Humidori FAQ

Sikarinpolttoon liittyvä välineurheilu tänne (humidorit, leikkurit, tupperdorit, jne... )

Valvoja: Lasse

Humidori FAQ

ViestiKirjoittaja Poro- » To Tammi 04, 2007 11:14 am

Humidorin hankkiminen ja käyttöönotto

  Sisällysluettelo:
  1. Humidori - sikariharrastuksen perusta
  1.1 Humidorin koko
  1.1.2 Erilaisia humidoreja
  1.2 Tekniset vaatimukset
  1.3 Humidorin hankinta

  2. Humidorin käyttökuntoon saattaminen
  2.1 Alkukosteutus
  2.2 Kosteusmittari
  2.3 Sikareiden säilytys

  3. Muita tapoja säilyttää sikareita
  3.1 Tupperdori
  3.2 Coolerdori
  3.3 Omatekoinen humidori

  4. Kosteus
  4.1 Kostuttimet
  4.2 Kosteusprosentit

  5. Muita vinkkejä sikareiden säilytykseen

1. Humidori - sikariharrastuksen perusta

Sikariharrastus alkaa toden teolla vasta oman humidorin hankinnan jälkeen. Humidori - tuo hyväntuoksuinen, kaunis, aromeja säilyttävä laatikko on paljon muutakin kuin vain puinen koriste-esine. Se varastoi arvokkaat sikarinautintosi sekä harrastuksen edetessä se kuuluu olennaisena osana kodin sisustukseen.

Sikareiden maisteleminen onnistuu toki ilman omaa humidoria, mutta tällöin harrastus jää hieman vajaaksi. Iän sekä erilaisten säilytysolosuhteiden vaikutus sikareiden makuun jää tällöin helposti kokematta. Usein sikariniekat haluavat pitää sikarinsa eri kosteudessa. Yleisimmät kosteusprosentit ovat 65% ja 70%, ja se vaikuttaa sikarin makuun, tuntuun sekä vetoon.

Sikarit ovat myös kuin viinit - ne muuttavat makuprofiiliaan vanhetessaan. Tämä on eräs sikariharrastuksen suurista hienouksista: Milloin mikäkin sikari on "täydellinen" nautittavaksi? Tähän voi mennä jopa useita vuosia ellei vuosikymmeniä! Harrastuksen suola onkin juuri erilaisten kokemusten hankinta, sikarien ikäännytys ja keräileminen. Keräily voi olla pienimuotoista pöytähumidorikeräilyä tai suurempimuotoista kymmenien laatikkojen säilyttämistä.

Tämän vuoksi humidori on lähes välttämättömyys sikariharrastajalle.

Pienemmät n. parinkymmenen sikarin humidorit sopivat hyvin niille, jotka haluavat säilyttää muutamia sikareita erikoistilanteita varten mutta eivät halua harrastukseen sen enempää uppoutua. Sikareiden nauttiminen ei ole yksin harrastajien etuoikeus!

1.1 Humidorin koko

Humidoreja löytyy useita eri kokoja. Aina pienistä matkahumidoreista satoja kappaleita vetäviin humidorikaappeihin ja tietenkin humidorien kuninkaaseen: Walk-In-Humidoriin. Walk-In-Humidori on kokonainen huone joka toimii humidorina. Ne ovat suomessa harvinaisia ja tämä artikkeli keskittyykin enemmän aloittelijoille sopivista ratkaisuista.

Ensimmäinen sääntö humidoria ostaessa on se, ettei kannata ostaa liian pientä humidoria. Lähes jokainen harrastaja on ensimmäiseksi humidoriksi ostanut jonkun 25-75 kappaleen humidorin, joka jää melkein heti pieneksi. Mielestäni jos aikoo harrastaa sikarien säilyttämistä kannattaa ostaa vähintään 150 kappaleen humidori, tai mieluiten niin iso kuin budjetti kestää. Pitkällä tähtäimellä iso humidori säästää rahaa.

Jos aikoo polttaa sikareita vain silloin tällöin, eikä halua harrastaa ikäännyttämistä muutamaa kuukautta pidemmälle, 75 kappaleen tai siitäkin pienempi humidori on varmasti riittävä. Liian pienissä humidoreissa on kuitenkin usein ongelmia tasaisen kosteutuksen kanssa, varsinkin jos ne ovat tupaten täynnä. Omaa harkintakykyä saa, ja on suotavaa käyttää. :roll:

Aloittelijoille sopivia humidoreja on saatavalla esimerkiksi Sikaritalosta (http://www.sikaritalo.fi) tai ulkomailta. Liikkeistä lisää myöhemmin.

Hinta-laatusuhteeltaan hyviä aloittelijoiden humidoreja valmistaa mm. Adorini.

1.1.2 Erilaisia humidoreja

Tässä yleisimmät humidorikoot ja niiden sopivuus eri käyttötarkoituksiin. (Huom. luettelo on vain ohjeellinen, ei absoluuttinen ainoa oikea totuus)
  1. Matkahumidori
  2. Pieni pöytähumidori
  3. Suuri pöytähumidori
  4. Kabinetti (humidorikaappi)
  5. Walk-In-Humidori

  Sekä

  1. Tupperdori
  2. Omatekoinen humidori

Matkahumidori soveltuu väliaikaiseen sikareiden kuljettamiseen esimerkiksi lomamatkojen ajaksi. Yleensä matkahumidorien tilavuus on n. 10-15 sikaria ja ne sisältävät pienen kostuttimen.
Kuva

Pieni pöytähumidori soveltuu pienimuotoiseen harrastamiseen sekä lahjasikarien säilyttämiseen. Soveltuu parhaiten niille jotka haluavat säilyttää muutamaa sikaria erikoistilaisuuksia varten kotona.
Kuva

Suuri pöytähumidori soveltuu laajempaankin harrastamiseen. Suurempien pöytähumidorien koko voi olla yli 300 kappaletta ja niihin mahtuu sisälle kokonaisia laatikoitakin.
Kuva

Kabinetti tai humidorikaappi soveltuu laajaan harrastamiseen. Niiden tilavuus on yleensä 500-1500 kappaletta ja niissä varastoidaan pääsääntöisesti laatikoita.
Kuva

Walk-In-humidori on sikariharrastuksen kuninkuusluokkaa. Kokonainen huone omistettu yksistään sikareiden säilyttämiseen.

Tupperdorit, coolerdorit ja itsetehdyt humidorit ovat edullisempi tapa aloittaa humidoriharrastusta. Varsinkin suuremmissa humidoreissa säästää huomattavasti rahaa jos humidorin väsää iltapuhteina itse. Tähän vaaditaan tietysti jonkin verran puusepäntaitoja.

1.2 Tekniset vaatimukset

Humidorissa ei ole kovinkaan monimutkaisia teknisiä vaatimuksia. Ne vähät vaatimukset ovat kuitenkin sitäkin tärkeämpiä. Tärkeintä humidorissa on tiivis kansi ja saumat. Tämä säästää ensinnäkin vaivaa kun kostutinta ei tarvitse täyttää jatkuvasti, ja vähentää Aficionadon stressikerrointa.

Toinen tärkeä vaatimus on kostutin. Lähes poikkeuksetta humidorin mukana tuleva kostutin on aivan liian pieni ja riittämätön. Se kannattaakin vaihtaa kunnolliseen saman tien.

Hyviä kostuttimia ovat esimerkiksi Passatoren akryylipolymeerikostutin sekä Yhdysvalloista saatavat Heartfelt Industriesin "Beadsit".

Viimeinen ja ei suinkaan vähäisin vaatimus on seetripuuvuoraus. Seetripuu karkoittaa ötököitä sekä tuoksuu hyvältä ja täten parantaa sikareiden makua. Seetrin tulee olla espanjan seetriä (cedrela odorata).

1.3 Humidorin hankinta

Humidorin hankkiminen kannattaa hoitaa huolella, sillä laadukas humidori on oikein käytettynä lähes ikuinen. Yleensä humidoreilla on tapana mennä pieneksi, mutta muuten ne eivät käytössä juurikaan kulu.

Suomesta humidoreja saa Sikaritalosta (http://www.sikaritalo.fi). Sikaritalo on helppo ja turvallinen tapa hankkia humidori, varsinkin jos et omista luottokorttia. Useimmat EU-alueella sijaitsevat kaupat hyväksyvät myös EU-tilisiirron, josta ei mene palvelumaksuja. Ulkomailta tilaamalla säästää hieman rahaa. Hyviä ulkomaisia liikkeitä ovat mm.
Molemmat sijaitsevat EU-alueella joten tulliongelmaa ei pitäisi olla.

2. Humidorin käyttökuntoon saattaminen

Humidorin käyttökuntoon saattaminen voi kuullostaa aloittelijasta hankalalta, mutta todellisuudessa se on hyvin yksinkertainen prosessi. Sen tarkoitus on tehdä humidorista paras mahdollinen koti tuleville sikareillesi. Tässä neuvotaan lyhyesti kuinka sen voit tehdä. Makuja on monia, ja tämä ohje ei todellakaan ole mikään absoluuttinen totuus.

2.1 Alkukosteutus

Kun humidori saapuu, se on todennäköisesti rutikuiva. Sikareiden sisälle laittaminen kuivaan humidoriin ei ole hyvä ajatus. Tämän takia humidori kostutetaan huolellisesti ennen sikareiden laittamista.

Humidorissa saa käyttää vain tislattua vettä jota saa kaikista hyvinvarustelluista apteekeista Tislattu (steriili) vesi maksaa n. 2 euroa / litra. Hieman edullisempaa on esimerkiksi Carlaken akkuvesi jota jotkut käyttävät humidorissaan.

Lyhyt ohje alkukosteutukseen:
  1. Täytä humidorin kostutin tislatulla vedellä
  2. Pyyhi humidorin seiniä puhtaalla, tislatulla vedellä kostutetulla liinalla
  3. Laita tislattua vettä laakeaan astiaan ja astia humidorin pohjalle
  4. Odota 2-3 päivää että kosteus tasaantuu ja imeytyy
Prosessin nopeuttamiseksi voit myös pyyhkiä humidorin seiniä muutaman tunnin välein, mutta varo ettet uita humidoriasi liian märäksi!

Aseta kosteusmittari humidorin sisälle ja odottele että kosteus on noussut yli 65%. Mitä isompi humidori, sitä kauemmin alkuvalmistelut kestävät. Muista myös kalibroida kosteusmittarisi! Tähän ohjeet löytyvät seuraavasta kappaleesta.

Humidorin valmistumista odotellessa sikarien tilapäissäilytyksen voi hoitaa esimerkiksi hyvin suljetussa, tiukassa minigrip-pussissa.

2.2 Kosteusmittari

Kosteusmittareita on kahdenlaisia. Analogisia hiuskosteusmittareita sekä digitaalisia kosteusmittareita. Analogiset täytyy aina kalibroida kun taas digitaalisia ei yleensä edes voi kalibroida. Jos digimittarisi näyttää päin persettä, se näyttää päin persettä myös tulevaisuudessa.

Jos digimittarisi näyttää päin persettä, paina mieleesi paljonko mittari heittää ja korjaa lukema mielessäsi. Tällöin mittarisi on aivan käyttökelpoinen!

Seuraava ohje pätee analogisiin kalibroitaviin mittareihin, sekä niihin harvoihin digimittareihin joita voi kalibroida.
  1. Ota pullonkorkki
  2. Täytä se puhtaalla ruokasuolalla (NaCl)
  3. Tiputa suolaan muutama tippa vettä, niin että se muistuttaa kosteaa hiekkaa
  4. Aseta kosteusmittari ja kostutettu suola minigrip-pussiin ja sulje pussi tiiviisti
  5. Muutaman tunnin päästä kosteus pitäisi olla tasan 75%, ja näet kuinka paljon mittarisi heittää.
  6. Säädä mittaria takana olevasta ruuvista ja toista koe.

Jos haluat pelata varman päälle, voit antaa kosteuden tasaantua minigrip pussissa yön yli. Itselläni yleensä pari tuntia on riittänyt.

2.3 Sikareiden säilytys

Käytä kostuttimissa vain tislattua vettä

Kraanaveden käyttäminen tuhoaa kostuttimen. Vesijohtovedessä on paljon ylimääräisiä suoloja ja muita aineita jotka jäävät kostuttimen sisään ja heikentävät kostuttimen toimintatehoa.

Steriiliä vettä saa hyvinvarustelluista apteekeista ja hinta on n. 2 euroa / litra. Hieman edullisempaa on esimerkiksi Carlaken akkuvesi jota jotkut sikariniekat käyttävät humidoreissaan.

Jos humidorissasi on sienikostutin voit käyttää PG:tä (Propylene Glycoli) tasapainottamaan kosteutta. PG:tä on saatavilla hyvin varustelluista apteekeista. Kun vettä ja PG:tä sotkee 50/50 suhteessa PG tasapainottaa kosteuden n. 70%. Eli jos kosteus on korkeampi kuin 70%, PG sitoo ylimääräisen veden, jos taas alle, se luovuttaa sitä.

3.0 Muita tapoja säilyttää sikareita

Kaupalliset ratkaisut eivät toki ole ainoa tapa säilyttää sikareita. Sikareita voi säilyttää onnistuneesti myös muunlaisissa kostutetuissa astioissa. Tässä osiossa käsitellään muutamaa yleisintä tapaa hoitaa sikareiden säilytys ilman varsinaisen humidorin ostamista.

3.1 Tupperdori

Tupperdori tarkoittaa muovista astiaa jonka sisälle on rakennettu humidoreista tuttu kostutusjärjestelmä. Tupperdoriksi kelpaa mikä tahansa tiivis muovinen säiliö joka pitää kosteuden sisällä. Muoviastian sisälle kannattaa laittaa seetrisiivuja tuomaan aidon humidorin tuntua ja tuoksua.

Tupperdorien ongelmat ovat enemmän esteettisiä. Muovinen laatikko ei ulkonäössä voita kaunista puista koriste-esinettä. Ainoa käytännön ongelma voi olla ylikostutus, sillä muovilaatikko ei ime itseensä kosteutta. Tämän voi välttää käyttämällä kostutuksessa esimerkiksi heartfeltin beadseja tai jotain muuta kosteutta tasapainottavaa järjestelmää, esimerkiksi PG:tä.

3.2 Coolerdori

Coolerdori on amerikkalaisten suosima eräänlaiseen kylmäkaappiin tai kylmälaukkuun rakennettu tupperdori. Sen ero tavalliseen tupperdoriin on lähinnä se, että kylmäkaappi tasaa lämmönvaihteluita.

3.3 Omatekoinen humidori

Humidorin voi myös rakentaa itse puusta, lastulevystä tai jostain muusta materiaalista. Tärkeää on tehdä ovesta riittävän tiivis ettei kosteus pääse karkaamaan. Älä myöskään unohda seetrivuorausta! Lisää vinkkejä humidorin rakentamisesta voit kysellä foorumilta.

4.0 Kosteus

Oikea kosteus on sikareiden säilytyksessä elintärkeää. Tässä otsikossa käsitellään erilaisia kostutinmenetelmiä sekä sitä, kuinka paljon kosteutta sikareiden säilytykseen tarvitaan. Kun puhutaan humidorien erilaisista kosteusprosenteista, puhutaan suhteellisesta kosteudesta, ei absoluuttisesta kosteudesta. Kun humidorin lämpötila muuttuu, suhteellisen kosteuden tulee pysyä samana, vaikka lämmin ilma imeekin enemmän vettä itseensä. (ts. siinä on suurempi absoluuttinen kosteus).

4.1 Kostuttimet

Humidoreihin on saatavilla useita erilaisia kostuttimia. Tässä lyhyet perustiedot yleisimmistä erilaisista kostuttimista.

Sienikostutin on yleisin edullinen kostutin. Kostuttimen sieni on yleensä ns. Oasis-sientä joka varastoi runsaasti vettä ja vapauttaa sitä tasaisesti. Oasis-sienikostuttimessa voit käyttää PG:tä (Propylene Glycoli) tasaamaan kosteuden. PG:tä on saatavissa hyvinvarustetuissa apteekeissa. Oasis-sientä löytyy sikariliikkeistä sekä kukkakaupoista.

Akryylipolymeerikostutin on hieman parempi sienikostuttimen tapainen kostutin. Voit käyttää PG liuosta myös tässä kostutintyypissä, paitsi hienoimmissa malleissa. Lue käyttöohjeet :)

Humidity beads ovat pieniä kostutushelmiä joita myy Yhdysvaltalainen Heartfelt Industries (http://heartfeltindustries.com/). Beadsit tasaavat kosteuden haluttuun kosteusprosenttiin, eli jos kosteus ylittää halutun prosentin, beadsit imevät vettä, jos taas kosteus on liian alhainen, ne vapauttavat sitä. Beadseja on saatavana useissa kosteusprosenteissa joista yleisimmät ovat 65% ja 70%.

Elektroninen kostutin on sähköinen kostutin joita tapaa lähinnä isommissa humidoreissa. Elektroniset kostuttimet sopivat tehonsa puolesta mainiosti juuri isompiin humidorikaappeihin. Elektronisissa kostuttimissa on yleensä pieni tuuletin joka levittää kosteutta.

4.2 Kosteusprosentit ja lämpötila

Eri kosteusprosentit ovat sikarinharrastajien riitojen vakioaiheita. Monet vannoutuneet harrastajat pitävät tiettyä kosteusprosenttia todella suuressa arvossa ja jokainen luo aiheesta omat käsityksensä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että sikarit tulee säilyttää 60%-75% välissä. Yleisimmät kosteusprosentit ovat 65% ja 70%.

Käytännön vaikutus kosteusprosentilla on se, että sikari, joka on säilytetty matalammassa kosteudessa palaa hieman helpommin, kun taas kosteampi sikari palaa hitaammin ja aromikkaammin. Liika kosteus toisaalta aiheuttaa palo- ja veto-ongelmia. Varsinkin aloittelijoille suosittelisin 65% kosteutta, sillä siitä kosteammassa säilytetyt sikarit, varsinkin kuubalaiset, ovat herkempiä tukkoisuudelle.

Harrastuksen edetessä voi toki kokeilla muitakin kosteusmääriä ja muodostaa omat mielipiteensä aiheesta.

Humidorin lämpötila tulisi yrittää pitää 16-23 Celsiuksen välillä. Liian lämmin edesauttaa sikarikuoriaisia sekä hometta, liian kylmä taas hidastaa sikarien ikääntymistä, toisaalta, jotkut sanovat että hidas ikä on parempaa ikää. :roll:

5. Muita vinkkejä sikareiden säilytykseen

- Älä säilytä maustettuja ns. "makusikareita" samassa humidorissa 'oikeiden' sikareiden kanssa. :roll:
Viimeksi muokannut Poro- päivämäärä Pe Maalis 02, 2007 10:32 am, muokattu yhteensä 18 kertaa
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

ViestiKirjoittaja Poro- » To Tammi 04, 2007 11:15 am

Mitä mieltä olette? Onko oikeaa asiaa? Pitääkö jotakin muuttaa tai lisätä?
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

ViestiKirjoittaja Ekans » To Tammi 04, 2007 11:39 am

Noh on sulla ainakin aikaa siihen mennyt. Muuten enpä löytänyt korjailtavaa/lisättävää kuin pari asiaa; Ulkomailta tilatessa (EU:n sisältä) EI tarvitse luottokorttia, kaikille joita olen tähän asti käyttänyt kelpaa myös EU-tilisiirto joka ei maksa mitään. Äläkä muuten unohda että humidorissa olisi gyvä olla se seetripuu vuoraus :). Sanoisin myös että sikariharrastajalle humidori ON välttämättömyys. Mitä vielä.....Ai niin monien mielestä sikari on huipussaan vasta vuosikymmenien madeltua ohi. Muuten on ihan asiaa ja nuo korjailemani asiat ovat enimmäkseen milipiteitä.

Kiitos.
Vannoutunut Carlake-akkuvesi käyttäjä
Käyttäjän avatar
Ekans
 
Viestit: 221
Liittynyt: Ma Loka 03, 2005 7:14 pm
Paikkakunta: Kirkkonummi

ViestiKirjoittaja jpop » To Tammi 04, 2007 11:57 am

Artikkeli ehkä toistaa itseään jonkin verran.

Toinen mikä hieman häiritsee, on "harrastuneisuuden" korostaminen. Sikareja ei tarvitse "harrastaa", jotta niistä voisi nauttia. Eiväthän kaikki harrasta viinejäkään, vaikka muutama pullo viinejä kaapista löytyisikin. Humidori on sen sijaan välttämättömyys, että voi ylipäänsä säilyttää sikareja kotona.

Joku voi hyvinkin haluta säilyttää muutamia lahjasikareja tai vain pientä varastoa "kotipolttoa" varten. Siten ne pienetkin humidorit ovat joillekin käyttökelpoisia. Ylipäänsä jonkinlainen humidorien kategorisointi (ja sopivuus eri käyttötarkoituksiin) voisi olla paikallaan.

Muut (väliaikaiset + diy) säilytysratkaisut olisi myös hyvä mainita.

...mun pari eurosenttiä näin alkuun. Kyllä se siitä.
jpop
 
Viestit: 892
Liittynyt: Su Touko 14, 2006 12:17 am

ViestiKirjoittaja Poro- » To Tammi 04, 2007 12:17 pm

Juu tosiaan artikkeli korostaa harrastamista koska tämä foorumihan on sikariharrastajien foorumi ;) Muutenkin kirjoitin tuon hyvin pitkälti putkeen ja korjailen pikkuhiljaa ;)

Hyviä ehdotuksia tuli jo muutama joten laitetaanpas korjailua kehiin....

Lisää vaan palautetta
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

ViestiKirjoittaja Poro- » To Tammi 04, 2007 12:22 pm

jpop kirjoitti:
Joku voi hyvinkin haluta säilyttää muutamia lahjasikareja tai vain pientä varastoa "kotipolttoa" varten. Siten ne pienetkin humidorit ovat joillekin käyttökelpoisia. Ylipäänsä jonkinlainen humidorien kategorisointi (ja sopivuus eri käyttötarkoituksiin) voisi olla paikallaan.


Laitoin maininnan pikkuhumeista tuonne.. Pitää tehdä joku oma väliotsikko tuolle kategorisoinnille. Löytyykö ehdotuksia miten humeja yleensä kategorisoidaan?

Matkahumit, pienet pöytähumit, suuret pöytähumit, kabinetit?
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

ViestiKirjoittaja jpop » To Tammi 04, 2007 12:40 pm

Poro- kirjoitti:Matkahumit, pienet pöytähumit, suuret pöytähumit, kabinetit?


