Piippumuta

Isi teki puusta. Tee-se-itse-piippumiesten ja piipun kunnossapitoaiheiden oma osio.

Valvoja: Lasse

Piippumuta

ViestiKirjoittaja Männis-Kosonen » Ma Tammi 21, 2013 12:35 am

Piipun pesää voi hätätilassa paikata ja modata sikarintuhkasta ja vedestä sekoitetulla pastalla eli piippumudalla. Mudan käytöstä on Jari T kirjoittanut erinomaisen kattavat ohjeet, joita en tähän kopioi, mutta linkki on hyvä kerrata kun ohje on sittemmin jäänyt kilometrin mittaisen ketjun perukoille.

Tänä kesänä tuli kokeiltua pariin hätätapaukseen vaihtoehtoisia mutareseptejä. Yksi potilas oli leimaton blasti Stanwellin Ivarsson kasikutonen. Käyttämätön piippu oli ilman stansseja, koska pesässä oli paha sandpitti puolivälissä sisäpintaa. Kolosta lähti vielä pitkä halkeama, jota en uskonut perusmudan tarpeeksi suojaavan. Tähän tapaukseen sekoitin varsinaisen pelle pelottoman tahnan aktiivihiilijauheesta (apteekin kapseleista) ja vesilasista (natriumsilikaatin vesiliuos, Buli tilasi Saksasta). Vesilasi on kuivuttuaan (ja miksei kuivumattomanakin) melkein immuunia tulen vaikutuksille, sitä käytetäänkin mm. tulenkestävää laastia sekoitettaessa. Sivelin mönjää vaurioalueelle ja annoin kuivua pari päivää, mikä oli liioittelua, koska vesilasi kovettuu melkein silmissä. Kannattaa tosin huuhdella runsaalla vedellä jos vesilasia menee silmiin. Tulikasteesta tällä mömmöllä paikattu koppa selvisi puhtain paperein, muuten snaga sitten osoittautui täysin sudeksi.

Nyt kun tuon vesilasin tuoksun on oppinut tuntemaan, huomaa helposti, että ainakin puolet piippumaakareista käyttää vesilasista sekoitettua precarbia pesän esikäsittelyyn. Tämä tietysti vähentää valittavien asiakkaitten määrää kun näin käsitelty piippu ei periaatteessa voi palaa puhki, mutta se ei myöskään koskaan voi maistua ja hengittää käsittelemättömän tai orgaanisesti käsitellyn piipun kaltaisesti. Tuollaiseen pikku paikkaukseen aine soveltuu mielestäni kuitenkin hyvin.

Toinen tapaus oli käytettynä hankittu Celius bishop, jonka ajattelin kunnostaa ja myydä eteenpäin eBayssa. Karstaa poratessa paljastui karmiva yllätys. Pesän puolivälissä oli vyöhyke, jossa briaari oli karstan alla täysin hiiltynyt ainakin parin millin syvyyteen. Oli muitakin merkkejä siitä, että edellinen omistaja oli todennäköisesti säännöllisesti sekoittanut metsästysretkellä ruutisarven ja tupakkamassin keskenään. Tässä tapauksessa halusin, että pesään muodostuu hiilikentän päälle mahdollisimman nopeasti uusi karstakerros. Sekoitin mudan aktiivihiilijauheesta ja tomusokerista suhteessa 1:1 ja notkistin vedellä q.s. Palavan ruokosokerin aromi ei ole niitä kaikkein toivotuimpia makuja piippua polttaessa, mutta enpä ole ikinä nähnyt karstaa kertyvän niin nopeasti kuin tähän Celiukseen. Piilevä vaurio on silti niin vakava, että piippu sai jäädä omaan käyttöön. Siitä puhumattakaan, että lapset katkaisivat pahan onnen tanskalaisesta vielä karankin kun sitä käytettiin astinlautana varmaan sokerihyllylle kurkotellessa.

Tämmöisiä kemian labrasta tällä kertaa. Mitäs reseptejä muilla on (Andyllahan ainakin oli se legendaarinen flambeerausmetodi)?
Käyttäjän avatar
Männis-Kosonen
 
Viestit: 950
Liittynyt: Su Tammi 20, 2008 1:17 am

Re: Piippumuta

ViestiKirjoittaja Torchia » Ma Tammi 21, 2013 8:52 pm

Männis-Kosonen kirjoitti:Tämmöisiä kemian labrasta tällä kertaa. Mitäs reseptejä muilla on?


Tästä en ota kunniaa ja/tai vastuuta, mutta eräs piippukollega kertoi käyttävänsä porajauhon ja hinajan sekoitusta orastavien läpipalamiskohtien paikkailuun. Sikäli käy järkeen, että tuostahan se karsta koostuu, sokereista, hiilestä ja tervasta.

Joskus olen urheilumielessä maissarin vartta kiinnitellyt hunajalla, eikä se siinä käytössä ainakaan paria pesällistä kauemmin maistu.
Käyttäjän avatar
Torchia
 
Viestit: 379
Liittynyt: To Marras 01, 2007 10:24 pm
Paikkakunta: Turku

Re: Piippumuta

ViestiKirjoittaja KVH » Pe Tammi 25, 2013 11:10 pm

Sattuipa sopivasti. Jo jonkin aikaa sitten pohdin minäkin piippumudan vaihtoehtoisia reseptejä, ei sillä että alkuperäisessä reseptissä olisi jotain vikaa, päinvastoin. Sikarintuhkaa ei vaan aina ole saatavilla. Carbo medicinalista olin minäkin päissäni miettinyt mahdolliseksi korvikkeeksi ja kun sumujen saarilta saapui sopiva koekaniini Männis-Kososen samalla julkaistessa omia kokemuksiaan kyseisestä tuotteesta päätin ryhtyä tuumasta toimeen.

Kyseesä oleva koekaniini on J. Barberin käyrä B-line joka on porattu hieman vinoon ja huomattavan ylös. Päätin valaa pesän pohjalle mutaa ja näin korjata tilanteen ennen piipun käyttöönottoa.

Ensimmäisellä yrittämällä sekoitin mudan ainoastaan hiilijauheesta ja vedestä. Etevämmät keittiökemistit ja muutenkin viisaammat voivat jo tässä vaiheessa todeta reseptin toimimattomuuden ja sen syyt. Minä puolestani tyydyn toteamaan että tällä tavalla valmistettu muta ei kuivuessaan kovetu eikä tartu piipun pesään, lopputuloksena on hauras kakku joka irtoaa käännettäessä pesä nurin tai viimeistään kevyesti kämmeneen kopautettaessa. Todistetusti.

Toinen yritys on kesken. Tällä kerralla valmistin mudan M-K:n toisen reseptin mukaisesti hiilijauheesta ja tomusokerista suhteessa 1:1 lisäten pari tippaa vettä. Piippu on käsittelyn jäljiltä kuivumassa ja palaan asiaan kun operaation lopputulos on selvillä.

Keittiökaappeja tonkiessani mietin vaihtoehtoisia reseptejä. Jo edellä mainittu hunaja ajanee tomusokerin tavoin sideaineen/kovettajan virkaa seoksessa. Perunajauhot saattaisivat ajaa saman asian, tärkkelystä sisältävät nekin, ellen ole aivan väärässä.

Nyt palaa: Squadron Leader Royal Danish Billiardissa :piippu:
"Give a man a pipe he can smoke,
Give a man a book he can read,
And his home is bright with a calm delight,
Though the room be poor indeed."
Käyttäjän avatar
KVH
 
Viestit: 55
Liittynyt: To Tammi 21, 2010 5:58 pm
Paikkakunta: Vaasa

Re: Piippumuta

ViestiKirjoittaja Sota-Matti » Pe Tammi 02, 2015 7:56 pm

Tein kuten jossain luin varoitettavan ja tongin kolmentyökalun piikkiosalla maissarin pohjalta liiaksi ja sehän upota päsähti ei nyt vissiin ihan läpi, mutta syvälle meni(en ole sen jälistä piikkiä käyttäny minkään piipun kanssa kuin joskus savukanavan rassailussa kun on talmannut röörin melkein tukkoon). Enpä siis ole pitkään toviin maissaria poltellu.

Nooh siitäpä päästäänkin tähän piippumuta hommaan. Jotaki marketti pikkusikareitahan mulla tuosta löytyi (tais olla jotain muinais jäännöksiä) ja niitä tuhkasin muutaman enemmän ja vähemmän imemällä avittaen (huh ku maistu p''''lle, ihan yökkäytti paikoin) ja tekasin piippumutaa ja nyt maissari on paikattu ja muta kuivuu pesän pohjalla (josko tuosta vielä joskus kehtais jotain imaista).

Sitä tuossa vain sitten pohtimaan että kun en ainakaan nuista marketti sikareita enää ala tuhkaamaan (ellen sitten ihan vain odota maltillisesti josko se ittekseen palais loppuun ja siten sais tuhkaksi) että miten on esmes. juuri piipunpolttelun jäännöksinä jäänyt tuhka sopii piippumudan valmistamiseen? Onko joku tätä testannut? Vai onko se mahdollisten sattumien takia turhan työläs homma alkaa sitä puhdasta tuhkaa keräilemään?
"Ent the earthborn, old as mountains."
Käyttäjän avatar
Sota-Matti
 
Viestit: 333
Liittynyt: Su Syys 07, 2014 11:33 pm

Re: Piippumuta

ViestiKirjoittaja Pappa Åberg » Ma Tammi 05, 2015 12:29 pm

Sanoisin, että tuhka kuin tuhka. Kopallinen tupakkaa ei ehkä piipussa pala niin täydellisesti kuin sikari joka tapauksessa tekee. Kuvittelisin, että vaikkapa koivuhalkojen tuhka kiukaan pesästä on yhtä hyvää jollei parempaa.

Itse olen tosin Männis-Kososen tavoin käyttänyt tomua lääkehiilikapselien sisuksista. Apteekissa kannattaa olla tarkkana, ostaako kapseleita vai tabletteja. Jälkimmäisissä on jo sitten aika paljon apu- ja täyteaineita, joiden palotuotteiden haistelu ei juuri houkuttele.

Sideaineena olen käyttänyt rasvatonta maitoa. Se sisältää sokeriksi laskettavien lisäksi myös sopivasti kaseiinia - eläinproteiinia, jota on satoja vuosia käytetty liimana ja maalien sideaineena. Se on ns. palautumaton liima-aine, eli ei juurikaan liukene veteen kerran kuivuttuaan. Idea on tässä se, että sideainetta on mikroskooppinen, juuri ja juuri tarvittava määrä, joka normaalikäytössä palaa nopeasti pois.

Vaikea sanoa, miten oma tahnani pärjää tässä ketjussa esitellyille, mutta kyllä olen sillä onnistuneesti jopa halkeamia paikannut. Enemmän askarruttaa se, millaisia vaikutuksia "pre-carbilta" tulisi toivoa? Tarkoittaako lämpöä eristävät ominaisuudet saman tien myös sitä, että briaari lakkaa hengittämästä ja tupakka palaa kosteampana? Vai liioitellaanko briaarin ja/tai merenvahan hengittävyyttä muutenkin? Tai mitä sillä edes tarkoitetaan - kosteuden sitoutumistako kopan materiaaliin vai jotain muuta?

Summa summarum: koppaa voi kevyesti vuorata myrkyttömillä kastikkeilla maun mukaan, jos epäilee, että joko piipussa tai omistajassa on selkeästi jotain sellaista vikaa, mikä voi lisätä palamisriskiä. Paras ilman.
Käyttäjän avatar
Pappa Åberg
 
Viestit: 362
Liittynyt: Pe Touko 11, 2007 9:30 am
Paikkakunta: Helsingfors

Re: Piippumuta

ViestiKirjoittaja susiluoto » Ma Tammi 05, 2015 4:49 pm

Veikkailuksi menee mutta näin ilman kemistin aivoja, HP kastike ja koivuntuhkakin voisi toimia, pieni lisämauste alkusavuilla ja siinä se on.
Paljon maagisia juttuja sekä sikarin että piipunpoltossa, tai eihän sitä piippua tietty polteta, sikari kylläkin, aikanaan oppii tai ei, sotaväessä en koskaan oppinut jalkarätteihin, en vieläkään käytä.
Tuskin sikarintuhka tai piipputuhka niin suuresti kemiallisesta koostumuksestaan eroa, ehkä sikarintuhkassa on erikoisia sideaineita jos nuo vanhat jutut sikarinpyörityksestä ja liimauksesta pitää paikkansa.:)
Tuossa jutussa ihmettelen eniten sitä että miehetkin niitä pyörittelevät.
Jos joku ihmettelee niin ajattelen näitä juttuja kun Keskisen vaimo (ehkä) reidellä niitä pyöritteli ja kostutteli kuten Bill C aikanaan:):)
susiluoto
 
Viestit: 622
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2014 8:17 pm

Re: Piippumuta

ViestiKirjoittaja maailmanmatti » Ma Maalis 20, 2017 9:48 am

Itse testasin tätä maissarin pohjan tasaukseen koemielessä, aikomuksena tasoittaa yhtä käyrän Savinellin pohjaa jos homma pelittää. Ja pelittäähän tämä, oikein yllätyin miten helposti märsti asettui ja kuinka kovaksi kovettui. Käytin koivuntuhkaa ja vettä. :piippu:
Käyttäjän avatar
maailmanmatti
 
Viestit: 268
Liittynyt: Ti Loka 07, 2014 10:23 pm
Paikkakunta: Suur-Oulu

Re: Piippumuta

ViestiKirjoittaja Pekonini » La Maalis 30, 2019 2:37 pm

Ilmeisesti aika sama, mistä se tuhka on lähtöisin. Hiiltä kuin hiiltä. Itse olen käyttänyt piipuntuhkaa ja myöhemmin apteekin lääkehiilijauhetta, enkä ole mitään eroa niissä huomannut. Sokeria kun olen liima-aineena käyttänyt niin se maistuu parissa ensimmäisessä pesällisessä ja se on sitten siinä. Useampikin paikkailtu piippu on jatkuvassa käytössä ja hyvin tuntuu karsta niihin tarttuneen.
Käyttäjän avatar
Pekonini
 
Viestit: 271
Liittynyt: Su Elo 28, 2016 11:31 pm
Paikkakunta: Турку


Palaa alueelle Piipun tekeminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa