeista maailmalta, mutta niitä ei oikein voi laskea, kun niitä ei ole normaalisti saatavilla. Lentokentillä on myös joskus aika hyviä settejä, mutta ei tule pistettyä nimiä mieleen, kun tuota suklaata kuluu välillä melkoisia määriä. Aina on iso Toblerone ja muutama muu levy tai lajitelma mukana kun palaa reissusta :)
jpop
 
Viestit: 892
Liittynyt: Su Touko 14, 2006 12:17 am

ViestiKirjoittaja Tony1911 » Pe Heinä 21, 2006 5:36 pm

Aaaaa, sehän se oli! :) Tattista. Lindtin 70% tumma suklaa on tosiaan ihan jees ja sitä saa jostain tavallisista ruokakaupoistakin.

Ja miten tämä kuulostaa ihan siltä että Stockalla pitäisi joskus muka vierailla? :)
I am free, no matter what rules surround me. If I find them tolerable, I tolerate them; if I find them too obnoxious, I break them. I am free because I know that I alone am morally responsible for everything I do. -- Robert Heinlein
Käyttäjän avatar
Tony1911
 
Viestit: 93
Liittynyt: Ma Helmi 20, 2006 8:18 pm
Paikkakunta: Vantaa (sad but true)

ViestiKirjoittaja jpop » To Tammi 10, 2008 10:36 am

Olen laittanut Lidlistä saatavat "paremmatkin" suklaat aikaisemmin korkeintaan kategoriaan "ihan ok". Nyt kävin jostain syystä jälleen ketjun paikallisessa ilmentymässä ja J.D. Grossilta oli tullut valikoimiin muutama uusi, leimalla "Edition Cocoa Cult" ehostettu suklaa. Maistoin niistä kahta ja nämä vaikuttavat olevan ehdottomasti parasta, mitä ko. ketjun kaupoissa on tarjolla. Molemmissa on hyvälaatuista ja aromikasta kaakaota. Ovat erinomaisen hyvää ja vähän liiankin helppoa syötävää!

KUL-KUL Papua-Uusi Guinea 78%
- sisältää kaakaupavun murusia

AMBANJA Madagascar 72%
- sisältää rosé pippuria, mikä sopiikin tämän kaakaolaadun kanssa mainiosti yhteen. (En ole aivan varma, suomennetaanko Red Pepper tässä tapauksessa Rosé pippuriksi, mutta siltä tuo minusta maistuu ...)
jpop
 
Viestit: 892
Liittynyt: Su Touko 14, 2006 12:17 am

ViestiKirjoittaja Bf109 » To Tammi 10, 2008 5:32 pm

jpop kirjoitti:(En ole aivan varma, suomennetaanko Red Pepper tässä tapauksessa Rosé pippuriksi, mutta siltä tuo minusta maistuu ...)


Ei noista niksmanneista ota selvää...

Red pepper on tavallisesti jonkinlaista chiliä, rosépippurit englanninnetaan yleensä pink pepper.

Pakko käydä katsomassa paikallisen Liiterin valikoimat, ihan vain siltä varalta että se olisikin chilisuklaata :)
Käyttäjän avatar
Bf109
 
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Tammi 09, 2008 5:33 pm

ViestiKirjoittaja Jari T » Pe Tammi 11, 2008 3:35 am

Ennen suosikkini oli Maraboun Tumma Suklaa, nyt Fazerin Taloussuklaa. Ihan oikeesti!

Tarjosin jälkimmäistä kerran yhdelle Belgille ja se kehui kovasti, diggaili ja kikkaili oikein tosissaan ja vakuuttavasti.

Itselleni tuhdimpien latakia- tai orientaaliblendien (piippujuttuja siis) seuraksi maistuu helposti pala tummaa suklaata, samoin myös laadukas portteri.
--
Jari T
Käyttäjän avatar
Jari T
 
Viestit: 605
Liittynyt: To Loka 05, 2006 3:41 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Jari T » Pe Tammi 11, 2008 3:49 am

jpop kirjoitti:AMBANJA Madagascar 72%
- sisältää rosé pippuria, mikä sopiikin tämän kaakaolaadun kanssa mainiosti yhteen. (En ole aivan varma, suomennetaanko Red Pepper tässä tapauksessa Rosé pippuriksi, mutta siltä tuo minusta maistuu ...)


Suklaan historiaa ihan hiukan sivunneena olisi helpompi ajatella 'Red Pepper'in olevan chili- tai cayannepippuria. Aivan arvailen kylläkin...

Aikanaan matkallani Meksikossa (Asteekkien ja suklaan kotimaassa) ainakin suklaa oli hyvin usein yhdistetty tulisempiin pippureihin. Esimerkiksi mole-kastikkeissa, jotka olivat suolaisia, tulisia suklaakastikkeita joita tarjottiin erilaisten liharuokien seurana/peittona.

Rosé-pippurikin kyllä kuullostaa hyvältä combolta!

