Tulossa

Heikki Ylikangas: Aseveljen petos

Professori Heikki Ylikangas on kirjoittanut sotaromaanin virolaisten aseveljiemme – JR 200:n – kohtaloista. Suomi-pojat saavat Ylikankaan tarinassa ansaitun kiitoksen uhrauksistaan Suomen rintamilla. Romaanissa kerrotaan elävästi myös päämajan sisäisistä ristiriidoista.

Aseveljen petos kertoo virolaisten vaikeista valinnoista toisessa maailmansodassa. Saksa aloitti hyökkäyksensä Neuvostoliittoon varhain aamulla 22. päivänä kesäkuuta 1941 ilman sodanjulistusta, koska halusi yllätysedun. Virolaisten oli valittava puolensa; kumpi kahdesta jättiläisestä – Neuvostoliitto vai Saksa – selviytyisi voittajana.

Heikki Ylikankaan romaani vie lukijan virolaisen jalkaväkirykmentin (JR200) mukaan Suomen rintamille. Romaanissa on kolme päänäyttämöä: Neuvostoliiton ja Saksan vuoroin miehittämä Viro, luhistuva Viipuri sekä Mannerheimin johtama Mikkelin päämaja.

Aseveljen petos on riipaiseva kertomus lunastamattomista lupauksista ja virolaisnuorukaisten uhrimielestä.

 Professori Heikki Ylikangas on mukaansa tempaava kertoja. Pohjanmaan häjyjen ja sotiemme arvostettu historioitsija ja näytelmäkirjailija tekee romaanissaan eläväksi jatkosodan aikaisen päämajan sisäiset ristiriidat . Ylikangas kuvaa riipaisevasti virolaisrykmentin soturien kohtalon. Aseveljen petos on uusi tarina jatkosodan kertomusten pitkässä sarjassa.

 

Yli neljä vuosikymmentä kestäneen uransa alusta asti Heikki Ylikangas on kuulunut Suomen merkittävimpiin historiantutkijoihin. Hänen historialliset tietokirjansa ovat herättäneet lukijoiden kiinnostuksen suomalaiseen menneisyyteen. Ylikankaan teokset Härmän häjyt ja Kauhavan herraNuijasota sekä Tie Tampereelle olivat myyntimenestyksiä.

Historioitsija Ylikangas on myös kaunokirjailija, joka on kirjoittanut kahdeksan näytelmää. Aseveljen petos on Ylikankaan toinen romaani.

...MuttaAseveljen petos muistuttaa osaltaan siitä, millaista vuoropuhelua kaunokirjallisuus ja historiantutkimus voivat toisinaan käydä; juuri niinhän Linnan vastaanotossa tapahtui. Ylikankaan tuotannossa faktaa ja fiktiota toisiinsa punova tuore romaani rinnastuu erityisesti hänen tutkimukseensaRomahtaako rintama? ja useisiin suppeampiin teksteihin.

Kysymys on nyt ennen kaikkea Suomen-pojista eli jatkosodan virolaisista vapaaehtoisista. Jalkaväkirykmentti 200 nähdään ruohonjuuritasolta.

---

Toisistaan hyvinkin suuresti poikkeavissa virolaiskohtaloissa Ylikangas piirtää laajan asteikon niistä lähtökohdista ja suhtautumistavoista, joita kumpusi Suomenlahden eteläpuolella saksalaisen ja neuvostoliittolaisen miehityksen oloissa. Asteikko kaartuu julmana ja armottomana: myötäilystä vastarintaan, kapinasta hännystelyyn. Vähäisimpäänkään kiiltokuvamaisuuteen Ylikangas ei tietenkään sorru.

---

Sopii toivoa, että Aseveljen petosta luetaan myös Suomenlahden eteläpuolella, sillä aihepiiriä on käsitelty virolaisessa kirjallisuudessa suhteellisen vähän. Keskustelua oletettavasti syntyy sielläkin.

- Jouko Grönholm, Turun Sanomat 25.9.2012

 


Heikki Ylikangas: Aseveljen petos

Amanita

ISBN 978-952-5330-49-6

400 sivua, romaanikoko, sidottu

ilmestyy elokuussa

 

Ovh 29,90