Sikarit viinikaapissa?

Sikarinpolttoon liittyvä välineurheilu tänne (humidorit, leikkurit, tupperdorit, jne... )

Valvoja: Lasse

Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Jaga » Ke Kesä 11, 2008 1:31 pm

Olen jo pitemmän aikaa harkinnut viinikaapin ostamista ja nyt olisi yksi 180cm kaappi tarjolla sopuhintaan. Myös isomman kaappihumin ostaminen on ollut haaveissa ja tuli mieleen voisiko nämä kaksi hankintaa yhdistää. Rapakon takana on ihan yleistä pienten viinikaappien modaaminen humikäyttöön, mutta silloin kaapit ovat yleensä vain sikarikäyttöön ja useimmiten seetrillä vuorattuja. Nykyisessä asunnossa lämpötila heittelee aika paljonkin vuodenajasta riippuen, joten siksikin tasalämpöinen sikarisäilö kiinnostaisi. 8)

Viinikaapin valmistaja lupaa sisäkosteudeksi n.70%, joka olisi ihan hyvä lähtökohta. Kosteuden tasaaminen varmaan onnistuisi parhaiten riittävällä määrällä beadseja. Viinikaapissa olisi tarkoitus säilöä sikarit niiden omissa laatikoissa ja mahdollisesti myöhemmin irtosikareita seetripuusta tehdyissä kaukaloissa. Aluksi kaapissa on varmaan sen verran tilaa, että saan nykyiset humitkin laitettua kaappiin. Tälle ei liene mitään estettä tai haittapuolia?

Onko näkemystä riittääkö moinen järjestely sikarien säilytykseen vai pitäisikö harkita esim. sisäosien panelointia seetrillä? Kokonaan en haluaisi kaappia vuorata kun ainakin puolet kaapista pitäisi varata viinipulloille. Mieluiten tietysti pitäisin kaapin alkuperäiskunnossa jos seetrivuoraukselle ei ole tarvetta.

Kuulisin mielelläni jos jollain on kokemuksia viinikaappien soveltuvuudesta sikarien säilytykseen tai muita hyviä ideoita/ehdotuksia aiheeseen liittyen.
Sikaritalon foorumin ensimmäinen aatelinen, ystävien kesken Sir Jaga
Käyttäjän avatar
Jaga
 
Viestit: 2700
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 1:29 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Sami » Ke Kesä 11, 2008 3:39 pm

Mun Liebherr GrandCru viinikaapissa on vain viinejä ja oluita. Joten omaa kokemusta sen muuttamisesta humidoriksi ei ole. Mun kaapissa on tasainen +12c ja rh65%. Kosteuden se ottaa huoneilmasta. En muista miten, mutta mittarien mukaan toimii hyvin.
Laiskana, en välttämättä lähtis vuoraamaan seetrillä. Sikarilaatikothan on seetriä, joten se riittäis mulle. Toki lisäseetristä mitään haittaakaan olis. Ja jos tarpeellisen määrän beadseja ostat tasaamaan kosteutta, ei lisäseetrin kosteuspuskuroinnille ole tarvetta.
Jos meinaat säilöä viinejä ja sikareita samassa kaapissa, niin pitää huomioida erilaiset lämpötilavaatimukset. Sikareita en varastois alle +18c, mutta viinit vaatii taas +10-14c (tjs. ulkomuistista).. Tosin onhan olemassa monilämpötilakaappejakin.
Oon itekkin harkinnu viinikkaappihumin ostamista, mutta ne on aika hintavia tuoreelle asuntovelalliselle..
Käytettyä vois harkita joku vuos :)
Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Jaga » Ke Kesä 11, 2008 6:48 pm

Sami kirjoitti:Jos meinaat säilöä viinejä ja sikareita samassa kaapissa, niin pitää huomioida erilaiset lämpötilavaatimukset. Sikareita en varastois alle +18c, mutta viinit vaatii taas +10-14c (tjs. ulkomuistista).. Tosin onhan olemassa monilämpötilakaappejakin.


Tarkoituksena olisi pitää kaappi maksimilämmöllä, jolloin lämpimimmät osat ovat n. 17-18°C ja viileimmät osat pari astetta vähemmän. Kaappiin tulee lähinnä punaviinejä, joten niille tuollainen lämpötila on varmaan ihan riittävän viileä, ainakin parempi kuin nykyinen huonelämpötila. Onko sikareille jotain haittaa jos säilytys/kypsyttelylämpötila on 16-18°C vai pitäisikö olla aina yli 18°C? Onko tällöin tarvetta ottaa sikarit reilusti ennen polttamista huoneenlämpöön lämpeneen, esim. pöytähumiin?
Sikaritalon foorumin ensimmäinen aatelinen, ystävien kesken Sir Jaga
Käyttäjän avatar
Jaga
 
Viestit: 2700
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 1:29 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Aapo » Ke Kesä 11, 2008 10:11 pm

Jaga kirjoitti:Onko sikareille jotain haittaa jos säilytys/kypsyttelylämpötila on 16-18°C vai pitäisikö olla aina yli 18°C?