Jaottelu kuulostaa aika hyvältä, kunhan pistää listan jatkoksi sen walk-in humin ja ehkä väliaikaissäilytyksen, itse tehdyt humidorit, tms.
jpop
 
Viestit: 892
Liittynyt: Su Touko 14, 2006 12:17 am

ViestiKirjoittaja Poro- » To Tammi 04, 2007 12:59 pm

jpop kirjoitti:
Poro- kirjoitti:Matkahumit, pienet pöytähumit, suuret pöytähumit, kabinetit?


Jaottelu kuulostaa aika hyvältä, kunhan pistää listan jatkoksi sen walk-in humin ja ehkä väliaikaissäilytyksen, itse tehdyt humidorit, tms.


Lisäsin jonkinlaisen jaottelun. Antakaapas palautetta! :roll:
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

ViestiKirjoittaja rekola » Pe Tammi 05, 2007 7:07 pm

No, minä aloitan kiittämälläsinua tästä suuresti. Arvostan vaivannäköäsi :bisse: . Ensi silmäyksen perusteella FAQ on sangen kattava. Jaottelu myös toimiva. Kiitos vielä kerran :)
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja JSP » Pe Tammi 05, 2007 7:51 pm

Oikein hyvä artikkeli. Siitä PG:stä voisi kertoa enemmän. Pelkkä lyhenne ei aloittelijalle kerro mitään. Eli mikä, miksi ja mistä.
JSP
 
Viestit: 362
Liittynyt: La Syys 09, 2006 5:35 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja rekola » Pe Tammi 05, 2007 7:55 pm

JSP kirjoitti:Oikein hyvä artikkeli. Siitä PG:stä voisi kertoa enemmän. Pelkkä lyhenne ei aloittelijalle kerro mitään. Eli mikä, miksi ja mistä.
propylene glycoli kemikaali, joka imee ja vapauttaa kosteutta 70% tienoilla. Auttaa siis pitämään kosteuden tasaisena :) olipas sekavasti sanottu :lol: siis mikäli kosteus nousee yli 70 se sitoo kosteutta jos taas alle 70 se vapauttaa
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja JSP » Pe Tammi 05, 2007 8:05 pm

rekola kirjoitti:
JSP kirjoitti:Oikein hyvä artikkeli. Siitä PG:stä voisi kertoa enemmän. Pelkkä lyhenne ei aloittelijalle kerro mitään. Eli mikä, miksi ja mistä.
propylene glycoli kemikaali, joka imee ja vapauttaa kosteutta 70% tienoilla. Auttaa siis pitämään kosteuden tasaisena :) olipas sekavasti sanottu :lol: siis mikäli kosteus nousee yli 70 se sitoo kosteutta jos taas alle 70 se vapauttaa


No just. Unohdit kertoa , että apteekistahan sitä saa ruskeissa pulloissa :lol:.

Tarkoitin kyllä tähän tähän FAQ:iin lisättävää tietoa.
JSP
 
Viestit: 362
Liittynyt: La Syys 09, 2006 5:35 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja rekola » Pe Tammi 05, 2007 8:32 pm

:lol: :lol: hah. Aloittelijalle :lol: . Katsoin vaan, että olit kirjoittanut 15 viestiä. Sori kauheesti. Nyt nolottaa :oops: :oops:
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja JSP » Pe Tammi 05, 2007 8:36 pm

rekola kirjoitti::lol: :lol: hah. Aloittelijalle :lol: . Katsoin vaan, että olit kirjoittanut 15 viestiä. Sori kauheesti. Nyt nolottaa :oops: :oops:


Juu ei mitään. Kiitoksia vaan nopeasta vastauksesta :D .
JSP
 
Viestit: 362
Liittynyt: La Syys 09, 2006 5:35 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Poro- » Pe Tammi 05, 2007 9:39 pm

Lisäsin pienen maininnan PG:stä, jos on lisättävää niin laittakaapa vinkkiä!
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

Seuraava

Palaa alueelle Tarpeisto

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa