Sari Savikko

s. 1976
kasvatustieteiden maisteri,
tietokirjailija
, kustannustoimittaja

Teokset

Jääkärien perintö, (Amanita 2013), toimittaja

Kasvien taide, (Amanita 2012)

Lapin taide (Amanita 2011), toimittaja

Joulukirja (Amanita 2010)
Joulukirjan ihanat kuvat, tarinat, runot ja laulut luovat juhlatunnelman. Muhkeassa 240-sivuisessa kirjassa on runsaasti tietoa joulun perinteistä sekä mielenkiintoista joulutriviaa.

Tuhanten rantain Suomi (Amanita 2010), päätoimittaja

Pienten pukimet (Tammi 2009)
Nostalgisia ohjeita vauvojen ja taaperoiden neuleisiin sekä tietoa entisajan neulontaharrastuksesta ja lasten neulemuodista. Aidot 1930-50-lukujen ohjeet on muokattu nykymitoituksen mukaisiksi ja tämän päivän langoilla neulottaviksi.

Laps' Suomen (Tammi 2009), päätoimittaja
Suomalaisen lapsen historia. Teos kertoo menneisyyden lasten kohtaloista ja esittelee lapsuuteen liittyviä teemoja kiehtovien ja kauniiden taideteosten johdatuksella.
Koruteos, numeroitu painos 1650 kappaletta

Muistojen koulutaulut (Tammi 2008)
Muistojen koulutaulut kertoo koulutaulujen historiasta, valmistuksesta ja taiteilijoista, suosituimmista sarjoista ja taulujen käyttötavoista sekä arvostuksesta Suomessa. Kirjassa on lähes 170 upeaa kuvataulua, joita selostavat ja värittävät aikalaistekstit. Joukossa on sekä koti- että ulkomaisia tauluja 1890-luvulta 1930-luvulle.

Koulujen taide (Tammi 2007), päätoimittaja
Opetustaulujen ja Taidetta kouluihin -yhdistyksen historia ja taulujen kotimaisten tekijöiden esittelyjä. Koruteos, numeroitu painos 1500 kappaletta (loppuunmyyty)

Puutarhurin kirja. Iloa ja oivalluksia (Kolibri 2007)
Lahjakirja kasvien ystävälle ja harrastajapuutarhurille. Vinkkejä, ajatuksia ja valokuvia keväästä talveen.

Isoäidin puutarhavuosi. Neuvoja joka kuukaudelle (Helmi 2006)
Opastaa puutarhan vuotuisissa töissä. Ohjeet ja vinkit pohjautuvat kotimaiseen 1900-luvun alun puutarhakirjallisuuteen ja artikkeleihin. Tiedot on valikoitu ja tarkistettu niin, että ne ovat päteviä myös nykytiedon valossa. Nostalginen, kaunis valokuva- ja piirroskuvitus.

Kohtalona kauneus. Kaunotarten tarinoita (Helmi 2005)
Kaunotarten pienoiselämäkertoja ja pohdintaa kauneuden merkityksestä erityisesti 1900-2000-luvun naiselle.

Onko lintu kotona. Sata siivekästä (Teos 2004), yhdessä Kai Linnilän kanssa
Tietokirja pihapiirin linnuston tunnistajalle. Erikoisuutena Jussi Sepän laatimat nuotit lintujen lauluille. Klassinen, havainnollinen piirroskuvitus.

Kesäpäivä Kultarannassa (Helmi 2004), perustuu presidentti Tarja Halosen haastatteluihin
Matkaopas kurkistaa presidentin kesähuvilan historiaan ja nykyisyyteen.

Sata tarinaa Salosta. 100 stories from Salo (Salon kaupunki 2002), yhdessä Tiina Aallon kanssa
Sata tarinaa Salon merkkihenkilöistä ja kadunmiehistä, rakennuksista, nähtävyyksistä ja luonnosta, menneisyydestä ja tulevaisuudesta. Kaupunkikirja matkailijoille, vieraille sekä tulokkaille, mutta myös paljasjalkaisille salonseutulaisille.

Artikkeleja teoksissa

Kaari Utrio (päätoimittaja): Suomen Naisen Vuosisadat 3. Taiteen toinen puoli (Tammi 2005)
Kai Linnilä (päätoimittaja): Iloinen 50-luku. Purkkaa, sotakorvauksia ja unelmia (Tammi 2003)
Kaari Utrio: Bella Donna. Kaunis nainen kautta aikojen (Tammi 2001)
Korven kultainen kuningas (Tammi 2001)

 

Toimittajana mm. teoksissa

Kaisa Häkkinen: Linnun nimi (Amanita ja Teos 2004), yhdessä Kai Linnilän kanssa
Vellamon väkeä (Tammi 2003), yhdessä Kai Linnilän kanssa
Elias Lönnrotin Flora Fennica(Tammi 2002), yhdessä Terttu Lempiäisen ja Kai Linnilän kanssa

Työ

Olen päätoiminen tietokirjailija ja kustannustoimittaja. Valmistuttuani luokanopettajaksi vuonna 2000 olen tehnyt lähinnä tutkimus- ja kirjoitustyötä. Kirja-alalla aloitin kuvankäsittelijänä 1997, ja toisinaan käsittelen kuvia yhä hauskoina välipalatöinä. Pienessä kirjatalossa voin osallistua kirjanteon jokaiseen vaiheeseen ideoinnista kuvatoimittamiseen ja ulkoasusuunnitteluun. Nykyään myös taitan omat kirjani.

Harrastukset

Olen tavarahamsteri: keräilen 1900-luvun alkupuoliskon esineistöä, kuten jakkaroita, postikortteja, herbaarioita, lehtiä ja kirjoja, rintakoruja, opetustauluja. Teos Isoäidin puutarhavuosi pohjautuu keräämääni puutarhakirjakokoelmaan. Olen innokas harrastajapuutarhuri ja kasvivalokuvaaja. Puutarha-aiheisia kuviani on julkaistu teoksessa Puutarhurin kirja. Neulontaharrastus on antanut kipinän teokselle Pienten pukimet, joka ilmestyi syksyllä 2009. Kirja sisältää käyttökelpoisia ja suloisia, nostalgisia ohjeita 0-2-vuotiaiden neuleisiin. Harrastan lisäksi mm. kuvanveistoa. Luen pääosin tietokirjallisuutta, ja yleensä luettavana on useita teoksia limittäin – ilman kirjastolaitosta olisin kerjuulla. Perheeseeni kuuluvat poika Eliel (s. 2007), aviomies Lauri ja koira Ruffe.