Mistä sä oot saanut tuon yli 18C-suosituksen? Nappaa käsiisi se pieni lappu lähimmästä havannalaislaatikosta, niin eikö siinä jo neljällä kielellä sanota 16-18C? :D

Toisekseen, omaa kokemusta mulla ei aiheesta ole, mutta isot pojat säilyttävät pöllejään viinikellareissa. N. 12C lämpötila kuulemma hidastaa ikääntymistä, siten ehkä sitä parantaenkin. Min Ron Neellä muistaakseni oli myös joku sananen sanottavana aiheen tiimoilta.
Käyttäjän avatar
Aapo
 
Viestit: 801
Liittynyt: Ti Elo 30, 2005 1:09 pm
Paikkakunta: Kuopio

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Jaga » Ke Kesä 11, 2008 10:49 pm

Aapo kirjoitti:Mistä sä oot saanut tuon yli 18C-suosituksen? Nappaa käsiisi se pieni lappu lähimmästä havannalaislaatikosta, niin eikö siinä jo neljällä kielellä sanota 16-18C? :D


No niinpäs lukeekin.. :oops: :oops:

Samin tekstistä poimin sen yli 18°C-suosituksen. :| Hyvä että aihe on saanu keskustelua aikaan ja erilaisia mielipiteitä. 8)
Sikaritalon foorumin ensimmäinen aatelinen, ystävien kesken Sir Jaga
Käyttäjän avatar
Jaga
 
Viestit: 2700
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 1:29 am
Paikkakunta: Tampere

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja jpop » To Kesä 12, 2008 5:31 pm

Jaga kirjoitti:Kuulisin mielelläni jos jollain on kokemuksia viinikaappien soveltuvuudesta sikarien säilytykseen tai muita hyviä ideoita/ehdotuksia aiheeseen liittyen.


Itselläni on "kakkoshumina" pieni viinikaappi ja homma toimii hyvin kunhan muistaa aika ajoin tuulettaa. Kaapin avaus kerran viikossa pitäisi riittää, jos kosteus ei ole mahdoton. Tein kaappiin jossain välissä hätäpäissäni (tai muuten vain päissäni) jonkinlaisen seetrilattian, mutta muuten kaappia ei ole modattu.
jpop
 
Viestit: 892
Liittynyt: Su Touko 14, 2006 12:17 am

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja zipa » La Touko 29, 2010 11:49 am

Onko kellään tällaisesta Matsuista kokemusta: http://www.gigantti.fi/product/kodinkon ... iinikaappi

Humiksi olisi siis tulossa, ei viinikaapiksi.
Käyttäjän avatar
zipa
 
Viestit: 385
Liittynyt: La Touko 24, 2008 8:34 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Pikku-MiCi » Ma Kesä 07, 2010 7:41 am

Mulla tollanen jököttää tuossa olohuoneessa (johtuen ehkä siitä, et kyseisessä lafkassa, joka noita myy olen töissä). Hyvä kaappi, mitä nyt aika äänekäs. Lämpötilan saa säädettyä jopa todella kylmälle, pysyy siis viinit ja oluetkin kylmänä. Olen kyseistä kaappia käyttänyt jopa hätävara-humina ja siinäkin tarkoituksesta ollut MIELESTÄNI ihan hyvä....eikä maksa paljoa.
Käyttäjän avatar
Pikku-MiCi
 
Viestit: 766
Liittynyt: La Syys 06, 2008 10:31 am
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Bf109 » Ma Kesä 07, 2010 12:46 pm

Pysyykö kosteus tasaisena? Jengi on valittanut että kosteus tippuu aina kun kaappi jäähdyttää (täälläkin on ketju jossa joku yritti muuttaa viinikaappia humidoriksi mutta luopui kosteusongelmien takia).
Jos olisin Lee Van Cleef, tuo kauhea mies
Aamukahvi ois musta, niin maineenikin
Maissipiippua suutelisin
Savut muilla maksattaisin
Käyttäjän avatar
Bf109
 
Viestit: 483
Liittynyt: Ke Tammi 09, 2008 5:33 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Pikku-MiCi » Ma Kesä 07, 2010 7:04 pm

Eihän sitä kompuraa ole pakko päällä pitää/viilentää kaappia.
Käyttäjän avatar
Pikku-MiCi
 
Viestit: 766
Liittynyt: La Syys 06, 2008 10:31 am
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Sampo » Su Kesä 26, 2011 6:02 pm

Jatketaanpa wanhaa ketjua:

Eli sain parin mutkan kautta käsiini "rikkinäisen" viinikaapin. Siis viininsäilöjän mielestä rikkinäisen, sikarinjemmaajan mielestä ihan toimivan :) Kaapista oli poistettu kompressori, joten viilennystä tässä ei ollut laikaan. Kaappi on Samsungin noin 140 litran vyötärönkorkuinen kaappi.