?Quién sabe?
--
Jari T
Käyttäjän avatar
Jari T
 
Viestit: 605
Liittynyt: To Loka 05, 2006 3:41 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja jpop » Pe Tammi 11, 2008 9:03 am

Minäkin kuvittelin ostaessani toiveikkaasti, että kysymyksessä olisi Chilisuklaata, kun ne(kin) sattuvat maistumaan tälle(kin) kuluttajalle. Minähän en asiasta varsinaisesti mitään tiedä, mutta chiliä tuo ei mielestäni oikein voi olla. Sekä maku että konstruktio sotivat vastaan. Nuo pippurin palat ovat selvästi "marjamaisia" ja maku on mieto, kuten rosé pippurissa. Tuon kyseisen suklaan tapauksessa chili olisi ehkä jopa liikaa - ainakin vahvemmat sellaiset. Mutta maistakaa ihmeessä... Tosin pitää kyllä varoittaa, ettei tuo ehkä kaikkiin aivan kybällä iske - mutta jokainen omalla vastuullaan ;)
jpop
 
Viestit: 892
Liittynyt: Su Touko 14, 2006 12:17 am

ViestiKirjoittaja Perttuli » Pe Tammi 11, 2008 4:39 pm

mutta mikäpä estää meitä tekemästä kunnollista chlisuklaata itse?
...juu ite oon kyllästynyt vallan noihin kauppojen chilisuklaisiin, vaikkakin fazerin maya on ihan makoisaa.

omatekemään kilisuklaaseen tulee ohjetta tässä:
http://www.fatalii.net/growing/index.ph ... &Itemid=53

ja anteeksi pieni sivuhuomautus mutta unohdetaanhan se pippurisana chilistä puhuttaessa. pippuri ei ole mitään sukua paprikoille, kun taas tupakka on..
..vaikeahan kansankieltä on muuttaa mutta tuulimyllyt on kivoja kavereita ;)
Perttuli
 
Viestit: 414
Liittynyt: Ma Loka 08, 2007 7:55 am
Paikkakunta: Helsinki, Pikkuhuopalahti.

ViestiKirjoittaja jpop » Pe Tammi 11, 2008 5:16 pm

Kiitos linkistä. Chilisuklaan teko on tosiaankin käynyt mielessä...

Mitä pippuri-termin käyttöön tulee, niin ymmärrän pointtisi, mutta taistelu on valitettavasti turha ;) Kieli kehittyy käytön mukaan, eikä päin vastoin. Siksi minä olen lopettanut taistelun ja menen vuon mukana... Pippuri-sanaa käytetään ehkä enemmänkin yleisterminä, tarkoittamaan kaikkia pippurin tavoin käytettäviä mausteita, sen sijaan, että sitä käytettäisiin tarkoittamaan vain yhtä kasvia tai sen marjoja. Tuolloinhan mausteista vain musta-, valko- j viherpippuria "saisi" kutsua pippureiksi.
jpop
 
Viestit: 892
Liittynyt: Su Touko 14, 2006 12:17 am

Re: Suklaasta

ViestiKirjoittaja Sigari » La Elo 16, 2008 2:35 pm

Jos tykkää tummasta suklaasta, niin se varmaan sopii sikarin kanssa. Etenkin, jos sikarikin on tumma ja voimakkaan makuinen. Luulisin...
Sigari
 
Viestit: 17
Liittynyt: La Kesä 21, 2008 1:20 pm

Re: Suklaasta

ViestiKirjoittaja javu » Ke Helmi 18, 2009 11:03 am

En välttämättä suosittele kokeilemaan ensimmäiseksi juuri sen kalleimman, vuosia säästellyn sikarin kanssa mutta chilisuklaita olis monenlaisia, osa hyvinkin tulisia:

http://chilikauppa.fi/advanced_search_r ... aa&x=0&y=0
http://vastahanka.fi - erilainen ruokablogi
javu
 
Viestit: 128
Liittynyt: Pe Maalis 02, 2007 9:36 am

Re: Suklaasta

ViestiKirjoittaja UrbanKinox » Ti Helmi 24, 2009 8:47 am

jaaha, täälläpä puhutaan pyhistä asioista, eli suklaa synnistä x)

Itte tulee vetästyä sellai fazerin sininen levy alle vartissa naamariin kun se suklaan maku katoaa suusta niin nopiaa.

Yksi parhaimmista suklaa tuotteista oli ns Vaahtosuklaa, jota saa enää harvasta kuapasta ja merkkiä Marabou, joka nyt ei vastaa ihan sitä mitä isäukko toi maailmalta. Se oli tummaa about 65% coco powderia, ja erittäin herkullista (drewl)...

toisekseen nuo pähkinä kombot istuu minun makuun, erityisesti Ferrero pallot. ne jotka on kulta kääreessä ja maksaa maltaita jos kattoo €/kg..
Käyttäjän avatar
UrbanKinox
 
Viestit: 74
Liittynyt: Ma Tammi 19, 2009 2:45 pm

Re: Suklaasta

ViestiKirjoittaja soldier of wise » Ti Joulu 07, 2010 7:51 am

tulipa eilen tehtyä Laphroaig tryffeliä..
oikke hyvä.
:D
I dont care if you never see the world like I do
Käyttäjän avatar
soldier of wise
 
Viestit: 103
Liittynyt: Ke Maalis 24, 2010 6:26 pm

Seuraava

Palaa alueelle Ruoka ja juoma

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron