Kotiviini

Nam nam. Keskustelua kulinaarisista kokemuksista ja sikarien kyytipojista.

Valvoja: Lasse

Kotiviini

ViestiKirjoittaja johku12 » Ti Maalis 12, 2013 9:30 pm

Kertokaas hyviä ohjeita hapottoman, hapokkaan tai minkävaanlaisen viinin/kiljun valmistukseen. Kirkastatteko aineilla, vai annatteko seistä vai miten toimitte? Itsellä tulossa pikkupulloissa pari testierää, lähinnä uuden hiivan käymisnopeuden selvittämiseksi, ja hiilihapollisen siiderin valmistuksen testaamiseksi. Ymmärrän, että viinistä sakka poistuu, kun antaa seistä, mutta entäs hiilihapollinen juoma? miten saan hiivan pois kun seisottaminen poistaa hapot, ja avatessa sekoittuu. Kertokaas kokemuksia jos sellaisia on. Kaverin ukki, jonka reseptillä laitoimme isomman satsin tuloilleen, on tehnyt vuosikymmenet viiniä pullahiivalla ja omenamehusta ja siitä on tullut aina ihan kirkasta seisottamisen jälkeen. Hyvältä on myös maistunut! =)
johku12
 
Viestit: 229
Liittynyt: To Marras 22, 2012 4:20 pm
Paikkakunta: Espoo

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja drinkalot » Ti Maalis 12, 2013 9:33 pm

Oon jättäny noi kotikäyttämöt vähän vähemmälle tossa 25 vuotta sitten...
Hasta la Victoria Siempre!
Käyttäjän avatar
drinkalot
 
Viestit: 3481
Liittynyt: Pe Joulu 23, 2011 1:40 pm
Paikkakunta: Mäntsälä

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja FinMaky » Ti Maalis 12, 2013 10:03 pm

Pari vuosikymmentä sitten koitin tehdä olutta kotikonstein niin, että hiivan maku & määrä olisi minimoitu. Metodi oli: käytä olut loppuun asti. Kirkasta samoin kuin viini ja anna sakan laskeutua ja pullota isoihin limupulloihin. Ostin tynnyrillisen olutta, siis sellainen 5 litran, joita siihen aikaan tuli kauppoihin. Siihen kiinni hiilihappopatruunallinen hana. Kaadoin oluen tuohon tynnyriin ja laskin hiilihappohanalla. Sain aikaan hiivatonta ja vähän hiilihappoista olutta. Summa summarum. Ostin senjälkeen olueni kaupasta :)

Semijuotavaa valkkaria on melko helppo väkästellä ja "puna" viiinistä saa selkeästi parempaa lisäämällä tammilastuja. Summa summarum: Ostan viinini kaupasta :)
FinMaky
 
Viestit: 163
Liittynyt: Ti Tammi 19, 2010 11:03 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja Johnnyboy » Ke Maalis 13, 2013 7:23 am

x
Viimeksi muokannut Johnnyboy päivämäärä To Helmi 11, 2016 11:09 am, muokattu yhteensä 1 kerran
"Tupakointi lyhentää elämää - mutta onneksi vain loppupäästä"
Käyttäjän avatar
Johnnyboy
 
Viestit: 1600
Liittynyt: To Touko 19, 2011 8:36 am

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja H8red » Ke Maalis 13, 2013 9:29 am

Toi Johnyboy resepti ol täälä aikoinaan nimellä "Lapinkilju", mistä sitten oli seurauksena "hullunviljontauti"eli samalla kun oksennat nelinkontin vessassa paskot housuusi. Jäi itellä aikoinaan noi kiljukeitokset vain sivustaseuraajan osaan.