Tämän näköinen (kuva googlen kuvahaulla):
Kuva

Ensiksi revin pois kaikki jäähdytyselementit sun muut ja tilkitsin kotelon läpiviennit silikonilla. Paitsi kondenssiveden poistoreiän jätin tukkimatta. Tämän päälle liimasin ohuen seetriviilun ajatuksena, että kaappi "hengittäisi" edes teoriassa. Nimittäin tuo kaappi on vallan tiivis: kaksi pientä (16 x 1,5 x 1,7 cm) sauvakostutinta nostivat tyhjän kaapin kosteuden yli 70% lukemiin.

Tämän jälkeen kaapin takaseinään askartelin seetripaneloinnin 1,5 paksuisesta panelista. Tämän tarkoituksena oli peittää rumat läpivientien jäljet sekä toimia kosteuden tasapainotuksena. Kaikkiaan puumateriaalia meni kaapin sisään reilut 3 kiloa.

3.jpg
Kaappi avoinna


Kaapissa oli näppärästi hyllyjen kiinnitysurat valmiina, joten sopivan kokoisia hyllyjä voi laittaa haluamilleen korkeuksille. Hyllyt rakennettiin valmiista seetrikaukauloista sekä alumiinikulmalistasta. Yksi hylly on siis tehty kahdesta kaukalosta.

4.jpg
Hyllyt paikoillaan


Kattoon laitettiin vielä Heartfeldin 65% humidity sheetit ja lattialle Hydra tuottamaan kosteutta. Beadsejä on tarkoitus lisäillä vielä x määrä tuonne hyllyille jahka alkukostutus on saatu päätökseen.

Lopuksi vielä tehtiin etuoven "pimppaus", eli lasin päälle tummennuskalvo. Kalvo blokkaa UV-säteet sekä piilottaa sikarit mukavasti uteliailta silmiltä. Kun kaappiin laittaa valot, niin sitten sikarit ovat taas mukavasti ihasteltavissa. (kuvat seuraavassa viestissä liitetiedostorajauksen vuoksi)

Eihän tämä mikään klassisen näköinen humi ole, mutta mielestäni sopii olohuoneeseen melko mukavasti.
Sampo
 
Viestit: 118
Liittynyt: Su Marras 09, 2008 11:02 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Sampo » Su Kesä 26, 2011 6:04 pm

Tässä kuvat vielä humista ovi suljettuna:

1.jpg
Humi pimeänä


2.jpg
Valot päällä
Sampo
 
Viestit: 118
Liittynyt: Su Marras 09, 2008 11:02 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja H8red » Su Kesä 26, 2011 6:23 pm

täytyy Sampo sanoa et on sul komee humi. Ite tehty vielä nostaa arvoa. Eipä ole muilla samanlaisia. Itse käsityöihmisenä arvostan suuresti tuota :)
I fly upon the blackest of wings
I soar through the dark night sky
I answer no call but my own
I alone forge mt reality
For I am the raven
The child of Odin
Käyttäjän avatar
H8red
 
Viestit: 335
Liittynyt: Ma Marras 15, 2010 3:29 pm
Paikkakunta: Nurmijärvi/Finland

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja Sampo » Ma Kesä 27, 2011 11:48 am

Kiitos H8red. Sehän se näissä omissa askarteluissa on parasta, että saa sellaisen, mitä muilla ei ole :)

Se piti vielä sanoa projektista, että tuota kaappia sai pestä aika lailla. Kaappi oli ollut jonkun aikaa käyttämättä, joten siihen oli pinttynyt sellainen muovin ja "lämpimän jääkaapin haju". Jos joku suunnittelee vastaavaa, niin kannattaa varautua jynssäämään ja tuulettelemaan kaappia.
Sampo
 
Viestit: 118
Liittynyt: Su Marras 09, 2008 11:02 pm

Re: Sikarit viinikaapissa?

ViestiKirjoittaja bic2001 » Ma Kesä 27, 2011 7:23 pm

Hieno kyllä tuo Sammon humi.
Käyttäjän avatar
bic2001
 
Viestit: 97
Liittynyt: Ti Helmi 09, 2010 3:32 pm

Seuraava

Palaa alueelle Tarpeisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron