Kai Linnilä ja Sari Savikko (toim.):
Lapin taide

 

Uraauurtava suurteos kokoaa vihdoin yhteen taiteilijoiden ja kuvittajien kiinnostavimmat Lapin-kuvat viiden vuosisadan ajalta.

  Lappi on kiehtonut tutkimusmatkailijoita ja taiteilijoita vuosisatojen ajan. Maan äärtä on hahmoteltu kuviin yhtä lailla mielikuvituksen mukaan kuin tarkkojen havaintojen pohjalta. Tämä teos esittelee Lappi-kuvaston tärkeimmät teokset ja unohdetut helmet.

Teoksessa on kolme asiantuntija-artikkelia: Lapin yliopiston taidehistorian professori, FT Tuija Hautala-Hirvioja kertoo, kuinka taiteilijat ovat kuvanneet Lapin maisemaa eri vuosisadoilla. Tietokirjailija Kai Linnilä esittelee pohjoisen löytöretkeilijöitä ja historiallista Lappi-kuvastoa. Tietokirjailija Jan Strang kertoo, miten Lappi neljäsataa vuotta sitten piirrettiin ensi kerran uskottavasti kartalle. Kartat ovat varhaista Lapin taidetta. Strangin artikkelia kuvittaa mielenkiintoinen kokoelma varhaisia Lapin karttoja.

Lapin taide on ainutlaatuinen kokoelma Lappi-taidetta. Suurteos kokoaa vihdoin yhteen varhaiset Lappi-kuvat. Tietopitoiset kuvatekstit sekä katkelmat 1600–1800-lukujen matkakertomuksista täydentävät historiallista kuvastoa. Teos esittelee toistasataa taideteosta, joista monet ovat harvinaisuuksia. Taiteilijoina ovat mm. Ahola, Arvo, Ahtela, H. / Reuter, Einar, Alariesto, Andreas, Appelgren, Emilia, Askola, Vilho, Berndtson, Gunnar (piirroksia), Biard, François, Danielson, Elin (piirroksia), Diehl, Gösta, Ehrström, Eric, Engberg, Gabriel, Forssman, Ida, Forstén, Lennart, Gallén, Axel (piirros), Hakava, Aale, Halonen, Pekka, Holmberg Werner, Inha, I.K. (valokuvia), Isto, Eetu, Järnefelt, Eero, Järvinen, A.E., Junttila, Einari, Kanerva, Aimo, Karppanen, Matti, Kellokumpu, Maija, Knutson, Johan, Koivisto, Aukusti, Korovin, Konstantin, Kumpula, Eero, Kyrö, Pekka-Hermanni, Kyyhkynen, J.K., Laestadius, L.L., Lauréus, Alexander, Lindforss, Anton, Mansnerus, Onni, Mikkola, Matti, Montell, Elsa, Mukka, Timo K., Nelimarkka, Eero, Outakka, Alvar, Palsa, Kalervo, Raekallio, Reijo, Ruokokoski, Jalmari, Salo, Vilho, Särestöniemi, Reidar, Särestöniemi, Reidar, Särkelä, Uuno, Segerstråle, Lennart, Skjöldebrand, A.F., Skum, Nils Nilsson, Soldan, A.F., Soldan, K.E., Sorro, Ilta, Sparre, Louis, Tanttu, Erkki, Tuhka, Aukusti, Tulla, Pentti, Vihinen, Reino, von Wright, Wilhelm, Wallenius, Otto, Wasastjerna, Torsten ja Ylinen, Vihtori.


Kai Linnilä ja Sari Savikko (toim.):

Lapin taide

Asiantuntija-artikkelit Jan Strang, Kai Linnilä ja Tuija Hautala-Hirvioja

25 x 30 cm

noin 440 sivua, noin 300 taideteosta ja karttaa.

Nahkaselkä, pinteet, kultafoliopainatus

Taidepainopaperi 170 g

Rajoitettu painos: 1500 yksittäisnumeroitua kappaletta
ISBN 978-952-5330-44-1


Tilaukset ja tiedustelut info@amanita.fi

ET 4/2012

"Huikea teos, täynnä Lapin vanhaa taidetta ja siihen liittyviä tarinoita. Kuvissa elää erityisesti maisema, pääosin maalauksissa, mutta mukana on myös valokuvia, grafiikkaa ja karttoja. Hieno!"

Heikki Haapavaara - Kauppalehti 30.11.2011

"Kirjavelho Kai Linnilä ja hänen perheensä Amanita-yhtiö tekevät jälleen mielihyvää tuottavan taikatempun. Linnilä on koonnut häräntappoaseen kokoisen ja painoisen arvoteoksen, jonka nimi on Lapin Taide. Kirja nivoo yhteen taiteilijoiden kiinnostavimmat Lapin-kuvat viiden vuosisadan ajalta. --- Teos esittelee Lappi-kuvaston tärkeimmät teokset ja unohdetut helmet. Kirjan kiva extra-oivallus on näyttää myös historiallisia Lapin karttoja. Nehän ovat varhaista Lapin taidetta. --- Tuliko siis selväksi että kirja on iso jytky? Silti kirjassa on säilynyt sellaista intiimiyttä ja herkkyyttä , että jopa taitelija Kalervo Palsa on teoksessa ihan oikeassa seurassa. Lapin taiteen kirjoittaminen ja kustantaminen on ollut merkkiteko."

Hannu Sarrala - Pohjolan Sanomat 4.12.2011

"Viisi vuosisataa kattava katsaus Lapin taiteeseen on itseasiassa kulttuurihistoriallinen tutkimus pohjoisen maanpiirin sisimmän olemuksen ymmärtämisestä. --- Rajaus on täsmällinen ja hyvä. Se kertoo heti, että järkälemäisessä Lapin taide-teoksessa ei rajoituta lappilaiseen taiteeseen vaan siihen, miten taiteilijat ovat nähneet Lapin maiseman."

Glorian Antiikki 10/2011

"Lappi tulee aaltoina - Innostus Lapin maisemaan, taiteeseen ja historiaan kulkee nähtävästi aaltoina. Ajankohtaisuudesta todistaa nyt Ateneumin taidemuseoan Lapin taikaa-näyttelyn lisäksi 455-sivuinen suurteos Lapin taide. Kai Linnilän ja Sari Savikon toimittaman kirjan kappaleet on numeroitu merkittävien juhlakirjojen tapaan"

Näyteaukeamia