Mutta tos 14 vuotta sitten tul noita viinejä tehtyä aikas paljon. Parhaimmillaan 3 pönttöä porisi yhtä aikaa. Mä tein omista marjoista pääasiassa: mustikka,mustaherukka, punaherukka,puolukka ja välillä lisäsin sekaan raparperiä. Sokeria ol 6 kg ja marjoja yhteensä n.3-5 litraa muistaakseni. Marjojen määrää en enään muista. Mulla oli kaupasta ostettu käymisainepaketti omille marjoille, missä oli kaikki tarvittava. Käyminen kesti n.5-6 viikkoa, sit käymisen pysäytys viikon verran ja kirkastuminen viileässä n. 2 viikkoa. Jokaisen vaiheen välissä lapposin aineen puhtaaseen pönttöön. Kirkastumisen jälkeen lapposin viel kerran ja annoin seisoa pari päivää et mahdolliset sakkajäämät painuis viel pohjalle.Pullotin viinipulloihin ja suljin luonnonkorkein. Pulloihin tein omat etiketit.
Viini oli erittäin hyvää,marjaisan mehun makuista. Alkoholi prosentti ol n 15-17 ja viini oli erittäin kirkasta. Muutaman kerran pitänyt kokeilla vanhoja resepteja, mutta kun muistan kaiken työn ja vaivan, niin haen viini mielummin Alkosta.
Viimeksi muokannut H8red päivämäärä To Maalis 14, 2013 5:58 pm, muokattu yhteensä 1 kerran
I fly upon the blackest of wings
I soar through the dark night sky
I answer no call but my own
I alone forge mt reality
For I am the raven
The child of Odin
Käyttäjän avatar
H8red
 
Viestit: 335
Liittynyt: Ma Marras 15, 2010 3:29 pm
Paikkakunta: Nurmijärvi/Finland

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja iso-G » Ke Maalis 13, 2013 5:45 pm

johku12 kirjoitti:Kertokaas hyviä ohjeita hapottoman, hapokkaan tai minkävaanlaisen viinin/kiljun valmistukseen. Kirkastatteko aineilla, vai annatteko seistä vai miten toimitte? Itsellä tulossa pikkupulloissa pari testierää, lähinnä uuden hiivan käymisnopeuden selvittämiseksi, ja hiilihapollisen siiderin valmistuksen testaamiseksi. Ymmärrän, että viinistä sakka poistuu, kun antaa seistä, mutta entäs hiilihapollinen juoma? miten saan hiivan pois kun seisottaminen poistaa hapot, ja avatessa sekoittuu. Kertokaas kokemuksia jos sellaisia on. Kaverin ukki, jonka reseptillä laitoimme isomman satsin tuloilleen, on tehnyt vuosikymmenet viiniä pullahiivalla ja omenamehusta ja siitä on tullut aina ihan kirkasta seisottamisen jälkeen. Hyvältä on myös maistunut! =)
Hiilihapolliset sujuu näppärästi, kun lisää pullotusvaiheessa sokeria. Elikkäs antaa pääkäymisen rullailla kunnolla loppuun, vaikka 3-4 viikkoa. Siitä sitten ennen pullotusta lapolla hiivakakun päältä toiseen astiaan, missä sopiva määrä sokeriliuosta. Ja sitten pulloihin. Parisen viikkoa huoneenlämmössä ja ehkä saman verran kylmässä. Kannattanee jättää sokerin määrä alle 10g/l, ettei tule pommeja. Kuohuviinipullot tosin kestävät enemmän painetta.
Itsellä muutama pottu vapuksi kypsymässä helmeilevää verigreippigranaattiomenainkiväärihunajakiljua. Pullotin tuotteen tammikuun lopulla. Parit maistiaiset takana, ja vaikuttaa lupaavalta.
iso-G
 
Viestit: 86
Liittynyt: Pe Maalis 13, 2009 11:48 am

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja AnttiH » To Maalis 14, 2013 5:48 pm

Oon pitäytynyt ihan vaan valmis tuotteissa, en ole koskaan edes kiljua maistanut :sigge:
Kiinnostaako firma viroon? Ota yhteyttä.

Tilaatko paljon sikareita ulkomailta, tökkiikö Suomen verotus mielestäsi?
Virolainen osoite 185€/vuosi. Säästät rahaa kun kierrätät paketit Viron kautta.
AnttiH
 
Viestit: 703
Liittynyt: Su Loka 21, 2012 1:26 pm

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja seimi » To Maalis 14, 2013 9:03 pm

Ai jai - Me oltiin broidin kanssa 13-vuotiaana Mannerheimin Lastensuojeluliiton "Kesäkoti" -organisaation kautta yksi heinäkuu tällaisessa Parikkalan Särkisalmen maalaistalossa. Oli hieno kokemus. Traktoria sai ajaa, oltiin pellolla paalipoikana, lehmiä sai hätistää jne. Tällainen "kaupunkilaispojat oppimaan reipasta maalaiselämää" -ajatus oli meidän mutsilla tässä.

Edellä mainittujen ohella opittiin vetämään röökiä ja tekemään kiljua.

Tehtiin se kilju suureen maitotonkaan. Aloitettiin koko projekti ostamalla myymäläautosta 4kg sokeria, maltaita ja pari pullahiivaa. Nämä sitten sekaisin lämpimään veteen ja koko satsi maitotonkaan. Tehtiin kilju siellä navetalla. Ennen tonkan kannen sulkemista siihen piti sylkäistä "onnen räät". Ei vittu mikä traditio.

Jaksettiin antaa kiljun muhia jotain neljä päivää. Sitten suodatettiin siitä maltaat naapurin aitassa vanhojen villasukkien läpi. Siis todellakin - pullon päälle tratti, siihen villasukka ja kiljut siitä läpi.

Itse kilju nautittiin aaltopellistä rakennetussa verstaassa. Poltettiin Aromasta käärittyjä sätkiä ja kuunneltiin mankasta C-kasetilta sata kertaa putkeen Stairway to Heaven.

Sitten tuli oksu.

Koko mesta tuntui olevan täynnä jotain kummallista ahdistusta. Oli niinku erilaiset energiat kuin kaupungissa. Perheen aikamiespoika ampui liiterin takana aivonsa pihalle haulikolla. Äiti sai kivan loman Helsingissä ilman villejä poikia. Tuli äidille tarpeeseen, se oli yksinhuoltaja. Mannerheimin Lastensuojeluliitto sai rahaa. Me opittiin tekemään kiljua. Maailmassa oli taas vähän enemmän värejä. Suosittelen.
Käyttäjän avatar
seimi
 
Viestit: 1075
Liittynyt: Su Kesä 27, 2010 7:22 pm

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja drinkalot » To Maalis 14, 2013 9:14 pm

Runollista. Opitteko myös, että kljusta saa oikein nautittuna kätevän värikkään tapetin kodin seinälle.
Hasta la Victoria Siempre!
Käyttäjän avatar
drinkalot
 
Viestit: 3481
Liittynyt: Pe Joulu 23, 2011 1:40 pm
Paikkakunta: Mäntsälä

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja H8red » Pe Maalis 15, 2013 6:57 am

Seimin tarinasta sais tehtyä suomalaisen elokuvan. Sen verta nuorisoperinteitä ja muuta,et suomalaisenelokuvansäätiöltä varmaan irtoisi hyvin tukia.
I fly upon the blackest of wings
I soar through the dark night sky
I answer no call but my own
I alone forge mt reality
For I am the raven
The child of Odin
Käyttäjän avatar
H8red
 
Viestit: 335
Liittynyt: Ma Marras 15, 2010 3:29 pm
Paikkakunta: Nurmijärvi/Finland

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja Johnnyboy » Pe Maalis 15, 2013 7:09 am

x
Viimeksi muokannut Johnnyboy päivämäärä To Helmi 11, 2016 11:09 am, muokattu yhteensä 1 kerran
"Tupakointi lyhentää elämää - mutta onneksi vain loppupäästä"
Käyttäjän avatar
Johnnyboy
 
Viestit: 1600
Liittynyt: To Touko 19, 2011 8:36 am

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja Puhpuh » Pe Maalis 15, 2013 8:04 am

Meilläkin oli kotitilalla parina kesänä "kesäpoika" kun oltiin reilusti ala-asteikäisiä. Kuunteli Sleepy Sleepersiä ja piirteli tatuointeja mustekynällä ympäri kroppaa. Kerran joi Isän kotikaljat ja päissään huuteli navetan katolta. Poltteli lehmien kuivaheinää rehusäkin paperiin käärityttynä ja nimesi tämän huikean aromaattisen tuotteen puhpuhiksi :wink:. Talonväen ahdistus loppui, kun poika lähti takaisin Helsinkiin. Kukaan ei ehtinyt tarttua haulikkoon.

Eikös shampanjamenetelmässä lisätä sokeriluosta pulloon ennen sen lopullista korkitusta juurikin tuon hiilihapon aikaansaamiseksi.
Käyttäjän avatar
Puhpuh
 
Viestit: 119
Liittynyt: Pe Touko 15, 2009 7:17 am
Paikkakunta: Siilinjärvi

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja drinkalot » Pe Maalis 15, 2013 9:22 am

Puhpuh kirjoitti:Eikös shampanjamenetelmässä lisätä sokeriluosta pulloon ennen sen lopullista korkitusta juurikin tuon hiilihapon aikaansaamiseksi.

Simaa silleen tehdään, shampanjasta en osaa sanoa.
Hasta la Victoria Siempre!
Käyttäjän avatar
drinkalot
 
Viestit: 3481
Liittynyt: Pe Joulu 23, 2011 1:40 pm
Paikkakunta: Mäntsälä

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja FinMaky » Pe Maalis 15, 2013 9:58 am

Puhpuh kirjoitti:Eikös shampanjamenetelmässä lisätä sokeriluosta pulloon ennen sen lopullista korkitusta juurikin tuon hiilihapon aikaansaamiseksi.

Melkein oikein. Shampanjamenetelmä, jossa juoma käy loppuun ylösalaisissa, väliaikaiskorkitetuissa pulloissa muodostaen hiilihappoa. Sitten vain pullojen kaulat jäädytetään, avataan korkki varovasti, ja alas valunut hiiva poistuu jäätyneenä tulppana, jonka jälkeen sitten oikea korkki paikalleen ja etiketti kylkeen
FinMaky
 
Viestit: 163
Liittynyt: Ti Tammi 19, 2010 11:03 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kotiviini

ViestiKirjoittaja Jaga » Pe Maalis 15, 2013 10:21 am

seimi kirjoitti:Ai jai - Me oltiin broidin kanssa 13-vuotiaana Mannerheimin Lastensuojeluliiton "Kesäkoti" -organisaation kautta yksi heinäkuu tällaisessa Parikkalan Särkisalmen maalaistalossa. Oli hieno kokemus. Traktoria sai ajaa, oltiin pellolla paalipoikana, lehmiä sai hätistää jne. Tällainen "kaupunkilaispojat oppimaan reipasta maalaiselämää" -ajatus oli meidän mutsilla tässä.

Edellä mainittujen ohella opittiin vetämään röökiä ja tekemään kiljua.

Tehtiin se kilju suureen maitotonkaan. Aloitettiin koko projekti ostamalla myymäläautosta 4kg sokeria, maltaita ja pari pullahiivaa. Nämä sitten sekaisin lämpimään veteen ja koko satsi maitotonkaan. Tehtiin kilju siellä navetalla. Ennen tonkan kannen sulkemista siihen piti sylkäistä "onnen räät". Ei vittu mikä traditio.

Jaksettiin antaa kiljun muhia jotain neljä päivää. Sitten suodatettiin siitä maltaat naapurin aitassa vanhojen villasukkien läpi. Siis todellakin - pullon päälle tratti, siihen villasukka ja kiljut siitä läpi.

Itse kilju nautittiin aaltopellistä rakennetussa verstaassa. Poltettiin Aromasta käärittyjä sätkiä ja kuunneltiin mankasta C-kasetilta sata kertaa putkeen Stairway to Heaven.

Sitten tuli oksu.

Koko mesta tuntui olevan täynnä jotain kummallista ahdistusta. Oli niinku erilaiset energiat kuin kaupungissa. Perheen aikamiespoika ampui liiterin takana aivonsa pihalle haulikolla. Äiti sai kivan loman Helsingissä ilman villejä poikia. Tuli äidille tarpeeseen, se oli yksinhuoltaja. Mannerheimin Lastensuojeluliitto sai rahaa. Me opittiin tekemään kiljua. Maailmassa oli taas vähän enemmän värejä. Suosittelen.

Hieno tarina!

Enpä haluaisi maistaa kiljua, jossa on seimin "onnenräät". *spruit* :mrgreen:
Sikaritalon foorumin ensimmäinen aatelinen, ystävien kesken Sir Jaga
Käyttäjän avatar
Jaga
 
Viestit: 2700
Liittynyt: To Tammi 10, 2008 1:29 am
Paikkakunta: Tampere

Seuraava

Palaa alueelle Ruoka ja juoma

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa