Itsetehty piippu?

Isi teki puusta. Tee-se-itse-piippumiesten ja piipun kunnossapitoaiheiden oma osio.

Valvoja: Lasse

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja MacHaggis » Pe Touko 09, 2008 10:01 am

Eka postaus...jippii!

Tarkoituksena olis tänään käydä aihio-ostoksilla. Saas nähdä mitä siitäkin tulee, vai tuleeko mitään.

:bisse:
Westnyland!
Käyttäjän avatar
MacHaggis
 
Viestit: 9
Liittynyt: Pe Touko 09, 2008 9:46 am

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja JSP » Pe Touko 09, 2008 4:40 pm

MacHaggis kirjoitti:Eka postaus...jippii!

Tarkoituksena olis tänään käydä aihio-ostoksilla. Saas nähdä mitä siitäkin tulee, vai tuleeko mitään.

:bisse:


Tervetuloa.

Luulisin, että tuo aihion ostaminen on kuitenkin projektin helpoin osa :D
JSP
 
Viestit: 362
Liittynyt: La Syys 09, 2006 5:35 pm
Paikkakunta: Helsinki

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja MacHaggis » Pe Touko 09, 2008 7:18 pm

Noniin, helppo osa hoidettu ja edessä armoton viilaus :lol:

Kassellaan mitä tästä tulee....
Westnyland!
Käyttäjän avatar
MacHaggis
 
Viestit: 9
Liittynyt: Pe Touko 09, 2008 9:46 am

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja Sota-Matti » La Syys 20, 2014 9:44 pm

Miehän ku olen tähän piippuhomman nyt hurahtanu niin tokihan alkoi kiinnostaa piipun teko. Puukäsityö (tai ylipäänsä käsityö) pohjana on peruskoulun puutyötunnit jossa taisin juuri ja juuri saada tehtyä kenkätelineen ja sahaustelineen. Ja nekin isä sitten paranteli että ne edes jotenki pysyis pystyssä. Eli ei kaksinen ole pohja. Mutta intoa senkin edestä.

Materiaaliksi valikoitui omenapuu. Viimekesänä pihasta kaadetusta omenapuusta oli jääny 35-40cm korkea 10cm halkaisialtaan oleva kanto ja kun täälläkin mainittiin tuo juuripaukku mistä voisi tehdä piippua niin niinpäs tänään sen kävin sieltä maasta kaivamassa ylös. Siitä sitten sahasin sopivahkon pätkän melko vahvaa juurta, 10cm palasen runkoa juuripaukun kantaan ja sitten itse juuripaukku (oliskohan tuota jotain 15x15x15 kokonen, tosin melko epäpuhdas möykky).

Täältä foorumilta ja muualtakin netistä koittanu sitten opiskella että mites asian kanssa edetään. Paikoin suositeltiin liottamista alkuunsa ja ajattelin tähän tarttua. Ensin huuhdoin puutarhaletkulla palaset ja tylsähköllä puukolla kaavin päälliset kaarnat ja epäpuhtauden suurinpiirtein pois. Sitten uusi huuhtelu ja ämpärilliseen vettä nyt ne sitten jätin lillumaan. Josko siitä päältä vielä jotain irtoais tai vaikuttais sitten puun loppuelämään jotenki. Se että teinkö virheen että aloin tuota liottamaan niin en tiiä, sen kai aika näyttää :)

Tästä eteeneminen on vielä vähän mietintä vaiheessa. Ajattelin liotella nuita huomiseen tuolla vedessä ja josko sitten nostaisin kuivumaan johonkin sisätiloihin tasaiseen lämpöön. Tai ainakin sen isoimman, kun sen työstö perus timpurinsahalla oli jo tuossa alkuvaiheessa erittäin työlästä. Pienemmät palat ajattelin keitellä suolavedessä. Tosin varmaan nekin kuivattelevat huomenissa ja keittelen ne maanantaina kun on paremmin aikaa siihen. Onkohan tuo sitten hyväksi tai huonoksi tuo suolavedessä keitto? Jos jollain parempaa tietoa on asiasta avatkoon sanaisen arkkunsa tai vaijetkoon iäksi (tai tulkoon ilkkumaan/kiittämään kun minä tulen kertomaan tulokset).

Suolakeitoksen jälistä taitaakin se kuivattelu homma tulla eteen nuille pienillekin ja siitä sitten edetään seuraavalle etapille jahka sen aika tulee.
Saa nähä miten äijän käy tämän rojektin kanssa. Kunhan harrastelen ja koittelen. Ja piippu roikkuu suupielestä rojektin lomassa :piippu:
"Ent the earthborn, old as mountains."
Käyttäjän avatar
Sota-Matti
 
Viestit: 333
Liittynyt: Su Syys 07, 2014 11:33 pm

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja susiluoto » La Syys 20, 2014 9:51 pm

Koskaan en ole piippua rakennellut, puhuvat kuitenkin vuoden pituisesta kuivahtamisesta keiton jälkeen, tai joo, -50 luvulla tein puuvajasta otetusta palikasta piipun, Jymyä sillä polttelin, varsi seljasta, nojoo.
susiluoto
 
Viestit: 622
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2014 8:17 pm

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja T. Suominen » Su Syys 21, 2014 9:49 am

Briarin kanssa koko hommaan menee, metsiköstä suupieleen, n. 3 - 5:n vuotta, joten melko hidasta homma tuo on. Omenapuukin on aikas kinkkinen kuivattava, se tarvis saada äärimmäisen hitaasti kuivamaan ettei lähde halkeilemaan, jännitteistä riippuen vuosi - kaks kosteassa ilmassa + toiset samanmoiset kuivassa... Suolan käyttöä vedessä välttäisin myös, paitsi jos on kuksa suunnitelmissa :)...

Vähän mietityttää myös juureen imeytyneet maaperän sotkut ja niiden aiheuttamat maku (ja haju) -haitat...
Mutta kokeile ihmeessa, ja raportoi miten sujuu ja etenee! Varsinkin jos tulokset on onnistuneita.

Itse olisin kuitenkin taipuvainen alkuun suosittelemaan ihan briar -palikan ostamista (minultakin voisi joku sopiva löytyä...) tai sitten ns. Starter kit:in ostamista (netistä, tupakkakaupoista) jossa on stemi mukana ja kaikki reiät valmiina.

Vaikka itse tekeminen ehdottoman mukavaa on, niin harmi sekin on jos lopputulos on haljennut piippu joka maistuu, sanotaanko, ei niin miellyttävältä :)...

:piippu:
Käyttäjän avatar
T. Suominen
 
Viestit: 54
Liittynyt: Su Touko 12, 2013 2:32 pm
Paikkakunta: Paimio

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja Sota-Matti » Su Syys 21, 2014 8:16 pm

No tuosta neuvosta otan vaarin etten suolaa tunge keittohetkellä. Ja taidampa ens alkuun viedä palikat kuivumaan joko ulkovarastoon tai autotalliin. Siellä saavat kuivaksia rauhassa ja pois silmistä. Pitänee siis hommata starterkitti ja testailla kuinka on käsityön laita tuolla mallinnus ja viimeistely puolella. Ja jos sököksi menee koppa jo valmistaessa niin omapahan varsi tuleville rojekteille valmiina :D Pistetään siis harkintaan.

Mitenhän muuten on, että kannattaisko nuita sahailla semmosiksi sopivahkoiksi paloiksi jo valmiiksi ennen kuivatusta vai kuivailla vain semmoisenaan?
"Ent the earthborn, old as mountains."
Käyttäjän avatar
Sota-Matti
 
Viestit: 333
Liittynyt: Su Syys 07, 2014 11:33 pm

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja T. Suominen » Ma Syys 22, 2014 7:31 pm

Pienempi palikka kuivuu tietty nopeammin, mikä tarkoittaa myös entistä huolellisempaa (ja riskialttiimpaa) kuivattelua - isompi kuivuu hitaasti mutta haljenneet kohdat on mahdollisesti helpompi kiertää... Pienen kanssa on helpompi kontrolloida kuivamista - isomman oma massa auttaa hieman olosuhteiden stabilisointiin... Kuten kansa suuren meren takana sanoisi; take your pick!

Ehkä oma valintani olisi palastelu jonka jälkeen johonkin ilmatiiviiseen rasiaaan muhimaan, välillä lisää vettä myllyyn hillitsemään turhan kiihottuneita kuivumis-ajatuksia. Ja kärsivällistä odotusta. (Odotellessa ehdottaisin tekemään hieman harjotteita muotoilun suhteen, kynä - paperia - pyyhekumi, ja yksinkertaisia profiilikuvia silmää miellyttävistä piipuista. Todella hyödyllinen treeni jos oma piippu on suunnitteilla.)
Käyttäjän avatar
T. Suominen
 
Viestit: 54
Liittynyt: Su Touko 12, 2013 2:32 pm
Paikkakunta: Paimio

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja Sota-Matti » Ti Syys 23, 2014 6:55 pm

Tuossa nuo nyt on kiehuskellu eilettäin sen 12 tuntia ja tänäänkin sen 5-6 tuntia. Tuommosia melko isoja palikoita ovat, mutta olkoot. Kuivatellaan niitä sitten rauhassa. Ja tosiaan siksi nuin kauan keitelly kun niistä tuota punaista väriä irtoaapi vieläkin.

Ja kun aika saapuu niin eiköhän sitä paperille kyhäellä ensin piirrustuksia minkä moista mallia piipu(i)sta koittas tehä. Ja ottaen huomioon nuiden keitteillä olevien kuivumisajan (tuolla viileässä varastossa) niin voipi olla että hommailen sikaritalon verkkokaupasta tuommosen rojekti käyrän jota sitten harkiten koitan muotoilla.

Sitä miettimään että kannattaako nuita keitellä kunnes heittää vesi värjäytymästä vai onko jotaki muuta ohjeistusta?
"Ent the earthborn, old as mountains."
Käyttäjän avatar
Sota-Matti
 
Viestit: 333
Liittynyt: Su Syys 07, 2014 11:33 pm

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja Sota-Matti » Ke Maalis 04, 2015 10:03 pm

Noniin. Kuvatuksen kera pistelen vaikka ei tässä vielä mitään työstöä ole tehty. Eli autotallissa kuivatellu tuommosta juuren ja rungon pätkää (toisen rungon pätkän tyhmyyksissäni toin viileään eteiseen ja sehän haleta päsähti) syyskuusta asti. Tuo runkopalikka on jo kohtalaisen hyvin kuivahtanut, mutta antaapa tuon vielä tuossa muhia.
omenapuuta.jpg
Omenapuun juurta ja pätkä runkoa.


Niin ja isosta juuripaukusta en kuvaa hoksannu napata ko se on ulkohuussissa (varastona toimiva) muhasaavissa ollu ja on sen näköinenkin ja on sen verran iso että se kuivuu varmaan vielä muuan vuoden (pitänee halkaista se jossain vaiheessa että kuivahtais paremmin).

Mitenhän tuon kuivattelun laita että pitäisiköhän kuivatella vielä sisätiloissakin nuita kun ovat mahdollisesti tarpeeksi jo kuivuneet ennen työstöä vaiko kestäiskö jo alkaa raakamuotoilemaan kovinki varhaisessa vaiheessa? Pittää koittaa olla pilaamatta näitä hätiköimällä.
"Ent the earthborn, old as mountains."
Käyttäjän avatar
Sota-Matti
 
Viestit: 333
Liittynyt: Su Syys 07, 2014 11:33 pm

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja jalkamyyrä » Su Maalis 08, 2015 12:02 am

Pahkahan on hyvä piipun tekemiseen.
Minulta nimittäin löytyisi kymmenkunta erikokoisia pahkoja.
Olisko noin kilosta - 50Kg palikat eli muhkeen kokosia kolveja saisi värkättyä. :lol:
Kyselkää YV:nä jos on kiinnostusta ja varmasti ovat kuivia pahkoja vanhimmat varmaan 50-60v vanhoja.
Kuvia tietysti saa s-postiin jos kiinnostaa.
Käyttäjän avatar
jalkamyyrä
 
Viestit: 321
Liittynyt: Ke Touko 08, 2013 2:48 pm

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja Sota-Matti » La Heinä 11, 2015 5:24 pm

Keskeneräistä ei kai yleensä mahottomasti näytellä, muttako olen täällä jo muutenki tätä tekoa pohiskellu niin pistämpä raakileen kuvatuksen näytille.

raakile.jpg
Raakile

Elikkäs aiemman viestin kuvan oikeanpuolisesta palikasta aloin veistelemään. Tosin palikka ei ollut enään nuin yhtenäinen veistelyn aloituksessa, se nimittäin haljeta päsähti lähes puoleen väliin asti ja halkeaman 'pää' näkyykin tuossa kopan ja varren liitoksessa. Voi olla että tuo saattaapi vielä kuivua ja haleta päsähtää koko piippu halki, mutta ompahan prototyyppi ja testi omille taidoille tämä. Ja stemiäkään en ole vielä mallannu tuohon kunnolla, siksi se vähän vinossa vänöttää.

Ja mietimpä tuossa että lienekkö tulis ihan hieno 'rustikointi' tuollaisesta puukolla vuollusta pinnasta kuten tuossa näkyy (tosin on vasta muotoilu jälkiä nuo).

Että semmosta tällä erää.
"Ent the earthborn, old as mountains."
Käyttäjän avatar
Sota-Matti
 
Viestit: 333
Liittynyt: Su Syys 07, 2014 11:33 pm

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja susiluoto » La Heinä 11, 2015 9:14 pm

Harmin paikka tuollainen kopan räjähtäminen kesken kaiken, Vibe Harslöf teki/piirsi aikanaan Stanwell piipun joka oli, toki isommat pinnat mutta tuollainen, äh miksiköh sanoisi epätasainen mutta tasainen, eli voisiko sanoa fasettipintainen, outo ensalkuun mutta kiehtova.Jokunen vanha ollut myynnissä ja aina käynnyt mielessä että pitäiskö ostaa, en vielä.......
susiluoto
 
Viestit: 622
Liittynyt: Pe Tammi 10, 2014 8:17 pm

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja Sota-Matti » Ti Huhti 05, 2016 8:28 pm

Onkohan kellään kokemusta semmosesta ku ajattelee että esmes savipiippuhan on pinnoitukseltaan sellainen että siihenhän ei karsta kerry, eli on kova ja 'kiiltävä' johon se ei vain yksinkertaisesti tartu, ETTÄ mitä jos itetehdystä piipusta hiois aina vain hienommalla paperilla sen pesän niin että se ois mahollisimman sileä ja 'kova' että saisko sillä edes jossain määrin pinnotuksen johon ei karsta niin tarttuis? Vai onkohan se puupiipulle huonoksi semmonen karstattomuus ja syökö se sitä puuta sitten pesän reunoja syvemmältä kun se lämpö paremmin pukkaa sinne syvempiin kerroksiin tarttumatta pintaan?

Kunhan pohiskellu tuommosta tuossa ku piippua veistelly :piippu:
"Ent the earthborn, old as mountains."
Käyttäjän avatar
Sota-Matti
 
Viestit: 333
Liittynyt: Su Syys 07, 2014 11:33 pm

Re: Itsetehty piippu?

ViestiKirjoittaja Restless » Ti Huhti 05, 2016 10:42 pm

Hiomapaperilla tulee aina karhea pinta, riippumatta siitä miten hienoa se on. Mutta toisella puupalikalla kun hinkkaa niin saa aikaiseksi kovan ja kiiltävän pinnan ja puun huokoset menee ikään kuin umpeen. En osaa sanoa miten mahtaa käyttäytyä, mutta onhan se karstan kerääntyminen ihan hyvä juttu kuitenkin. Sopivassa määrin.
Käyttäjän avatar
Restless
 
Viestit: 413
Liittynyt: To Huhti 14, 2011 11:30 am

EdellinenSeuraava

Palaa alueelle Piipun tekeminen

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa