Koti viinit, oluet ym

Nam nam. Keskustelua kulinaarisista kokemuksista ja sikarien kyytipojista.

Valvoja: Lasse

Koti viinit, oluet ym

ViestiKirjoittaja rekola » To Huhti 26, 2007 6:39 pm

Harrastaako kukaan foorumilainen kyseistä toimintaa? Itselläni kyseinen harrastus on varsin kausiluonteista. On siinä omassa tuotoksessa kyllä jotain maagista :wink:
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja mto » To Huhti 26, 2007 7:05 pm

kerran kotikaljaa tehnyt ja sekin epäonnistui..

mieli tekis kyllä kokeilla ihan oikeasti omaa olutta tehdä mutta katsellaan sitä sitten kun on oikea palkkatyö.. :D
Käyttäjän avatar
mto
 
Viestit: 1069
Liittynyt: To Joulu 28, 2006 8:22 am
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja jpop » To Huhti 26, 2007 7:15 pm

Aikanaan tuli tehtyä omena- ja marjaviinejä, mutta nykyisin haen mielummin kaupasta.
jpop
 
Viestit: 892
Liittynyt: Su Touko 14, 2006 12:17 am

ViestiKirjoittaja rekola » To Huhti 26, 2007 7:24 pm

Itselläni on olutkokeilu juuri meneillään. Kerron sitten, että kuinka kävi :D
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja mto » To Huhti 26, 2007 7:42 pm

eikös kotiolut ole kuitenkin hieman erilaista kun panemisella tehty?

en oo mikään mestari kyllä näissä.

jos joku haluaa valottaa eroa kotiolut vs. panimossa tehty niin olisin enemmän kuin kiitollinen..
Käyttäjän avatar
mto
 
Viestit: 1069
Liittynyt: To Joulu 28, 2006 8:22 am
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Poro- » To Huhti 26, 2007 7:51 pm

Pannaanhan se kotiolutkin, ei tosin aivan samoin kuin teollisuudessa ;)
Käyttäjän avatar
Poro-
 
Viestit: 1053
Liittynyt: Su Syys 17, 2006 3:11 pm
Paikkakunta: Jyskylä

ViestiKirjoittaja rekola » Pe Huhti 27, 2007 1:21 pm

mto kirjoitti:eikös kotiolut ole kuitenkin hieman erilaista kun panemisella tehty?

en oo mikään mestari kyllä näissä.

jos joku haluaa valottaa eroa kotiolut vs. panimossa tehty niin olisin enemmän kuin kiitollinen..


Ei se nyt kauheasti eroa. Mikäli uutteesta valmistetaan, niin lähdetään tavallaan vasta puolesta välistä liikkeelle :wink:
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja rekola » La Huhti 28, 2007 7:30 pm

Tänään pääsin ensimmäistä kertaa maistelemaan.
No sitten makuun; tämä ilme kuvaa varmasti parhaiten tuntemuksiani :x
Ohjeiden tarkastelun jälkeen huomaan pienen präntin :" maku paranee huomattavasti 2-3 viikon varastoinnin jälkeen". Taidan painua kauppaan ostamaan odottelu juomia...
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Sami » La Huhti 28, 2007 8:03 pm

Ite tein aikoinaan paljonkin oluita. Alkuunsa ne olivat kännijuomia, ei niistä mitän muuta saanut irti. Nautintoa ainakaan. Sitten harjaannuin ja halpa hinta ei ollut se tärkein pointti oluen teossa. Loppujen lopuksi kotioluet olivat erinomaisia ja joskus (vahingossa) jopa parempia kuin kaupan oluet.

Hiivattomimman ja parhaimman maun saa niin, että käytät kaksi uutepurkkia yhden vesimäärään eikä sokeria ollenkaan.
Tai, jos voltteja kaipaat lisää, niin käytä panimosokeria. Se käy parhaiten ilman sivumakuja.
Ja mitä pitempään jaksat niitä hautoa sitä parempia oluestasi tulee. Mulla oli loppujen lopuksi aina 6 koppaa kaljaa kotona. 2 koppaa oli juomakelppoista, 2 oli kypsymässä ja 2 oli juuri pullotettu.
Parasta belgityyppistä jouluolutta haudoin 3 joulua. Oli todella namia loppujen lopuksi eikä maistunut hiivalle ollenkaan, mutta oli siinä volttejakin ;)

Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja mr__night » Su Huhti 29, 2007 1:13 am

Sami kirjoitti:Parasta belgityyppistä jouluolutta haudoin 3 joulua. Oli todella namia loppujen lopuksi eikä maistunut hiivalle ollenkaan, mutta oli siinä volttejakin ;)

Sami


Siis ymmärsinkö väärin? (toivottavasti) Haudoit olutta reilut kaks vuotta??? :shock: Vaiko kolmeks juoluks sitä teit?
Käyttäjän avatar
mr__night
 
Viestit: 198
Liittynyt: To Marras 09, 2006 3:37 am
Paikkakunta: Jykylä

ViestiKirjoittaja Sami » Su Huhti 29, 2007 6:30 am

mr__night kirjoitti:
Sami kirjoitti:Parasta belgityyppistä jouluolutta haudoin 3 joulua. Oli todella namia loppujen lopuksi eikä maistunut hiivalle ollenkaan, mutta oli siinä volttejakin ;)

Sami


Siis ymmärsinkö väärin? (toivottavasti) Haudoit olutta reilut kaks vuotta??? :shock: Vaiko kolmeks juoluks sitä teit?


Et ymmärtäny väärin. Tein sitä yhdeksi jouluksi , mutta se oli riittoisaa ja sitä juotiin kolmena jouluna.
Vahvat, hyvät oluet säilyvät ja paranevat samoin kuin hyvät viinit. Etenkin pullokypsytetyt, joita kotioluet ovat aina.
Hiiva pullossa antaa omaa makuansa oluelle ja viinille. Kaikki nykyään vaan suodatetaan ennen pullotusta tarkasti, jotta kuluttajan ei tarvitse irvistellä hiivasakkojen kanssa.

Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja rekola » Su Huhti 29, 2007 5:04 pm

Itse ajattelin, että perkules tehdään vähän vahvempaa olutta. Panimosokeria sitten humahti vähän reilummin ja tuotos on nyt sitten 13%. Maku ei ole tasapainoinen eikä varmaan sellaiseksi tule noilla prosenteilla
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Sami » Su Huhti 29, 2007 5:38 pm

rekola kirjoitti:Itse ajattelin, että perkules tehdään vähän vahvempaa olutta. Panimosokeria sitten humahti vähän reilummin ja tuotos on nyt sitten 13%. Maku ei ole tasapainoinen eikä varmaan sellaiseksi tule noilla prosenteilla



Joo, emmä ihan noin vahva olutta tehny :D
Mulla oli jotain 8% ja hyvin säily ja parani. Pistä pari pulloa jemmaan ja kato miten maku muuttuu niiden vanhetessa. Mä tein siideria kerran ja onnistuin aika hyvin, vaikka en siideristä niin tykkää. Se oli kuivaa ja helmeilevää. Eikä maistunu hiivalta seuraavana kesänä :)
Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja rekola » Su Touko 06, 2007 12:03 pm

Sami kirjoitti:
rekola kirjoitti:Itse ajattelin, että perkules tehdään vähän vahvempaa olutta. Panimosokeria sitten humahti vähän reilummin ja tuotos on nyt sitten 13%. Maku ei ole tasapainoinen eikä varmaan sellaiseksi tule noilla prosenteilla



Joo, emmä ihan noin vahva olutta tehny :D
Mulla oli jotain 8% ja hyvin säily ja parani. Pistä pari pulloa jemmaan ja kato miten maku muuttuu niiden vanhetessa. Mä tein siideria kerran ja onnistuin aika hyvin, vaikka en siideristä niin tykkää. Se oli kuivaa ja helmeilevää. Eikä maistunu hiivalta seuraavana kesänä :)


Miten pitkään sinulla on ollut tapana säilyttää pulloja ennen kuin maku on ollut edes siedettävä?
Käyttäjän avatar
rekola
 
Viestit: 1065
Liittynyt: Su Helmi 19, 2006 5:12 pm
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Sami » Su Touko 06, 2007 2:06 pm

rekola kirjoitti:Miten pitkään sinulla on ollut tapana säilyttää pulloja ennen kuin maku on ollut edes siedettävä?


Pari kuukautta on minimi, muuten voipi maistua hiivaisalta kiljulta, mutta tuokin on makuasia. Mitä pitempään pullokypsytät oluitasi, sen maukkaampia niistä tulee. Maltti on valttia tässä hommassa, niin kuin sikareissakin :)
Sami
Sami
 
Viestit: 517
Liittynyt: Ma Syys 05, 2005 2:41 pm
Paikkakunta: Vantaa

Seuraava

Palaa alueelle Ruoka ja juoma

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa